Ciasta Gotowanie Przepisy

Kruche ciastka – wystarczy kilka składników i dobry przepis, by wypełnić dom cudownym zapachem

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
4 września 2020
kruche ciastka z cukrem, czekoladą, dżemem
Fot. iStock
 

Kruche ciastka to delikatne  wypieki, które fantastycznie smakują do herbaty czy kawy. Ich przygotowanie jest proste oraz szybkie (nie licząc czasu odpoczynku ciasta w lodówce). Wystarczy kilka składników, by upiec je samodzielnie i wypełnić dom cudownym zapachem. Jak zrobić ciastka maślane, z cukrem, czekoladą, dżemem lub z innymi dodatkami?

Kruche ciastka — jak upiec idealne?

Mąka, tłuszcz, jajko i cukier — tyle wystarczy, by z podstawowych składników wyczarować pyszne kruche ciastka. Żeby jednak zwiększyć szansę na otrzymanie kruchej masy, warto zastosować zasadę łączenia składników w cieście.  Ich proporcje powinny wyglądać tak: 1:2:3  (na 1 część cukru 2 części tłuszczu i 3 części mąki).

Najlepiej przy tym sięgnąć po drobny cukier do wypieków lub cukier puder, oraz mąkę krupczatkę, która najlepiej sprawdzi się do przygotowania kruchych ciastek. Tłuszcz musi być schłodzony, gdyż ciepły za szybko wchłonie się do mąki i ciastka po upieczeniu mogą okazać się nie tyle kruche ile twarde. Ważne jest także to, by nie zagniatać zbyt długo ciasta, ponieważ ciasteczka będą twarde. Na sam koniec trzeba dodać, że kruche ciastka potrzebują chłodu. Gdy ciasto jest zarobione, trzeba je zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut, a jeszcze lepiej — na ponad godzinę.

Kruche ciastka maślane — przepis   

Klasyczny przepis na ciastka maślane, których smak każdy zna z dzieciństwa.

 kruche ciastka z cukrem, czekoladą, dżemem

Fot. iStock/kruche ciastka

Kruche ciastka maślane — składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 70 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Do miski wsyp mąkę, włóż pokrojone na małe kawałki  mocno schłodzone masło oraz jajo, cukier puder,  proszek do pieczenia i odrobinę soli. Zagnieć szybko składniki  na jednolitą masę. Z ciasta uformuj kulę, lekko ją spłaszcz i owiń w folię spożywczą. Włóż do lodówki na minimum 1 godzinę.
  2. Na blat lub stolnicę posyp mąkę, wyłóż zimne ciasto i szybko je zagnieć. Rozwałkuj je na grubość ok. 5 mm, wytnij kształty foremką i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piekarnik nagrzej do 180ºC (grzałka góra- dół). Piecz po kolei każdą porcję (po jednej blaszce na raz) ok. 12 minut do lekkiego zarumienienia.

Kruche ciastka z kakao — przepis 

Klasyczny przepis na kruche ciastka wzbogacony został o kakao. Ono nadaje charakterystyczny smak i kolor. Efekt końcowy najlepiej podkreśli lukier.

 kruche ciastka z cukrem, czekoladą, dżemem

Fot. iStock/kruche ciastka

Kruche ciastka z kakao — składniki:

  • 270 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 150 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Do miski wsyp mąkę z kakao, włóż pokrojone na małe kawałki  mocno schłodzone masło oraz jajo, cukier puder,  proszek do pieczenia i odrobinę soli. Zagnieć szybko składniki  na jednolitą masę. Z ciasta uformuj kulę, lekko ją spłaszcz i owiń w folię spożywczą. Włóż do lodówki na minimum 1 godzinę.
  2. Na blat lub stolnicę posyp mąkę, wyłóż zimne ciasto i szybko je zagnieć. Rozwałkuj je na grubość ok. 5 mm, wytnij kształty foremką i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piekarnik nagrzej do 180ºC (grzałka góra- dół). Piecz po kolei każdą blachę (po jednej na raz) ok. 12 minut do lekkiego zarumienienia.

