Wiele osób przechodzi profilaktycznie na dietę bezglutenową, aby uniknąć możliwych kłopotów ze zdrowiem. Gluten, czyli białko występujące w nasionach pszenicy, żyta i jęczmienia, może być przyczyną specyficznych chorób. Należą do nich m.in.: celiakia (schorzenie autoimmunologiczne) polegająca na trwałej nietolerancji glutenu, alergia na gluten i nadwrażliwość.
Drastyczne rozwiązanie nie jest jednak dobre, ponieważ brakuje dowodów potwierdzających korzyści dla wyeliminowania glutenu z diety, jeśli dana osoba nie cierpi na nietolerancję lub celiakię. W takim przypadku istnieje ryzyko niedoborów żelaza, wapnia i błonnika w organizmie.
Zamiast wyrzucać na ślepo gluten z diety, lepiej poznać oznaki jego nietolerancji, które powinny każdego zaalarmować. Dopiero gdy zaistnieją ku temu podstawy, można — po konsultacji lekarskiej — decydować o konieczności przejścia na dietę wykluczającą gluten.
9 oznak nietolerancji glutenu
1. Problemy z trawieniem
To chyba pierwszy objaw, który nakazuje rozważać nietolerancję glutenu przez organizm. Problemy z gazami, wzdęcia, zaparcia lub biegunki powinny skłonić do podjęcia diagnostyki.
2. Kiepskie samopoczucie
Częste wahania nastroju mogą występować u osób z nadwrażliwością na gluten. Niestabilne samopoczucie, „mgła mózgowa„, odczuwanie przygnębienia, niepokoju lub tzw. dołki emocjonalne mogą wynikać właśnie z nietolerancji pokarmowej.
3. Niedoskonałości skóry
Nietolerancja glutenu może powodować upośledzenie wchłaniania przez jelita ważnych substancji odżywczych. To z kolei prowadzić do problemów skórnych, takich jak trądzik, łuszczyca, wyprysk i opryszczkowe zapalenie skóry.
4. Ból stawów
Istnieje podejrzenie, że nietolerancja glutenu może powodować bóle kolan, reumatoidalne zapalanie stawów, i inne problemy układu ruchu.
5. Problemy z zębami
Naukowcy badają związek między nietolerancją glutenu a zapaleniem jamy ustnej oraz języka. Wiele osób z nadwrażliwością na gluten może mieć problemy z zębami spowodowane brakiem wapnia, na skutek jego złego wchłaniania.
6. Zmęczenie
Wiele osób z nietolerancją glutenu cierpi z powodu zmęczenia. Powoduje je niedobór substancji odżywczych oraz stan zapalny w organizmie.
7. Migreny
Badania pokazały, że nietolerancja glutenu przy diecie bogatej w to białko, może wywołać intensywne bóle głowy i migreny z powodu stanu zapalnego w układzie nerwowym.
8. Anemia
Gluten może powodować m.in. biegunkę, wymioty, objawy zespołu jelita drażliwego i upośledzone wchłanianie składników odżywczych. W związku z tym, objawami nietolerancji tego białka może być anemia (niedobór żelaza, witaminy B12), a także skłonność do siniaków i krwawienia.
9. Choroby autoimmunologiczne
Spożywanie glutenu przy jego nietolerancji może spowodować nieprawidłową reakcję obronną organizmu. Ciało uczy się, że jest atakowane i musi się bronić, i w rezultacie mogą rozwinąć się inne choroby autoimmunologiczne, takie jak toczeń, łuszczyca, zapalenie stawów.
Jeśli pacjent zauważa u siebie któreś z wyżej wymienionych objawów, powinien zgłosić się do lekarza. Specjalista zaleci pod kontrolą wykluczenie glutenu z diety, a następnie obserwację po ponownym jego wprowadzeniu podczas stosowania diety bezglutenowej.
Nadwrażliwość na gluten rozpoznaje się, jeśli badania diagnostyczne wykluczyły celiakię oraz alergię na gluten, oraz przy braku zaniku kosmków jelitowych, gdy spożycie glutenu powoduje niepożądane objawy u pacjenta. Dopiero wtedy zyskuje się pewność co do zasadności wykluczenia tego białka z diety.
źródło: www.mp.pl, www.powerofpositivity.com, bonavita.pl