Gotowanie Przepisy Przetwory

Grzyby marynowane – 5 przepisów na pyszne przetwory na zimę

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
5 października 2020
grzyby marynowane na słodko, z octem, z papryką, chili, lub z curry
Fot. iStock/grzyby marynowane
 

Grzyby marynowane są znakomitą przekąską na stół biesiadny, nadają się także jako dodatek do obiadu czy kanapek, oraz składnik sosu tatarskiego. Ich przygotowanie nie jest trudne, w dodatku można przygotować grzyby na różne sposoby, różniące się od siebie smakiem. Warto wypróbować przepis na grzyby marynowane na słodko, z octem, z papryką, chili lub pieczarki z curry.

Grzyby marynowane cieszą się niemałym powodzeniem, a przepisy na marynaty często przechowywane są i przekazywane z pokolenia na pokolenie. Jeśli jednak ktoś nie ma skąd czerpać rodzinnych inspiracji, w internecie nie brakuje ciekawych przepisów na smaczne grzyby marynowane na słodko lub ostro.

Sięgając po przepis najpierw należy przyjrzeć się kupionym lub zebranym grzybom. Oczywiście nie zbieramy ani nie przyjmujemy grzybów nieznanych lub podejrzanych, które łatwo pomylić z trującymi osobnikami. Powinny być one jak najświeższe, przeniesione w wiklinowym koszu, nigdy w foliowej reklamówce, gdzie będą się zaparzać. Najlepiej od razu świeże grzyby oczyścić, odrzucić robaczywe fragmenty i dopiero z odpowiednio przebranymi i posegregowanymi okazami, można wziąć się za przygotowywanie słoiczków na zimę.

Grzyby marynowane — na słodko z miodem

grzyby marynowane na słodko, z octem, z papryką, chili, lub z curry

Fot. iStock/grzyby marynowane

Grzyby marynowane — na słodko z miodem. Składniki:

  • grzyby ulubione

Zalewa:

  • 4 szklanki wody
  • szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki soli
  • 6 lisków laurowych
  • 1 łyżka ziela angielskiego

Przygotowanie:

  1. Z podanych składników przygotuj zalewę — zagotuj razem przez 10 minut.
  2. Grzyby oczyść, opłucz (ale nie mocz) pod bieżącą zimną wodą.
  3. W garnku zagotuj osoloną wodę, wrzuć na nie oczyszczone i umyte prawdziwki i gotuj ok. 20 min.
  4. Po tym czasie przerzuć grzyby z garnka na sitko, zostaw do odsączenia.
  5. Grzyby nakładaj do czystych, wyparzonych słoiczków, zalej gorącą zalewą.
  6. Słoiki zakręć szczelnie, wstaw do garnka z gorącą wodą, zagotuj i pasteryzuj przez 10 minut.

Grzyby marynowane — przepis babci

Wg tego przepisu można przygotować prawdziwki, podgrzybki i inne leśne grzyby.

grzyby marynowane na słodko, z octem, z papryką, chili, lub z curry

Fot. iStock/grzyby marynowane

Grzyby marynowane — przepis babci. Składniki: 

  • prawdziwki ok.2 kg (jeśli będzie ich więcej, podwój ilość składników na zalewę)

Zalewa:

  • 1 litr wody
  • 1 szklanka octu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • 4 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego

Przygotowanie:

  1. Z podanych składników przygotuj zalewę — zagotuj wszystko razem przez 10 minut.
  2. Grzyby oczyść z ewentualnych owadów i resztek ściółki leśnej, do słoiczków wybierz te małe, o ładnych kapeluszach. Jeśli mają duże kapelusze, możesz je pokroić na mniejsze części. Nóżki grzybów zostaw do suszenia lub mrożenia.
  3. W garnku zagotuj osoloną wodę, wrzuć na nie oczyszczone i umyte prawdziwki i gotuj ok. 15 min.
  4. Po tym czasie przerzuć grzyby z garnka na sitko, przelej gorącą wodą i zostaw do odsączenia.
  5. Grzyby nakładaj do czystych, wyparzonych słoiczków.
  6. Zalej gorącą zalewą, zakręć szczelnie słoiczki i ustaw dnem do góry. Przykryj je ręcznikiem i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Grzyby marynowane z papryką — przepis

grzyby marynowane na słodko, z octem, z papryką, chili, lub z curry

Fot. iStock/grzyby marynowane

Grzyby marynowane z papryką. Składniki: 