Kruche ciastka z cukrem — przepis

Ten przepis na kruche ciastka przygotowywany jest inaczej, niż jego klasyczne wersje. Choć gotowe ciasto musi odpocząć w lodówce, do zagniecenia składników stosuje się miękkie masło, w temperaturze pokojowej.

 kruche ciastka z cukrem, czekoladą, dżemem

Fot. iStock

Kruche ciastka z cukrem — składniki:

  • 50 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 15 dag cukru kryształu
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • cukier do obtoczenia
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Miękkie masło zmiksuj z cukrami i jajkami na puszystą masę. Powoli, po trochę dodawaj mąkę i zagnieć gładkie ciasto. Zawiń gotowe ciasto w folię i włóż na ok. 30 min do lodówki.
  2. Wysyp mąkę na blat, rozwałkuj na nim ciasto na grubość ok. 3 mm, wytnij kształty foremką. Ciastka kładź na talerzyku z cukrem i lekko dociśnij, by cukier przywarł. Ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piekarnik nagrzej do 170ºC (grzałka góra- dół). Piecz po kolei każdą blachę (po jednej na raz) ok. 10-15 minut do lekkiego zarumienienia.

Kruche ciastka z czekoladą — przepis

Wariant klasycznych kruchych ciasteczek z czekoladą to gratka dla miłośników słodkich smaków.

Fot. iStock/ kruche ciastka

Kruche ciastka z czekoladą — składniki:

  • 300 g mąki
  • 100 g masła
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 125 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • tabliczka czekolady deserowej lub gorzkiej

Przygotowanie: 

  1. Sypkie składniki wsyp do miski i wymieszaj. Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj do sypkich składników, szybko je razem rozetrzyj.
  2. Dodaj zimną śmietanę, jajka i pokrojoną drobno czekoladę. Krótko zagnieć ciasto i włóż je do lodówki na godzinę.
  3.  Z ciasta uformuj kulki, połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszcz dłonią.
  4. Piekarnik nagrzej do 180ºC (grzałka góra- dół). Piecz po kolei każdą blachę (po jednej na raz) ok. 15 minut do lekkiego zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika ciastka zostawić na blasze jeszcze przez 5 minut, następnie je z niej zdejmij.

Kruche ciastka z dżemem — przepis

Do nadzienia możesz wykorzystać dowolny dżem.

Fot. iStock/kruche ciastka

Kruche ciastka z dżemem — składniki:

  • 50 dkg mąki
  • 25 dkg masła
  • 12 dkg cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • dżem

Przygotowanie: 

  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier puder, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zimne masło posiekaj z pozostałymi składnikami, dodaj jajka. Zagnieć ciasto, owiń w folię spożywczą i na godzinę włóż do lodówki.
  2. Ciasto podziel na części. Każdą z nich po kolei rozwałkuj i wytnij kółka szklanką — w połowie gotowych kółek wytnij jeszcze mniejsze dziurki, np. kieliszkiem od wódki lub innym małym, okrągłym przedmiotem.
  3. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180ºC. Włóż do niego ciastka i piecz do momentu, aż się zarumienią.
  4. Gdy wystygną, na pełne koła nałóż dżem i przykryj go od góry ciastkiem z dziurką w środku. Posyp cukrem pudrem.

źródło: akademiasmaku.pl, www.domowe-wypieki.pl, www.przyslijprzepis.pl

Ciasta Gotowanie Przepisy

Ciastka owsiane fit – z owocami, bakaliami i miodem. Cztery przepisy na dietetyczne ciastka

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
4 września 2020
Ciastka owsiane fit - z bananem, miodem, bez mąki , bez cukru
Fot. iStock
 

Ciastka owsiane fit to propozycja dla osób, które dbają o linię, ale nie chcą rezygnować z każdej słodkiej przyjemności. Ciasteczka w wersji „odchudzonej” nie tylko są mniej kaloryczne, ale także bogate w składniki odżywcze. Jak upiec samodzielnie w domu ciastka owsiane fit z bananem,  miodem, lub bez mąki?

