Herbata niejedno ma imię i dawno już minęły czasy, gdy pijało się wyłącznie czarną, granulowaną herbatę. Wybór herbat na półkach w sklepach przyprawia o zawroty głowy. Liściaste, granulowane, a także parzone ze świeżych ziół. Herbata z pokrzywy, z imbirem, zielona, matcha, Rooibos, z liści malin czy niebieska — którą wybrać, która najlepsza, jakie są właściwości herbaty?
Herbata z pokrzywy
Choć pokrzywa kojarzy się z parzącym chwastem i większość ludzi omija ją obojętnie, to ziele jest skarbnicą ważnych dla zdrowia substancji. Pokrzywa zwyczajna zawiera duże ilości witaminy C, K, E oraz B1, B2, B3, B5. W jej składzie obecne są minerały, takie jak: żelazo, magnez, krzem, mangan, miedź, cynk, selen, i inne. Zawiera liczne kwasy organiczne (np. kwas mrówkowy, węglowy, szczawiowy, krzemowy, cytrynowy, jabłkowy, bursztynowy, i inne). Nie brakuje w niej flawonoidów — kwercetyny i rutyny, karetonoidów — karotenu i ksantofilu, tanin, steroli, lecytyny, betainy, serotoniny, kwasów tłuszczowych i innych wartościowych substancji. Pokrzywa jest niskokaloryczna – w 100 g znajdują się 42 kcal. Ziele pokrzywy wykazuje działanie antyhistaminowe, moczopędne, detoksykujące, krwiotwórcze, przeciwreumatyczne, wzmacniające skórę, paznokcie i włosy. Pokrzywa obniża także poziom cholesterolu całkowitego i cukru we krwi.
Jak parzyć herbatę z pokrzywy
Aby cieszyć się tymi właściwościami, wystarczy kilka świeżych liści pokrzywy, łyżeczkę suszonej lub susz w torebce, zalać wrzącą wodą i zostawić do naciągnięcia. Zaleca się dziennie wypijanie maksymalnie 3-4 filiżanek naparu przez kilka tygodni, po których powinno nastąpić kilka tygodni przerwy. Należy przy tym pamiętać, że herbata z pokrzywy nie jest zalecana każdemu. Unikać jej powinni cukrzycy, osoby przyjmujące leki obniżające poziom cukru we krwi, cierpiące na przewlekłe choroby nerek. Należy również zrezygnować z niej po zabiegach chirurgicznych i przy chorobach narządów rodnych (krwawienia, mięśniaki, nowotwór).
Herbata z imbirem
Herbata z imbirem cieszy się ogromnym zainteresowaniem szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Jest ona znana z właściwości wzmacniających organizm, ale to nie wszystko, co „potrafi” imbir. Imbir zawiera błonnik, kwasy organiczne (szczawiowy, jabłkowy, bursztynowy), witaminy: C, B1 i B2,E, A i K, kwas foliowy. Nie brakuje w nim minerałów takich jak wapń, fosfor, żelazo i potas. Jego główną zaletą są żywice i olejki eteryczne, które nadają smak, aromat i nadają mu liczne właściwości. Herbata z imbirem łagodzi nudności zarówno u kobiet ciężarnych (w II i III trymestrze), jak i w przypadku choroby lokomocyjnej. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i wykrztuśne. Ułatwia trawienie, usprawnia przemianę materii, rozgrzewa i poprawia krążenie, działa antynowotworowo, łagodzi skutki stresu. Stosowana zewnętrznie w postaci okładów łagodzi stany zapalne stawów.
Jak zaparzyć herbatę z imbirem?
W małym garnku zagotuj szklankę wody, dodaj do niej drobno pokrojony imbir (ok. 3 cm) i gotuj na średnim ogniu przez ok. 20 minut. Gdy napar przestygnie przelej go do kubka i wciśnij do niego sok z cytryny. Dodaj również miód i cynamon, by wzmocnić prozdrowotne działanie. Herbata z imbirem gotowa.
Należy pamiętać, że imbir nie jest zalecany każdemu. Powinny na niego uważać chorzy na hemofilię, wrzody żołądka, wrzody dwunastnicy, refluks żołądkowo-przełykowy. Kobiety będące w I trymestrze ciąży profilaktycznie powinny z niego zrezygnować. Osoby zdrowe także nie powinny przesadzać z jego ilością, gdyż w nadmiarze imbir powoduje zgagę i niestrawność.
