Go to content

Olej z pestek winogron do pielęgnacji twarzy, ciała i włosów. Jak go stosować?

Olej z pestek winogron - na twarz, włosy, zdrowie
Fot. iStock

Olej z pestek winogron to produkt, który swoje miejsce znalazł nie tylko w kuchni, ale także w pielęgnacji urody. Bogaty w cenne substancje odżywcze i witaminy, może być stosowany na różne sposoby na twarz, skórę ciała, jak i włosy.

Olej z pestek winogron

Olej z pestek winogron to produkt stosowany w kuchni, w smaku neutralny, o kolorze jasnozielonym albo jasnożółtym. Tłoczony jest z nasion, które w przemyśle winiarskim u uznawane są za odpady. Pozyskuje się go w drodze ekstrakcji z rozkruszonych nasion winogron na gorąco lub zimno. Zazwyczaj stosuje się pierwszy sposób — z użyciem wysokiej temperatury i organicznych rozpuszczalników — gdyż samo mechaniczne wyciskanie nie jest znacznie mniej efektywne. Wybierając pomiędzy olejami z tych dwóch sposobów tłoczenia trzeba pamiętać, że olej tłoczony na zimno zawiera większą ilość cennych dla zdrowia i urody składników, więc sprawdzi się w domowej pielęgnacji urody, oraz, w niewielkiej ilości, jako dodatek do sałatek, surówek czy past na kanapki.

Olej z pestek winogron - na twarz, włosy, zdrowie

Fot. iStock

Warto przy tym pamiętać, że nie jest on zalecany do smażenia lub pieczenia, mimo wysokiej (około 211ºC) temperatury dymienia. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe w wysokiej temperaturze ulegają utlenianiu i przemianom, w wyniku których tworzą się szkodliwe dla zdrowia związki.

Olej z pestek winogron — co zawiera?

Olej z pestek winogron w swoim składzie zawiera duże ilości kwasów tłuszczowych, m.in.: kwasu linolowego, kwasu oleinowego, kwasu palmitynowego, kwasu stearynowego. Jednonienasycone kwasy stanowią około 19% wszystkich tłuszczów, wielonienasycone około 70%, a nasycone tylko 11%.

Ponadto w oleju z pestek winogron znajdziemy także witaminy A, E, K i D, oraz polifenole, pełniące ważne funkcje w ochronie zdrowia. Warto dodać, że ilość witaminy E w 100g oleju sięga aż 28,8 mg (dwa razy więcej niż w oliwie z oliwek), co stanowi 3-krotność dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.

Kwasy omega w oleju z pestek winogron — czy mogą szkodzić?

Olej z pestek winogron zawiera dużą ilość kwasów omega-6 (ok.70%) przy znikomej ilości omega-3 (0,1%). Ta informacja jest o tyle istotna, ponieważ współczesna dieta dostarcza zbyt duże ilości kwasów omega-6 przy jednoczesnych niedoborach omega-3. Brak równowagi pomiędzy ilością kwasów tłuszczowych prowadzi do stanów zapalnych w organizmie, zaburza działanie układu odpornościowego, zaburza równowagę hormonalną. Wprowadzając w niewielkich ilościach olej winogronowy do diety jako dodatek, należy ograniczyć inne źródła kwasów omega-6 lub wprowadzić dodatkowe źródła kwasów omega-3, by bezpiecznie czerpać z korzyści dla zdrowia.

Olej z pestek winogron - na twarz, włosy, zdrowie

Fot. iStock

Olej z pestek winogron dla zdrowia

Obecność dużej ilości witaminy E wspiera odporność, działa przeciwnowotworowo i przeciwdziała procesowi przedwczesnego starzenia się komórek. Obecne w oleju proantocyjanidyny (grupa polifenoli) wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, które odgrywa dużą rolę w zapobieganiu rozwoju nowotworów. Dzięki temu wpływa na wyregulowanie poziomu cholesterolu we krwi, obniża stężenie trójglicerydów, i zmniejsza ryzyko miażdżycy. Obecność oleju winogronowego w diecie reguluje gospodarkę lipidową, ułatwia usuwanie cholesterolu do żółci oraz wspiera funkcjonowanie bariery jelitowej.