Ciastka owsiane fit — dla szczupłej sylwetki

Nie bez przyczyny ciastka owsiane cieszą się popularnością, jako zdrowa alternatywa dla zwykłych słodyczy. Płatki owsiane, główny składnik ciastek, zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), witaminę E, K, oraz witaminy B1 i B5, potas, magnez, żelazo, cynk, mangan i miedź. Zawierają również beta-glukan (błonnik rozpuszczalny w  wodzie), który reguluje pracę układu trawiennego, zmniejsza poziom cholecystokininy (hormonu głodu) i na długo zapewnia uczucie sytości po posiłku. Ponadto beta-glukan spowalnia proces przyswajania cukrów, wiąże kwasy tłuszczowe, a także poprawia pracę jelit. Właśnie dlatego ciastka owsiane fit bywają zbawieniem, gdy przychodzi ochota na słodką przekąskę bez nadmiaru kalorii i niepotrzebnych dodatków.

Fot. iStock

Ciastka owsiane fit z bakaliami — przepis

Jeśli upieczesz je samodzielnie w domu, zdecydujesz, co do nich trafi — miód, owoce, bakalie, aromatyczne przyprawy. Dzięki temu dostaniesz zdrową przekąskę, bez niespodzianki typu konserwanty, czy duża ilość cukru lub tłuszczu. Ten przepis przyda się jednakowo osobom, które są na diecie, jak i tym, które po prostu lubią zdrowo się odżywiać.

Ciastka owsiane fit - z bananem, miodem, bez mąki , bez cukru

Fot. iStock

Ciastka owsiane fit z bakaliami — składniki:

  • 50 g  płatków owsianych
  • 1 średni banan
  • garść daktyli
  • 40 g mieszanki studenckiej
  • 40 g nasion słonecznika
  • 15 gramów jęczmienia ekspandowanego
  • 15 g wiórków kokosowych
  • 40 g czekolady gorzkiej

Przygotowanie:

Daktyle namocz w wodzie. Gdy zmiękną, za pomocą widelca lub blendera rozdrobnij z bananem. Dodaj ziarna i pozostałe składniki, wymieszaj dobrze. Uformuj ciastka i piecz je przez 25 – 30 min w 180ºC.

Ciastka owsiane fit z bananem (bez mąki) — przepis

Mimo iż banany są kaloryczne – (ok. 100 kcal w 100g),  spożywane w rozsądnych ilościach są wartościowym dodatkiem do zdrowej diety. Banany, dzięki naturalnym cukrom dostarczają energię, oraz wpływają na lepszą pracę mózgu.  Zawierają witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Nie brakuje im składników mineralnych, takich jak: potas, magnez, fosfor i wapń. Zawierają także błonnik wspierający pracę układu pokarmowego.

Ciastka owsiane fit - z bananem, miodem, bez mąki , bez cukru

Fot. iStock

Ciastka owsiane fit z bananem (bez mąki) — składniki:

  • 2 banany
  • szklanka płatków owsianych
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 8 kostek gorzkiej czekolady (może być mniej)
  • 3 łyżki ziaren siemienia lnianego
  • łyżeczka miodu

Przygotowanie:

  1. Czekoladę pokrusz drobno, banany obierz rozgnieć widelcem, wrzuć do miski i wymieszaj dokładnie z pozostałymi składnikami.
  2. Piekarnik nagrzej do temperatury 160ºC, na blaszce rozłóż papier do pieczenia. Uformuj płaskie ciastka, poukładaj je na papierze.
  3. Piecz przez ok. 15 minut.

Ciastka owsiane fit z miodem — przepis

Miód jest zdrowszym zamiennikiem cukru. Co prawda nie można go jeść bez ograniczeń, ponieważ jest kaloryczny – 304 kcal w 100g -, ale nie są to puste kalorie. W zależności od rodzaju miodu znajdziemy w nim witaminy A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy, biotynę oraz mikroelementy, takie jak: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt. Dzięki zawartości fruktozy i glukozy w miodzie, które szybko dostają się do krwiobiegu, bardzo szybko podnoszą poziom energii. Poza tym miód odżywia dobre bakterie w jelitach, co przynosi korzyści dla funkcjonowania układu pokarmowego.

