Ciasta Gotowanie Przepisy

Polewa czekoladowa w czterech odsłonach. Przygotuj klasyczną polewę ganache, z kakao, z chili, lub białą, idealną na sernik

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
7 sierpnia 2020
Polewa czekoladowa - ganache, z kakao, do sernika, z chili
Fot. iStock
 

Polewa czekoladowa to dodatek do wypieków, bez których wiele z nich trudno sobie wyobrazić. Błyszcząca, słodka, pięknie uzupełnia wygląd tortów, ciast i ciasteczek. Jej przygotowanie nie jest trudne, i co więcej, do przygotowania polewy w awaryjnych sytuacjach wcale nie musisz mieć pod ręką czekolady. Jak sprawić, by polewa czekoladowa ganache, z kakao, białej czekolady lub z chili była idealna?

Polewa czekoladowa — mniej lub bardziej plastyczna, zazwyczaj słodka, choć wiele zależy od rodzaju użytej czekolady, dla wielu osób jest przysłowiową wisienką na torcie.

Polewa czekoladowa (krem) ganache

Krem do tortu ganache to typowy krem kryjący, bardziej gęsty, sztywny i błyszczący, niż zwykły krem. Można nim pokrywać i dekorować nie tylko torty, ale i babeczki, ciasta oraz inne desery. Powstaje z czekolady i dodatku śmietanki kremówki, niekiedy masła.  Aby polewa czekoladowa ganache miała pożądaną konsystencję, można modyfikować ilość śmietanki w stosunku do czekolady. Im więcej śmietanki, tym mniej zwarty i bardziej miękki będzie ganache w temperaturze pokojowej.

polewa czekoladowa

Fot. iStock/ganache czekoladowe

Polewa czekoladowa (krem) ganache — przepis

Składniki na krem ganache:

  • 200 g śmietanki słodkiej 30 %
  • 200 g gorzkiej czekolady min. 60 %  (2 tabliczki)

Przygotowanie:

  1. Do rondelka wlej śmietankę i podgrzewaj, nie doprowadzając do wrzenia, kilka minut na małej mocy palnika. Gdy śmietanka będzie już bardzo gorąca, dodaj gorzką czekoladę w kawałkach i wymieszaj delikatnie, by rozpuściła się w śmietance. Zdejmij ganache z palnika i odstaw do wystudzenia.
  2. Gdy całkiem wystygnie i będzie miał konsystencję gęstej pasty, możesz już użyć go jako „tynku” czy też polewy do tortu. Jeśli ma być bardziej sztywny i przeznaczony do dekorowania, umieść go w lodowce na kilka godzin.

Jak sprawdzić, czy efekt końcowy jest zadowalający?

Po przygotowaniu polewy odstaw ją na dobę w temperaturze pokojowej. Po tym czasie będziesz mogła ocenić, czy gęstość ganache jest satysfakcjonująca. Możesz rozrzedzić masę dodając śmietankę. Jeśli z kolei masa jest zbyt rzadka i jest ryzyko, że spłynie z tortu, wlej do niej trochę roztopionej czekolady i porządnie wymieszaj, by stała się bardziej gęsta.

Jeśli gotowa polewa czekoladowa ganache zawiera kawałki czekolady, które się nie rozpuściły jak należy, jest i na to rada. Podgrzej ganache w kąpieli wodnej lub mikrofali przez parę sekund (max 5 sec.) i wymieszaj energicznie. Należy uważać na to, by nie przegrzać śmietany, ponieważ tłuszcz oddzieli się od kakao.

Polewa czekoladowa z kakao

Jeśli pech ciał, że zabierając się za dekorowanie tortu czy ciasta odkrywasz, że zabrakło czekolady na ulubioną polewę, to nic straconego. Możesz ratować sytuację przygotowaniem polewy z kakao, która znakomicie zastępuje polewę z czekolady, bez wyczuwalnej różnicy w smaku. Można ją wykorzystać nie tylko do dekorowania wypieków, ale także naleśników czy gofrów.

