Ciasta Gotowanie Przepisy

Karpatka – rewelacyjne ciasto, któremu nie można się oprzeć. Wypróbuj przepisy na karpatkę w trzech wersjach

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
29 lipca 2020
Karpatka - domowa, z truskawkami, bezglutenowa - przepis
Fot. iStock
 

Karpatka jest ciastem, które od lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Przygotowuje się ją i na co dzień i od święta, serwując samodzielnie, jak i z owocami. Przepis jest prosty, a karpatka nie tylko smakuje, ale i wygląda rewelacyjnie, dzięki specyficznemu ciastu, które przypomina góry. Klasyczna karpatka domowa, z truskawkami, a może bezglutenowa — te przepisy zachwycą każdego.

Karpatka — jak wyglądała w oryginale?

Pyszny krem ukryty pod pofałdowanymi blatami ciasta? Tak, to właśnie ukochana przez wielu smakoszy karpatka. Jej nazwa powstała za sprawą kształtu pofałdowanej górnej części ciasta. Pomiędzy chrupiącymi blatami ciasta najczęściej pojawia się krem śmietankowy lub budyniowy. W oryginalne, dolny  blat ciasta powinien być przygotowany z ciasta kruchego, a górny — charakterystyczny, z ciasta parzonego. Nie każdy o tym wie, ale z początku dolny blat smarowało się marmoladą, a dopiero na nią nakładało się krem. Obecnie najczęściej można natrafić na karpatkę z dwóch blatów ciasta parzonego, bez warstwy marmolady. To, co zostało bez zmian, to obsypywanie góry karpatki cukrem pudrem. Dzięki temu ciasto zyskiwało nie tylko na smaku, ale tez bardziej kojarzyło się z górami.

Karpatka domowa z budyniem — przepis

Słodka masa z budyniem świetnie komponuje się z lekkim ciastem. Przepis jest prosty w przygotowaniu, nie sprawi trudności nawet osobom początkującym.

Karpatka - domowa, z truskawkami, bezglutenowa - przepis

Fot. iStock/karpatka

Karpatka domowa z budyniem — składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 szklanka wody
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem budyniowy:

  • 700 ml mleka
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (po 40 g )
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. Masło podgrzej w rondelku z wodą i solą do zagotowania.
  2. Dodaj przesianą mąkę i mieszaj drewnianą łyżką do połączenia się składników.
  3. Gdy ciasto będzie jednolite, odstaw je do ostudzenia.
  4. Gdy ciasto będzie chłodne, wbijaj pojedynczo jajka i ciągle miksuj.
  5. Wsyp do ciasta przesiany proszek do pieczenia i porządnie wymieszaj do całkowitego połączenia.
  6. Ciasto podziel na dwie części. Wyłóż nimi blachy ( 25x 35 cm) i piecz w temperaturze 200ºC, około 25 minut, aż ciasto się zarumieni. Jeśli blaty pieczesz jednocześnie, zrób to na tej samej wysokości piekarnika, jeśli do dyspozycji masz jedną blaszkę, musisz upiec jedno po drugim.

Krem budyniowy: 

  1. 500 ml mleka podgrzej z solą i cukrem, w pozostałych 200 ml wymieszaj żółtka i proszek budyniowy. Gdy mleko się zagotuje, wlej do niego mleko z żółtkami i budyniem, mieszaj chwilę po zagotowaniu, aż utworzy się budyń.
  2. Gotowy budyń zestaw z palnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
  3. Miękkie masło utrzyj na puch i dodawaj po łyżce chłodny budyń.
  4. Miksuj całość do uzyskania jednolitej masy.

Gotowy krem wyłóż między blaty ciasta. Wstaw na kilka godzin do lodówki, przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Karpatka z truskawkami — przepis

Warto sięgnąć po przepis na lekkie ciasto z kremowym nadzieniem, które można komponować także z owocami. Połączenie karpatki z truskawkami może przynieść rewelacyjny, świeży efekt, szczególnie gdy sięgniemy po sezonowe, soczyste i aromatyczne owoce. Przepis pomyślany jest na tortownicę o średnicy 24 cm.

