Go to content

Ciastka – 7 najlepszych przepisów na domowe słodkości

ciastka owsiane, maślane, kruche, z ciasta francuskiego, z czekoladą
Fot. iStock

Ciastka i ciasteczka, z czekoladą lub bez, kruche czy francuskie — każde z nich ma grono zadeklarowanych miłośników. By ułatwić zadanie wielbicielom domowych wypieków, zebraliśmy w jednym miejscu najlepsze przepisy na ciastka owsiane, maślane, kruche, z ciasta francuskiego, z czekoladą, z masłem orzechowym, oraz z maszynki. Wybór najlepszego należy do was!

Ciastka owsiane z bananem — przepis

To zdecydowanie zdrowy pomysł na przekąskę, ze względu na płatki owsiane, które są postawą przepisu. Dodatek nasion lub bakalii sprawia, że ciastka owsiane zyskują na wartości.

Fot. iStock

Ciastka owsiane z bananem — składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • szklanka płatków owsianych
  • łyżka cukru trzcinowego lub miodu
  • łyżka dowolnych nasion

Przygotowanie:

Banany rozgnieć, wymieszaj z miodem i płatkami owsianymi. Dosyp nasion i po ponownym wymieszaniu formuj ciastka. Piecz je ok. 10-15 minut (aż się zrumienią) w temperaturze 180ºC.

Ciastka maślane z cukrem — przepis:

To delikatne, kruche ciastka, które rozpływają się w ustach. Dla wielu osób zapewne pozostaną ulubionym smakiem z dzieciństwa.

Ciastka maślane - z cukrem, czekoladą, marmoladą

Fot. iStock

Ciastka maślane z cukrem — składniki:

  • 1 żółtko ugotowane na twardo
  • 2 surowe żółtka
  • białko
  • 130 g miękkiego masła
  • 180 g mąki
  • 60 g cukru
  • cukier (jako posypka)

Przygotowanie: 

  1. Żółtko ugotuj na twardo, białko odłóż do miseczki do posmarowania ciastek.
  2. W misce rozkrusz ugotowane żółtko, dodaj świeże żółtka, cukier — składniki zmiksuj do utworzenia się puszystej masy.
  3. Do masy dodaj mąkę i masło, wymieszaj.  Uformowane ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
  4. Po upływie tego czasu ciasto podziel na mniejsze części. Rozwałkuj je na grubość ok. 5 mm, wytnij kształty foremką i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Ciasteczka posmaruj białkiem i obsyp cukrem.
  6. W międzyczasie piekarnik nagrzej do 180ºC (grzałka góra- dół). Piecz ok. 10 minut do lekkiego zarumienienia.

Kruche ciastka z czekoladą — przepis

Kruche ciasteczka, rozpływające się w ustach i z wyczuwalnym dodatkiem czekolady — trudno im się oprzeć.

Fot. iStock

Kruche ciastka z czekoladą — składniki:

  • 300 g mąki
  • 100 g masła
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 125 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • tabliczka czekolady deserowej lub gorzkiej

Przygotowanie: 

  1. Sypkie składniki wsyp do miski i wymieszaj. Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj do sypkich składników, szybko je razem rozetrzyj.
  2. Dodaj zimną śmietanę, jajka i pokrojoną drobno czekoladę. Krótko zagnieć ciasto i włóż je do lodówki na godzinę.
  3.  Z ciasta uformuj kulki, połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszcz dłonią.
  4. Piekarnik nagrzej do 180ºC (grzałka góra- dół). Piecz po kolei każdą blachę (po jednej na raz) ok. 15 minut do lekkiego zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika ciastka zostawić na blasze jeszcze przez 5 minut, następnie je z niej zdejmij.

Ciastka francuskie z budyniem — przepis

Pyszne i lekkie jak chmurka ciastka francuskie z nadzieniem budyniowym są proste w przygotowaniu, jeśli sięgnie się po gotowe ciasto francuskie.