  • 4 kg podgrzybków
  • 0,5 kg papryki czerwonej
  • 0,5 kg papryki żółtej

Zalewa:

  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 20 ziarenek pieprzu
  • 10 ziarenek ziela anielskiego
  • 5 liści laurowych

Przygotowanie:

  1. Grzyby oczyścić, gotuj ok. 45 minut w osolonej wodzie, zdejmując w międzyczasie pojawiające się „szumowiny”.
  2. Zagotuj zalewę i gdy zacznie wrzeć, wyjmij z niej przyprawy.
  3. Paprykę pokrój w większą kostkę i wrzuć do gotującej się zalewy. Zagotuj na wolnym ogniu razem ok. 7 minut, następnie wrzuć grzyby i gotuj kolejne 5 minut.
  4. Gorące grzyby  z zalewą przełóż do słoików, zakręć. Odwrócić do góry dnem, ułóż na ściereczce i okryj małym ręcznikiem lub grubszą ściereczką, aż do wystygnięcia.

Grzyby marynowane na ostro z papryką chili — przepis

grzyby marynowane na słodko, z octem, z papryką, chili, lub z curry

Fot. iStock/grzyby marynowane

Grzyby marynowane na ostro z papryką chili. Składniki: 

  • 1 kg grzybów leśnych
  • suszone papryczki chilli — wg uznania i ich wielkości, warto policzyć 1 papryczkę na 2 małe słoiczki.
  • gorczyca

Zalewa:

  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskie

Przygotowanie:  

  1. Grzyby delikatnie oczyścić gąbeczką, opłucz pod bieżącą zimną wodą.
  2. W garnku zagotuj osoloną wodę, wrzuć na nie grzyby i gotuj ok. 10 min.
  3. Składniki zalewy umieść w garnku i zagotuj. Papryczki chili suszone pokrój na mniejsze kawałki.
  4. Słoiczki umyj, wyparz i osusz. Na ich dno wsyp ok. 1/2 łyżeczki gorczycy i kilka kawałków (3-4, wg uznania) suszonych papryczek. Włóż grzyby, zalej zalewą i dobrze zakręć. Odwrócić do góry dnem, ułóż na ściereczce i okryj małym ręcznikiem lub grubszą ściereczką, aż do wystygnięcia.

Grzyby marynowane — pieczarki z curry. Przepis 

Fot. iStock/pieczarki marynowane

Grzyby marynowane — pieczarki z curry. Składniki:

  • 600 g niedużych pieczarek

Zalewa:

  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu ziarnistego
  • 3 łyżeczki curry
  • 5 łyżeczek cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Pieczarki delikatnie oczyścić gąbeczką, opłucz pod bieżącą wodą, cebulę pokrój w piórka.
  2. Z podanych składników przygotuj zalewę — zagotuj wszystko razem przez 10 minut. Następnie dorzuć do zalewy pieczarki — gotuj jeszcze 15 min.
  3. Pieczarki wystudź wraz z zalewą, przełóż do słoików, dokładnie zakręć i pasteryzuj ok. 5 – 7 min. Trwałość tak przygotowanych pieczarek wynosi do 9 miesięcy, o ile są przechowywane w chłodnym miejscu (lodówka bądź piwnica).

