Ciasta Gotowanie Przepisy

Chałka drożdżowa – z kruszonką lub lukrem, w wersji klasycznej, z rodzynkami lub dżemem

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
29 marca 2021
Chałka drożdżowa - z kruszonką lub lukrem
Fot. iStock
 

Chałka drożdżowa to tradycyjny domowy wypiek, którego smak jest uwielbiany przez młodszych i starszych. Puszysta, delikatna chałka, przyrządzona z kruszonką lub lukrem, stanowi świetny pomysł na smaczne śniadanie lub kolację. Trudno jest się jej oprzeć, dlatego warto wypróbować przepisy na chałkę z kruszonką lub lukrem, w wersji klasycznej, z rodzynkami lub dżemem.

Chałka drożdżowa z kruszonką — przepis

Klasyczny przepis na chałkę drożdżową z kruszonką ma wielu fanów. Przepis, choć wymaga poświęcenia nieco czasu, nie jest skomplikowany, więc warto się skusić na pyszny drożdżowy warkocz, który najlepiej smakuje jeszcze ciepły.

Chałka drożdżowa - z kruszonką lub lukrem

Fot. iStock/Chałka drożdżowa

Chałka drożdżowa — składniki:

Na ciasto:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 4 łyżki roztopionego masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka soli

Na kruszonkę:

  • 50 g masła lub margaryny
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru

Fot. iStock/Chałka drożdżowa

Przygotowanie: 

  1. Przygotuj zaczyn. Drożdże pokrusz do wysokiej miseczki, dodaj 1 łyżkę cukru (odejmij ją z połowy szklanki) oraz 3 łyżki mąki, zalej 0,5 szklanki ciepłego, ale nie gorącego, mleka. Wymieszaj dokładnie, grudki rozetrzyj drewnianą łyżką. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15-20 min.
  2. Do miski przesiej przez sitko resztę mąki, dodaj rozkłócone jajka, połączone z roztopionym masłem oraz lekko ciepłym mlekiem, sól i pozostały cukier. Dolej na koniec wyrośnięty zaczyn i wyrób ręcznie lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego masę.
  3. Gdy zacznie odstawać od miski (jeśli będzie mocno klejące, możesz podsypać je nieco mąką), uformuj z ciasta kulkę, włóż do miski podsypanej nieco mąką i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
  4. Gdy ciasto wyrośnie, odgazuj je uderzeniem pięści, po czym chwilę jeszcze wyrób i podziel na 2 części. Z każdej części uformuj 3 lub 4 wałki i zapleć warkocz. Chałki przełóż na blachę od piekarnika (lub do foremek) wyłożoną papierem do pieczenia i odłóż do wyrośnięcia na ok. 35-45 min.
  5. Gdy chałki wyrastają, przygotuj kruszonkę, łącząc i zagniatając wszystkie jej składniki aż powstanie kruszonka.
  6. Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Gotowe chałki posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp kruszonką i piecz ok. 30 min do zrumienienia. Studź na kratce.

Chałka drożdżowa z rodzynkami i lukrem — przepis

Chałka i rodzynki tworzą doskonałe połączenie smaków. Idealna do kubka ciepłego kakao lub herbaty. Zamiast rodzynek można wykorzystać także inne suszone owoce.

Chałka drożdżowa - z kruszonką lub lukrem

Fot. iStock/Chałka drożdżowa

Chałka drożdżowa z rodzynkami — składniki:

Na ciasto:

  • 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 50 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki drożdży suszonych
  • 3 jajka (jedno do posmarowania chałki z wierzchu)
  • ew. 1-2 łyżeczki cynamonu do smaku

Na lukier:

  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • ok. 5 łyżek wody

Przygotowanie:

  1. Mleko podgrzej tak, by było ciepłe, ale nie gorące. Roztop w nim masło.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj suszone drożdże, cukier sól oraz dwa jajka i ew. cynamon do smaku. Wlej mleko, mieszając wszystkie składniki i od razu wyrób ciasto rękami lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Jeśli będzie bardzo klejące, podsyp nieco mąką.
  3. Gdy ciasto stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od ręki, włóż je do natłuszczonej niewielką ilością oleju miski, przykryj i odstaw na około 1,5 h do wyrastania.
  4. Gdy ciasto wyrośnie, odgazuj je i ponownie wyrób na stolnicy. Podziel je na 3 lub 4 kawałki, uformuj równiej długości wałki i zapleć chałkę.
  5. Chałkę ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj i odstaw do ponownego wyrastania na 30 minut.
  6. Piekarnik rozgrzej do 180ºC. Gdy chałka wyrośnie, posmaruj jej wierzch rozkłóconym jajkiem. Piecz ok.  50 – 60 minut, aż chałka się zarumieni, a patyczek będzie suchy.
  7. Gdy chałka nieco przestygnie, przygotuj lukier. Pół szklanki cukru pudru wymieszaj z 5 łyżkami wody aż otrzymasz gładką, gęstą i błyszczącą masę. Jeśli uznasz, że lukier jest zbyt gęsty, dodaj do niego odrobinę wody.