Polewa czekoladowa - ganache, z kakao, do sernika, z chili

Fot. iStock

Polewa czekoladowa z kakao — przepis

Składniki:

  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • 6 łyżek kakao
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3-4 łyżki mleka do nadania pożądanej konsystencji

Przygotowanie polewy:

  1. W rondelu na małym ogniu rozpuść olej kokosowy. Jeśli chcesz, by nie było czuć kokosu w polewie, wybierz bezzapachowy olej kokosowy rafinowany.
  2. Do płynnego oleju dodaj kakao i cukier puder, mieszając trzepaczką do dokładnego połączenia. Nie dopuść do zagotowania.
  3. Jeśli polewa wyjdzie zbyt gęsta, rozrzedź ją dodatkiem mleka (może być roślinne).
  4. Gorącą polewą polej ciasto.

Polewa czekoladowa na sernik z białej czekolady

Polewa czekoladowa z ciemnej czekolady to klasyka i przepis przetestowany na różnego rodzajach wypieków. Nie jest jednak powiedziane, że polewa czekoladowa musi być wyłącznie klasyczna, ciemna. Polewa czekoladowa na sernik z białej czekolady to propozycja, która zachwyci wszelkich miłośników słodkości. Bez kłopotu można ją wykorzystać także do polania innego rodzaju wypieków, np. tortów.

Polewa czekoladowa - ganache, z kakao, do sernika, z chili

Fot. iStock

Polewa czekoladowa na sernik z białej czekolady — przepis

Składniki na polewę:

  • 100 g tabliczka białej czekolady
  • 2 łyżki śmietanki 30%

Przygotowanie:

  1. Białą czekoladę posiekaj drobno, na w miarę równe kawałki do miseczki, dodaj śmietankę i energicznie mieszając rozpuść w kąpieli wodnej lub włóż na kilka sekund do mikrofali.
  2. Rozpuszczoną czekoladą polej sernik.
  3. Gdy sernik z polewą będzie już chłodny, wstaw do lodówki na kilka godzin, by całość porządnie się schłodziła.

Polewa czekoladowa z chili

Ta polewa czekoladowa to wariant dla osób lubiących wyczuwalną wytrawnej słodyczy ostrą nutę chili. Należy uważać z ilością tej pikantnej przyprawy, by jedynie przebijała przez smak czekolady, a nie paliła w podniebienie żywym ogniem.

Składniki na polewę z gorzkiej czekolady i chili:

  • 100 g (tabliczka) gorzkiej czekolady
  • 6-7 łyżek śmietanki 30%
  • szczypta chili w płatkach lub proszku
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

  1. Czekoladę pokrusz na niewielkie kawałki.
  2. Przełóż czekoladę do miski, wlej  śmietankę  i dodaj masło, rozpuść w kąpieli wodnej, ucierając energicznie.
  3. Gdy nie będzie już grudek, dodaj szczyptę chili, wymieszaj dobrze.
  4. Jeśli polewa wyjdzie zbyt gęsta, rozrzedź ją dodatkiem mleka (może być roślinne).
  5. Gotową polewą udekoruj wystudzone ciasto.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl

Ciasta Gotowanie Przepisy

Jak zrobić drożdże na dwa domowe sposoby? To prostsze niż myślisz!

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
7 sierpnia 2020
Jak zrobić drożdże domowym sposobem, jak zrobić drożdże do picia
Fot. iStock
 

Jak zrobić drożdże domowym sposobem to pytanie, które w ostatnim czasie pojawiało się zaskakująco często. Okazuje się, że to wcale nie jest trudne, trzeba tylko wiedzieć, jak zabrać się do zadania. Podpowiadamy, jak zrobić drożdże na dwa domowe sposoby, i jak przeprowadzić kurację z drożdżami do picia.

Temat drożdży stał się wyjątkowo interesujący w chwili, gdy w czasie pandemii koronawirusa nagle ze sklepowych polek zniknęły wszystkie drożdże. Okazało się, że Polacy mają smykałkę do pieczenia, a brak drożdży stał się w tej sytuacji bardzo kłopotliwy. Szczęśliwie na pytanie jak zrobić drożdże znalazła się prosta odpowiedź, a nawet dwie.

Fot. iStock

Jak zrobić drożdże z piwa?

Składniki:

  • 150 ml piwa
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżki mąki

Przygotowanie: 

  1. Naczynie szklane lub kamionkowe umyj i wyparz.
  2. Do naczynia przełóż składniki, wymieszaj dokładnie, i górę naczynia nakryj czystą gazą lub ściereczką, by masa mogła „oddychać”.
  3. Odstaw w ciepłe miejsce na noc, już po 12 h drożdże będą gotowe np. do upieczenia chleba.