Karpatka - domowa, z truskawkami, bezglutenowa - przepis

Fot. iStock/karpatka z owocami

Karpatka z truskawkami — składniki:

Ciasto:

  • 250 ml wody
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 300 g pokrojonych truskawek

Przygotowanie:

  1. W garnku zagotuj wodę z masłem, dodaj mąkę i energicznie mieszaj do chwili, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek i utworzy zwartą kulę. Odstaw ciasto do wystudzenia.
  2. Do zimnego ciasta dodaj proszek do pieczenia i wbijaj po kolei jajka, ucierając ciasto mikserem. Powstałą masę podziel na dwie części.
  3. Dwie tortownice o śr. 24 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką. Do każdej nałóż porcję ciasta, równo rozsmaruj. Jeśli blaty pieczesz jednocześnie, zrób to na tej samej wysokości piekarnika, jeśli do dyspozycji masz jedną blaszkę, musisz upiec jedno po drugim.
  4. Piecz w temp. 200º C przez 30 minut. Gotowe blaty wystudź.
  5. Zimną śmietanę ubij z cukrem pudrem i połącz z serkiem mascarpone. Do masy dodaj pokrojone truskawki.
  6. Masą przełóż upieczone blaty.
  7. Karpatkę wstaw na kilka godzin w lodówce. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem i obłóż truskawkami.

Karpatka bezglutenowa — przepis

Przepis oparty został na mące z cieciorki, którą autor z powodzeniem zastąpił zwykłą mąkę pszenną. Dzięki temu karpatka nie zawiera glutenu, więc osoby z nietolerancją glutenu będą mogły sobie pozwolić na karpatkową przyjemność. Ciasto przewidziane jest na dużą blaszkę o wymiarach 39×27 cm.

Karpatka - domowa, z truskawkami, bezglutenowa - przepis

Fot. iStock/karpatka

Karpatka bezglutenowa — składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka wody
  • 125 g oleju kokosowego
  • 1 szklanka mąki z cieciorki
  • 5 jaj
  • szczypta soli

Krem:

  • 2 szklanki mąki z cieciorki
  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • 4 łyżki ksylitolu
  • około 7 szklanek wody przegotowanej letniej
  • 3/4 szklanki przegotowanego letniego mleka
  • 2 płaskie łyżki oleju kokosowego
  • nasiona z 1 laski wanilii

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. Olej zagotuj z wodą oraz szczyptą soli. Dodaj mąkę energicznie mieszając, aż powstanie gęsta jednolita masa odchodząca od ścianek garnka. Odstaw do lekkiego ostudzenia.
  2. Do lekko ostudzonego ciasta wbijaj po jednym jajku i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Przygotuj blaszkę o wymiarach 39×27 cm. Posmaruj tłuszczem i podsyp mąką, by ciasto nie przywierało.
  4. Ciasto podziel na 2 części, wyłóż do blaszki.
  5. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180ºC przez około 25 minut, aż lekko się zrumieni. Wystudź. To samo zrób z drugą częścią ciasta.

Krem:

  1. Mąkę z cieciorki i kokosową przesiej i rozrób z 2 szklankami letniej przegotowanej wody.
  2. Do garnka wlej pozostałą ilość wody, dodaj ksylitol, zagotuj, a następnie powoli wlewaj masę z mąką i gotuj całość, aż zrobi się dość gęsta masa.
  3.  Zdejmij z ognia i dodaj nasiona wanilii, wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
  4. Po wystudzeniu dodaj olej kokosowy i dolewaj mleko stopniowo, aż powstanie kremowa masa, miksując na najwyższych obrotach.
  5. Poczekać do ostygnięcia kremu, posmaruj nim wystudzone ciasto, nakryj drugim blatem i włóż do lodówki do porządnego schłodzenia.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl 


Ciasta Gotowanie Przepisy

Co zrobić, kiedy czujesz, że zaangażowałaś się zbyt mocno w związek?