Chałka drożdżowa z dżemem lub marmoladą — przepis

Chałka z nadzieniem to świetna propozycja na śniadanie, które nie potrzebuje już więcej dodatków. Jeśli nie jesteście miłośnikami dżemu, zamiast niego można użyć masła czekoladowego, budyniu, lub innej, ulubionej gęstej masy.

Fot. iStock/Chałka drożdżowa

Chałka drożdżowa z dżemem — składniki:

  • 3 szklanek mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 25 g drożdży świeżych
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 1/3 kostki margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 jajko do sklejenia pasków
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • ulubiony dżem lub marmolada

Dodatkowo: 1 jajko do smarowania wierzchu chałki

Przygotowanie:

  1. Przygotuj zaczyn. Do wysokiej miseczki skrusz drożdże, dodaj ciepłe, ale nie gorące mleko, oraz 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszaj dokładnie, rozetrzyj grudki, jeśli się pojawią i odstaw na ok. 15 minut, by zaczyn się podniósł.
  2. Do drugiej miski wsyp przesianą mąkę, dodaj 2 żółtka, 1 jajko, cukier zwykły i waniliowy, roztopioną margarynę. Na koniec wlej wyrośnięty zaczyn i wyrób ręcznie lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne, odchodzące od ręki. Jeśli się klei, można je nieco podsypać mąką. Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką odstaw na 1-1,5 godziny, aż  podwoi objętość.
  3. Gdy ciasto będzie gotowe, wyrób je jeszcze przez chwilę, by pozbyć się gazu. Rozwałkuj na prostokąt i wydziel trzy nieco szersze paski.
    Na każdy pasek nałóż łyżką dżem lub marmoladę, następnie jajko pozostałe do smarowania rozkłóć i smaruj nim wolną przestrzeń przy  marmoladzie. Paski zwiń w rulon, by się skleiły, a nadzienie pozostało wewnątrz. Zapleć zgrabny warkocz.
  4. Warkocz przełóż do keksówki (dł. ok. 40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, lub bezpośrednio na blachę piekarnika z papierem. Zostaw jeszcze na 10-15 minut do podrośnięcia i po tym czasie posmaruj jej wierzch rozkłóconym jajkiem.
  5. W międzyczasie piekarnik rozgrzej do 180ºC, wstaw chałkę i piecz ok. 40 minut, aż chałka się zarumieni, a patyczek będzie suchy.

źródło: www.przyslijprzepis.pl 

 



Ciasta Gotowanie Przepisy

Lukier – do pierników, plastyczny (masa cukrowa), cytrynowy lub z białek. Proste przepisy na dekorację do wypieków

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
29 marca 2021
Lukier - do pierników, plastyczny (masa cukrowa), cytrynowy lub z białek
Fot. iStock

Lukier, zarówno ten klasyczny, jak i pod postacią masy cukrowej, jest niezbędny do nadania różnym wypiekom ciekawego wyglądu i smaku. Trudno sobie wyobrazić bez niego pierniki czy babki, podobnie jak eleganckie torty. Jak zrobić lukier do pierników, plastyczny (masa cukrowa), cytrynowy, lub z białek? To nie jest trudne, a efekty wspaniale podkreślą wygląd i smak domowych wypieków.

Trudno sobie wyobrazić kuchnię i słodkie wypieki bez lukru. Ten prosty w przygotowaniu dodatek pełni rolę dekoracyjną. Można go przygotować na różne sposoby, z myślą o nieco innym zastosowaniu. Klasyczny, dość sztywny i charakterystycznie pękający, sprawdzi się na piernikach. Lukier z białek, zwany królewskim, ma mniejsze tendencje do pękania i jest bardziej kryjący. Natomiast lukier plastyczny, zwany również masą cukrową, jest nieoceniony w zdobieniu tortów na szczególne okazje. Warto wiedzieć, jak przygotowuje się powyższe lukry, by nadać swoim wypiekom wyjątkowy charakter.

Fot. iStock

Lukier do pierników i babek — przepis

Do najprostsza wersja lukru, którym można ozdobić zarówno pierniki, jak i przeróżne babki. Jest on gęsty, a po wystygnięciu staje się nieco przezroczysty.

Lukier - do pierników, plastyczny (masa cukrowa), cytrynowy lub z białek

Fot. iStock

Lukier do pierników — składniki:

  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • ok. 5 łyżek wody

Przygotowanie:

Pół szklanki cukru pudru wymieszaj z 5 łyżkami wody aż otrzymasz gładką, gęstą i błyszczącą masę. Jeśli uznasz, że lukier jest zbyt gęsty, dodaj do niego odrobinę wody. Możesz również nadać mu kolor, wzbogacając o barwniki spożywcze, dzięki którym pierniczki będą wyglądały bajecznie.

