Szpinak to warzywo liściaste, które traktowane jest nieco z rezerwą. Warto się jednak do niego przekonać, ponieważ jest skarbnicą wartościowych dla organizmu substancji. Odpowiednio przyrządzony jest naprawdę smaczny i zdrowy. Czym się różnią szpinak baby, warzywny i nowozelandzki? Jak przyrządzić szpinak z czosnkiem i śmietaną do makaronu?
Szpinak – wartości odżywcze
Szpinak jest skarbnicą flawonoidów i karotenoidów, które są silnymi przeciwutleniaczami. Działają one przeciwzapalnie, antynowotworowo i przeciwmiażdżycowo. Obecność luteiny i zeaksantyny wspiera wzrok oraz obniża ciśnienie tętnicze krwi. Nie brakuje w nim również witamin E, A, C oraz składników mineralnych takich jak: magnez, potas, cynk, wapń, żelazo, kwas foliowy oraz mangan. Zawiera także związki miedzi i jodu. Szpinak jest również bogaty w żelazo, choć jest ono znacznie gorzej wchłanialne w porównaniu do żelaza pochodzącego z czerwonego mięsa. Aby wzmocnić przyswajanie żelaza ze szpinaku, warto to warzywo łączyć z produktami bogatymi w witaminę C, np. z natką pietruszki.
To liściaste warzywo ukoi układ nerwowy, dzięki obecności kwasu foliowego, witamin z grupy B, potasu, i magnezu. Wpływa na zwiększenie odporności na stres uspokaja, zapobiega zawrotom głowy. Dzięki zawartości magnezu i potasu, szpinak wpływa na prawidłową pracę serca oraz obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.
W 100 gramach szpinak dostarcza tylko 16 kcal, więc jest warzywem znakomicie sprawdzającym się na diecie. Liście szpinaku są lekkostrawne i działają nieco przeczyszczająco, więc mogą pomóc, jeśli komuś dokuczają zaparcia.
Warzywo nie dla każdego
Szpinak, mimo wiadomych zalet dla zdrowia, nie jest polecany każdemu. Obecność szczawianu i kwasu szczawiowego powoduje, że nie jest on polecany osobom z chorym na nerki, reumatyzm i artretyzm. Kwas szczawiowy i szczawiany, łącząc się z wapnem, tworzą nieprzyswajalne przez organizm ludzki szczawiany wapnia. Kryształki szczawianów gromadzą się np. w drogach moczowych, powodując np. kamicę nerkową.
Szpinak – baby, warzywny, nowozelandzki
Jest kilka odmian szpinaku, które chętnie wrzucamy do koszyka. Należą do nich: szpinak baby, warzywny i nowozelandzki. Każda z tych odmian ma podobną zawartość składników odżywczych.
Szpinak warzywny – Pochodzi ze środkowo-zachodniej Azji, skąd przybył na statkach do Europy. Charakteryzuje się owalnymi i gładkimi lub lekko falowanymi liśćmi, w kolorze jasno lub ciemnozielonym. Jest rośliną jednoroczną, dorastającą do wysokości ok. 50 cm. Nadaje się do zup, makaronów, naleśników, sałatek i zapiekanek.
Szpinak nowozelandzki – pochodzi z Nowej Zelandii, skąd w XVIII przypłynął do Europy. Ta odmiana szpinaku jest bardziej odporna na warunki pogodowe, niż szpinak warzywny.
Szpinak baby – Wiele osób zastanawia się, czy szpinak baby to nowa odmiana szpinaku warzywnego. Czym się różni ten od zwykłego? Szpinak baby jest tym samym, co zwyczajny, tylko są to zebrane młode listki szpinaku. Są one bardziej wartościowe od starszych, ponieważ im młodsze listki, tym więcej cennych substancji zawierają. Są również bardziej delikatne w smaku i nadają się do zjedzenia na surowo do delikatnych sałatek lub na kolorowe kanapki, do zup, makaronów.
Jak przechowywać szpinak w lodówce i mrożony?
Świeże liście szpinaku nie powinny być myte, jeśli nie będą od razu przygotowane do spożycia, ponieważ woda przyspiesza proces psucia się liści. Po zakupie świeże listki przechowujemy w lodówce do czterech pięciu dni w szczelnej foliowej torebce. Należy je krótko wypłukać pod bieżącą wodą dopiero przed bezpośrednim spożyciem, aby wypłukać resztki ziemi z liści. Nie należy moczyć szpinaku przez długi czas w wodzie, bo straci część wartościowych dla zdrowia substancji.
Jeśli szpinaku jest więcej, można listki zamrozić, by się nie zmarnowały. Szpinak mrożony to dobry sposób na przechowywanie nadmiaru, ponieważ mrożenie nie powoduje dużej utraty składników odżywczych w produktach. Przed zamrożeniem, listki należy zblanszować. Blanszowanie sprawia, że liście zachowają swój pierwotny kolor, w dodatku po rozmrożeniu nie będą się rozpadać podczas gotowania.
Blanszowanie szpinaku:
Doprowadź wodę do szybkiego wrzenia, wrzuć listki szpinaku do sitka i zanurz na 30 sekund w gotującej się wodzie. Następnie zdejmij sitko z garnka i przelej zimną wodą. To zapobiegnie dalszemu gotowaniu się szpinaku. Im krócej trwa gotowanie, tym więcej wartościowych substancji zostanie liściach. Gdy listki ostygną i obciekną, można je zamrozić.
Szpinak z czosnkiem – jak przyrządzić?
Szpinak z czosnkiem i śmietaną do makaronu
Składniki:
- 250 g świeżych liści szpinaku (opakowanie)
- cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 200 ml śmietanki 36%
- 3 żółtka jaj
- sól
- pieprz
- dowolny makaron
Przygotowanie:
- Wstaw wodę na makaron i gotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W tym samym czasie rozgrzej oliwę z oliwek na patelni.
- Cebulę poszatkuj, czosnek pokrój w plasterki i przesmaż chwilę na patelni.
- Po chwili wrzuć umyte i pozbawione twardych łodyżek liście szpinaku, dodaj sól, pieprz, smaż 2-3 minuty do czasu, aż listki szpinaku zmiękną.
- Zmniejsz ogień pod patelnią i dolej śmietankę zmieszaną z surowymi żółtkami jaj. Ciągle mieszając poczekaj aż się zagotuje i od razu wyłącz.
- Od razu polej sosem gorący makaron, posyp z wierzchu świeżo zmielonym czarnym pieprzem.