Go to content

Spirulina – detoks i wsparcie organizmu w jednym. W czym tkwi sekret jej działania?

Spirulina
Fot. iStock

Spirulina to nazwa algi, która od pewnego czasu robi furorę jako superfood. Jest ona bogata w składniki odżywcze, doskonale wpływa na organizm, i z tego powodu stała się ważnych elementem diety osób dbających o zdrowie. Warto wiedzieć, w czym tkwi potencjał spiruliny i jak z niego korzystać, by wzmocnić odporność i zadbać o zdrowie.

Spirulina to sproszkowane mikroskopijne algi słodkowodne, o charakterystycznym zielononiebieskim kolorze. Ich zielone zabarwienie wynika z obecności chlorofilu, natomiast niebieski pochodzi od pigmentu o nazwie fikocyjanina. Porastają one wody jezior środkowej i południowej części Afryki i Ameryki. By pozyskiwać je do celów handlowych, założono specjalne hodowle. Po odpowiednim przygotowaniu spirulina sprzedawana jest w formie proszku i kapsułek, jako wartościowy suplement zdrowej diety.

Spirulina

Fot. iStock/Spirulina

Co zawiera spirulina?

O wartości odżywczej i prozdrowotnej spiruliny przesądzają substancje, które można w niej znaleźć. Algi te są bogate w łatwo przyswajalne i kompletne białko (65-71%). Zawiera ono łącznie 18 aminokwasów, w tym 8 aminokwasów niezbędnych dla organizmu człowieka. Ponieważ ściana komórkowa spiruliny nie posiada celulozy, jest łatwostrawna, więc pozwala na skuteczne i szybkie wchłaniane ich przez organizm.

Spirulina jest źródłem witamin takich jak: witaminy A (beta-karoten), B1, B2, B6, B12, E oraz K. Jest źródłem pierwiastków, w tym selenu, cynku, manganu, łatwo przyswajalnego żelaza oraz siarki niezbędnej dla dobrej kondycji skóry i włosów. Zawiera niezbędne kwasy tłuszczowe, jak Omega-3, i kwas gamma-linolenowy(GLA) o właściwościach przeciwzapalnych i regulujących gospodarkę hormonalną. Kwas GLA to substancja, której głównym źródłem jest mleko matki, stąd też spirulina, ponieważ zawiera jego duże ilości, nazywana jest mlekiem Matki Ziemi.

Spirulina jest również źródłem przeciwutleniaczy: 

  • zeaksyny — poprawia wzrok;
  • dysmutazy ponadtlenkowej (SOD) — jest to enzym metaboliczny i przeciwutleniający;
  • fikocyjaniny — bierze udział w tworzeniu komórek macierzystych, wpływa na pracę mózgu;
  • chlorofilu — wspiera wytwarzanie i oczyszczanie krwi.

Zawiera również działające przeciwzapalnie polisacharydy, które wpływają na wzmacnianie i uelastycznianie tkanek, a zwłaszcza tkanki łącznej. O jej obecność w diecie powinny zadbać przede wszystkim sportowcy i osoby starsze.

Spirulina

Fot. iStock/Spirulina

Spirulina — właściwości dla zdrowia

Dodaje sił witalnych

Spirulina dodaje też sił witalnych, dobrze wpływa na kondycję i psychiczną i fizyczną, co jest ważne w okresach osłabienia organizmu, np. po chorobach. Jest to efekt obecności w spirulinie witamin i licznych enzymów.

Spirulina obniża ciśnienie krwi

Dzięki fikocyjaninie spirulina wpływa na regulacje ciśnienia krwi. Wg japońskich naukowców spożywanie spiruliny chroni przed ryzykiem  rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, oraz cukrzycy.

Chroni przed udarem i miażdżycą

Spirulina wpływa na zwiększenie przepustowości naczyń, przez co może zapobiegać rozwojowi miażdżycy i wystąpieniu udaru mózgu. Badania pokazują, że regularne sięganie po spirulinę może cofnąć istniejące już szkody związane z nieprawidłową, bogatą w cholesterol dietą. Może redukować błonę wytworzoną przez cholesterol wewnątrz aorty od 33% do 48%, co stanowi ważne wsparcie dla zdrowia.

Spirulina wspiera odporność

Badacze z University of Maryland Medical Center, dzięki przeprowadzonym badaniom na zwierzętach wykazali, że spirulina zwiększa produkcję komórek układu odpornościowego, przeciwciał, oraz białek (cytokin) walczących z infekcją. Duża ilość antyoksydantów obecnych w algach wpływa na ochronę komórek przed uszkodzeniami i przedwczesnym starzeniem się, co jest wartościowym wsparciem dla diety zapobiegającej nowotworom. Lepsze zabezpieczenie organizmu przed szkodliwymi mikroorganizmami i wirusami pozwala lepiej radzić sobie z wirusami grypy i opryszczki.

Pomaga schudnąć

Spirulina dzięki obecności fenyloalaniny, wpływa na ograniczenie apetytu i przyspiesza utratę tkanki tłuszczowej. Obecność błonnika ogranicza wchłanianie tłuszczów i nadmiaru cukrów, reguluje poziom glukozy we krwi oraz obniża poziom cholesterolu. Algi te pobudzają również przemianę materii, co wspiera proces utraty wagi.

Spirulina

Fot. iStock/Spirulina

Spirulina detoksykuje organizm 

Przeprowadzono badanie, w którego trakcie 24 pacjentom z przewlekłym zatruciem arsenu podano dwa razy na dobę spirulinę (250 mg) i cynk (2 mg), a kolejnym 17 chorym jedynie placebo. Wyniki badania pokazały, że wykazały, że połączenie spiruliny i cynku wpłynęło na aż 47% spadek arsenu w organizmie. Spirulina działa detoksykująco, wspiera regenerację wątroby na skutek złej diety, alkoholizmu, czy zażywania szkodliwych używek i leków. Substancje obecne w spirulinie chronią nerki przed negatywnym działaniem silnych leków.

Przyjmowanie spiruliny poprzez blokowanie uwalniania histaminy zmniejsza stan zapalny przy alergicznym nieżycie nosa. Dzięki zwiększeniu wytwarzania ilości czerwonych krwinek odgrywa rolę w zwalczaniu anemii (niedokrwistości).

Jak stosować spirulinę?

Spirulina dostępna jest w postaci tabletek  lub proszku. Ten suplement diety należy stosować zgodnie z zaleceniem producenta. Tabletki należy połknąć, natomiast spirulinę w proszku można rozpuścić w szklance ciepłej wody lub dodać do zielonego smoothie. Ważne przy tym, by produkt pochodził ze sprawdzonego źródła, aby uniknąć spożywania zanieczyszczonych, toksycznych alg. Zatrucie nimi może skutkować bólami brzucha, mdłościami, wymiotami, odwodnieniem, a nawet wstrząsem anafilaktycznym.

Po spirulinę nie powinny samodzielnie sięgać kobiety ciężarne i karmiące piersią, nie należy podawać ich także dzieciom bez konsultacji z pediatrą. Nie powinny jej spożywać również chorzy na fenyloketonurię, osoby cierpiące na choroby autoimmunologiczne oraz przyjmujące leki zwiększające krzepliwość krwi i immunosupresyjne.


źródło: dietetycy.org.pl , www.medonet.pl