Lukier cytrynowy — przepis

To równie często poszukiwany przepis na lukier, ze względu na dodatek cytryny, która nieco przełamuje naturalną słodycz cukru pudru.

Lukier - do pierników, plastyczny (masa cukrowa), cytrynowy lub z białek

Fott. iStock

Lukier do pierników — składniki:

  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • ok. 5 łyżek wody z cytryną — ilość cytryny zależy od preferowanego smaku

Przygotowanie:

Cukier puder wymieszaj z 5 łyżkami wody z cytryną do momentu powstania gładkiej, gęstej i błyszczącej masę. Jeśli uznasz, że lukier jest zbyt gęsty, dodaj do niego odrobinę wody.

Lukier plastyczny (masa cukrowa) — przepis

To ciekawy sposób na pokrycie całej powieszeni tortu. Lukier plastyczny tworzy gładką, słodką powierzchnię, która znakomicie nadaje się do dekorowania tortu.

Lukier - do pierników, plastyczny (masa cukrowa), cytrynowy lub z białek

Fot. iStock

Lukier plastyczny — składniki:

  • 800 g cukru pudru
  • 70 ml zimnej wody
  • 50 g glukozy w proszku
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki margaryny

Przygotowanie:

  1. Żelatynę wrzuć do garnka, zalej wodą i zostaw aż napęcznieje.
  2. Cukier puder przesiej przez sitko, połowę przesyp na stolnicę.
  3. Garnek z napęczniałą żelatyną postaw na ogniu i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia, nie dopuszczając do zagotowania się wody. Dosyp glukozę i wymieszaj, a gdy składniki połączą się, dodaj margarynę. Zdejmij z ognia, gdy margaryna się rozpuści — nie wolno całości zagotować.
  4. W odsypanym na stolnicy cukrze zrób dołek i powoli wlej gorącą wodę z cukrem  pudrem, żelatyną i margaryną. Trzeba być ostrożnym, by się nie oparzyć. Można sobie pomóc, zagarniając cukier puder drewnianą łyżką do środka. Gdy cały płyn zostanie przelany, stopniowo dodawaj resztę pudru i zagniataj do powstania zwartej, elastycznej masy. Jeżeli uznasz, że lukier plastyczny jest jeszcze za twardy, dodaj nieco więcej margaryny, a jeśli będzie zbyt miękki — podsyp go cukrem pudrem. Gotową masę plastyczną można przechowywać do trzech dni w lodówce, owiniętą folią spożywczą, by nie wyschła.

Warto wiedzieć: Masie można nadać odpowiedni kolor barwnikami spożywczymi. Aby masę plastyczną rozłożyć równomiernie na torcie, trzeba ją rozwałkować — wałek i stolnicę, o ile są silikonowe, warto podsypać cukrem pudrem lub mąką ziemniaczaną, by masa nie przyklejała się. Przed położeniem lukru plastycznego na tort, biszkopt należy najpierw posmarować kremem maślanym, by masa mocno się trzymała.

Lukier z białek (królewski) — przepis

Jeśli szukasz sposobu na uzyskanie lukru kryjącego wypiek, dzięki mocnej białej barwie, lukier z białek, zwany także królewskim, sprawdzi się tu idealnie.

Fot. iStock

Lukier z białek (królewski) — składniki:

  • 2 białka średnich, dobrze schłodzonych jaj
  • 180 g cukru pudru
  • kilka kropel soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Białka przerzuć do szklanego naczynia i ubijaj mikserem przez 30 sekund. Zacznij od małych obrotów i po chwili miksuj na średnich  obrotach, potem na średnich. Pamiętaj, że białka powinny być ubite, ale nie na sztywno.
  2. Do białek dodaj cukier puder, i ubijaj na niskich obrotach, by dostało się do lukru jak najmniej powietrza (nie będzie pękał) ok. 20 minut. Jeśli po tym czasie będą widoczne jakieś grudki, rozetrzyj je łyżką. Na sam koniec dodaj kilka kropel soku z cytryny, by lukier był nieco mniej mdły.

źródło: www.przyslijprzepis.pl ,aniagotuje.pl 

Zobacz także

Jak zrobić róże z jabłek

Róże z jabłek – krok po kroku. Niesamowity lifehack na kulinarne arcydzieło w kilkanaście minut. Zobacz film

Jak wybrać szparagi?

Jak wybrać szparagi? 3 błędy, które popełniamy podczas zakupów

Co jest doktorku, czyli przepisy z wykorzystaniem marchwi