Z podanej ilości składników powstaje 70 g drożdży, które wystarczą do upieczenia chleba z 500 g mąki.

Jak zrobić drożdże domowym sposobem, jak zrobić drożdże do picia

Fot. iStock

Jak zrobić drożdże z ziemniaków — przepis 

Składniki:

  • 2 ziemniaki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka piwa pasteryzowanego

Przygotowanie: 

  1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj do miękkości.
  2. Odlej z nich wodę i zbenduj je na gładką masę.
  3. Do masy ziemniaczanej dodaj łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj.
  4. Dodaj łyżeczkę piwa niepasteryzowanego i ponownie dokładnie wymieszaj.
  5. Masę przełóż do wyparzonego słoika, górę przykryj cienką ściereczką lub złożoną gazą zabezpieczoną gumką recepturką, by masa mogła „oddychać”. Nie wolno zakręcać słoika szczelnie nakrętką.
  6. Odstaw na kilka dni w ciepłe miejsce, by wytworzyły się drożdże, które poznasz po charakterystycznym zapachu.

Drożdże można kilka dni przechowywać w lodówce lub zamrozić w małych porcjach.

Jak zrobić drożdże domowym sposobem, jak zrobić drożdże do picia

Fot. iStock

Zalety drożdży

Drożdże można wykorzystać nie tylko w kuchni, do różnych wypieków. Stanowią one doskonały produkt do domowej pielęgnacji, zarówno tej wewnętrznej, jak i zewnętrznej.

Drożdże zawierają bogactwo witamin z grupy B oraz różne substancje mineralne, takie jak: fosfor, magnez, cynk, żelazo, selen, potas, chrom. Nie brakuje w nich również białka i błonnika, który wspiera działanie układu pokarmowego. Obecność witaminy H (zwana także B7), czyli osławionej biotyny, doskonale wpływa na skórę i włosy. Dzięki biotynie włosy stają się zdrowsze, mocniejsze i lepiej rosną, mniej wypadają. Drożdże zbawienie działają na stan skóry, pomagając pozbyć się z niej niedoskonałości.

Jak zrobić drożdże do picia?

Drożdże można wykorzystać do picia, ale pojawiają się wątpliwości, czym różnią się od siebie drożdże piekarnicze (piekarskie) i piwowarskie. Trzeba wyjaśnić, że drożdże piekarnicze i piwowarskie to ten sam rodzaj drożdży pochodzący od szczepu Saccharomyces cerevisiae, różni je jednak forma. Najwięcej witamin i wartości odżywczych mają drożdże piwowarskie (powstają jako efekt uboczny produkcji piwa), które zazwyczaj dostępne są w postaci proszku lub tabletek, i działają silniej od piekarniczych. Natomiast piekarnicze, które kupujemy głównie w kostkach lub suszone w kulinarnych celach, nie nadają się do bezpośredniego spożycia na surowo i trzeba je zaparzyć.

Jeśli marzy się komuś poprawienie stanu skóry i włosów, kuracja z drożdżami do picia może tu bardzo pomóc. Dla wielu osób takie naturalne wzmocnienie jest ważnym elementem leczenia trądziku. Drożdże działają przeciwzapalnie oraz regulują pracę gruczołów łojowych. Biotyna zmniejsza ilość wyprysków i sprawia, że cera wygląda lepiej, co jest dużym wsparciem dla skóry.

Jak zrobić drożdże domowym sposobem, jak zrobić drożdże do picia

Fot. iStock

Jak zrobić drożdże do picia?

Aby zrobić drożdże do picia, należy odpowiednią ilość świeżych drożdży rozrobić w szklance i zalać wrzątkiem w proporcji pół na pół. Wrzątek jest konieczny, by unieszkodliwić grzyby, które mogą prowadzić do problemów z żołądkiem, a w czasie długiego przyjmowania nawet do zagrzybienia organizmu. Jedyne, o czym należy pamiętać to, by napoju nie dosładzać.