źródło:  www.przyslijprzepis.pl 

Gotowanie Przepisy Przetwory

Grzyby – jak je zbierać, by były bezpieczne dla zdrowia? Wartości odżywcze, przepis na grzyby marynowane

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
5 października 2020
grzyby - jadane, trujące, marynowane, jak zbierać
Fot. iStock
 

Grzyby jadalne od wieków stosowane są jako podstawa zupy czy farszu na pierogi, lub aromatyczny dodatek do potraw w przepisach polskiej kuchni. Lubimy je za smak i zapach, a wiele osób odnajduje wielką przyjemność w spacerowaniu po lesie i zbieraniu okazów grzybów. Grzyby można suszyć, mrozić, można z nich gotować pyszne zupy i sosy, przygotowywać do słoików na zimę. Jest wiele przepisów na grzyby jadalne, po które warto sięgać. Zanim jednak trafią do słoika czy do garnka z zupą, warto wiedzieć o nich kilka rzeczy.

Grzyby jadalne — czym się kierować podczas zbiorów?

Można powiedzieć, że zbieranie grzybów to sport narodowy Polaków. Gdy tylko jesienią przygrzeje słońce i popada nieco deszcz, czasem całymi rodzinami wyruszamy na grzybobranie. Zazwyczaj efekty są co najmniej zadowalające i można zobaczyć niejednokrotnie w koszyku grzybiarzy piękne okazy grzybów jadalnych. Do najczęściej zbieranych grzybów zaliczają się: borowik szlachetny, podgrzybek brunatny, maślak zwyczajny, rydz melczaj, opieńka miodowa, pieprznik jadalny (kurka), gołąbek kunowy, pieczarka bulwiasta, koźlarz babka, czubajka kania.

grzyby - jadalne, trujące, marynowane, jak zbierać

Fot. iStock/podgrzybek

Niestety to nasze zamiłowanie do zbierania grzybów musi być poparte odpowiednią wiedzą. Nietrudno jest pomylić grzyby jadalne z niejadalnymi i trującymi. Szczególnie tragiczne następstwa może mieć zjedzenie muchomora, szczególnie sromotnikowego (zielonego). Z tego powodu wiedza to podstawa.

Jeśli ktoś jeszcze takiej nie nabył od znawcy, nie powinien zbierać grzybów, do których nie ma absolutnej pewności, że są bezpieczne. Warto mieć także porządnie wydany atlas grzybów, który dzięki dokładnym zdjęciom i opisowi, ułatwi określenie, czy dany grzyb jest jadalny, czy nie. Ale nawet przy takim wsparciu, jeśli nie ma pewności, grzyb lepiej wyrzucić niż ryzykować poważne zatrucie wydzielanymi przez niego toksynami. Grzyby blaszkowe w przeważającej większości są niejadalne bądź trujące, więc by niedoświadczeni grzybiarze nie pomylili np. młodej kani czubajki z muchomorem sromotnikowym, powinni odpuścić ich zbieranie.  I dobrze jest zbierać wyłącznie dojrzałe okazy, które po prostu łatwiej rozpoznać, w przeciwieństwie do młodych egzemplarzy. Można również udać się ze zdobyczami do stacji Sanepidu, w której kompetentna osoba za darmo sprawdzi, czy grzyby są jadalne.

grzyby - jadalne, trujące, marynowane, jak zbierać

Fot. iStock

Jak przechowywać grzyby?

Żeby nawet jadalne grzyby nie szkodziły, należy je zbierać do wiklinowego koszyka, w żadnym wypadku do foliowej reklamówki. Trzymane w ten sposób po pewnym czasie się zaparzą i mogą wydzielać szkodliwe dla zdrowia substancje. Grzybów nie wolno także przechowywać przez długi czas bez obróbki. Im wcześniej zjedzony lub przerobiony (suszony, mrożony, wekowany) grzyb, tym lepiej. Jeśli jest taka konieczność, grzybki można przechowywać w lodówce, ale najlepiej nie dłużej niż 12 h. Najbezpieczniej wykorzystać je tego samego dnia po zebraniu. Wtedy będziemy mieli pewność, że nic złego się z nimi nie wydarzy. Pamiętajmy również, że grzyby są ciężkostrawne i nie należy ich podawać dzieciom. Specjaliści stawiają granicę wieku na 12- 14 lat i warto się do niej dostosować.

grzyby - jadalne, trujące, marynowane, jak zbierać

Fot. iStock

Grzyby — szkodliwe mity

Nadgryziony przez ślimaki grzyb jest jadalny

Zdecydowanie nie należy wierzyć mitom, które zachęcają do sprawdzenia na różne sposoby, czy grzyby można jeść, czy nie. Nie wolno sugerować się tym, że dany grzyb jest nadgryziony przez owady czy ślimaki. Zwierzęta mogą jeść grzyby trujące dla ludzi, ponieważ ich organizmy reagują inaczej na toksyny obecne w grzybach.

