Go to content

Dieta norweska – obietnica szybkiego schudnięcia. Jakie zalety i wady ma tzw. dieta jajeczna?

Dieta norweska - zasady, zalety i wady, efekty
Fot. iStock

Dieta norweska to plan na zrzucenie 10 kg w 14 dni. Brzmi bardzo kusząco, ale wystarczy pochylić się nad założeniami tej diety, by zauważyć, że tak restrykcyjny jadłospis może się niekorzystanie odbić na zdrowiu. Czym dokładnie jest dieta norweska, jak wygląda jadłospis i jakie efekty można dzięki niej uzyskać?

Dieta norweska — o co w niej chodzi?

Dieta norweska, zwana również dietą jajeczną lub dietą grejpfrutową, to sposób na utratę nawet 10 kg w jedyne dwa tygodnie. Jest ona znana od wielu lat, i mimo że wśród lekarzy i dietetyków cieszy się raczej złą sławą, nadal znajdują się osoby chętne jej wypróbowania. Co więcej, jest to dieta bardzo monotonna i wytrzymanie w jej postanowieniach całe 14 dni to niemały wyczyn. Podstawę jadłospisu stanowią jajka oraz grejpfruty. Twórcy diety w ciągu dnia zapalnowali jedynie 3 posiłki, kończąc je na obiedzie. Kolacji nie ma, więc z tego powodu wytrzymać do kolejnego posiłku, czyli do rana może być bardzo kłopotliwe. Podział posiłków prezentuje się następująco:

  • śniadanie — godz. 8.00,
  • drugie śniadanie — godz. 12
  • obiad — godz. 16.00
  • kolacja — brak.
Dieta norweska - zasady, zalety i wady, efekty

Fot. iStock/Dieta norweska

Dieta norweska — jadłospis

Jadłospis nie jest specjalnie urozmaicony, w dodatku odgórnie ustalono, czego i ile należy zjeść. Dieta jest na tyle restrykcyjna, że dopiero po upływie 12 miesięcy od jej zakończenia można wdrożyć ją ponownie w życie. Jeżeli ktoś zje coś spoza listy i złamie zasadę, dieta zostaje przerwana i nie można jej kontynuować. Podjadanie na niej jest absolutnie zakazane.

Produkty dozwolone:

  • jajka na twardo — w pierwszym dniu diety trzeba zjeść aż 9 jajek na twardo (3 na śniadanie). W kolejnych dniach zjada się od 2 do 4 jaj dziennie;
  • grejpfruty;
  • mięso (przygotowane bez tłuszczu), np.  pierś z kurczaka, wołowina, jagnięcina, chude ryby;
  • surówki (najlepiej z pomidora, selera naciowego, warzyw liściastych);
  • gotowane warzywa;
  • zupę jarzynową;
  • razowe i pełnoziarniste pieczywo;
  • jogurt naturalny;
  • przyprawy (pieprz, liść laurowy, tymianek, ziele angielskie);
  • napoje: woda, czarna kawa cukru, herbaty owocowe i ziołowe bez cukru — dziennie należy wypijać minimum 2 litry wody.
Dieta norweska - zasady, zalety i wady, efekty

Fot. iStock

Produkty zabronione na diecie norweskiej:

  • ziemniaki;
  • makarony, kasze;
  • produkty mączne;
  • rośliny strączkowe;
  • owoce (poza grejpfrutem);
  • śmietana;
  • sól;
  • olej.

Nie należy przyrządzać potraw z dodatkiem tłuszczu, więc nie ma możliwości smażenia ich. Można za to je piec, dusić, grillować, gotować lub przygotowywać na parze.

Dieta norweska — efekty, zalety

Dieta norweska, jak każdy inny restrykcyjny plan na odchudzanie, może przynieść widoczny rezultat, bo ubytek na wadze aż 10 kg w ciągu 14 dni. To dużo i może kusić, ale trzeba wiedzieć, że to nie tkanki tłuszczowej ubywa, a w pierwszej kolejności wody i masy mięśniowej. Tak ubogoenergetyczna dieta będzie prowadzić do spowolnienia metabolizmu. Każda dieta, która obiecuje utratę większej ilości kilogramów w ciągu krótkiego czasu, skazana jest w większości przypadków na wystąpienie efektu jojo. Wystarczy wspomnieć, że zdrowa dieta zakłada optymalne tempo chudnięcia na ok. 0,5-1 kg tygodniowo.

Dieta norweska - zasady, zalety i wady, efekty

Fot. iStock/Dieta norweska

Dieta norweska — wady 

Dieta norweska jest dietą niezbilansowaną, na której przebywanie dłuższy czas może powodować niedobór witamin i składników mineralnych. Na skutek stosowania diety norweskiej może dochodzić do omdleń, odczuwania zmęczenia lub drażliwości. Przy dłuższym stosowaniu tej diety mogą pojawić się problemy z kondycją skóry, włosów i paznokci. Zaburzone proporcje makroskładników mogą prowadzić do zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Poza tym duża ilość jaj w jadłospisie diety norweskiej może szkodzić zdrowiu przez podniesienie poziomu cholesterolu we krwi. Wystarczy wspomnieć, że Instytut Żywności i Żywienia, zaleca osobom zdrowym spożywanie nie więcej niż 7 jaj tygodniowo, natomiast dieta norweska w ciągu dnia zaleca ich od 2 do 9, co zależy od dnia diety.

Dieta norweska jest dietą niedoborową i nie powinna być stosowana przez osoby aktywne fizycznie, które potrzebują energii do wykonywania pracy lub ćwiczeń. Nie mogą jej stosować kobiety ciężarne i karmiące piersią, dzieci, dorastająca młodzież, seniorzy, oraz osoby cierpiące na choroby przewlekłe. Jeśli ktoś chciałby skorzystać z tej diety, najpierw powinien skonsultować wybór z lekarzem. Dieta norweska jest bardzo obciążająca dla organizmu i najlepiej rozważyć inne, zdrowsze sposoby na redukcję masy ciała.


źródło:  zdrowie.wprost.pl , dietetycy.org.pl