Yerba mate zdobyła niemałą popularność w Polsce, dzięki swoim właściwościom pobudzającym. To bez wątpienia ciekawa alternatywa dla kawy, choć wielu osobom trochę czasu zajmuje przekonanie się do jej smaku. Czym jest yerba mate, jakie ma właściwości i jaki zestaw jest potrzebny, by napić się tego napoju?
Yerba mate, czyli ostrokrzew paragwajski, to drzewo rosnące w Ameryce Południowej. Tam jego liście wykorzystują Indianie, dla których picie naparu z ostrokrzewu jest wielowiekową tradycją. Dla nas liczą się przede wszystkim właściwości yerba mate, które czynią ją pobudzającą i wartościową dla zdrowia.
Yerba mate – substancje odżywcze
Yerba mate, zwana także herbatą paragwajską, ceniona jest za wysoką zawartość substancji odżywczych. Napar z yerby dostarcza witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B7 i B9), witaminę C i E. Nie brakuje w niej również składników mineralnych, takich jak: magnez, wapń, krzem, żelazo, potas, cynk i fosfor. Nie brakuje tu polifenoli, czyli antyoksydantów działających ochronnie na komórki i przeciwnowotworowo. Cennym składnikiem yerby jest kwas chlorogenowy, który wpływa pozytywnie na poziom cukru we krwi, wspiera pracę wątroby, ma również właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
Yerba mate – właściwości dla zdrowia
Dzięki zawartości powyższych składników, yerba mate jest dobrą alternatywą dla wypijanej przez nas kawy. Ma różne właściwości, dla których warto docenić napar.
Znakomicie pobudza
Herbata yerba mate, o ile nie wypija się jej w nadmiarze, nie wykazuje działań ubocznych, jak dzieje się to w przypadku kawy. Kofeina w kawie szybko podnosi ciśnienie, które równie szybko spada i pobudzenie maleje. Yerba zawiera mniej kofeiny od kawy, ale działa długo, jej zwolennicy uważają, że dodaje ona energii nawet do 8 godzin. Dzieje się tak dzięki obecności trzech składników: wspomnianej kofeiny oraz teobrominy i teofiliny. Teobromina i teofilina są alkaloidami purynowymi, które wpływają na pobudzenie czynności serca oraz rozszerzenie naczyń krwionośnych i oskrzeli. Po wypiciu naparu mamy nie tylko więcej energii, ale łatwiej jest się skupić na wykonywanym zadaniu. To wynika z faktu, że zawiera również witaminy z grupy B oraz magnez, które wpływają na poprawę koncentracji i uwagi, oraz zapobiegają wahaniom nastrojów.
Przyspiesza odchudzanie
Herbata yerba mate hamuje apetyt, a obecna w jej składzie mateina przyspiesza metabolizm, co powoduje szybsze spalanie tkanki tłuszczowej. Kwasu chlorogenowy wykazuje właściwości obniżające wchłanianie glukozy oraz zwiększenie wrażliwości organizmu na działanie insuliny. To zapobiega problemom ze skokami cukru we krwi oraz hamuje proces odkładania tłuszczu w organizmie, jako zapasów energii na gorszy czas. Na diecie zdecydowanie bardziej sprawdzi się yerba mate, niż nawet dietetyczna kawa.
Zapobiega insulinooporności
Naukowcy uważają, że kwas chlorogenowy wykuje właściwości przeciwcukrzycowe, wpływając na obniżenie poziomu cukru w organizmie. Kwas jednocześnie podnosi wrażliwość komórek na działanie insuliny, więc energia z glukozy pożytkowana jest lepiej dla organizmu. Dzięki temu może być pomocna w zapobieganiu insulinooporności, która bywa preludium do cukrzycy typu 2.
Wspiera układ odpornościowy
Obecne w yerba mate witaminy C i E są silnymi antyoksydantami, które chronią komórki przez starzeniem się i chorobami, wspierają również układ odpornościowy.
Podnosi wytrzymałość organizmu
Yerba mate wypijana przed treningiem może pomóc podczas wysiłku fizycznego. Mateina obecna w yerbie stopniowo uwalnia energię, co może przyczyniać się do większej efektywności treningu.
Zestaw do yerba mate – jak przygotować napar?
Warto zainwestować w zestaw do yerba mate, czyli akcesoria (mateo, bombilla, a czasem termometr) i susz do zaparzania. Aby przygotować napar, potrzebne jest wspomniane matero czyli naczynie z tykwy, drewna, gliny, ceramiki, metalu, lub szkła oraz bombilla. Bombilla jest rurką filtrującą z metalu lub bambusa, która wykończona jest z jednej strony sitkiem. Żeby zaparzyć yerbę, wsypujemy susz do naczynia matero. Susz powinien zająć od 1/4 do 3/4 naczynia, co jest kwestią indywidualnego smaku. Zakrywamy dłonią górę naczynia, obracamy do góry dnem i przechylamy – na dłoni mogą pozostać małe cząstki i pył, który może zatykać sitko bombilli. Z powrotem delikatnie obracamy naczynie, wkładamy do wolnej przestrzeni w naczyniu bombillę. Do suszu wlewamy przegotowaną i przestudzoną do temperatury ok. 70-80 stopni C wodę, i czekamy aż susz ją wchłonie. Jeśli temperatura będzie zbyt wysoka, napar może stać się gorzki i niesmaczny. Napar wypijamy zasysając go przez bombillę, dolewając wielokrotnie kolejne porcje gorącej wody. W zależności od tego, jaki zestaw do yerba mate kupicie, może być dołączony do niego termometr, którym precyzyjnie można określić temperaturę wody do yerby. To duże ułatwienie, szczególnie dla osób początkujących.
Jeżeli ktoś nie może przekonać się do specyficznego „zielonego” smaku yerby, może sięgnąć po herbatę dodatkiem ziół czy owoców suszonych. Dzięki takim aromatycznym dodatkom napar będzie miał łagodniejszy smak, ale zachowa wszystkie właściwości, za które jest ceniony.