„Trujaki” są zawsze gorzkie

Nie należy przeprowadzać także próby smaku. To nieprawda, że grzyby trujące  mają gorzki smak, a jadalne pachną i smakują ładnie. Osoby, które miały nieszczęście zatruć się takimi grzybami podkreślały, że nie różniły się one niczym w smaku w danej potrawie od grzybów jadalnych.

Bez obaw można zbierać tylko grzyby z rurkami pod kapeluszem

Podobnie nieprawdziwe jest stwierdzenie, że tylko, lub wszystkie grzyby rurkowe są jadalne — wystarczy przytoczyć to przykład jadalnych blaszkowych kurek, opieńki miodowej, czy trującego rurkowego borowika szatańskiego.

grzyby - jadalne, trujące, marynowane, jak zbierać

Fot. iStock/kurki (pieprznik jadalny)

Sposób na gotowanie i łyżeczkę wystarczy 

Nie można także wierzyć w to, że wystarczy grzyby trujące obgotować i wylać wywar, by usunąć z nich toksyny. To działanie nic nie da, jedynie narazi zdrowie, a nawet życie. Nie należy także polegać na obserwacji, według której  łyżeczka włożona do garnka z gotującymi się trującymi grzybami czernieje. Łyżeczka czernieje nie ze względu na obecność toksyn, ale ze względu większą zawartość siarki, która znajduje się tak samo w przypadku borowików, jak i muchomora.

Mleko kiśnie od trujących grzybów, a cebula ściemnieje

Obie teorie nijak mają się do rzeczywistości. Mleko skiśnie nawet od grzybów jadalnych, które zawierają pepsyny i kwasy organiczne, które na ten proces wpływają. Cebula czernieje od grzybów zarówno jadalnych, jak i trujących, ze względu na enzym tyrozynazę, który obecny w obu przypadkach.

grzyby - jadalne, trujące, marynowane, jak zbierać

Fot. iStock/muchomor

Grzyby marynowane — przepis

Grzyby, wbrew obiegowej opinii nie są bezwartościowym pokarmem. Co prawda aż w 80-90% składają się z wody, ale to nie wszystko, co mają do zaoferowania. Grzybki zawierają w sobie białko, węglowodany, witaminy z grupy B (B2, B3, B9), witaminę C i E. Dostarczają także składniki mineralne takie jak wapń, fosfor i potas. Jest w nich także sporo błonnika, przez co ich dodatek do potraw nie zaszkodzi sylwetce. Gdy w do domów trafiają świeżo zebrane jadalne grzyby, warto mieć dla nie plan — zjeść od razu lub przerobić. Poza suszeniem i mrożeniem, największą popularnością cieszą się grzyby marynowane, które można przygotować na jeden z wielu sposobów.

grzyby marynowane na słodko, z octem, z papryką, chili, lub z curry

Fot. iStock/grzyby marynowane

Grzyby marynowane — składniki:

  • 2 kg ulubionych grzybów (prawdziwki, podgrzybki, maślaki itp.)

Zalewa:

  • 1 litr wody
  • 1 szklanka octu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • 4 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego

Przygotowanie:

  1. Przygotuj zalewę — zagotuj podane składniki razem przez 10 minut.
  2. Grzyby oczyść, przepłucz pod wodą, jeśli trzeba, ale nie mocz ich w wodzie.
  3. W garnku zagotuj osoloną wodę, gdy zacznie wrzeć, wrzuć grzyby i gotuj je ok. 15 min.
  4. Po tym czasie odcedź je na sitku i zostaw do odsączenia.
  5. Grzybki ułóż w czystych, wyparzonych słoiczkach i  zalej gorącą zalewą.
  6. Słoiki szczelnie zakręć i ustaw dnem do góry do całkowitego wystudzenia.