Ciastka owsiane fit - z bananem, miodem, bez mąki , bez cukru

Fot. iStock

Ciastka owsiane fit z miodem i jabłkiem — składniki:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki miodu
  • 5 łyżek żurawiny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1-2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

  1. Jabłka umyj, obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Do miski wrzuć wszystkie składniki i wymieszaj je dokładnie.
  3. Piekarnik nastaw na grzanie góra-dół, na 180ºC, blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i łyżką formuj na nim ciastka owsiane.
  4. Ciastka piecz w rozgrzanym piekarniku przez ok. 15 minut, po czym włącz funkcję termoobieg i piecz jeszcze 3 min.

Ciastka owsiane fit z pomarańczą — przepis

To nieco inny przepis na fit ciastka owsiane, dla odmiany z pomarańczą, która nadaje przyjemny smak i aromat wypiekom.

Ciastka owsiane fit - z bananem, miodem, bez mąki , bez cukru

Fot. iStock

Ciastka owsiane fit z pomarańczą — składniki:

  • 85 g masła (niecałe pół kostki)
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego,
  • 1 szklanka mąki owsianej,
  • 1 jajko,
  • 5 łyżek soku z pomarańczy,
  • 4 łyżki pomarańczowej skórki kandyzowanej,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli

Przygotowanie: 

  1. Miękkie masło zmiksuj z cukrem, dodaj jajko i sok z pomarańczy, zmiksuj.
  2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą, dodaj do masy i zmiksuj. Dorzuć płatki owsiane, skórkę z pomarańczy i ponownie zmiksuj.
  3. Rozgrzej piekarnik do 175ºC z termoobiegiem.
  4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, z ciasta zrób kulki (zwilż ręce wodą, zadanie będzie łatwiejsze) i spłaszcz je nieco dłonią. Układaj w odstępach i piecz ok. 10 min.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl ,naturalnienadiecie.pl 

Ciasta Gotowanie Przepisy

Ciastka maślane – klasyczne, z cukrem, czekoladą lub marmoladą. Jak je upiec?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
4 września 2020
Ciastka maślane - z cukrem, czekoladą, marmoladą
Fot. iStock

Po ciastka maślane sięgamy chętnie i często. Nie potrzeba wielu produktów, ani wielkiego doświadczenia, by je upiec, więc warto sięgnąć po sprawdzony przepis i wypróbować sił. Niesłabnącą popularnością cieszą się ciastka maślane klasyczne, z cukrem, czekoladą lub marmoladą. Jak je upiec?

Jak nazwa wskazuje, ciastka maślane zawierają w swoim składzie masło, które nadaje im charakterystyczny smak. Jeśli mają to być prawdziwe maślane ciastka, nie należy zastępować masła margaryną, czy stałym olejem kokosowym. Dzięki wykorzystaniu masła będą delikatne, aromatyczne i pyszne, idealne jako przekąska do kawy i herbaty. Dodatek dżemu, marmolady, cukru waniliowego czy czekolady urozmaici ich smak.

Kruche ciastka maślane

To przepis na tradycyjne ciastka maślane, którym można nadawać dowolny kształt za pomocą foremki lub zwykłej szklanki. Aby ciastka maślane z przepisu wyszły idealnie, masło i jajko muszą być schłodzone bardzo dobrze.

Ciastka maślane - z cukrem, czekoladą, marmoladą

Fot. iStock

Kruche ciastka maślane — składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 70 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Do miski wsyp mąkę, włóż pokrojone na małe kawałki  mocno schłodzone masło oraz jajo, cukier puder,  proszek do pieczenia i odrobinę soli. Zagnieć szybko składniki  na jednolitą masę. Z ciasta uformuj kulę, lekko ją spłaszcz i owiń w folię spożywczą. Włóż do lodówki na minimum 1 godzinę.
  2. Na blat lub stolnicę posyp mąkę, wyłóż zimne ciasto i szybko je zagnieć. Rozwałkuj je na grubość ok. 5 mm, wytnij kształty foremką i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piekarnik nagrzej do 180ºC (grzałka góra- dół). Piecz po kolei każdą porcję (po jednej blaszce na raz) ok. 12 minut do lekkiego zarumienienia.

Ciastka maślane z cukrem — przepis

Przepis na chrupiące ciastka maślane z cukrem nie jest niczym nowym, ale z chęcią wracamy do kulinarnych wspomnień z dzieciństwa.

