Miód to naturalny produkt wytwarzany przez pszczoły, doceniany przez człowieka od zarania dziejów. W czasach starożytnych uważano go za pożywienie godne bogów, które składano im w ofierze. Miód uważano również za afrodyzjak, wykorzystywano do jedzenia i picia. Dzięki leczniczym właściwościom traktowany był jako naturalne lekarstwo, służące do stosowania na skórę, czy wzmacniająco podczas choroby. Jakie rodzaje miodów dostępne są na rynku i jakie mają właściwości?
Miód akacjowy
Miód akacjowy pozyskiwany jest z nektaru kwiatów akacji (robinii akacjowej). Jego barwa jest jasnosłomkowa, czasem wydaje się nawet bezbarwny. Smak miodu akacjowego jest łagodny, choć oczywiście bardzo słodki, pachnie mocno i przyjemnie.
Wartość energetyczna miodu wynosi ok. 320 kcal/100 g, czyli jest kaloryczny, ale w przeciwieństwie do cukru, zawiera wiele cennych substancji. Znajdziemy w nim witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, takie jak: potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan. W jego składzie obecne są także pewne ilości kwasu foliowego, pantotenowego i biotyny, kwasy organiczne, (glukonowy, jabłkowy i cytrynowy), olejki eteryczne pochodzące z nektaru, enzymy (białka). Znajdziemy w nim również działające ochronnie przed wolnymi rodnikami flawonoidy i karotenoidy, które m.in. wpływają na barwę miodu. Obecny jest również nadtlenek wodoru, o właściwościach przeciwdrobnoustrojowych. Stwierdzono w nim także obecność acetylocholiny, która wpływa na serce i układ krwionośny, oraz substancji o charakterze hormonalnym. W miodzie akacjowym najwięcej jest cukrów prostych, czyli glukozy i fruktozy.
Miód akacjowy — właściwości
Miód akacjowy ma wiele zalet dla zdrowia, więc zalecany jest jako uzupełnienie codziennej diety, szczególnie jesienią i zimą, gdy nasz układ odpornościowy pracuje na pełnych obrotach. Można go dodawać do napojów, deserów, sałatek, naturalnych syropów. Aby jednak miód faktycznie służył zdrowiu, nie należy go podgrzewać do temperatury powyżej 40º Celsjusza, ponieważ niszczy to cenne enzymy.
- Miód akacjowy na układ trawienny
- Na zmęczenie
- Miód akacjowy na skórę
- Na chorobę i wzmocnienie
- Miód akacjowy chroni serce
- Wspiera pracę układu moczowego
Miód gryczany
Miód gryczany to jeden z darów natury, cieszący się niesłabnącą popularnością. Ten pszczeli specyfik doskonale wzmacnia organizm, wspiera do walki z chorobą, jak i chroni serce. Jakie inne właściwości ma miód gryczany?
Miód gryczany, pozyskiwany z kwiatów gryki, charakteryzuje się szczególnym kolorem, który pozwala go bez kłopotu odróżnić od innych miodów. Przybiera on ciemną barwę mocnej herbaty, a przechowywany dłużej w jasnym miejscu może stać się prawie czarny. Miód gryczany posiada szczególny piekący i jednocześnie słodki smak, oraz mocno wyczuwalny ziołowy aromat, który nie każdemu odpowiada. Ten rodzaj miodu krystalizuje się wolno, często rozwarstwiając się na dolną warstwę grubych i twardych kryształów, i górną, bardziej płynną. To jednak nie wpływa na jakość czy właściwości zdrowotne miodu.
Miód gryczany — właściwości
Miód gryczany ma wiele zalet. Regularne spożywanie go dobrze wpływa na pamięć i koncentrację, dodaje energii, łagodzi uporczywy kaszel. Ze względu na obecność choliny, zawartość choliny chroni wątrobę i nerki. Miód z kwiatów gryki chroni organizm przed wpływem używek takich jak: kawa, herbata, alkohol, nikotyna; odtruwa krew i dzięki antyoksydantom obniża ryzyko rozwoju nowotworów. A to nie wszystkie jego zalety.