Maksymalna dawka drożdży na raz wynosi pół kostki (kostka 100g) rozpuszczonej we wrzątku. Jeśli ktoś obawia się smaku drożdży, który jest bardzo specyficzny, może zalać je gorącym mlekiem. Najlepiej kurację drożdżową zacząć od niewielkich dawek, np. 1/4 ze 100 g (kostki) drożdży. Osoby z wrażliwym układem pokarmowym mogą po wypiciu drożdży odczuwać dolegliwości takie jak zgaga, czy problemy żołądkowe.

Drożdże należy pić regularnie, by zauważyć pierwsze efekty po około 20 dniach kuracji. Nie należy przyjmować ciągiem drożdży dłużej niż przez 40 dni. Kurację można stosować  na dwa sposoby: pić roztwór przez 3 tygodnie i zrobić 1 tydzień przerwy, lub pić je przez 3 miesiące i po tym czasie zrobić miesiąc przerwy. Przerwa od picia drożdży jest konieczna, aby organizm mógł odpocząć.

Maseczka z drożdży do skóry z niedoskonałościami

Drożdże doskonale sprawdzą się jako element domowej pielęgnacji skóry. Istnieje wiele przepisów na maseczki do twarzy z dodatkiem drożdży, które poprawiają wygląd skóry.

Jak zrobić drożdże domowym sposobem, jak zrobić drożdże do picia

Fot. iStock

Składniki:

  • 1/4 kostki drożdży piekarskich
  • 1 łyżka mleka

Wystarczy wymieszać i nałożyć papkę na oczyszczoną skórę.  Zmyj po 20 minutach ciepłą, ale nie gorącą wodą.

Jeśli masz skórę suchą – dodaj kilka kropel oliwy z oliwek.
Jeśli twoja skóra ma przebarwienia – dodaj odrobinę soku z cytryny.


źródło: dompelenpomyslow.pl ,beszamel.se.pl ,jaknaturalnie.pl 

Ciasta Gotowanie Przepisy

Kluski leniwe – klasyka polskiej kuchni. Jak je przyrządzić, by smakowały jak u mamy?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
7 sierpnia 2020
Kluski leniwe z serem, z serem i ziemniakami, fit
Fot. iStock – Kluski leniwe z serem, z serem i ziemniakami, fit

Kluski leniwe to danie, bez których trudno sobie wyobrazić tradycyjną kuchnię. To klasyczne danie, nietrudne do przygotowania, choć wymaga poświęcenia nieco czasu. Jak przyrządzić kluski leniwe z ziemniakami i serem, by smakowały jak u mamy? Warto wypróbować także przepis na kluski leniwe fit, dla osób dbających o linię.

Kluski leniwe zwane są także pierogami leniwymi. Nazwa wzięła się stąd, że składniki pierogów z serem i klusek leniwych są podobne, jednak przygotowuje się je bez konieczności nadziewania i sklejania boków ciasta. Do przygotowania klusek konieczna jest mąka, jaja oraz twaróg.

Kluski leniwe z serem — przepis 

Kluski leniwe z serem, z serem i ziemniakami, fit

Fot. iStock

Kluski leniwe z serem — składniki na ok. 60 sztuk:

  • 2 kostki twarogu półtłustego (500 g)
  • 2 jajka rozmiar M
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 
  • ok. 100 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Do podania:

  • 100 g masła (pół kostki)
  • 2 kopiaste łyżki bułki tartej
  • 1 kopiasta łyżka cukru

Fot. iStock

Przygotowanie:

  1. Twaróg zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków, najlepiej dwukrotnie, by usunąć grudki z sera.
  2. Jajka rozbij, rozdziel białka od żółtek. Żółtka dodaj do miski ze zmielonym twarogiem.
  3. Białka ubij mikserem na sztywną pianę.
  4. Do twarogu i żółtek dodaj mąkę pszenną (100 g = pół szklanki i jedną czubatą łyżkę), najlepiej przesianą. Nie należy dodawać więcej mąki, by kluski nie wyszły twarde. Dodaj cukier waniliowy, szczyptę soli i wszystko dobrze wymieszaj.
  5. Do masy wmieszaj ostrożnie drewnianą łyżką pianę z białek. Wymieszaj, by powstała jednolita masa. Może się ona trochę kleić, ale nie warto dosypywać więcej mąki, by kluski były miękkie.
  6. W międzyczasie w dużym garnku zagotuj osoloną wodę.
  7. Stolnicę prósz odrobiną mąki pszennej. Masę serową podziel na kilka części i uformuj z nich kule, przykryj ściereczką, by nie wyschły.
  8. Pierwszą kulę „zroluj” na blacie tak, by uformował się wężyk o średnicy ok. 2 cm. Spłaszcz go delikatnie i pokrój ostrym nożem na średniej wielkości kawałki.
  9.  Kluski leniwe wrzucaj na delikatnie gotującą się wodę i gotuj je przez ok. 1-2 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię wody.
  10. Po tym czasie kluski wyłów za pomocą łyżki cedzakowej, ułóż na talerzu. Czynności po kolei powtórz z każdą częścią surowej masy serowej.
  11. Kluski leniwe podawaj posypane cukrem i polane masłem z bułką tartą, posypane cukrem.