Redakcja
Redakcja
29 lipca 2020
Fot. iStock/gruizza
 

Czy można zbyt mocno zaangażować się w związek? Przecież zewsząd słyszymy, że udana relacja to przede wszystkim ciężka praca, obu stron. Że trzeba okazywać uczucia, szanować się wzajemnie, mieć wspólne rytuały, które podtrzymują uczucie i namiętność. Problem zaczyna się wtedy, gdy ty chcesz zbyt mocno, gdy zależy ci za bardzo. To „za bardzo” właśnie popycha cię do takich działań, które mogą całkowicie zniszczyć twój związek. A przede wszystkim – ciebie. Co zrobić, kiedy czujesz, że zaangażowałaś się zbyt mocno?

Przede wszystkim, nie panikuj. Nie wykonuj też żadnych pochopnych ruchów, nie zrywaj natychmiast kontaktu, ani też nie staraj się mu udowodnić na siłę, że tylko z tobą może być szczęśliwy i to oczywiście, już do końca swych dni. To, czego najbardziej teraz potrzebujesz, to chłodny dystans, spojrzenie z boku na twoje uczucia, waszą relację i jego zaangażowanie względem ciebie.

Masz dwie możliwości:

Zaangażowałaś się, a on cię naprawdę kocha, ale przestraszył się natłoku twoich emocji

Weź głęboki oddech i opracuj dla siebie plan ratunkowy. Nie będzie miał on na celu uratowania cię od tej relacji, ale nauczenie cię, że można przeżywać szczęście, być szczęśliwym niezależnie od twojego związku. Mówiąc prościej – związek i uczucie, które żywisz do partnera to nie jest cały twój świat. Twój świat to dużo więcej. Co dokładnie powinnaś zrobić?

Po pierwsze, rozluźnij nieco więzy. Nie bój się tego, partner, który kocha, nie zniknie teraz nagle z pola widzenia, ale będzie ci wdzięczny za to, że dajesz mu trochę przestrzeni (wszyscy jej potrzebujemy, ty również, a zapewne do tej pory starałaś się być cały czas jak najbliżej niego). Po drugie, przypomnij sobie, co dawało ci radość i szczęścia zanim zostaliście parą. Pomyśl o powrocie do dawnego hobby, o twoim rozwoju, marzeniach.

Jednym słowem, zacznij widzieć swoją codzienność poza tym związkiem. „Uzupełnij” twoje życie o spotkania z przyjaciółką, samotne wyjście do kina, na wystawę, weekend BEZ niego. Przypomnij sobie kim jesteś, co lubisz, czego pragniesz POZA tym związkiem.

Pamiętaj o tym, że ta „niezależność” jest nie tylko nam potrzebna, ale również szalenie pociągająca dla twojego partnera.

Zaangażowałaś się, a on cię lubi, ale nie jest w stanie „zainwestować więcej” w tę relację

Nie walcz o niego. Podejmij trzy kroki:

1. Określ sama przed sobą, czego oczekujesz od partnera, by być szczęśliwą związku i skonfrontuj te oczekiwania z tym, co dostajesz w obecnej relacji.

2. Słuchaj swojego serca, a nie logiki swojego partnera

Nie daj sobie wmówić, że „powinnaś się zadowolić” tym, co on zdecyduje ci się dać, wmawiając ci, że to normalne i że powinnaś być zadowolona. Taka dynamika relacji może utrzymywać się w nieskończoność, a raczej do momentu, kiedy on znajdzie kogoś „lepszego” (jego zdaniem).

3. Zdobądź się na szczerą i bezpardonową rozmowę

I powiedz mu, że fajnie że jest między wami chemia, że jest sympatia, ale musisz „iść dalej”, bo on się w ten związek nie angażuje odpowiedniej ilości czasu, emocji, energii.


