Choroby Zdrowie

Niestrawność (dyspepsja) – skąd się bierze i jak można złagodzić przykre dolegliwości?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
24 czerwca 2021
Niestrawność - przyczyny, objawy, leczenie, domowe sposoby
Fot. iStock
 

Niestrawność jest często występującą przypadłością i może wynikać z różnych przyczyn. Polega ona na zaburzeniu pracy układu pokarmowego, z czego wynikają przykre dolegliwości. Zazwyczaj niestrawność nie świadczy o czymś poważnym, ale warto jej się przyjrzeć, jeśli często nawraca lub wyjątkowo dokuczliwa. Czym jest niestrawność i jakie sposoby mogą ją złagodzić?

Czym jest niestrawność (dyspepsja)?

Niestrawność to nieprzyjemny stan, który najczęściej pojawia się po przejedzeniu. Określamy tym mianem zespół dolegliwości układu pokarmowego, wynikające m.in. z zaburzonej motoryki żołądka lub jelit.

Często powodują ją zwykłe błędy dietetyczne: przejedzenie, spożywanie posiłków w pośpiechu, ciężkostrawna dieta, lub też spożywanie alkoholu. Również nadmiar kawy w ciągu dnia, lub picie napojów gazowanych, palenie papierosów i przeżywanie stresu. Na tę dolegliwość narzekają także kobiety ciężarne, co wynika ze zmian hormonalnych, oraz uścisku na żołądek i jelita powiększającej się macicy, które ustępuje po porodzie. Przyczyną niestrawności mogą być także różne zaburzenia i choroby, tak jak ma to miejsce przy niestrawności organicznej.

Niestrawność - przyczyny, objawy, leczenie, domowe sposoby

Fot. iStock/ Niestrawność

Niestrawność organiczna 

Niestrawność organiczna spowodowana jest istnieniem różnych zaburzeń lub chorób w obrębie układu pokarmowego. Przyczyniają się do niej zarówno problemy przełyku, żołądka, jak i jelit. Zaliczamy do nich mi.n.: refluks, wrzody żołądka lub dwunastnicy, zmiany zapalnych w obrębie dróg żółciowych lub trzustki. Powodem mogą być alergie i nietolerancje pokarmowe. Problemu nie należy ignorować, ponieważ niestrawność organiczna może wynikać także z toczących się chorób nowotworowych. Niestrawność organiczną może także powodować przyjmowanie leków (np. NLPZ, antybiotyków, tabletki z żelazem czy potasem), co określane bywa mianem dyspepsji polekowej.

Niestrawność czynnościowa

Nie powoduje jej istnienie konkretnej choroby. Najpewniej do niestrawności czynnościowej przyczyniają się zaburzenia motoryczne związane z kurczliwością mięśniówki gładkiej żołądka. Należą do nich m.in.: zbyt wczesne lub zbyt późne przechodzenie pokarmu z żołądka, czy nadwrażliwość na jego rozciąganie. Niestrawność czynnościowa zazwyczaj charakteryzuje się bólem w nadbrzuszu i towarzyszącymi jej zaburzeniami poposiłkowymi. Można o niej mówić, jeśli dolegliwości nawracają co najmniej 3 miesiące.

Niestrawność nerwicowa (nerwica żołądka)

Niestrawność nerwicowa zaliczana jest do niestrawności czynnościowej, ponieważ nie jest powodowana chorobami układu pokarmowego. Pojawia się ona w momencie silnego stresu i towarzyszą jej objawy takie jak: ucisk w żołądku, często też wymioty i mdłości u osób wrażliwych na sytuacje stresowe.

Niestrawność - przyczyny, objawy, leczenie, domowe sposoby

Fot. iStock/Niestrawność

Niestrawność — objawy

Niestrawność daje charakterystyczne objawy, takie jak: uczucie przepełnionego brzucha, zgagą, wzdęcia, nudności, czkawka, uczucie wczesnej sytości, brak łaknienia, wymioty, biegunka czy zaparcia. Może pojawić się także pieczenie, odbijanie się oraz nieprzyjemny posmak w ustach.

Ponieważ objawy, jakie daje niestrawność, mogą być powodowane przez inne choroby, warto udać się do lekarza, który w razie potrzeby zleci odpowiednie badania i rozwieje wątpliwości. Wizyta konieczna jest w przypadku, gdy objawy utrzymują się dłużej, niż  2-3 tygodnie, objawy się zaostrzą lub dołączą do nich nowe. Szczególnie pilnej konsultacji lekarskiej wymaga sytuacja, w której pojawiają się smoliste stolce i fusowate wymioty (świadczą o krwawieniu w przewodzie pokarmowym), oraz nasilające się bóle, uczucie kłucia w klatce piersiowej.