Do podania:

  1. Rozgrzej patelnię bez tłuszczu na małym ogniu, następnie wrzucić bułkę tartą i na minimalnym ogniu smaż aż się lekko zarumieni.
  2. Gdy bułka będzie rumiana, dodaj masło i smaż przez chwilę, aż składniki się połączą. Gorącą bułką polej kluski leniwe.

Kluski leniwe z serem i ziemniakami — przepis 

Kluski leniwe z serem, z serem i ziemniakami, fit

Fot. iStock

Kluski leniwe z serem i ziemniakami — składniki:

Składniki:

  • 700g ziemniaków
  • 250g twarogu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • olej

Do podania:

  • 100 g masła (pół kostki)
  • 2 kopiaste łyżki bułki tartej
  • 1 kopiasta łyżka cukru

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj w osolonej wodzie. Odstaw do ostudzenia.
  2. Ser i przestudzone ziemniaki zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków.
  3. Do masy dodaj jajka, obie mąki i wyrób ciasto. Jeśli ciasto za bardzo się lepi, dodaj odrobinę mąki ziemniaczanej, ale nie za dużo, bo kluski staną się twarde.
  4. Stolnicę obsyp mąkę, rozwałkuj ciasto na kształt wężyka, pokrój ostrym nożem.
  5. W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i oleju. Kluski gotuj na małym ogniu  ok. 3-5 min. od chwili wypłynięcia.
  6. Po tym czasie kluski wyłów za pomocą łyżki cedzakowej, ułóż na talerzu.

Do podania:

  1. Rozgrzej patelnię bez tłuszczu na małym ogniu, następnie wrzucić bułkę tartą i na minimalnym ogniu smaż aż się lekko zarumieni.
  2. Gdy bułka będzie rumiana, dodaj masło i smaż przez chwilę, aż składniki się połączą. Gorącą bułką polej kluski leniwe.

Można je również serwować polane śmietaną i cukrem.

Kluski leniwe fit — przepis

Ten przepis jest dietetyczną alternatywą dla klasycznych klusek leniwych, które są pyszne, ale i kaloryczne, szczególnie z uwzględnieniem bułki tartej na maśle. Ten przepis spodoba się osobom, które dbają o figurę, ale nie chcą do końca rezygnować ze smaków polskiej kuchni.

Kluski leniwe z serem, z serem i ziemniakami, fit

Fot. iStock

Kluskie leniwe fit — składniki:

  • 100 g twarogu chudego
  • 1 łyżka otrąb pszennych
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • jajko

Przygotowanie: 

  1. Twaróg rozgnieć widelcem lub przeciśnij przez praskę. Dodać do niego jajko, mąkę, otręby i zagnieć ciasto.
  2. Rozwałkuj ciasto na kształt wężyka, pokrój ostrym nożem.
  3. W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i oleju. Kluski gotuj na małym ogniu  ok. 2 min. od chwili wypłynięcia.
  4. Po tym czasie kluski wyłów za pomocą łyżki cedzakowej, ułóż na talerzu.
  5. Możesz serwować je z jogurtem naturalnym lub warzywami.

źródło: kulinarneprzeboje.pl,beszamel.se.pl 

Zobacz także

Czego nie wkładać do mikrofalówki? Zdziwicie się, co na was czyha

Czego nie wkładać do mikrofalówki? Zdziwicie się, co na was czyha

Przepis na gofry, fit, bez mleka

Przepis na gofry domowe – pyszne, pachnące i chrupiące!

Torcik cytrynowo-limonkowy

Torcik cytrynowo-limonkowy