Ciastka francuskie z budyniem, jabłkami, serem, dżemem

Fot. iStock/ciastka francuskie

Ciastka francuskie z budyniem — składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 8 czubatych łyżek gotowego budyniu waniliowego
  • żółtko
  • garść płatków migdałowych

Przygotowanie: 

  1. Budyń ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ciasto francuskie wyjmij z opakowania, rozwiń i podziel na 8 kwadratów, podziurkuj widelcem delikatnie.
  2. Na środku każdego kawałka ciasta połóż łyżkę budyniu. Złóż ciasto na pół i sklej brzegi, dociśnij widelcem, by powstał wzór.
  3. Posmaruj wszystkie ciastka roztrzepanym żółtkiem i posyp płatkami migdałowymi.
  4. Rozgrzej piekarnik do 200ºC i piecz ciasteczka przez ok. 25 minut, aż ciasto się zrumieni.
  5. Po upieczeniu ostudź i posyp cukrem pudrem.

Ciastka z czekoladą i orzechami — przepis

Czekolada (szczególnie gorzka) jest nie tylko smaczna, zawiera witaminy i minerały, a także jest niezłym źródłem energii. Orzechy nie są wcale gorsze — dostarczają (w zależności od rodzaju) błonnik, witaminy: E, A, B, B1, PP, a także magnez, wapń, żelazo, fosfor, cynk i kwas foliowy. Połączenie czekolady i orzechów w ciasteczkach to nie tylko przyjemność smaku, ale także pozytywny energetyczny „kopniak” dla ciała i umysłu.

Ciastka pieguski - maślane, z bakaliami, bez glutenu

Fot. iStock

Ciastka z czekoladą i orzechami — składniki:

  • 250 g masła lub margaryny
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • tabliczka czekolady mlecznej
  • tabliczka czekolady gorzkiej
  • 100 g  (ok. 3 garści) orzechów laskowych
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy

Przygotowanie: 

  1. Do miski przełóż mąkę, sodę, sól i pokrojone w kawałki orzechy i czekoladę. Wszystko zmieszaj.
  2. Masło utrzyj na puch z cukrem trzcinowym i waniliowym — ucierając wbij po kolei jajka.
  3. Do utartej masy maślanej dodaj mąkę z czekoladą i orzechami oraz skórkę pomarańczy. Wymieszaj i przełóż do lodówki na 2-3 godziny.
  4. Gdy po upływie czasu masa stężeje, uformuj z niej kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układaj z odstępami, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, i  spłaszcz je nieco.
  5. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180ºC. Do rozgrzanego piekarnika wstaw ciastka i piecz je ok. 10-15 minut na złoto-brązowy kolor.

Ciastka z masłem orzechowym — przepis

Masło orzechowe sprawdza się nie tylko na kanapkach, ale jest doskonałym składnikiem domowych wypieków.

 ciastka owsiane, maślane, kruche, z ciasta francuskiego, z czekoladą

Fot. iStock

Ciastka z masłem orzechowym — składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 65 g miękkiego masła
  • 250 g masła orzechowego
  • ok. 150 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • aromat waniliowy (do smaku)

Przygotowanie:

  1. Miękkie masło utrzyj z masłem orzechowym i cukrem na puszystą masę. Dodaj jajka, odrobinę aromatu  waniliowego, wymieszaj.
  2. Mąkę wymieszaj z sodą i dodaj do masy maślanej, wymieszaj wszystko razem.
  3. Piekarnik rozgrzej do 180ºC.
  4. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia połóż uformowane ciastka.
  5. Wstaw je do rozgrzanego piekarnika i piecz je ok. 10-15 minut, do czasu aż się zarumienią. Studź na kratce — gorące będą dość miękkie, ale z czasem nieco stwardnieją.

Ciastka z maszynki z masłem — przepis

Przed laty ciastka z maszynki to był prawdziwy hit, wypiekano je bardzo chętnie w wielu polskich domach. Dziś znów cieszą się powodzeniem, warto wiec wypróbować przepis na te ciasteczka.

Fot. iStock

Ciastka z maszynki z masłem — składniki: 

  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie: 

  1. Mąkę zmieszaj w misce z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodaj zimne posiekane masło, żółtka oraz śmietanę — zagnieć szybko jednolite ciasto.
  2. Ciasto przełóż do maszynki i wyciśnij długie pasy. Podziel je nożem na krótsze paski.
  3. Rozgrzej piekarnik do 160ºC.  Przełóż ciastka na blaszkę z papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 minut, aż się zrumienią.

źródło: www.przyslijprzepis.pl