Ciastka maślane - z cukrem, czekoladą, marmoladą

Fot. iStock

Ciastka maślane z cukrem — składniki

  • 1 żółtko ugotowane na twardo,
  • 2 surowe żółtka,
  • białko
  • 130 g miękkiego masła,
  • 180 g mąki,
  • 60 g cukru,
  • cukier (jako posypka)

Przygotowanie: 

  1. Żółtko ugotuj na twardo, białko odłóż do miseczki do posmarowania ciastek.
  2. W misce rozkrusz ugotowane żółtko, dodaj świeże żółtka, cukier — składniki zmiksuj do utworzenia się puszystej masy.
  3. Do masy dodaj mąkę i masło, wymieszaj.  Uformowane ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
  4. Po upływie tego czasu ciasto podziel na mniejsze części. Rozwałkuj je na grubość ok. 5 mm, wytnij kształty foremką i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Ciasteczka posmaruj białkiem i obsyp cukrem.
  6. W międzyczasie piekarnik nagrzej do 180ºC (grzałka góra- dół). Piecz ok. 10 minut do lekkiego zarumienienia.

Ciastka maślane z  czekoladą — przepis

Nie licząc cukru, ciastka maślane warto urozmaicić czekoladą. Można sięgnąć tylko po jeden jej rodzaj, lub przygotować mieszankę — np. czekoladę deserową, mleczną i gorzką jednocześnie.

Fot. iStock

Ciastka maślane z czekoladą — składniki: 

  • 100 g masła
  • 1 pełna szklanka mąki pszennej
  • 80 g brązowego cukru
  • 80 g białego cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 300 g czekolady (3 tabliczki)

Przygotowanie: 

  1. Mąkę przesiej do pierwszej miski, dodaj sól, sodę, cukier waniliowy i wymieszaj.
  2. W drugiej misce ubij masło z dodatkiem brązowego i białego cukru (przez ok.5 minut). Dodać jajko i ubijaj kolejne 5 minut. Wrzuć do miski z masłem i dodaj  sypkie składniki z pierwszej miski — zmiksuj wszystko.
  3. Posiekaj drobno czekoladę i dorzuć ją do masy — wymieszaj.
  4. Piekarnik nagrzej do 160ºC, a dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Nabieraj ok. 2 łyżki masy, formuj kulki  i układaj w kilkucentymetrowych odstępach na blaszce. Delikatnie spłaszcz dłonią ciastka. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 15 minut, do zrumienienia.

Uwaga — ciastka po upływie czasu pieczenia są jeszcze miękkie, ale zastygną podczas studzenia.

Ciastka maślane z marmoladą — przepis

Do ciastek maślanych najlepsza będzie marmolada (lub dżem) domowej roboty. Jeśli nie ma pod ręką domowych przetworów, nic nie stoi na preszkodzie, by sięgnąć po kupny produkt.

Fot. iStock

Ciastka maślane z marmoladą — składniki:

  • 220 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • aromat waniliowy
  • marmolada — dowolna

Przygotowanie:

  1. Masło (w temperaturze pokojowej) utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Do puszystej masy dodaj aromat waniliowy (ilość wg uznania), obie mąki (przesiane) i zmiksuj do otrzymania gładkiej masy. Ciasto wstaw do lodówki na 1-2 godziny.
  2. Po upływie czasu z ciasta uformuj kulki i je spłaszcz, wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia. Na środek ciastek nałóż marmoladę.
  3. W międzyczasie piekarnik rozgrzewamy do 220ºC, włóż ciastka do nagrzanego piekarnika i obniż temperaturę do 200ºC.  Piecz ok. 10-15 min, aż ciastka się zrumienią.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl, www.kwestiasmaku.com 

Zobacz także

Kiszonki. Jak ukisić ogórki, kapustę, buraki, kalafior, marchew

Kiszonki, źródło odporności i zdrowia. Jak ukisić ogórki, kapustę, buraki, kalafior i marchew?

Maślankowiec wiśniowy. Czyli przepis na proste i szybkie ciasto z wiśniami

Maślankowiec wiśniowy. Czyli przepis na proste i szybkie ciasto z wiśniami

Gotowana Baba. Wasze przepisy wielkanocne