Jajka przez wiele lat miały zły PR, na szczęście zaczyna się to zmieniać i bardzo dobrze! Bo jajka są zdrowe, a jedzenie nawet kilku dziennie pozwala ci czerpać niesamowite korzyści.
Czy wiesz, że jedno duże jajo na twardo zawiera między innymi: witaminę A, B5, B12, B2, kwas foliowy, fosofor, selen, wapń i cynk. Poza tym to 77 kalorii, 6 gramów białka i 5 gramów zdrowych tłuszczów.
Zachęcamy do jedzenia jajek. Jeśli masz wątpliwości – oto lista fajnych rzeczy, które ci się przytrafią, jeśli będziesz jeść nie jedno, a trzy jajka dziennie.
Wzrośnie twój „dobry” cholesterol HDL
Tyle zostało powiedziane na temat wysokiego cholesterolu, tymczasem jajka mają coś takiego jak dobry cholesterol i mają go dużo. Kilka badań wykazało, że regularne spożywanie jajek powoduje wzrost poziomu HDL (lipoproteiny o dużej gęstości). Ten rodzaj cholesterolu jest potrzebny w organizmie do przenoszenia cholesterolu z innych części ciała z powrotem do wątroby, aby usunąć zły cholesterol z organizmu.
Zmniejszysz ryzyko chorób serca
Posiadanie wysokiego poziomu HDL pomoże uwolnić twoje ciało od „złego” cholesterolu (LDL, czyli lipoproteiny o dużej gęstości), który jest związany ze zwiększonym ryzykiem chorób serca.
Będziesz mieć silniejsza i twoje mięśnie staną się zdrowsze
Duże jajko zawiera przeciętnie tylko 72 kalorie – większość z nich ma postać białkową. Twoje ciało potrzebuje białka do budowy i naprawy komórek mięśniowych, a jajka są idealnym paliwem dla twoich mięśni.
Będziesz miał zdrowsze kości
Stara szkoła mówiła, że spożywanie białka zwierzęcego ma negatywny wpływ na zdrowie kości. Jednak ostatnie odkrycia obaliły tę myśl, stwierdzając, że istnieje istotna pozytywna zależność między spożyciem białka a masą lub gęstością kości. Okazuje się, że białko zwierzęce w rzeczywistości pomaga zatrzymać i wchłonąć wapń – co poprawia gęstość i wytrzymałość kości.
Poprawisz zdrowie swoich oczu
Jajka zawierają luteinę i zeaksantynę, które są przeciwutleniaczami, korzystnie wpływającymi na zdrowie twoich oczu. Te silne antyoksydanty gromadzą się w siatkówce oka, pomagając przeciwdziałać niektórym procesom zwyrodnieniowym, które mogą wpływać na nasz wzrok.
Będziesz jeść mniej
Jedzenie jest nie lada przyjemnością, ale czasami z braku czasu wrzucamy w siebie śmieci. Na przyszłość pomyśl o jajku. Jego białko pomaga czuć się pełnym, redukując stałe uczucie głodu, które skłania cię do podjadania przez cały dzień.
Będziesz miał więcej czasu i energii
Czy kiedykolwiek poświęciłeś czas na przygotowanie jajek? Jeśli tak, to wiesz, jak mało czasu na to potrzeba. Wbić kilka na patelnię, wymieszać z solą i pieprzem i w ciągu trzech minut masz pyszną jajecznicę. Podobnie z gotowaniem jajek. Możesz je wrzucić do wody, w międzyczasie przygotować się do pracy. To pożywny, niskokaloryczny posiłek który zawsze można mieć pod ręką.
To jak? Zaopatrujcie się w większą ilość jajek na co dzień?
źródło: foodprevent