Dieta Zdrowie

Pistacje (orzechy pistacjowe) – cenne dla zdrowia i wzroku. Jest kilka ważnych powodów, by włączyć je do diety

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
11 maja 2021
Pistacje - właściwości dla zdrowia, kalorie, alergia
Fot. iStock
 

Pistacje, zwane również orzechami pistacjowymi, to kolejny rodzaj orzechów, które warto włączyć do diety. Służą zdrowiu, ponadto przewyższają pozostałe orzechy zawartością karotenoidów wspierających zdrowie oczu. Dlaczego jeszcze warto sięgać po pistacje?

Pistacje (orzechy pistacjowe)

Te niewielkie zielone orzeszki stosowane są od tysięcy lat, ze względu na ich smak oraz wartości odżywcze. Pistacje to potoczna nazwa orzechów drzewa pistacjowego (Pistacia vera L.), pochodzącego z Bliskiego Wschodu. Obecnie uprawia się na różnych kontynentach kilkanaście gatunków tego drzewa:

  • pistacja właściwa — uprawiana w Azji Mniejszej i Środkowej, na południu Europy, w USA;
  • palestyńska — uprawiana na wschodnim wybrzeżu Morza Śródziemnego;
  • pistacja chińska — uprawiana jako roślina ozdobna, jest charakterystyczna dla Chin;
  • pistacja atlantycka — uprawiana jest w północnych krajach Afryki.

Drzewo pistacjowe owocuje co dwa lata, wydając orzechy zebrane w kiściach, podobnie jak u winogron. Gdy są już dojrzałe i gotowe do zbioru, ich skorupka pęka pod naporem orzeszka.

Pistacje - właściwości dla zdrowia, kalorie, alergia

Fot. iStock/Orzechy pistacjowe

Pistacje — wartości odżywcze, kalorie (kcal)

Orzeszki pistacjowe nie są aż tak bardzo kaloryczne, jak inne orzechy. Pistacje w 100 gramach dostarczają ponad 550 kcal, natomiast garść tych orzechów (30 g, bez łupinek 15 g) dostarcza 84 kcal. W większości, bo w 67% składają się z tłuszczów, 20% z węglowodanów i 13% z białek. Duża zawartość białka z orzechów pistacjowych jest szczególnie cenna w dietach wegetariańskich i wegańskich. Ich indeks glikemiczny jest niski = 15, co sprawia, że są bezpiecznym dodatkiem do diety osób chorujących na cukrzycę.

Pistacje są źródłem ważnych dla organizmu witaminy – witaminy C, witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), witaminy E i K. Dostarczają składniki mineralne, szczególnie duże ilości miedzi, fosforu, manganu i potasu, ponadto zawierają: magnez, żelazo, cynk, wapń, selen. Orzechy pistacjowe są źródłem błonnika, oraz związków bioaktywnych z grupy karotenoidów: luteiny, zeaksantyny, beta-karotenu.

Pistacje, w porównaniu do innych orzechów, zawierają najwyższą ilość fitosteroli (214 mg/100 g), oraz niewielkie ilości polifenoli.

Pistacje — właściwości dla zdrowia

Wspierają profilaktykę przeciwnowotworową

Pistacje zawierają gamma-tokoferol, pochodną witaminy E, która chroni organizm przed rozwojem niektórych nowotworów. Regularne spożywanie orzechów pistacjowych prowadzi do zwiększenia poziomu gamma-tokoferolu we krwi, i wzmacnia ochronę przed nowotworami.

Pistacje - właściwości dla zdrowia, kalorie, alergia

Fot. iStock/Orzechy pistacjowe

Obniżają ciśnienie krwi i chronią serce

Orzechy pistacjowe zawierają fitosterole, które w jelicie cienkim hamują nadmierne wchłanianie cholesterolu do krwiobiegu. Dzięki temu wpływają na obniżenie całkowitego stężenia cholesterolu i triglicerydów w surowicy krwi, obniżając ryzyko chorób serca (np. miażdżycy). Ponadto wyniki badań opublikowanych w 2020 roku na łamach czasopisma British Journal of Nutrition wykazały, że regularne sięganie po pistacje dobrze wpływają na obniżenie skurczowego ciśnienia krwi (średnio o 2,12 mmHg).

Regulują poziom glukozy we krwi 

Obecność orzeszków pistacjowych w diecie zdrowych osób wpływa na obniżenie poziomu glukozy we krwi na czczo, średnio o 3,73 mg/dl. Inne z badań pozwala sądzić, że spożywanie pistacji przez chorych na cukrzycę typu 2 może redukować poziom glukozy we krwi na czczo.

Wspierają wzrok

Pistacje, jako jedyne z orzechów, zawierają karotenoidy — zeaksantynę i luteinę, które są nieodzowne dla prawidłowej pracy narządu wzroku. Związki te chronią oczy przed rozwojem zaćmy i zwyrodnieniem plamki żółtej. Z kolei beta-karoten jest nieoceniony w profilaktyce kurzej ślepoty i zespołu suchego oka.

Wzmacniają układ nerwowy

Pistacje dostarczają witaminę B6, miedź, magnez oraz potasu, które są istotne dla prawidłowej pracy układu nerwowego. Ponoszą odporność na stres, zmniejszają uczucie zmęczenia, koją zszargane nerwy i wspierają regenerację układu nerwowego.

Pistacje - właściwości dla zdrowia, kalorie, alergia

Fot. iStock/Orzechy pistacjowe

Nie powodują tycia

Pistacje, mimo swojej wysokiej kaloryczności, nie przyczyniają się do wzrostu masy ciała osób, które spożywają je regularnie. Wynika to z zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które ulegają szybkiemu utlenianiu, chroniąc przed odkładaniem się tłuszczu. Ponadto obecność białka wpływa na odczuwanie większej sytości po ich spożyciu, natomiast błonnik pokarmowy ułatwia procesy trawienne.

Pistacje a alergia

Pistacje, podobnie jak inne orzechy, mogą powodować reakcje alergiczne. Po ich spożyciu przez osoby uczulone mogą pojawić się następujące objawy: pokrzywka (wysypka skórna), zaczerwienienie twarzy, świąd w jamie ustnej, wymioty, duszności, obrzęk naczynioruchowy, niedociśnienie. Świadomość istnienia alergii na pistacje powinna skłonić do wyłączenia tych orzechów z diety.

Pistacje — cena

Cena, jaką za pistacje należy zapłacić, nie jest najniższa i może zniechęcać do zakupu. Ceny za kilogram pistacji zaczynają się od 45 do 50 zł. Należy jednak pamiętać, że zaleca się regularne spożywanie jedynie niewielkiej ilości — garści orzechów pistacjowych dziennie.


źródło: dietetycy.org.pl, vitapedia.pl, www.poradnikzdrowie.pl 

Dieta Zdrowie

To jedna z najbardziej cenionych ryb, a my mamy na nią świetne przepisy!

Redakcja
Redakcja
11 maja 2021
Turbot bałtycki
 

Nie należy do najtańszych, jednak jego zwarte, jędrne i białe mięso doceniane jest przez wielu szefów kuchni i polecane przez dietetyków jako źródło cennych wartości odżywczych.
Na turbota najszybciej trafimy nad morzem, gdzie można go kupić od miejscowych rybaków lub zjeść w okolicznych smażalniach. Nie żyje w dużych skupiskach. Pojedyncze sztuki
poławiane są przy okazji połowów innych gatunków ryb, dlatego jest tak pożądanym przez wielu kąskiem. Turbot coraz częściej pojawia się także w eleganckich restauracjach.


Turbot – zdrowie na talerzu prosto z Bałtyku

O właściwościach zdrowotnych turbota, należącego do ryb średniotłustych, można sięrozpisywać bez końca. Turbot jest skarbnicą łatwo przyswajalnego białka, kwasów omega-3 z
rodziny nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) oraz licznych biopierwiastków. Zawiera ponadto cenne witaminy A, E, C i D oraz B12 (kobalaminę), której niedobór powoduje
niedokrwistość. W turbocie na uwagę zasługują także spore ilości żelaza, fosforu, potasu i magnezu. 100 gramów smażonego turbota to ok. 125 kalorii, 20,95 gramów białka
i 3,74 gramów tłuszczu.

Dietetycy i lekarze są zgodni co do tego, że regularne spożywanie turbota ma korzystny wpływ na zdrowie. Reguluje on przemianę materii, poprawia pracę mózgu, z uwagi na
obecność dużej ilości selenu, ma także działanie przeciwzapalne. Wspiera ponadto odporność organizmu, jest nieoceniony w profilaktyce przeciwmiażdżycowej serca i naczyń
krwionośnych, skuteczny w zwalczaniu chorób stawów, a duże ilości witaminy A sprawiają, że bardzo korzystnie wpływa na wzrok.

Jak podawać turbota?

Turbot jest prawdziwym kulinarnym rarytasem, dlatego warto ulec pokusie, by go skosztować. Mięso jest białe, bardzo delikatne i soczyste, a jednocześnie zwarte, co znacznie
ułatwia jego obróbkę. Zawiera jednocześnie niewiele ości. Ryba ta jest ceniona ze względu na swój wyjątkowy smak. W restauracjach spotkamy najczęściej turbota serwowanego w
całości. W warunkach domowych można go przyrządzić na wiele sposobów: dusić, smażyć na patelni, zapiekać, grillować, czy podawać w towarzystwie lekkiego sosu i warzyw.
Poznaj przepisy blogerów będących w teamie programu edukacyjnego Naturalnie Bałtyckie, który wspiera polskie rybołówstwo i promuje świadomą konsumpcję ryb, jako element
zdrowej, zrównoważonej diety.

Pieczony turbot z szalotkami i białym winem

Pieczony turbot z szalotkami i białym winem – Joanna Matyjek Odczarujgary.pl

(przepis Joanny Matyjek www.odczarujgary.pl)

Składniki:

  • 2 turboty
  •  10 ziemniaków
  • 20 szalotek
  •  gałązka pomidorów
  • 3 łyżki masła
  •  chlust oliwy z oliwek
  •  pół szklanki białego wina
  •  sól morska lub w płatkach

Przygotowanie:

Ziemniaki szorujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Podgotowujemy je w słonym wrzątku ok 10 minut, odcedzamy, odkładamy. Szalotki obieramy, kroimy na pół. Pomidory
myjemy. Rybę oczyszczamy, myjemy, osuszamy. Blaszkę lub naczynie wykładamy papierem do pieczenia. W naczyniu układamy ziemniaki, szalotki, pomidory. Dodajemy masło, troszeczkę oliwy, całość solimy.

Same warzywa pieczemy 20 minut w 190 stopniach. Po tym czasie wyjmujemy naczynie z piekarnika. Zlewamy do garnuszka cały sos, a na podpieczonych warzywach układamy rybę.
Rybę polewamy oliwą i oprószamy solą. Rybę z warzywami pieczemy 25 minut pod koniec włączając grilla albo ustawiają temperaturę na max (dosłownie 2 minuty). Do sosu, który zlaliśmy do garnuszka dodajemy wino i włączamy spory ogień. Sos pięknie zredukuje się. Upieczone danie polewamy sosem z garnuszka.

Turbot bałtycki na cytrynowym musie z kalafiora i białej czekolady

Turbot bałtycki na cytrynowym musie z kalafiora i białej czekolady – Pan Tasak

(Przepis Wita Szychowskiego @PanTasak)

Składniki:

  • 160 gr turbota, filety bez skóry
  • 200 gr kalafiora
  • 200 ml mleka
  • 200 ml wody
  • 2 kostki białej czekolady
  •  1 płaska łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 80 gr młodych jasnych liści kalafiora pokrojonych na kawałki po 1cm
  •  30 gr orzechów nerkowca prażonych na suchej patelni
  • masło
  • sól, olej

Przygotowanie:

Kalafiora kroimy na małe kawałki i gotujemy w mleku z wodą do miękkości, przez ok. 15 min, a następnie go przecedzamy*. Gorącego kalafiora przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy czekoladę, kminek, sok z cytryny i blendujemy na gładki mus. Solimy do smaku i przekładamy na talerz.

Wstawiamy patelnię na palnik i dodajemy pół łyżki masła. Jak tylko masło "ruszy" kładziemy turbota i lekko solimy. Smażymy dosłownie chwilę z każdej strony tak, żeby rybę tylko musnąć ogniem. Pierwszą stronę ok. 15-20 sekund a drugą ok. 10. Jeśli nie będziecie pewni to możecie dosmażyć chwilkę dłużej.  Przekładamy rybę na talerz, a na patelnie po niej dajemy odrobinę oleju, podkręcamy gaz i wrzucamy liście kalafiora. Smażymy na złoty kolor, a następnie zalewamy wodą. Jak trochę wody odparuje dajemy łyżkę masła, miód, orzechy nerkowca i natkę pietruszki. Zmniejszamy gaz do minimum. Masło rozpuszczając się zagęści sos. Zakręcamy gaz i teraz dopiero solimy, ma być słono słodkie. Przekładamy na talerz i polewamy sosem.  Parę plasterków surowego kalafiora dla dekoracji i gotowe!

*taką mlekowodą możecie zabielić zupę kalafiorową lub ugotować w niej np. ziemniaki.

Filety z turbota w sosie z krewetkami

Filety z turbota w sosie z krewetkami – autor Czosnek w Pomidorach

(przepis Anny Kosterny-Kaczmarek autorki bloga Czosnek w Pomidorach)

Składniki:

  •  2 średniej wielkości świeże bądź mrożone turboty
  • 20 krewetek surowych świeżych bądź mrożonych
  • 1 cebula szalotka
  •  50 ml wina białego wytrawnego
  •  1 pomidor
  •  szczypta szafranu
  • 1 łyżka śmietany 18%
  •  pęczek natki pietruszki
  • masło klarowane do smażenia
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  •  1 łyżka masła o zawartości min. 82% tłuszczu
  • 50 ml mleka 3,2%
  •  sól
  • pokrojony szczypior

Przygotowanie

Obierz ziemniaki, umyj zimną wodą i wstaw do osolonego wrzątku. Gotuj aż będą miękkie. Mrożone ryby oraz krewetki pozostaw w durszlaku, aby się rozmroziły. Z krewetek usuń pancerze wraz z ogonkami oraz wyjmij przewód pokarmowy. Z turbotów wytnij filety. Każdy z nich ma ich cztery – 2 z przodu i 2 z tyłu ryby. Oczyszczone krewetki i filety z turbota umyj zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Posól solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Z pozostałości po rybach, głów oraz ogonków z krewetek możesz zrobić bulion rybny. Dodaj włoszczyznę, opaloną cebulę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Zredukowany i intensywny bulion przecedź przez sito, odstaw do ostygnięcia i wstaw do zamrażalnika. Wyjmiesz jak będzie Ci potrzebny, np. do risotto z owocami morza bądź z rybą. W malutkim naczyniu nitki szafranu zalej łyżką gorącej wody, aby zapewnić jego
równomierny rozkład. Szalotkę posiekaj. Pomidora sparz i obierz ze skóry, a następnie pokrój w kostkę. Natkę pietruszki posiekaj, ale nie drobniutko, aby można było dobrze wyczuć smak listków w daniu.

Ugotowane ziemniaki odcedź. Dodaj masło i mleko i ubij na gładkie i puszyste puree. Na koniec dodaj szczypiorek i delikatnie wymieszaj. Odstaw pod przykryciem, żeby nie wystygło.
Przygotuj dwie patelnie. Na jednej z nich rozgrzej łyżkę masła klarowanego, dodaj posiekaną szalotkę i zeszklij mieszając. Wlej wino i gotuj, aż odparuje alkohol. Dodaj pomidory i szafran. Po 3 minutach smażenia dodaj krewetki i smaż mieszając przez około 3 minuty (zależy jak duże masz krewetki). Na koniec dodaj śmietanę i natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj. Sos ewentualnie dopraw do smaku solą bądź pieprzem. W trakcie przygotowywania sosu, na drugiej patelni rozgrzej dużą łyżkę masła klarowanego. Smaż filety z turbota po około 2 minuty z każdej strony (w zależności od ich wielkości). Na talerzu ułóż filety z turbota, a puree ziemniaczane ze szczypiorem nałóż do miseczki obok. Na filety z turbota nałóż sos z krewetkami, a całe danie dopraw jeszcze natką pietruszki.

Smażony turbot w panierce orzechowej z kremowym puree z batatów

Smażony turbot w panierce orzechowej z kremowym puree z batatów – Justyna Ratajczak

(przepis Justyny Ratajczak @TysiaGotuje.pl)

Składniki

  • 1. 2 średnie bataty
  •  2 jajka
  •  2 turboty
  •  sól, pieprz cytrynowy
  • cytryna, sok z cytryny
  • 1 łyżka masła do batatów
  • 1 szklanka drobno startych orzechów
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • pomidorki koktajlowe
  • ulubione warzywa
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie

Wypatroszonego turbota płuczemy z zewnątrz i w środku pod zimną wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i układamy na talerzu. Nacieramy solą, pieprzem cytrynowym i sokiem z
cytryny. Panierujemy z obu stron w mące, jajku i w tartych orzechach. Smażymy po kilka minut z każdej strony, aż ryba będzie złocista. Bataty obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy. Z pomocą tłuczka lub praski rozgniatamy ziemniaki, dodajemy do nich masło, szczyptę soli i pieprzu do smaku. Ponownie rozgniatamy, do uzyskania aksamitnej konsystencji. Na talerz wykładamy porcję naszego puree oraz rybę. Danie serwujemy z ulubionymi warzywami i cząstkami cytryny.

Turbot Bałtycki smażony w sosie własnym z orzechami pekan, cebulą, czosnkiem, dymką i koperkiem

Turbot Bałtycki smażony w sosie własnym z orzechami pekan, cebulą, czosnkiem, dymką i koperkiem – PanTasak

(Przepis Wita Szychowskiego @PanTasak)

Składniki:

  •  1 szt. turbota
  •  200 ml wywaru rybnego lub warzywnego
  •  1 cebula pokrojona w średnią kostkę
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
  •  1 łyżka posiekanego koperku
  •  1 łyżka dymki drobno pokrojonej
  •  1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka masła
  • sól, olej
  • orzechy pekan

Przygotowanie

Wywar: Rybę razem z obraną włoszczyzną i całą nie obraną główką czosnku zapiekamy na złoty kolor w piekarniku. Następnie zalewamy wodą i gotujemy z liściem i zielem angielskim na małym ogniu przez ok 3 godziny, dolewając wody jeśli zbytnio ubyło. Po tym czasie wywar odcedzamy i redukujemy do 200 ml. Możemy użyć innych ryb bałtyckich niż turbot  lub zrobić wywar warzywny.

Danie: Turbota obracamy do góry brzuchem i robimy pół koliste nacięcie od środka do prawej strony zaraz pod głową. Pozbywamy się wnętrzności, myjemy rybę pod bieżącą wodą i
dokładnie osuszamy. Nacinamy rybę od góry dość głęboko co około 1 cm i nacieramy solą. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i jak jest bardzo gorący smażymy rybę od ciemnej
strony 5 min, przekręcamy i kolejne 5 minut. Ściągamy Turbota na talerz a na patelnie po nim dajemy łyżkę oleju i smażymy cebulę na złoty kolor. Dodajemy czosnek, orzechy pekan i smażymy przez chwilkę. Wlewamy wywar, zagotowujemy, wyłączamy gaz. Dodajemy masło, sok z cytryny, koperek, dymkę, solimy do smaku i zalewamy powstałym sosem naszego turbota.

Więcej inspirujących przepisów na turbota znajdziecie na www.naturalniebaltyckie.pl


Dieta Zdrowie

Afrodyzjaki od kuchni. Po jakie produkty warto sięgnąć, by mieć lepszy seks?

Redakcja
Redakcja
11 maja 2021
Afrodyzjaki
Fot. iStock

Afrodyzjaki to produkty uważane za naturalny sposób na wzmocnienie libido i zwiększenie przyjemności w łóżku. Na jednych działają bardziej, na innych mniej, ale jedno jest pewne — nie tylko nie zaszkodzą, ale co najmniej umilą partnerom chwile sam na sam, podczas wspólnego posiłku.

Czym są afrodyzjaki?

Afrodyzjaki to naturalne produkty, które dzięki obecności różnych substancji w składzie, mogą pozytywnie wpłynąć zarówno na rozwój pożądania, jak i  na jakość seksu. Już Casanova, legendarny kochanek wielu kobiet, osławiony z powodu licznych podbojów miłosnych, twierdził, że zawdzięcza swoje „moce” odpowiedniej diecie zawierającej afrodyzjaki.

Działanie afrodyzjaków ma na celu wprowadzenie dobrego nastroju oraz zwiększenia libido. Dzięki obecności różnych substancji afrodyzjaki mogą wpływać na syntezę i wydzielanie hormonów, usprawniać ukrwienie narządów płciowych, co podnosi wrażliwość stref erogennych. Ocena ich działania jest sprawą subiektywną, ale zdecydowanie warto wypróbować ich działanie w praktyce.

Afrodyzjaki od kuchni — po jakie produkty warto sięgnąć, by mieć lepszy seks?

Owoce morza

Owoce morza, szczególnie ostrygi i krewetki, są znanym od wieków afrodyzjakiem. Ostrygami zjadł się osławiony Casanova, uważając je za sekret swoich podbojów. W owocach morza nie brakuje cynku, fosforu i magnezu, które wpływają na produkcję testosteronu, co przekłada się na libido. Ponadto ostrygi podane w trakcie romantycznej kolacji już samym wyglądem wprowadzają pożądany nastrój.

Szparagi

Szparagi to doskonale znany afrodyzjak, kojarzący się bardzo erotycznie, przez wzgląd na ich falliczny kształt. Te delikatne warzywa dostarczają fitoestrogeny, które u kobiet wpływają na zwiększenie popędu płciowego, natomiast histamina poprawia ukrwienie narządów płciowych.

Czekolada

Czekolada serwowana na przykład z owocami takimi jak truskawki, czy banany, wpływa na wytwarzanie serotoniny i noradrenaliny, dzięki czemu usuwa zmęczenie, wprowadza dobry nastrój, co z kolei przekłada się na większą ochotę na seks.

Ananas

Ten słodki owoc traktowany może nie tyle jako afrodyzjak, ile sposób na przyjemniejszy seks. Jedzenie ananasa jest pożądane przed chwilami wspólnych uniesień, ponieważ wpływa on zdecydowanie na poprawę zapachu i smaku męskiego nasienia. Dzięki temu seks oralny dla wielu kobiet jest znacznie bardziej przyjemny.

Granat

Granat sprawdza się jako afrodyzjak, jeśli stosuje się go przez jakiś czas regularnie, wypijając sok z niego wyciśnięty. Te egzotyczne owoce nie bez przyczyny zwane były „jabłkami miłości”. Dzięki dużej ilości antyoksydantów granaty przeciwdziałają odkładaniu się płytek miażdżycowych w tętnicach i wpływają dzięki temu na lepsze ukrwienie wszystkich obszarów ciała, w tym również  narządów płciowych. Badania potwierdziły, że regularne picie soku z granatów pomaga uniknąć mężczyznom zaburzeń erekcji.

Imbir

To pikantna przyprawa i afrodyzjak, znana już od starożytności. Spożywanie imbiru rozgrzewa, wpływa na lepsze ukrwienie narządów płciowych, dzięki czemu wzmacnia doznania seksualne. Mówi się o tym, że imbir wpływa na potencję i powoduje wydłużenie czasu erekcji. Podobnie mogą działać pikantne papryczki, np. chili.

Lubczyk

To jeden z afrodyzjaków, które od dawna funkcjonują w tradycji ludowej. Panny dodawały lubczyku do potraw serwowanych chłopcom,  którzy im się podobali. Magiczna moc lubczyku miała wpłynąć na to, że młodzieńcy odwzajemniali uczucie. Lubczyk to aromatyczne zioło, które najczęściej dodawane jest do zup i sosów. Zawiera olejki eteryczne i kumaryny, które wpływają na rozszerzenie naczyń krwionośnych, poprawiają ukrwienie mózgu i narządów płciowych.

Jak widać, w kuchni można znaleźć niejeden afrodyzjak. Warto więc skorzystać z nich i samodzielnie sprawdzić, na ile takie dodatki np. do romantycznej kolacji pomagają podnieść temperaturę w łóżku.


źródło: www.hellozdrowie.pl

 


Zobacz także

Jeśli chcesz zdrowo i naturalnie schudnąć, sprawdź jakie owoce i warzywa pozwolą ci na uzuskanie lepszego efektu

Produkty, które ułatwiają chudnięcie. Sprawdź, co przyspiesza spalanie kalorii

Papryka – bogactwo witamin. Który kolor tego warzywa ma najwięcej właściwości dla zdrowia?

Tętniak mózgu, czyli żyję na tykającej bombie

Tętniak mózgu, czyli żyję na tykającej bombie. ‘Choroba otworzyła mi oczy, pozwoliła mi się przewartościować. Cieszmy się z małych rzeczy, bo wielkie mogą nie nadejść’