Polifenole wpływają na zwiększenie wydzielanie insuliny, poprawiają wrażliwość insulinową, obniżają glikemię po posiłkach, obniżając tym samym ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Mogą chronić przed rozwojem chorób neurodegeneracyjnych (choroby Parkinsona czy Alzheimera). Polifenole chronią przed utratą masy kostnej, a także ograniczają zapalenie ochrzęstnej.

Olej z pestek winogron na twarz i ciało

Olej z pestek winogron jest wszechstronnym specyfikiem. Polecany do cery normalnej, mieszanej i tłustej, może być wykorzystany z powodzeniem także do cery suchej i dojrzałej. Zawiera kwasy NNKT, szczególnie kwas linolowy (LA) i kwas α-linolowy (ALA), które wzmacniają barierę ochronną skóry. Wpływają również na poprawę elastyczności skóry, chroni przed utratą wody z naskórka i nadaje jej młodszy wygląd. Olej z nasion winogron odżywia i pobudza regenerację skóry. Można go stosować na skórę bez rozcieńczania także na dzień, ponieważ dobrze i szybko wchłania się w skórę, nie pozostawia na skórze tłustego filmu i nie zatyka porów. Nie powoduje również  dolegliwości skórnych, swędzenia czy pieczenia. Inną zaletą stosowania oleju z pestek winogron na twarz jest to, że działa on przeciwbakteryjne. Z tego powodu z powodzeniem stosuje się go w domowej pielęgnacji skóry twarzy, ciała i włosów.

Olej z pestek winogron - na twarz, włosy, zdrowie

Fot. iStock

Jak stosować olej z pestek winogron na twarz?

  • bezpośrednio na twarz, szczególnie na noc, by skóra wchłonęła jak najwięcej wartościowych substancji;
  • można dodać kilka kropel do porcji kremu lub maski;
  • wykorzystać jako olej bazowy do masażu twarzy i ciała;
  • jako bazę domowego peelingu o działaniu naprawczym i oczyszczającym.

Olej z pestek winogron na włosy

Olej z pestek winogron jest także wartościowym produktem wspierającym kondycję włosów. Wysokiej zawartość kwasów tłuszczowych sprawia, że dzięki olejowi włosy są zdrowsze i bardziej błyszczące. Zaleca się go do stosowania na przesuszone i łamliwe pasma, oraz na skórę głowy dotkniętą łupieżem. Ułatwi także okiełznanie włosów puszących się i niesfornych, ponieważ silnie nawilża kosmyki.

Jak stosować olej z pestek winogron na włosy?

  • jako produkt do olejowania włosów;
  • dodatek do odżywki lub maski do włosów, szczególnie w przypadku do włosów suchych, zniszczonych, farbowanych, potrzebujących regeneracji;
  • można go wykorzystać jako serum do przesuszonych końcówek — kilka kropelek wciera się w końcówki wilgotnych kosmyków.

Olej z pestek winogron — cena, przechowywanie

Cena za olej z pestek winogron zależy głównie od sposobu produkcji, pochodzenia oraz jakości. Za 250 ml oleju tłoczonego na zimno należy zapłacić ok. 30 złotych, tłoczony na gorąco (rafinowany) kosztuje mniej.

Po otwarciu najlepiej przechowywać olej w szklanej, ciemnej butelce z dala od źródła światła, aby chronić wielonienasycone kwasy tłuszczowe, łatwo ulegającym utlenieniu. Najlepiej spożyć go w ciągu 3 lub 6 miesięcy od otworzenia butelki. Nie należy przekraczać terminu podanego na etykiecie przez producenta oleju.


źródło:  www.poradnikzdrowie.pl, dietetycy.org.pl, www.ekologia.pl