źródło: www.poradnikzdrowie.pl , www.ekologia.pl, grzyby.pl

Gotowanie Przepisy Przetwory

Grzyby w occie. Przepisy na marynowane prawdziwki, kurki, opieńki lub maślaki

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
2 października 2020
Grzyby w occie - prawdziwki, kurki, opieńki, maślaki
Fot. iStock

Grzyby w occie to doskonały sposób na zachowanie ich na dłuższy czas. Są smaczne jako zakąska, ale — w zależności od rodzaju — znakomicie komponują się ze składnikami sosu tatarskiego. Warto przyrządzić kilka słoiczków grzybów w occie na zimę, szczególnie jeśli lubicie samodzielnie zbierać grzyby w lesie. Jak zrobić grzyby w occie — prawdziwki, kurki, opieńki i maślaki?

Grzyby w occie — co warto wiedzieć?

Grzyby w occie to jeden z wielu sposobów konserwacji grzybów, równie często stosowany, jak suszenie czy mrożenie. Najlepiej w marynacie sprawdzają się grzyby młode, niewielkie i jędrne, które ładnie prezentują się w słoiczku. Najbardziej pożądane są prawdziwki, ale nie gorzej prezentują się i smakują podgrzybki, opieńki, kozaki, kurki, rydze, a nawet maślaki. Można do słoiczków włożyć jeden rodzaj grzybów, lub kilka różnych, dla ciekawego efektu. Najlepiej, by słoiczki były małe, by po otwarciu nie stały długo w lodówce. Najczęściej mniejsze grzybki marynuje się w słoiczkach po przecierach pomidorowych lub musztardzie, a te większe po dżemach. Szykując słoiki należy je umyć, wyparzyć i osuszyć, sprawdzić, czy nie są wyszczerbione i czy zakrętka jest w dobrym stanie.

Fot. iStock

Grzyby w occie są proste w przygotowaniu, ale kluczowa jest zalewa. Dobrze skomponowane składniki nie tylko utrwalą grzybki, ale nadadzą im znakomitego smaku. Z tego powodu warto przyjrzeć się przepisom na zalewę, by grzybki nie były zbyt ostre, lub mdłe, albo nie nabrały goryczki od nadmiaru przypraw, np. ziela angielskiego. Główna zasada głosi, że klasyczna zalewa powinna się składać z wody i octu w proporcji 4:1 plus odpowiednie przyprawy. Wiadomo jednak, że w każdym domu grzyby można przygotować na nieco różniące się od siebie sposoby.

Grzyby w occie — prawdziwki marynowane 

Wg tego przepisu można przygotować także podgrzybki i inne leśne grzyby.

Grzyby w occie - prawdziwki, kurki, opieńki, maślaki

Fot. iStock/grzyby w occie

Grzyby w occie — prawdziwki marynowane. Składniki: 

  • prawdziwki ok.2 kg (jeśli będzie ich więcej, podwój ilość składników na zalewę)
  • 1 litr wody
  • 1 szklanka octu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • 4 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego

Przygotowanie:

  1. Z podanych składników przygotuj zalewę — zagotuj wszystko razem przez 10 minut.
  2. Grzyby oczyść z ewentualnych owadów i resztek ściółki leśnej, do słoiczków wybierz te małe, o ładnych kapeluszach. Jeśli mają duże kapelusze, możesz je pokroić na mniejsze części. Nóżki grzybów zostaw do suszenia lub mrożenia.
  3. W garnku zagotuj osoloną wodę, wrzuć na nie oczyszczone i umyte prawdziwki i gotuj ok. 15 min.
  4. Po tym czasie przerzuć grzyby z garnka na sitko, przelej gorącą wodą i zostaw do odsączenia.
  5. Grzyby nakładaj do czystych, wyparzonych słoiczków.
  6. Zalej gorącą zalewą, zakręć szczelnie słoiczki i ustaw dnem do góry. Przykryj je ręcznikiem i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Grzyby w occie — opieńki marynowane 