- Chroni serce
- Wspiera odporność
- Na anemię
- Na zdrową skórę i włosy
Miód rzepakowy
Miód rzepakowy to jeden z najpopularniejszych miodów, które kuszą smakiem, kremową barwą oraz cennymi właściwościami wzmacniającymi zdrowie. Wybierając miód najlepszy dla siebie trzeba zwrócić uwagę na jego cechy. Warto więc wiedzieć, co zawiera miód rzepakowy i w jaki sposób wspiera zdrowie.
Ten rodzaj miodu należy do najwcześniej dostępnych świeżych miodów. Ze względu na czas kwitnięcia rzepaku, pojawia się on zazwyczaj już na początku czerwca. Miód rzepakowy płynny przybiera barwę słomkową, czasem wpadająca w odcień zieleni, natomiast w postaci stałej posiada charakterystyczny jasno-kremowy, wręcz biały kolor. Krystalizuje się on bardzo szybko, ponieważ zawiera nawet 80% cukrów, co jest jego cechą rozpoznawczą. Już nawet po kilku dniach może przekształcić się z płynnej w zwartą, drobnoziarnistą konsystencję. Cechuje się raczej łagodnym smakiem z wyczuwalną nutką goryczy, a zapach przywodzi na myśl kwiaty rzepaku, z których powstaje. Jeśli komuś specyficzna woń miodu przeszkadza, ratunkiem może się okazać podgrzanie miodu, ale uwaga, wysokie temperatury niszczą bezcenne dla zdrowia związki obecne w jego składzie.
Miód rzepakowy — właściwości dla zdrowia
Miód rzepakowy doceniany jest za swoje właściwości wzmacniające organizm i mobilizujące go do walki z przeziębieniem. Ze względu na dużą ilość cukrów stanowi dobre źródło energii i znakomicie pobudza do pracy fizycznej i umysłowej.
- Wzmacnia serce
- Detoksykuje organizm
- Pomaga przy bólu gardła i kaszlu
- Chroni żołądek
- Wspiera leczenie skóry
Miód lipowy
Miód lipowy należy do tradycyjnych miodów, które w polskiej kuchni i medycynie naturalnej zajmują od wieków ważne miejsce. Posiada on smak określany na wyjątkowo przyjemny, a właściwości wspierające zdrowie zdecydowanie podnoszą jego wartość. Miód lipowy działa silnie, antybiotycznie, napotnie i przeciwkaszlowo. Dobrze jest mieć słoik miodu lipowego, by sięgać po niego nie tylko w czasie przeziębień i osłabienia odporności.
Miód lipowy posiada bogaty skład, który decyduje o jego leczniczych i wzmacniających organizm właściwościach. Naukowcy wyszczególnili w nim olejki eteryczne, flawonoidy, garbniki. Zawiera liczne enzymy i przeciwutleniacze wpływające m.in. na pracę układu odpornościowego. Zawiera witaminy z grupy B i ważne dla organizmu mikro- i makroelementy: potas, magnez, chlor, mangan. Miód z kwiatów lipy to zdrowe źródło łatwodostępnej energii, przez wzgląd na obecność glukozy i fruktozy. W 100 g miodu lipowego znajdziemy to cenne źródła energii, które dostarczają około 300 kcal w 100 gramach miodu.
Miód lipowy — właściwości dla zdrowia
Miodek z kwiatów lipy dobrze wpływa na pracę układu odpornościowego, nerwowego, pokarmowego oraz krwionośnego. Posiada on cenne właściwości lecznicze i wzmacniające organizm, co cenione jest od wieków w ludowej medycynie. Na co pomaga miód lipowy?
- Miód lipowy na przeziębienie i kaszel
- Uspokaja i działa delikatnie nasennie
- Chroni układ krwionośny
- Wzmacnia po chorobie
- Chroni żołądek
Artykuł powstał we współpracy z Pasieką Sadowskich
Jak naturalnie wzmocnić odporność? Tych kilka zmian w diecie i stylu życia są konieczne!
Jak naturalnie wzmocnić odporność? Tych kilka zmian w diecie i stylu życia są konieczne!
Oxymel – doskonały sposób na wzmocnienie odporności. Pij na zdrowie!