Go to content

Karpatka – rewelacyjne ciasto, któremu nie można się oprzeć. Wypróbuj przepisy na karpatkę w trzech wersjach

Karpatka - domowa, z truskawkami, bezglutenowa - przepis
Fot. iStock

Karpatka jest ciastem, które od lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Przygotowuje się ją i na co dzień i od święta, serwując samodzielnie, jak i z owocami. Przepis jest prosty, a karpatka nie tylko smakuje, ale i wygląda rewelacyjnie, dzięki specyficznemu ciastu, które przypomina góry. Klasyczna karpatka domowa, z truskawkami, a może bezglutenowa — te przepisy zachwycą każdego.

Karpatka — jak wyglądała w oryginale?

Pyszny krem ukryty pod pofałdowanymi blatami ciasta? Tak, to właśnie ukochana przez wielu smakoszy karpatka. Jej nazwa powstała za sprawą kształtu pofałdowanej górnej części ciasta. Pomiędzy chrupiącymi blatami ciasta najczęściej pojawia się krem śmietankowy lub budyniowy. W oryginalne, dolny  blat ciasta powinien być przygotowany z ciasta kruchego, a górny — charakterystyczny, z ciasta parzonego. Nie każdy o tym wie, ale z początku dolny blat smarowało się marmoladą, a dopiero na nią nakładało się krem. Obecnie najczęściej można natrafić na karpatkę z dwóch blatów ciasta parzonego, bez warstwy marmolady. To, co zostało bez zmian, to obsypywanie góry karpatki cukrem pudrem. Dzięki temu ciasto zyskiwało nie tylko na smaku, ale tez bardziej kojarzyło się z górami.

Karpatka domowa z budyniem — przepis

Słodka masa z budyniem świetnie komponuje się z lekkim ciastem. Przepis jest prosty w przygotowaniu, nie sprawi trudności nawet osobom początkującym.

Karpatka - domowa, z truskawkami, bezglutenowa - przepis

Fot. iStock/karpatka

Karpatka domowa z budyniem — składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 szklanka wody
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem budyniowy:

  • 700 ml mleka
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (po 40 g )
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. Masło podgrzej w rondelku z wodą i solą do zagotowania.
  2. Dodaj przesianą mąkę i mieszaj drewnianą łyżką do połączenia się składników.
  3. Gdy ciasto będzie jednolite, odstaw je do ostudzenia.
  4. Gdy ciasto będzie chłodne, wbijaj pojedynczo jajka i ciągle miksuj.
  5. Wsyp do ciasta przesiany proszek do pieczenia i porządnie wymieszaj do całkowitego połączenia.
  6. Ciasto podziel na dwie części. Wyłóż nimi blachy ( 25x 35 cm) i piecz w temperaturze 200ºC, około 25 minut, aż ciasto się zarumieni. Jeśli blaty pieczesz jednocześnie, zrób to na tej samej wysokości piekarnika, jeśli do dyspozycji masz jedną blaszkę, musisz upiec jedno po drugim.

Krem budyniowy: 

  1. 500 ml mleka podgrzej z solą i cukrem, w pozostałych 200 ml wymieszaj żółtka i proszek budyniowy. Gdy mleko się zagotuje, wlej do niego mleko z żółtkami i budyniem, mieszaj chwilę po zagotowaniu, aż utworzy się budyń.
  2. Gotowy budyń zestaw z palnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
  3. Miękkie masło utrzyj na puch i dodawaj po łyżce chłodny budyń.
  4. Miksuj całość do uzyskania jednolitej masy.

Gotowy krem wyłóż między blaty ciasta. Wstaw na kilka godzin do lodówki, przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Karpatka z truskawkami — przepis

Warto sięgnąć po przepis na lekkie ciasto z kremowym nadzieniem, które można komponować także z owocami. Połączenie karpatki z truskawkami może przynieść rewelacyjny, świeży efekt, szczególnie gdy sięgniemy po sezonowe, soczyste i aromatyczne owoce. Przepis pomyślany jest na tortownicę o średnicy 24 cm.