Na podstawie: howtogettheguy.com

 


Ciasta Gotowanie Przepisy

10 najpiękniejszych melodii z filmów. Z pewnością znasz je ze słyszenia

Anna Frydrychewicz
Anna Frydrychewicz
29 lipca 2020
Fot. Istock/martin-dm

Film nie istnieje bez muzyki, która go dopełnia, dopowiada historię, opowiada o emocjach głównych bohaterów. Bywa, że kompozycje przewyższają o klasę obrazy, którym towarzyszą i zapadają w pamięć o wiele bardziej niż fabuła… Na pewno i wy macie takie niezapomniane ulubione melodie z filmów, do których często wracacie. Poniżej znajdziecie moje subiektywne zestawienie dziesięciu pięknych utworów, które kocham najbardziej. Nie było łatwo ograniczyć się do tej liczby ;). Miłego słuchania!

1. „Polskie drogi” (Andrzej Kurylewicz)

Nie wiem, czy jest druga taka kompozycja, która równie pięknie opowiada o poplątanych losach naszej ojczyzny. Powyżej wersja Pata Metheny.

2. „Comptine d’Un Autre Été: (Yann Tiersen)

Tutaj właściwie można zaproponować cały album ze ścieżką dźwiękową. W tym filmie muzyka jest narratorem. A jeśli jeszcze nie widzieliście „Amelii” to nie ma na co czekać.

3. „Uciekaj moje serce” (Seweryn Krajewski, Agnieszka Osiecka)

Piosenka towarzysząca serialowi „Jan Serce”. Poniżej znajdziecie ją w oryginalnej wersji autora, Seweryna Krajewskiego, ale ja lubię również wykonanie Stanisława Sojki. Przepiękna melodia i wzruszające do głębi słowa napisane przez cudowną Agnieszkę Osiecką.

4. „The portrait” (James Horner)

Czyli trochę „My heart will go on”, ale uwaga, w wersji… instrumentalnej. Oczywiście, Celine Dione jest jedyna w swoim rodzaju, nie ma wątpliwości, że to wspaniała artystka. Jednak ten utwór wolę właśnie w takiej wersji. Posłuchajcie jaka to piękna kompozycja.

5. Love Song For A Vampire

Nie jestem fanką „Draculi”, ale… ta piosenka, która pojawia się właściwie przy napisach końcowych, wynagradza momenty filmu, o których chciałoby się zapomnieć.

6. „Una Mattina ” (Ludovico Einaudi)


„Nietykalni” wzruszają, bawią, uczą… Zostawiają nas odrobinę mniej samotnych niż przed projekcją filmu. A przede wszystkim dają nam niezapomnianą muzykę skomponowaną przez samego mistrza…

7. „Harry Potter i kamień filozoficzny – prolog” (John Williams)

Mistrz John Williams właściwie opowiedział tą kompozycją losy Harry’ego. Tutaj muzyka jest magią.

8. „Schindler’s list” (John Williams)

Temat przewodni z filmu Stevena Spielberga jest niezwykłą mieszanką emocji, bólu, straty, wzruszenia i zadumy nad bezsensowną śmiercią.

9. „Now we are free” (Hans Zimmer)

Zamknijcie oczy i przypomnijcie sobie ostatnią scenę filmu „Gladiator”.

10. „Glasgow Love Theme” (Craig Armstrong)

Nie wiem, czy to przez nieustająca słabość do kinowego hitu „Love actually”, czy przez prostotę tego pięknego utworu, ale za każdym gdy słyszę pierwsze takty – szklą mi się oczy.

A teraz… pora wracać do pracy 😉 Albo włączyć sobie RMF Classic…


Zobacz także

placuszki bananowe fit, z twarogiem, z kaszą manną

Placuszki bananowe w 6 różnych odsłonach. Znajdź swój ulubiony przepis

karczochy - właściwości, przepis

Lubisz karczochy? Pomogą schudnąć i zadbają o wątrobę. Najwyższa pora dać im szansę

chili con carne z mięsem, ryżem, przepis wege

Chili con carne w czterech wersjach – z mięsem i wege