Go to content

Rambutan – co warto o nim wiedzieć i jak jeść ten włochaty owoc?

Rambutan
For. iStock

Rambutan (jagodzian rambutan) to owoc, który można określić mianem włochatego liczi. Są to jednak dwa różne owoce, choć zdaniem wielu o zbliżonym smaku. Szczególnie doceniany jest on w krajach azjatyckich, skąd pochodzi, ale jego popularność na Zachodzie rośnie. Warto wiedzieć, czym jest rambutan, jak odróżnić go od liczi i jakie właściwości dla zdrowia skrywa pod skórką z miękkimi włoskami.

Rambutan — włochaty owoc

Rambutan to określenie owocu drzewa o tej samej nazwie, które uprawiane jest głównie przede wszystkim w państwach Dalekiego Wschodu oraz w części Azji. Jest łatwy do odróżnienia od innych owoców ze względu na swoje charakterystyczne, miękkie i gęste włoski, które pokrywają jego skórkę. Owoce rambutanu osiągają średnicę ok. 3-5 centymetrów, najczęściej przybierają czerwony kolor, a rzadziej ciemnoróżowy albo żółty. Pod skórką znajduje się jadalny, soczysty, biały miąższ otaczający nasiono. Owoce rambutanu pojawiają się na drzewie najczęściej dwa razy do roku, w okolicy czerwca oraz grudnia.

Rambutan

Fot. iStock/Rambutan

Jak smakuje rambutan?

To, jak smakuje rambutan, ciekawi, szczególnie w porównaniu do smaku liczi. Można spotkać się z opinią, że smak rambutanu i liczi jest podobny, ze względu na słodki i jednocześnie nieco kwaskowaty charakter. Można także spotkać się z opiniami, że smak rambutanu jest bliższy smakowi winogron lub śliwki. Jadalny miąższ jest aromatyczny i bardzo soczysty. Także nasiona rambutanu nadają się do jedzenia, choć najpierw należy poddać je obróbce termicznej. Natomiast należy uważać na włochatą skórkę, która jest niejadalna, a nawet może zaszkodzić po spożyciu, ze względu na obecność w niej saponin wykazujących właściwości piorące.

Rambutan a liczi

Mimo sporego podobieństwa w wyglądzie i smaku trudno pomylić rambutan i liczi. Liczi otoczone jest twardawą skorupką, z kolei rambutan ma cieńszą skórkę. Dodatkowa różnica polega na tym, że liczi posiada niewielkie kolce na skórce, natomiast rambutan dość długie, miękkie włoski, miękkie. Mniej istotna różnica polega na tym, że nasiono liczi jest ciemniejsze, niż nasiono rambutanu.

Właściwości owoców rambutanu

Rambutan to bardzo soczysty owoc, który głównie składa się z wody, dlatego dobrze nawadnia organizm. Ponadto dostarcza wiele wartościowych składników mineralnych i witamin. W miąższu rambutanu kryje się błonnik, witamina B12 i witamina C. Już 100 g rambutanu pokrywa ponad 60% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, będącej silnym antyutleniaczem. Dzięki temu owoc ten wzmacnia odporność i stanowi wartościowy element profilaktyki nowotworowej. Witamina C ponadto wzmacnia także naczynia krwionośne, oraz potrzebna jest do produkcji kolagenu w skórze, dzięki czemu hamuje procesy starzenia się skóry.

Rambutan

Fot. iStock/Rambutan

Rambutan dostarcza również miedź, mangan, magnez i potas, które poprawiają pracę mózgu i wspierają funkcjonowanie układu nerwowego. Ponadto: miedź  zwiększa odporność i hamuje rozwój bakterii; mangan wzmacnia kości; magnez jest konieczny do przemian zachodzących w komórkach organizmu; a potas odpowiada za prawidłową pracę mięśni. Owoce rambutanu dostarczają również żelazo, konieczne dla zdrowej krwi, oraz wapń stanowi podstawę mocnych kości i zębów. W 100 g miąższu rambutan dostarcza ok. 70 kcal.

Nasiona rambutanu

Podgotowane lub podprażone nasiona rambutanu stanowią źródło zdrowych tłuszczów (kwasu arachidowego i kwasu oleinowego). Nasiona można zasadzić w doniczce i wyhodować z nich roślinę, która będzie rosła w odpowiednich warunkach, czyli przy zapewnieniu wysokiej temperatury (27-30ºC) i wilgotności, oraz dużej ilości słońca.

Jak jeść rambutan?

Aby zjeść miąższ rambutanu, trzeba go wydobyć spod skórki. Czubek ostrego nożyka wbij nieco w skórkę, natnij ją dookoła i oddziel od miąższu. Samo oddzielenie skórki od miąższu nie przysparza problemów, za to już oddzielenie miąższu od pestki może być bardziej kłopotliwe.

Rambutan

Fot. iStock/Rambutan

Jak jeść rambutan? Miąższ najlepiej jeść na surowo, dodając do deserów, sałatek owocowych (szczególnie w połączeniu z ananasem i melonem), smoothies, koktajli i przetworów. Wybierając owoce warto zwrócić uwagę na kolor — powinien być intensywny, oraz włoski — jeśli będę powiędłe lub suche, oznacza to, że rambutan jest nieco za długo przechowywany. Aby rambutan zachował świeżość przez dłuższy czas, należy przechowywać go w lodówce. Oprócz świeżych owoców, które niełatwo jeszcze dostać w sklepach, częściej dostępne są również owoce w syropie.


źródło: zdrowie.tvn.pl, www.ekologia.pl