Zima nikogo nie oszczędza. Niedostatek słońca, niskie temperatury i opady deszczu lub śniegu powodują, że nie mamy ochoty wychodzić na zewnątrz. A jeśli bardziej musimy, niż chcemy, szukamy sposobu na szybkie rozgrzanie zmarzniętego ciała. Nie zawsze gruba kurtka i ciepła czapka czy rękawiczki, chronią przed kłującym mrozem.
Ale także przebywanie w zaciszu domowym, gdzie ciepła nie brakuje, nie wyklucza chęci do sięgnięcia po rozgrzewającą herbatę. I wcale nie trzeba biec do sklepu, by kupić gotową mieszankę do zaparzania. Można zrobić rozgrzewającą herbatę samodzielnie. Wystarczy jedynie wiedzieć, co najlepiej dodać do naparu, aby uzyskać pożądany efekt.
7 dodatków do rozgrzewającej herbaty
1. Imbir
Korzeń imbiru to klasyczny dodatek do rozgrzewających herbat. Jego niewielkie ilości, dzięki olejkom eterycznym, natychmiast rozgrzewają, pobudzają krążenie krwi. Imbir działa także wzmacniająco na układ odpornościowy oraz przyspiesza leczenie infekcji.
2. Suszone owoce
Najlepiej, by były swojskie, ale kupna mieszanka suszonych owoców również się sprawdzi. Suszone maliny, jabłka, gruszki, śliwki, owoce róży, pomarańcze czy cytryny, zapewnią smak i aromat, oraz dostarczą witaminy i minerały (m.in. witamina C, witamina A, potas, miedź, mangan).
3. Cynamon
Cynamon to charakterystyczna przyprawa o dość ostrym smaku. Nie tylko rozgrzewa, ale wzmacnia organizm i podnosi odporność, dzięki zawartości witamin: A, C, E, K, B6, a także kwasu foliowego, tiaminy, niacyny, ryboflawiny.
4. Laska wanilii
Wanilia cieszy się wielką popularnością. Ta przyprawa o delikatnie korzennym, ale słodkawym smaku, doskonale się komponuje z herbatami. Wanilia pomaga się odstresować oraz przywołuje regenerujący sen.
5. Goździki
Goździki są znane z wyrazistego zapachu i dość pikantnego, charakterystycznego smaku. Działają rozgrzewająco i przeciwzapalnie. Zawierają witaminy A, C i K, magnez, wapń, żelazo, a także kwasy omega-3.
6. Kwiaty lipy
Suszone kwiaty lipy dobrze koją nerwy, rozgrzewają, działają napotnie, nadają też naparowi przyjemny posmak. Znajdziemy w nich flawonoidy, śluzy, kwasy organiczne, witaminy C i PP, oraz sole mineralne.
7. Alkohol
Alkohol to dodatek do herbatki, który można wykorzystać, gdy nie czekają nas już żadne obowiązki i możemy się w spokoju zrelaksować. Rozszerza on naczynia krwionośne, dzięki czemu rozgrzewa całe ciało. Idealnie sprawdzi się tu rum i domowa nalewka np. pigwowa czy aroniowa. Oczywiście to wersja napoju dla dorosłych i przez wzgląd na działanie alkoholu, należy ją potraktować jako opcję od czasu do czasu.
Rozgrzewający napar można zaparzyć z dowolnego rodzaju herbaty. Może to być zarówno czarna herbata, liściasta zielona, jak i owocowa czy ziołowa. Nie zawadzi osłodzić miodem, aby podnieść jej walory smakowe i zdrowotne, ale trzeba pamiętać, że miód w temperaturze powyżej 45 stopni Celsjusza zaczyna tracić swoje cenne, prozdrowotne właściwości.
źródło: www.poradnikzdrowie.pl, urodaizdrowie.pl