Go to content

Surówka z marchewki – 4 najpopularniejsze przepisy na pyszny i zdrowy dodatek do obiadu

Surówka z marchewki
Fot. iStock

Surówka z marchewki to prosty, ale smaczny i zdrowy dodatek do dań z duszonym lub pieczonym mięsem w roli głównej. Warto przyrządzać ją do obiadu, ponieważ surówka z marchewki może być serwowana na kilka sposobów, co sprawia, że zbyt szybko się nie znudzi. Dlaczego warto sięgać po marchewkę, oraz w jaki sposób można ją przygotować z jabłkiem, chrzanem lub porem?

Marchew to samo zdrowie

Marchewka swój charakterystyczny kolor zawdzięcza obecności kilku rodzajów karotenoidów, takich jak: luteina, zeaksantyna, likopen, alfa-karoten oraz beta-karoten (prowitamina A). Karetonoidy m.in. neutralizują działanie wolnych rodników i chronią organizm przed rozwojem nowotworów. Dodatkowo w korzeniu marchwi znajduje się falkarinol ceniony w profilaktyce nowotworów. Według naukowców z Uniwersytetu w Newcastle substancja ta obniża ryzyko rozwoju nowotworu nawet o 33%.

Marchew zawiera również witaminy K, witaminy C, E, witaminy z grupy B (B1, B3, B5, B6, kwas foliowy), oraz minerały takie jak: potas, mangan, fosfor, wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź. Marchewka jest również źródłem błonnika i pektyn, koniecznych m.in. dla prawidłowej pracy układu pokarmowego. Ponadto można jeść ją do woli, ponieważ jest niskokaloryczna — w 100g surowej marchwi znajdziemy jedynie 33 kcal.

Surówka z marchewki

Fot. iStock/Surówka z marchewki

Warto włączyć marchewki do diety, ponieważ  regularne spożywanie tego warzywa chroni wzrok, wzmacnia układ nerwowy i obniża ryzyko rozwoju depresji i chorób neurodegeneracyjnych (Alzheimer, Parkinson). Obecność marchewki w diecie zapobiega tworzeniu się złogów miażdżycowych, chroni przed zawałem sercaudarem mózgu i zatorem płucnym.

Marchew wpływa pozytywnie na stan skóry. Jedzenie marchewki przyspiesza regenerację naskórka, chroni skórę przed promieniowaniem słonecznym, opóźnia proces starzenia się jej i powstawania zmarszczek. Miłośnicy marchewki cieszą się również ładniejszym, bardziej „opalonym” odcieniem skóry, co zawdzięczają obecności wyżej wspomnianych karetonoidów. Dlatego warto sięgać po to warzywo, a surówka z marchewki to dobry sposób na przemycenie jej do diety.

Surówka z marchewki — najpopularniejsze przepisy

Surówka z marchewki doskonale komponuje się ze smażonym lub pieczonym mięsem, ale to uniwersalny dodatek, który można potraktować również jako osobny posiłek. Istnieje kilka najbardziej popularnych wersji surówki z marchwi, z których można znaleźć coś dla siebie. Przy jej przyrządzaniu można zastosować radę, która pomoże wydobyć naturalną słodycz marchewki, czyli dodać do niej nieco soku wyciśniętego z pomarańczy.

Surówka z marchewki, jabłka i chrzanu — przepis

Słodka marchewka i jabłko, oraz ostry chrzan to składniki, które idealnie uzupełniają swój smak. Jabłko dostarcza witaminy: A, C, K oraz B1, B2, B3, B5, B6, B9, oraz makro- i mikroelementy, do których zaliczamy m.in.: wapń, żelazo, cynk, fosfor,  potas,  magnez, mangan. Z kolei chrzan kryje w sobie witaminę C, prowitaminę A, witaminy z grupy B, potas, wapń, fosfor, magnez, jod. Zawiera również ważne dla zdrowia glukozynolany, fitoncydy, flawonoidy, enzymy i aminokwasy. Surówka z marchewki, jabłka i chrzanu to samo zdrowie.

Surówka z marchewki

Fot. iStock/Surówka z marchewki

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 2 jabłka
  • 1,5 łyżki tartego chrzanu (najlepiej świeżego)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Przygotowanie: 

Jeśli masz świeży chrzan, zetrzyj go na dużych oczkach tarki (koniecznie na balkonie lub na świeżym powietrzu). Do startego chrzanu dodaj obrane i starte jabłka oraz marchewki. Całość polej olejem rzepakowym i wymieszaj.

Surówka z marchewki, pora i majonezu — przepis:

Por to niepozorne warzywo, które warto włączać do diety ze względu na jego bogaty skład. Znajdziemy w nim m.in.: witaminy: C, A, E, B1, B2, PP, oraz minerały takie jak: wapń, potas, fosfor, żelazo. Por dobrze komponuje się z marchewką, dlatego warto wypróbować ten warzywny duet jako zdrowy dodatek do obiadu.

Składniki:

  • 3 marchewki
  • biała część pora
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka śmietany
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

Białą część pora pokój w cienkie półplasterki, marchewkę obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Marchewkę wymieszaj z porem, dodaj śmietanę i majonez, dopraw solą i pieprzem według smaku.

Surówka z marchewki

Fot. iStock/Surówka z marchewki

Surówka z marchewki i selera — przepis

Marchew i seler to znakomite połączenie, pełne smaku i witamin. W selerze znajdziemy takie witaminy jak: witamina C, witaminy z grupy B, witaminy PP, A i E. Znajdziemy w nim również wapń, sód, żelazo, fosfor oraz magnez.

Składniki:

  • 3 duże marchewki
  • 1 mały korzeń selera
  • 2 łyżki śmietany
  • odrobina soku z cytryny
  • cukier, pieprz i sól do smaku

Przygotowanie: 

Marchew i seler umyj, obierz. Marchew zetrzyj na małych oczkach tarki, następnie seler, po czym skrop go odrobiną soku z cytryny, by nie sczerniał. Warzywa wymieszaj, dodaj śmietanę, cukier, pieprz i sól, wymieszaj składniki ze sobą.

Surówka z marchewki

Fot. iStock/Surówka z marchewki

Surówka z marchewki i kiszonej kapusty — przepis

Kapusta kiszona świetnie komponuje się z marchewką. W dodatku to skarbnica zdrowia, ponieważ zawiera probiotyki, witaminy  C i A, oraz witamin E, K, B1, B2, B6, C, oraz minerały, takie jak magnez, żelazo, potas, mangan i selen, sód, wapń, siarka, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod. Taki dodatek do obiadu to samo zdrowie.

Składniki:

  • 300 g kapusty kiszonej
  • duża marchewka
  • 1 średnia cebula
  • cukier, sól, pieprz do smaku
  • olej rzepakowy
  • ew. łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie surówki:

Kapustę posiekaj drobno, marchew obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a natkę pietruszki osusz z nadmiaru wody i posiekaj. Wymieszaj dobrze marchew, cebulę i kapustę w dużej misce, dodaj cukier, sól, pieprz i olej do smaku. Przed podaniem na stół schłódź surówkę z marchewki i kapusty koszonej w lodówce i posyp poszatkowaną natką pietruszki.


źródło: www.przyslijprzepis.pl