Herbata zielona
Herbata zielona to znany od wieków napój leczniczy. Zawiera sole mineralne, garbniki, witaminy C, E, B, fluor, cynk, potas, mangan, miedź i wapń. Jest ona bogata w antyoksydanty, które powstrzymują proces powstawania wolnych rodników w organizmie, zapobiegając tym samym uszkodzeniom komórek i tkanek. Działa więc przeciwstarzeniowo i przeciwnowotworowo. Nie brakuje w niej polifenoli i katechin. Zielona herbata przyspiesza pracę układu pokarmowego, wspiera spalanie tkanki tłuszczowej, chroni przed skokami cukru we krwi. Obniża także ciśnienie i chroni oczy przed jaskrą. Wpływa na poprawę koncentracji, wspiera pamięć i refleks, może wpływać na zmniejszenie ryzyka choroby Alzheimera i innych chorób neurodegeneracyjnych.
Jak parzyć zieloną herbatę?
Temperatura parzenia waha się pomiędzy 60 a 90º Celsjusza, co zależy od rozdrobnienia suszu i gatunku herbaty. Im bardziej rozdrobniona zielona herbata, tym krócej się ją parzy. Warto także wiedzieć, że herbata zaparzana ok. 3 minut ma działanie pobudzające, natomiast wydłużenie tego czasu nadaje jej działanie relaksujące. Ten sam susz można zaparzać 2-3 razy, choć kolejne herbaty będą znacznie delikatniejsze.
Herbata matcha
Matcha to herbata, która jest względną nowością na rynku. To nic innego jak sproszkowana zielona herbata, wytwarzana w szczególny sposób. Pozyskuje się ją z najwyżej rosnących i najdrobniejszych liści krzewu herbacianego. Następnie rozciera się je bez żyłek i łodyżek na proszek, który parzy się gorącą wodą. Producenci tej herbaty przekonują, że ma ona dziesięć razy silniejsze działanie od zwykłej zielonej herbaty. Zawiera znacznie więcej składników odżywczych, witamin, minerałów, przeciwutleniaczy, aminokwasów i błonnika. Dzięki temu wzmacnia układ odpornościowy, oczyszcza organizm i wspiera odchudzanie. Herbata matcha pobudza tak, jak filiżanka czarnej kawy, choć w znacznie zdrowszy sposób. Ułatwia także koncentrację i naukę, dodaje energii na dłuższy czas.
Herbata Rooibos
Herbata Rooibos, zwana także czerwoną herbatą, to łagodny w smaku napój, pozyskiwany z czerwonokrzewu. W jej składzie znajdziemy witaminę C, potas, sód, magnez, wapń, fluor, miedź, żelazo, mangan, cynk. Zawiera także antyoksydanty, dzięki którym wzmacnia układ odpornościowy, oraz spowalnia proces starzenia się komórek i hamuje procesy tworzenia się komórek nowotworowych. Rooibos obniża ciśnienie krwi, wspiera układ krwionośny, reguluje poziom cukru we krwi, działa kojąco na układ pokarmowy i poprawia jego pracę. Zawiera również kwercetynę, która hamuje uwalnianie histaminy, co może łagodzić objawy alergii.
Jak parzyć herbatę Rooibos?
Dokładnie tak, jak zwykłą herbatę.
Herbata z liści malin
Herbata z liści malin najczęściej stosowana jest jako naturalny środek na skurcze macicy i łagodzący w czasie miesiączki odczuwane napięcie. W medycynie ludowej była stosowana jako środek przyspieszający poród, choć nie ma dowodów naukowych na skuteczność tej metody. Wiadomo natomiast, że liście malin wzmacniają śluzówkę macicy i działają rozkurczowo, więc można pić herbatę z nich parzoną bezpiecznie od II trymestru ciąży. Maliny, zarówno owoce jak i liście, są źródłem witaminy A, C i wapnia, żelaza, potasu, magnezu, manganu, niacyny oraz selenu.
Jak parzyć herbatę z liści malin?
Aby herbata z liści malin skutecznie rozluźniła mięśnie macicy, należy pić napar już 2 lub 3 dni przed terminem pojawienia się miesiączki. Susz można kupić w aptekach lub drogeriach, a także przygotować z samodzielnie zebranych liści malin.
Niebieska herbata
Niebieska herbata, zwana także niebiesko-zieloną, turkusową lub szmaragdową, to rodzaj półfermentowanej herbaty. Charakteryzuje się ona delikatnym smakiem, kojarzącym się ze smakiem czerwonej herbaty połączonej z zieloną. Warto po nią sięgać, ponieważ ma ona liczne zdrowotnie działania. Stymuluje ona organizm do spalania kalorii, przyspiesza przemianę materii, zwalcza wolne rodniki, detoksykuje i działa moczopędnie. Poprawia pracę wątroby, obniża poziom złego cholesterolu, reguluje poziom cukru we krwi, a także zwiększa możliwości obronne układu odpornościowego.
Jak parzyć niebieską herbatę?
Jedną łyżeczkę herbaty zalej wodą o temperaturze 90-100º i parz przez ok. 3 minuty.