Go to content

Olej z awokado – na twarz, włosy i dla zdrowia. Jak działa i w jaki sposób go stosować?

Olej z awokado - na twarz, włosy i dla zdrowia
Fot. iStock

Olej z awokado zaliczany jest do najzdrowszych olejów, na co wpływają jego potwierdzone przez badania właściwości dla zdrowia. Wykorzystuje się go również z powodzeniem w domowej pielęgnacji urody. Wchodzące w jego skład substancje chronią i poprawiają kondycję skóry i włosów. Warto wiedzieć, co dobrego kryje w sobie olej z awokado i jak stosować go na twarz i włosy.

Olej z awokado

Awokado, zwany także owocem maślanym, pochodzi z terenów południowego Meksyku i Środkowej Ameryki, a obecnie jego uprawy można spotkać w wielu tropikalnych rejonach świata. Awokado na dobre rozgościło się w naszej kuchni. Zdrowe, o osobliwym smaku, znalazło wielu miłośników, którzy nie wyobrażają sobie bez niego sałatek czy kanapek. Poza tym jest także skarbnicą ważnych dla zdrowia substancji. Zawiera niemałe ilości błonnika, nieco białka i węglowodanów. Nie brakuje w nim witamin i minerałów. Awokado jest kaloryczne – w 100 g miąższu znajduje się 221 kcal.

Olej z awokado - na twarz, włosy i dla zdrowia

Fot. iStock

Duża zawartość tłuszczu sprawia, że jest ono źródłem oleju, który dostarcza przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, bez których organizm nie mógłby poprawnie funkcjonować. Ponieważ olej z awokado otrzymuje się w wyniku tłoczenia miąższu owoców, w jego składzie znajdziemy również witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B9 – kwas foliowy), witaminę A, witaminę E, C, D i K. Ponadto zawiera minerały takie jak: magnez, mangan, żelazo, fosfor, potas,  sód, cynk, oraz krzem.

W sprzedaży dostępny jest olej z awokado:

  • nierafinowany — tłoczony na zimno metodą tradycyjną, zachowuje walory smakowe i zdrowotne, więc jest polecany do kuchni oraz do celów kosmetycznych. Charakteryzuje się intensywnym zielono-brunatnym kolorem i wyrazistym smakiem. Olej ten nadaje się do wykorzystania na zimno, bez podgrzewania.
  • rafinowany — wytwarzany w procesie z użyciem wysokich temperatur oraz środków chemicznych, co wydłuża jego datę przydatności, ale niestety pozbawia go części właściwości zdrowotnych. Olej z awokado rafinowany ma delikatny zapach i smak, oraz jasną barwę i słabo wyczuwalny smak i zapach. Nadaje się do smażenia, można go wykorzystać do sałatek, dressingów, czy polania makaronu.
Olej z awokado - na twarz, włosy i dla zdrowia

Fot. iStock

Olej z awokado — właściwości

Warto włączyć go do diety, ponieważ zwiększa przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, ale nie tylko. Dzięki obecności zdrowych kwasów tłuszczowych olej z awokado wpływa na obniżenie stężenia „złego” cholesterolu LDL i chroni układ sercowo-naczyniowy przed rozwojem chorób. Ponieważ stanowi także dobre źródło luteiny, wpływa ochronnie na wzrok, zmniejszając ryzyko pojawienia się zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.

Olej z awokado stosowany jest wspomagająco w leczeniu choroby zwyrodnieniowej stawów, związanej ze stanem zapalnym. Zapobiega także wystąpieniu chorób dziąseł, oraz obniża ryzyko rozwoju nowotworów. Obecność witamin z grupy B jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Ponadto olej z awokado znalazł zastosowanie w pielęgnacji suchej, łuszczącej się, z egzemami lub starzejącej się skóry twarzy oraz dłoni. Można go stosować także do pielęgnacji skóry głowy oraz włosów.

Olej z awokado na twarz

Nierafinowany, tłoczony na zimno olej może zastąpić inne olejki i oleje do pielęgnacji wymagającej skóry. Do jego zalet należy to, że  bardzo szybko się wchłania i nie pozostawia  po sobie tłustego filmu  na skórze.

Olej z awokado to świetny preparat do stosowania na skórę wymagającą. Nienasycone kwasy tłuszczowe umożliwiają regenerację komórek skóry, ograniczają ucieczkę z nich wody oraz działają antyalergicznie. Olej wykazuje działanie antyzapalne i antygrzybiczne oraz łagodzące, dlatego może być stosowany do pielęgnacji skóry z trądzikiem. Witamina E, określana mianem witaminy młodości, wpływa zbawiennie na kondycję skóry. Olej sprawdzi się jako naturalna ochrona przed promieniowaniem UV, choć nie zastąpi odpowiedniego kremu z filtrami podczas słonecznych dni. Świetnie łagodzi wszelkie podrażnienia i lekkie oparzenia słoneczne skóry.

Olej z awokado - na twarz, włosy i dla zdrowia

Fot. iStock

Jak stosować olej z awokado na twarz?

  • w czystej postaci — nakładany wprost na skórę twarzy, szczególnie polecany na noc, dla lepszego wchłaniania się składników odżywczych do skóry;
  • w połączeniu z innym olejem;
  • dodatek do gotowego kosmetyku — kilka kropli oleju z awokado można połączyć z porcją ulubionego kremu lub maski do twarzy.

Olej z awokado na włosy

Olej z awokado sprawdza się także w pielęgnacji zniszczonych włosów. Obecna w nim witamina H i krzem wpływają na wzmocnienie włosów, oraz zapobiegają nadmiernemu ich wypadaniu. Stosowanie oleju z awokado przywróci blask przesuszonym i matowym pasmom.

Jak stosować olej z awokado na włosy?

  • na przesuszone końcówki — kilka kropel rozetrzyj w dłoniach i delikatnie wetrzyj je w końcówki włosów. Uważaj, by nie dać za dużo oleju, ponieważ włosy będą sprawiały wrażenie tłustych;
  • dodatek do maski i szamponu — wzmocni  i zbogaci działanie gotowych kosmetyków;
  • olejowanie włosów —  olej nanieś na całą długość włosów i pozostaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Głowę owiń ręcznikiem, by mnie zabrudzić ubrań lub pościeli olejem. Rano olej spłucz pod bieżącą wodą, a na włosy nanieś i wsmaruj odżywkę emolientową (bez silikonów i protein), pozostaw na kilka minut, po czym włosy umyj jak zawsze szamponem. Jeśli nie ma tyle czasu, można od razu włosy myć szamponem, ale istnieje ryzyko, ze trzeba będzie powtórzyć mycie, by włosy wyglądały świeżo;
  • na elektryzujące się pasma — niewielką ilość oleju rozetrzyj w dłoni i przesuń nimi po włosach, aby je ujarzmić.

źródło: www.ekologia.pl, www.poradnikzdrowie.pl