Leczenie niestrawności

Doraźnie przy wystąpieniu problemów trawiennych można sięgnąć po preparaty dostępne w aptece, takie jak:

  • leki zobojętniające – stosowane w leczeniu refluksu i zgagi;
  • leki rozkurczowe;
  • preparaty wspierające wydzielanie żółci;
  • leki prokinetyczne – pobudzające perystaltykę przełyku, żołądka i dwunastnicy.

Jeśli sytuacja tego wymaga, należy odwiedzić lekarza. Specjalista przed podjęciem decyzji o leczeniu niestrawności przeprowadzi szczegółowy wywiad, zleci badania laboratoryjne, USG i badania endoskopowe. Leczenie niestrawności organicznej wymaga w pierwszej kolejności zajęcia się leczeniem choroby podstawowej lub zmianą leków. W przypadku niestrawności czynnościowej konieczna bywa konsultacja z psychologiem.

Niestrawność - przyczyny, objawy, leczenie, domowe sposoby

Fot. iStock/Niestrawność

Domowe sposoby na niestrawność 

Doraźnie pomocny może być roztwór łyżeczki sody w szklance przegotowanej wody. Soda oczyszczona neutralizuje kwas solny i przynosi ulgę, ale nie należy nadużywać jej, gdyż nadmiar sody może wpłynąć na zatrzymanie procesów trawiennych. Do domowych sposobów zalicza się także wypijanie szklanki wody z łyżką octu jabłkowego i łyżką miodu, co jest pomocne, jeśli żołądek nie produkuje odpowiedniej ilości soku trawiennego.

Domowe sposoby na niestrawność to również wypijanie naparu z mięty pieprzowej, która ma właściwości rozkurczowe, podobnie jak rumianek, czy koper. Uwaga! Mięty nie należy stosować przy zgadze i refluksie żołądkowo-przełykowym, ponieważ nasila dolegliwości.

Do tego pamiętaj o kilku ważnych zasadach:

  • Jedz bez pośpiechu i dokładnie przeżuwaj pokarm.
  • Przygotowuj małe posiłki w regularnych odstępach czasu.
  • Nie kładź się od razu po posiłku, a kolację jedz około 3 godziny przed snem.
  • Unikaj pokarmów tłustych oraz ostro przyprawionych.
  • Sięgaj po posiłki lekkostrawne, przygotowane w wodzie lub na parze, pieczone i duszone.
  • Sięgaj po przyprawy i zioła poprawiające trawienie, np.: siemię lniane, dziurawiec, karczochy, miętę, imbir, koper, kminek, kolendra, bazylia, cynamon, melisa.
  • Jeśli masz alergię bądź nietolerancję pokarmową, unikaj ryzykownych pokarmów.

źródło:  zdrowegeny.pl

 


Choroby Zdrowie

Lemoniada – idealny napój na upalne dni. Wypróbuj 5 przepisów na zdrowe i orzeźwiające napoje

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
24 czerwca 2021
Lemoniada arbuzowa, truskawkowa, z cytrusów, dzikiego bzu, z ogórka
Fot. iStock
 

Lemoniada to idealny napój na lato. Odpowiednio przygotowana i schłodzona przynosi ulgę podczas wysokich temperatur. Istnieje wiele przepisów na pełne smaku lemoniady, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by spróbować ich co najmniej kilka. Sprzyja temu sezon na świeże owoce, które dodają latem są najsmaczniejsze i najzdrowsze. Lemoniada arbuzowa, truskawkowa, z cytrusów, dzikiego bzu, czy z  ogórka? To tylko kilka możliwości.

Czym jest lemoniada?

Lemoniada znana jest od bardzo dawna. W wersji klasycznej to nic innego, jak przegotowana i schłodzona woda z cukrem, do której  dodaje się sok wyciśnięty z cytryn. Dodać można do niej startą skórkę cytrusów oraz ich całe plasterki. W powstających później przepisach pojawiają się inne warzywa i owoce, które nadają lemoniadzie wyjątkowego smaku. W zależności od tego, jaki owoc lub warzywo zostanie wykorzystane do lemoniady, dostarczy ona nieco innych witamin i składników mineralnych wspierających prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Lemoniada arbuzowa — przepis

Arbuz to owoc, który rewelacyjnie sprawdzi się w orzeźwiającej lemoniadzie na lato. Składa się on w około 92% z wody, zawiera białko, błonnik. Dostarcza do organizmu witaminy A, E i witaminy z grupy B, oraz minerały: potas, żelazo, magnez, miedź, mangan, cynk oraz sód. Jest bogaty w działające antynowotworowo i przeciwstarzeniowo karotenoidy. Jest niskokaloryczny – na 100 g miąższu przypada ok. 30-40 kcal.

Lemoniada arbuzowa, truskawkowa, z cytrusów, dzikiego bzu, z ogórka

Fot. iStock/Lemoniada arbuzowa

Lemoniada arbuzowa — składniki:

  • 1/2 arbuza
  • 1 szklanka wody
  • limonka (lub cytryna)
  • 10 kostek lodu
  • 3 łyżki miodu
  • kilka gałązek świeżej mięty

Przygotowanie:

Z arbuza odetnij skórę i usuń pestki. Przełóż do miski, i zblenduj wraz z miodem i wodą, przelej do dzbanka. Dodaj lód, limonkę pokrojoną w plastry i świeże gałązki mięty. Odstaw na chwilę do lodówki, by smaki mogły się przejść.

Lemoniada truskawkowa — przepis

Warto dodawać truskawki do letniej lemoniady nie tylko dla smaku. Truskawki zawierają więcej witaminy C niż cytrusy, ponadto dostarczają witaminy z grupy B, witaminę E, A, PP. Nie brakuje w nich mikroelementów takich jak: żelazo, fosfor, wapń, magnez, mangan. W 100 g truskawki zawierają tylko 28 kcal.

Lemoniada arbuzowa, truskawkowa, z cytrusów, dzikiego bzu, z ogórka

Fot. iStock/Lemoniada truskawkowa

Lemoniada truskawkowa — składniki:

  • 1 litr wody
  • szklanka świeżych truskawek
  • sok z połowy limonki lub cytryny
  • 3-4 łyżki miodu
  • świeże listki mięty
  • kostki lodu

Przygotowanie:

Truskawki, umyj, usuń z nich szypułki. Wrzuć do miski i dodaj sok z limonki – zmiksuj na gładką masę. Dodaj wodę i miód, wymieszaj. Przelej do dzbanka, dodaj kostki lodu i udekoruj listkami mięty.

Lemoniada z cytryn i limonek — przepis 

W cytrusach znajdziemy witaminę A, C, E, witaminy z grupy B, oraz minerały takie jak: potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo i sód. Zawierają przeciwutleniacze zwalczające szkodliwe działanie wolnych rodników. W 100 g cytryny znajduje się jedynie 29 kcal, a limonki 30 kcal.

Lemoniada arbuzowa, truskawkowa, z cytrusów, dzikiego bzu, z ogórka

Fot. iStock/Lemoniada cytrynowa

Lemoniada z cytryn i limonek — składniki:

  • litr wody mineralnej niegazowanej (szklankę wody odlej i odstaw)
  • sok z limonki
  • sok z cytryny
  • cukier lub ksylitol do smaku
  • kostki lodu
  • listki mięty
  • plastry cytryny dla ozdoby

Cytrynę i limonkę wyciśnij do naczynia wodą. W garnku podgrzej cukier lub ksylitol ze szklanką odlanej wody, wymieszaj do rozpuszczenia. Przelej do wody z sokiem, wymieszaj i schłódź. Podawaj z plastrami cytryny i miętą.

Lemoniada z kwiatów dzikiego bzu — przepis 

Kwiaty dzikiego bzu nie tylko cudownie pachną, ale także zawierają cenne dla zdrowia substancje. Znajdziemy w nich bogactwo antyoksydantów, śluzu, olejków eterycznych oraz pewnej ilości garbników.

Lemoniada arbuzowa, truskawkowa, z cytrusów, dzikiego bzu, z ogórka

Fot. iStock/lemoniada z kwiatów dzikiego bzu

Lemoniada z kwiatów dzikiego bzu — składniki:

  • 2 litry wody
  • 15 baldachów kwiatów  dzikiego bzu
  • 3 cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 10 kostek lodu

Przygotowanie:

Kwiaty zbierz z dala od dróg, przełóż do miski i pozwól, by ewentualni lokatorzy opuścili je. Kwiaty wypłucz w misce z czystą, chłodną wodą. Cytryny wyszoruj i sparz wrzątkiem, pokrój w plasterki.

W wodzie rozpuść miód. Cytryny i kwiaty przełóż do wysokiego i pojemnego naczynia, zalej osłodzoną wodą i odstaw do lodówki na dwie godziny. Podawaj z kostkami lodu.

Lemoniada z ogórka — przepis 

Ogórek to orzeźwiające warzywo, które świetnie nadaje się do lemoniady na upalny dzień. Nie tylko chłodzi, ale nawilża organizm i dostarcza cenne dla zdrowia substancje. Ogórek to skarbnica m.in.: witamin z grupy B, witaminy A, C, E i K, oraz minerałów: potasu, fosforu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku, manganu, czy miedzi. Ogórek w 100 g zawiera jedyne 15 kalorii (kcal).

Fot. iStock

Lemoniada z ogórka — składniki:

  • litr wody
  • 2 ogórki
  • miód do smaku
  • kilkanaście listków mięty
  • kostki lodu

Przygotowanie:

Ogórki umyj, pokrój w plastry (nie obieraj). Do wysokiego naczynia przełóż plasterki ogórków, dodaj listki mięty i ugnieć razem z ogórkiem, by oddały smak. Zalej wodą, dodaj kostki lodu i płynny miód do smaku.


źródło:  www.przyslijprzepis.pl 

Choroby Zdrowie

Jeszcze nie masz planów na wakacje? Wybierz urlop w kraju!

Redakcja
Redakcja
24 czerwca 2021

Turystycznie Polska ma tak wiele do zaoferowania. Jest na wyciągnięcie ręki, różnorodna, piękna, smakowita, tradycyjna i nowoczesna, ale wciąż bardzo naturalna i nasza… Jak mówią eksperci Biowitalnego SPA mazowieckiego hotelu Manor House: wakacyjny relaks warto połączyć z dbaniem o zdrowie i dobrym samopoczuciem.     

Polska to piękny kraj, niezwykle różnorodny, o sielskich krajobrazach, z wieloma przyrodniczymi perełkami i atrakcjami turystycznymi, ciekawą historią i dobrze zachowanymi zabytkami. To zapierające dech szlaki górskie, wodne, leśne i drogowe, idealne do rekreacji i uprawiania różnych sportów. To także doskonałe zaplecze noclegowe i gastronomiczne – z luksusowymi kompleksami światowej klasy włącznie i smaczną, sprawdzoną, polską kuchnią, często urozmaiconą regionalnymi potrawami.

 

Wreszcie to pozwalające na szybki powrót do domu w razie potrzeby bliskie odległości i coraz lepsza sieć dróg oraz brak obowiązkowych testów i ryzyka kwarantanny. Wakacje w kraju to także wsparcie polskiej gospodarki i branży turystycznej, która bardzo mocno odczuła finansowe skutki pandemii.

– Widzimy jak na przestrzeni lat branża hotelowa się rozwinęła. Obecnie wiele polskich obiektów prezentuje światowy poziom. Dziś to często nas podpatrują inni. Jestem dumna, że takim miejscem jest właśnie Manor House SPA. Składa się na to szereg decyzji. Jako pierwsi w Polsce zdecydowaliśmy się zostać hotelem bez dzieci, przygotowaliśmy też pokoje dla alergików potwierdzone międzynarodowym certyfikatem, byliśmy pionierem wśród hotelowych restauracji we wprowadzaniu kuchni wegańskiej, opracowaliśmy własną Dietę Życia, a dzięki konsekwentnie realizowanej filozofii od lat jesteśmy nagradzani tytułem najlepszego holistycznego hotelu SPA w kraju. Wypromowaliśmy w Polsce koncerty na gongi i lecznicze kąpiele ofuro. W całym kompleksie zastosowaliśmy system ożywiania wody. W naszym Biowitalnym SPA można oddać się unikatowym energetycznym terapiom, które harmonijnie wpływają na cały organizm. Autorski program odmładzający Alchemia Zdrowia®, który bazuje wyłącznie na naturalnych metodach i pobudza procesy autoregeneracji organizmu, jest bardzo ceniony przez Gości.

Korzystając z posiadanego zaplecza i naszej wiedzy w czasie pandemii zainicjowaliśmy tworzenie pobytów paramedycznych, które poprawiają zdrowie, odporność i samopoczucie. – mówi Grażyna Wrona, Prezes Manor House SPA i dodaje:

– Naszą chlubą jest 10-hektarowy, zabytkowy park z pomnikami przyrody, ścieżkami przyrodniczą, historyczną i rekreacyjną, Witalną Wioską SPA i Ogrodem Medytacji, na który składają się: Kamienny Krąg Mocy, Ogród Zen, Piramida Horusa, energetyczne spirala i labirynt. Dzięki wysokiej biowitalności jesteśmy Polskim Centrum Biowitalności. Chętnie dzielimy się rozwiązaniami, które służą ogólnemu dobrostanowi, podpowiadamy książki warte przeczytania, wydaliśmy nawet własną pt. „Naturalne Terapie dla zdrowia” autorstwa Leszka Mateli, prowadzimy też bloga, na którym podpowiadamy, na jakie rzeczy warto zwrócić uwagę. Z racji na zalety położenia kompleksu, zachęcamy do czerpania z bliskości przyrody, kąpieli leśnych, przytulania się do drzew, chodzenia boso po trawie. Natura ma ogromną moc przywracania równowagi, którą łatwo zgubić w dzisiejszych czasach. Cieszę się, że udało się nam stworzyć miejsce, które sprzyja wypoczynkowi, zdrowiu i duchowemu rozwojowi. Zapraszam do naszej enklawy spokoju i dobrego nastroju.

Na sezon wakacyjny 2021 Manor House SPA przygotował ofertę specjalną: WAKACJE W SPA (dłużej = taniej), która jest dostępna w terminie od 25 czerwca do 31 sierpnia. Wybierając ten pakiet na letni wypoczynek można skorzystać z: beztroskiego relaksu w zaciszu rozległego, zabytkowego parku; noclegów w stylowo urządzonych, cztero- i pięciogwiazdkowych pokojach; dobroczynnych dla organizmu sesji w kompleksie Łaźni Rzymskich; relaksujących kąpieli w bezchlorowym basenie; energetyzujących seansów w Komnacie Biowitalności; koncertów na gongi i misy tybetańskie; prozdrowotnych seansów w Chacie Solnej; wyśmienitej kuchni polskiej i wegańskiej; a także czerpać z sił natury w Ogrodzie Medytacji.

Program Wakacje w Biowitalnym SPA obejmuje także: poranne ćwiczenia w basenie wzmacniające mięśnie kręgosłupa, korzystanie z sauny na podczerwień i sauny fińskiej w Witalnej Wiosce SPA, warsztaty edukacyjne nt. zdrowia, urody i długowieczności w ramach Akademii Holistycznej Alchemia Zdrowia®, zwiedzanie zabytkowej Huty Żelaza w Chlewiskach, wizytę w stajni koni, strzelectwo sportowe z wykorzystaniem łuków, proc, wiatrówek i pistoletów pneumatycznych, a w piątki odnowę biologiczną w Witalnej Wiosce SPA z sauną fińską, ruską banią, sauną świetlną, ścieżką świetlno-powietrzną, beczkami polskimi, balią japońską z zimną i gorącą wodą, prysznicami wrażeń i lodowym wiadrem.

Dodatkowo można wybrać się na zabiegi w Gabinetach Bioodnowy, a w wybrane soboty wziąć udział w nocnym saunowaniu w Łaźniach Rzymskich. W pokojach z głębokimi wannami ofuro można skorzystać z kąpieli w kruchach soli ze sproszkowaną srebrzystą perłą i soli himalajskiej, również w romantycznej wersji dla dwojga w wannach Duo Ofuro by Manor House. Dla wszystkich Gości jest dostępny system Keshego, który pomaga pobudzić siły witalne i wewnętrzną równowagę, dzięki której organizm może zainicjować procesy samoleczenia. Co bardzo ważne w obecnych czasach, w całym kompleksie Manor House SPA jest woda strukturyzowana, ożywiana metodą dr. Grandera, która może skutecznie zwalczać infekcje wirusowe i bakteryjne oraz poprawiać odporność organizmu.

Wakacje w Biowitalnym SPA hotelu Manor House mogą spełnić oczekiwania najbardziej wymagających. Podczas takiego urlopu można połączyć błogi wypoczynek w urokliwym otoczeniu z troszczeniem się o siebie na każdym poziomie – zadbać o komfort, zdrowie i dobre samopoczucie. To dobra propozycja dla rodziców, których dzieci pojechały na obozy i osób, które chcą spędzić wolny czas bez dzieci w bliskości pięknej, polskiej przyrody.

Więcej na ten temat: www.manorhouse.pl

 


Zobacz także

10 powodów, by pić codziennie czarną kawę (udowodnione naukowo!)

Ból nerek - objawy, w ciąży, jak sobie pomóc

Jak odróżnić ból nerek od bólu kręgosłupa? Sprawdź, jego najczęstsze przyczyny

Objawy raka trzustki - wczesne, w chorobie zaawansowanej

Objawy raka trzustki – tych sygnałów nie wolno ignorować