Grzyby w occie - prawdziwki, kurki, opieńki, maślaki

Fot. iStock/grzyby w occie

Grzyby w occie — opieńki marynowane. Składniki:

  •  ok. 2 kg opieniek
  • 3 szklanki wody
  • 1 i 1/2 szklanki octu
  • 1 łyżeczka soli
  • łyżka cukru
  • ziele angielskie — po 2 kulki na słoiczek

Przygotowanie:

  1. Grzyby dokładnie oczyść, umyj, i gotuj przez ok. 15 min w osolonej wodzie. Po tym czasie odcedź.
  2. Z podanych składników przygotuj zalewę — zagotuj wszystko razem ok. 10 minut.
  3. Do czystych, wyparzonych słoiczków włóż ziele angielskie oraz ugotowane grzyby, zalej zalewą i zakręć mocno.
  4. Pasteryzuj — włóż słoiczki do dużego garnka, wlej wodę do połowy wysokości słoików, gotuj 30 min. Wyjmij z garnka słoiczki, i ustaw do wystygnięcia, do góry dnem, okryte ręcznikiem lub ściereczką.

Grzyby w occie — kurki marynowane 

Grzyby w occie - prawdziwki, kurki, opieńki, maślaki

Fot. iStock/grzyby w occie

Grzyby w occie — kurki marynowane. Składniki:  

  • 0,5 kg kurek
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 l. wody
  • 3/4 szklanki octu 10%
  • 1/4 szklanki cukru
  • ziarna pieprzu
  • ziarna ziela angielskiego

Przygotowanie: 

  1. Kurki oczyść, przepłucz krótko pod wodą.
  2. Cebulę pokrój na plastry, razem z kurkami, pieprzem i zielem angielskim wrzuć do garnka i zalej gorącą wodą z łyżeczką soli. Gotuj razem ok. 10 minut. Odlej wodę i odsącz kurki.
  3. Ocet zagotuj z wodą, łyżeczką soli i cukrem.
  4. Ugotowane kurki z cebulą i przyprawami przełóż do słoików i zalej gorącą zalewą.
  5. Zakręć szczelnie słoiczki i ustaw dnem do góry. Przykryj je ręcznikiem i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Grzyby w occie — maślaki marynowane 

Fot. iStock/grzyby marynowane

Grzyby w occie — maślaki marynowane. Składniki:

  • 1 kg maślaków
  • 1 litr wody
  • szklanka octu
  • łyżka cukru
  • łyżka soli
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

Przygotowanie:  

  1. Grzyby dokładnie oczyść, umyj, a jeśli mają brzydką skórkę, zdejmij ją, podważając nożykiem i ściągając ją z kapelusza. Cebulę obierz i pokrój na plastry. Wrzuć maślaki razem z cebulką do gotującej się wody z solą, gotuj przez ok. 15 min w osolonej wodzie. Po tym czasie odcedź.
  2. Grzyby z cebulką ułóż w słoiczkach, dodaj do każdego słoiczka po 1 liściu laurowym, 3 kulki ziela angielskiego i 1/4 łyżeczki gorczycy.
  3. Z wody, octu, cukru i soli ugotuj zalewę.
  4. Grzybki zalej zalewą. Słoiczki zakręć, włóż do dużego garnka, wlej wodę do połowy wysokości słoików, gotuj 15 min. Wyjmij z garnka słoiczki i ustaw do wystygnięcia, do góry dnem, okryte ręcznikiem lub ściereczką.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl

Zobacz także

Babeczki marchewkowe z kremowym serkiem

ciasto marchewkowe przepis klasyczny, fit, z kremem

Ciasto marchewkowe – zdrowa słodycz, której nikt się nie oprze

Ryba w galarecie - z octem, na słodko, lub z warzywami

Ryba w galarecie – jak przygotować ją z octem, na słodko, lub z warzywami?