Karpatka - domowa, z truskawkami, bezglutenowa - przepis

Fot. iStock/karpatka z owocami

Karpatka z truskawkami — składniki:

Ciasto:

  • 250 ml wody
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 300 g pokrojonych truskawek

Przygotowanie:

  1. W garnku zagotuj wodę z masłem, dodaj mąkę i energicznie mieszaj do chwili, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek i utworzy zwartą kulę. Odstaw ciasto do wystudzenia.
  2. Do zimnego ciasta dodaj proszek do pieczenia i wbijaj po kolei jajka, ucierając ciasto mikserem. Powstałą masę podziel na dwie części.
  3. Dwie tortownice o śr. 24 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką. Do każdej nałóż porcję ciasta, równo rozsmaruj. Jeśli blaty pieczesz jednocześnie, zrób to na tej samej wysokości piekarnika, jeśli do dyspozycji masz jedną blaszkę, musisz upiec jedno po drugim.
  4. Piecz w temp. 200º C przez 30 minut. Gotowe blaty wystudź.
  5. Zimną śmietanę ubij z cukrem pudrem i połącz z serkiem mascarpone. Do masy dodaj pokrojone truskawki.
  6. Masą przełóż upieczone blaty.
  7. Karpatkę wstaw na kilka godzin w lodówce. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem i obłóż truskawkami.

Karpatka bezglutenowa — przepis

Przepis oparty został na mące z cieciorki, którą autor z powodzeniem zastąpił zwykłą mąkę pszenną. Dzięki temu karpatka nie zawiera glutenu, więc osoby z nietolerancją glutenu będą mogły sobie pozwolić na karpatkową przyjemność. Ciasto przewidziane jest na dużą blaszkę o wymiarach 39×27 cm.

Karpatka - domowa, z truskawkami, bezglutenowa - przepis

Fot. iStock/karpatka

Karpatka bezglutenowa — składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka wody
  • 125 g oleju kokosowego
  • 1 szklanka mąki z cieciorki
  • 5 jaj
  • szczypta soli

Krem:

  • 2 szklanki mąki z cieciorki
  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • 4 łyżki ksylitolu
  • około 7 szklanek wody przegotowanej letniej
  • 3/4 szklanki przegotowanego letniego mleka
  • 2 płaskie łyżki oleju kokosowego
  • nasiona z 1 laski wanilii

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. Olej zagotuj z wodą oraz szczyptą soli. Dodaj mąkę energicznie mieszając, aż powstanie gęsta jednolita masa odchodząca od ścianek garnka. Odstaw do lekkiego ostudzenia.
  2. Do lekko ostudzonego ciasta wbijaj po jednym jajku i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Przygotuj blaszkę o wymiarach 39×27 cm. Posmaruj tłuszczem i podsyp mąką, by ciasto nie przywierało.
  4. Ciasto podziel na 2 części, wyłóż do blaszki.
  5. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180ºC przez około 25 minut, aż lekko się zrumieni. Wystudź. To samo zrób z drugą częścią ciasta.

Krem:

  1. Mąkę z cieciorki i kokosową przesiej i rozrób z 2 szklankami letniej przegotowanej wody.
  2. Do garnka wlej pozostałą ilość wody, dodaj ksylitol, zagotuj, a następnie powoli wlewaj masę z mąką i gotuj całość, aż zrobi się dość gęsta masa.
  3.  Zdejmij z ognia i dodaj nasiona wanilii, wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
  4. Po wystudzeniu dodaj olej kokosowy i dolewaj mleko stopniowo, aż powstanie kremowa masa, miksując na najwyższych obrotach.
  5. Poczekać do ostygnięcia kremu, posmaruj nim wystudzone ciasto, nakryj drugim blatem i włóż do lodówki do porządnego schłodzenia.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl