Go to content

Pasta z kurkumy – właściwości i zastosowanie. Przygotuj ją w 10 minut!

zioła na stawy
Fot. iStock/kurkuma

Pasta z kurkumy od lat ceniona jest ze względu na szereg właściwości zdrowotnych. Kurkuma wykorzystywana jest zarówno w kuchni, jak i medycynie Dalekiego Wschodu. Posiada działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, znalazła zastosowanie w łagodzeniu dolegliwości żołądkowych czy miesiączkowych. Nie ma wątpliwości, że pastę z kurkumy warto włączyć do codziennego menu.

Pasta z kurkumy – właściwości

Pasta z kurkumy posiada szereg udowodnionych naukowo właściwości. Regularne przyjmowanie kurkumy pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi. Dodatkowo zapobiega cukrzycy, chorobie Alzheimera, czy skutkom ubocznym intensywnej aktywności fizycznej. Zawarty w kurkumie tumeron pobudza namnażanie i różnicowanie komórek nerwowych w mózgu, a także wspomaga „regenerację” mózgu po różnego rodzaju urazach czy chorobach. Kolejnym cennym składnikiem kurkumy jest kurkumina, czyli polifenol posiadający działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Pasta z kurkumy łagodzi zapalenie stawów a także stany zapalne towarzyszące chorobom przewlekłym. Wspomaga działanie układu pokarmowego i wspiera odporność organizmu.

Pasta z kurkumy na nowotwór

Pasta z kurkumy może być pomocna w profilaktyce i leczeniu różnego rodzaju nowotworów np. raka płuc, skóry, żołądka, przełyku, jamy ustnej, jelita cienkiego, prostaty, gruczołu piersiowego czy szyjki macicy. Ponoć spożywanie kurkumy zwiększa podatność komórek nowotworowych raka jajnika na leczenie radioterapią i chemioterapią. Jednak co najważniejsze, kurkumy nie można traktować jako leku na nowotwór.

Pasta z kurkumy na odporność

Przeprowadzone badania dowodzą, że kurkuma pomaga podnieść poziom katelicydyny, czyli peptydu, który pomaga zapobiegać infekcjom bakteryjnym, wirusowym i grzybiczym. W przypadku rozwoju infekcji, wspiera organizm w walce z chorobą i poprawia samopoczucie.

Zobacz również: Oxymel – doskonały sposób na wzmocnienie odporności. Pij na zdrowie!

Pasta z kurkumy na dolegliwości trawienne

Kurkuma posiada właściwości żółciopędne, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Pobudza wydzielanie enzymów trzustkowych, gastryny i sekretyny. Dodatkowo działa ochronnie na komórki wątrobowe i jest częstym składnikiem leków stosowanych w stanach uszkodzenia lub niewydolności wątroby.

Pasta z kurkumy na rany

Nie każdy wie, że kurkuma jest środkiem antybiotycznym i antyseptycznym, który może być wykorzystany w leczeniu ran. Pasta nałożona bezpośrednio na niewielką, krwawiącą ranę powstrzyma krwawienie. By przyspieszyć gojenie rany warto wymieszać łyżeczkę pasty z kurkumy z niewielką ilością oleju lnianego, tak by powstała gęsta pasta. Przygotowaną mieszankę trzy razy dziennie nakładamy na skórę, dzięki czemu złagodzimy ból i zapobiegniemy rozwojowi infekcji.

Jak przygotować pastę z kurkumy?

Najlepsze działanie posiada kurkuma w formie pasty. Jak ją przygotować?

  • Do pół szklanki wrzącej wody dodajemy trzy łyżki zmielonej kurkumy oraz szczyptę ostrej papryki lub czarnego pieprzu.
  • Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez 7-10 minut, aż do momentu powstania pasty. Często mieszamy.
  • Jeśli pasta zgęstnieje zbyt szybko – po mniej niż 7 minutach gotowania, dodajemy do niej odrobinę wody i dalej gotujemy. Zdaniem lekarzy ajurwedy, dopiero po 7-8 minutach gotowania kurkuma uwalnia swoje właściwości zdrowotne.
  • Tak przygotowaną pastę z kurkumy studzimy i przekładamy do słoika.
  • Przechowujemy w lodówce nie dłużej niż przez dwa tygodnie.
  • Pastę z kurkumy równie dobrze można połączyć z miodem lub imbirem.

Zobacz również: Korzeń maca poprawia humor, odporność na stres, płodność i libido. Co jeszcze potrafi ten superfood?

Do czego dodać pastę z kurkumy?

Pasta z kurkumy znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. Można wzbogacić nią smak owsianki, jogurtu, herbaty, soku czy smoothie. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do zupy czy sosów mięsnych.


źródło: Naturalnie o Zdrowiu