Go to content

Syrop z imbiru – wystarczą trzy proste składniki, by przygotować skuteczny lek na przeziębienie i kaszel

Syrop z imbiru
Fot. iStock

Syrop z imbiru to jeden z naturalnych domowych sposobów na przeziębienie i kaszel. Naturalne specyfiki cieszą się niesłabnącym powodzeniem, ponieważ stanowią dobrą alternatywę dla gotowych syropów przyspieszających zdrowienie. Wystarczy użyć trzech składników, które albo mamy pod ręką, albo bez problemu można kupić, i zrobić własny domowy syrop z imbiru.

Domowy syrop z imbiru — jak działa?

Aby przygotować domowy syrop z imbiru, wystarczy sięgnąć po produkty, które zazwyczaj są w każdej kuchni. Imbir, miód i cytryna mają w sobie wiele wartościowych substancji, które znakomicie wzmacniają układ odpornościowy i wspierają jego walkę z infekcją.

Co kryje w sobie imbir?

Imbir pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, gdzie od tysiącleci stosowany jest w medycynie naturalnej, kosmetyce, oraz kuchni. Za jego wyrazistym smakiem i aromatem stoją substancje czynne biologicznie, takie jak olejki eteryczne żywice (m.in. gingerol i zinferon), które wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i wykrztuśne. Ponadto korzeń imbiru jest źródłem kwasów organicznych (np. szczawiowego, jabłkowego, bursztynowego), witamin C, B1 i B2,E, A i K, kwasu foliowego. Zawiera także minerały takie jak wapń, fosfor, żelazo i potas, a także błonnik pokarmowy.

Syrop z imbiru

Fot. iStock/Syrop z imbiru

Imbir znany jest nie tylko z kojącego wpływu na mdłości, ale także z leczniczych właściwości w przypadku przeziębienia i grypy. Wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe, wzmacniające. Działa również rozgrzewająco, co ułatwia wypocenie się i usunięcie przez to z organizmu szkodliwych substancji.

Cytryna — siła antyoksydantów

Cytryna wykorzystywana jest w domowym leczeniu przeziębień od dawna. W jej soku i miąższu znajdziemy witaminę A, witaminy z grupy B (B1,B2, B3, B5, B6, B9), E, oraz witaminę C (53 mg/100 g). Zawiera również minerały takie jak: potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo i sód. Nie brakuje w niej antyoksydantów, takich jak beta-karoten, czy flawonoidy, które zwalczają szkodliwe wolne rodniki, hamując tym samym proces starzenia oraz powstawania nowotworów. Cytryna jest źródłem rutyny o działaniu przeciwzapalnym i uszczelniającym naczynia krwionośne, co hamuje rozsiewanie się stanu zapalnego po organizmie. Rutyna jest ważną dla odporności substancją wzmacniającą i przedłużającą działanie witaminy C.

Syrop z imbiru

Fot. iStock/Syrop z imbiru

Antybakteryjny miód

Miód to kluczowy dla naturalnego wzmacniania odporności produkt. Przez wielu określany mianem płynnego złota, miód jest źródłem wielu cennych substancji. Zawiera witaminy z grupy B oraz minerały takie jak: potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan. Znajdziemy w nim pewne ilości kwasu foliowego, pantotenowego i biotyny, kwasy organiczne, olejki eteryczne, enzymy (białka). W jego składzie wyróżniono także flawonoidy i karotenoidy, będące skutecznymi przeciwutleniaczami. Miód działa antybakteryjnie, wzmacnia odporność i serce. Jest naturalnym lekarstwem na infekcje górnych dróg oddechowych i męczący kaszel. Miód działa wykrztuśnie, ułatwia rozrzedzenie i usunięcie wydzieliny z oskrzeli, dlatego znajdziemy go w przepisie na poniższy syrop z imbiru lub tradycyjny syrop z cebuli.

Domowy syrop z imbiru — przepis 

Przepis na domowy syrop z imbiru jest prosty do wykonania. Potrzebujesz do niego:

  • korzeń imbiru o długości ok. 5 cm
  • 1 cytryna
  • miód
  • ew. szczypta działającej przeciwwirusowo kurkumy

Istnieją dwa sposoby na przygotowanie syropu.

Pierwszy z nich, syrop z imbiru przez gotowanie:

Cytrynę dokładnie umyj pod bieżącą wodą i sparz wrzątkiem, wyciśnij z niej sok. Imbir obierz ze skórki i pokrój na drobne plasterki. Tak przygotowany imbir włóż do rondelka, ewentualnie dosyp kurkumę, zalej szklanką gorącej wody i gotuj na małym ogniu przez około 8-10 minut. Gdy płyn wystygnie (nie może być gorący!), przelej go do słoiczka i dodaj sok z cytryny oraz miód do osłodzenia. Wymieszaj, gotowy syrop z imbiru przechowuj do tygodnia w lodówce.

Syrop z imbiru

Fot. iStock 

Drugi sposób na syrop z imbiru:

Cytryny dokładnie umyj pod bieżącą wodą i sparz wrzątkiem, pokrój na pasterki. Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Włóż do słoika plaster cytryny, dorzuć nieco imbiru i miodu. Następnie znów połóż plaster cytryny, imbir i łyżkę miodu, i tak aż do końca. Całość wstrząśnij w zamkniętym słoiku, by miód i imbir rozeszły się po plastrach cytryny. Syrop zakręć i odstaw na 24 godziny, by składniki dokładnie się połączyły. Gotowy syrop z imbiru przechowuj w lodówce do tygodnia.

Jak stosować syrop z imbiru?

Wzmacniająco syrop z imbiru dodawaj do przestudzonej herbaty, zamiast cukru, po jednej łyżce dziennie, lub wypij bezpośrednio. Podczas choroby można spożywać do trzech łyżek syropu w ciągu doby. Po syrop z imbiru warto sięgać od razu, gdy pojawią się niepokojące objawy infekcji. Mogą go stosować kobiety w ciąży, oraz matki karmiące piersią. Po konsultacji z pediatrą można podawać po łyżeczce syropu także dzieciom powyżej pierwszego roku życia (ze względu na alergizujące właściwości miodu).

Ostrożność powinny zachować osoby z chorobami układu pokarmowego, z nadciśnieniem i z problemami krzepliwości krwi. Osoby uczulone na jakikolwiek składnik syropu imbirowego nie powinny po niego sięgać.

FB/ohmepl

 


źródło: www.medme.pl,  zdrowie.tvn.pl