Dieta Zdrowie

Nie każdy ryż jest zdrowy i pożywny, wiele zależy od gatunku. Sprawdź, przepisy na dania z ryżem

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
27 marca 2020
ryż na mleku, z warzywami, z kurczakiem, do sushi, basmati, jaśminowy
Fot. iStock/Valeriy_G
 

Ryż często pojawia się w polskiej kuchni, choć nie jest aż tak popularny na naszych stołach, jak kochane przez nas kasze i ziemniaki. Niemniej nie można odmówić ryżowi przydatności w kuchni, a i składników odżywczych także mu nie brakuje. Można przy jego pomocy wyczarować zarówno potrawy klasyczne, jak gołąbki, czy ryż z warzywami lub z kurczakiem, albo sushi.

Ryż – wartości odżywcze, kalorie

Ryż doskonale syci i jest lekkostrawny, zawiera różne substancje odżywcze, witaminy i składniki mineralne. Zazwyczaj w ryżu znajdują się witaminy z grupy B, witamina E i błonnik, do tego potas, magnez, żelazo i cynk. Najmniej substancji odżywczych ma biały, najwięcej ciemny, nieoczyszczony. Uważa się, że oczyszczanie ziaren ryżu pozbawia go aż 67%  witaminy B3, 80% witaminy B1, 90% witaminy B6, więcej niż połowę manganu, fosforu, żelaza i praktycznie cały błonnik. Poszczególne gatunki różnią się od siebie nie tylko zawartością powyższych substancji, ale również kształtem, smakiem, ilością skrobi, a więc kleistością, pęcznieniem.

Jeśli chodzi o kalorie – ugotowany ryż Basmati  w 100 g ma 115 kcal, a biały 130 kcal w 100 g.

ryż na mleku, z warzywami, z kurczakiem, do sushi, basmati, jaśminowy

Fot. iStock

Ryż – najpopularniejsze gatunki

Jest ponad tysiąc różnych gatunków ryżu, a poza ryżem białym, najczęściej spożywane są:

Ryż basmati – długoziarnisty, uprawiany na terenach u podnóży Himalajów. Ziarna są sypkie, aromatyczne i śnieżnobiałe. Doskonale komponuje się z drobiem, rybami oraz owocami morza.

Ryż jaśminowy – ma biały kolor i słodki posmak i zapach. Sprawdza się do deserów, jako dodatek do ryb, mięs i sałatek. Nie skleja się w trakcie gotowania.

Ryż brązowy – zawiera warstwę otrębów, więc jest najbogatszy w składniki odżywcze. Ma niski indeks glikemiczny, więc często spotykamy go w diecie osób z cukrzycą. Mimo niewątpliwych zalet sięgamy po niego zbyt rzadko. Wynika to z dłuższego czasu potrzebnego do przygotowania, oraz krótszym terminem przydatności. Na jego bazie przyrządza się obiady, farsze czy desery.

Czarny – to odmiana, która kiedyś hodowana była specjalnie dla cesarzy, zwykli ludzie nie mogli jej spożywać. Ma delikatny, łagodny orzechowy smak i  posiada wysoką wartość odżywczą. Na jego kolor wpływają antocyjany, cenione w profilaktyce rozwojowi nowotworów, oraz hamują procesy starzenia. Chętnie stosowany jest jako składnik  sałatek.

Najbardziej uniwersalny jest biały, po który sięgamy najczęściej. Można z niego i innych gatunków ryżu wyczarować dania na słodko i bardziej wyraziste i pikantne w smaku.

ryż na mleku, z warzywami, z kurczakiem, do sushi, basmati, jaśminowy

Fot. iStock

Ryż na mleku

Ryż na mleku to słodki przysmak, który lubią nie tylko najmłodsi. Z różnymi dodatkami, może przyjmować nieco inny smak, więc każdy znajdzie w nim coś dla siebie. Do ugotowania możemy użyć różnego rodzaju ryżu, byle tylko komponował się ze słodkimi dodatkami i owocami.

Ryż na mleku – składniki:

  • litr mleka – może być roślinnego,
  • 2 szklanki ryżu,
  • 3 łyżki miodu (lub cukru),
  • cynamon,
  • dowolne miękkie owoce – dla chętnych.

Ryż na mleku – przygotowanie:

  1. Do garnka wlej mleko, ostrożnie zagotuj, by nie przypaliło się lub wykipiało.
  2. Dodaj odrobinę cynamonu i miodu (lub cukru) i ryż.
  3. Gotuj tyle czasu, ile podano na opakowaniu ryżu – do momentu, aż zmięknie. Pamiętaj, by mieszać często, ponieważ szybko przywiera i może się przypalić.
  4. Miękki wyłóż na talerzyk, dodaj ulubione owoce, jeśli lubisz, polej je miodem. Jedz jeszcze gorące.

Ryż z warzywami i z kurczakiem

Ryż w warzywami i z kurczakiem to chyba sztandarowe danie, po które sięgamy, jak brakuje nam weny na starą, dobrą polską kuchnię. Danie to sprawdzi się jak danie główne na obiad – jest nieskomplikowane, ale bardzo sycące i smaczne.

ryż na mleku, z warzywami, z kurczakiem, do sushi, basmati, jaśminowy

Fot. iStock

Ryż z warzywami i z kurczakiem – składniki:

  • torebka ryżu (100 g ryżu) długoziarnistego
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • mała marchew
  • 1 cebula
  • puszka kukurydzy
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżeczka cukru

Ryż z warzywami i z kurczakiem – przygotowanie:

  • Ugotuj ryż zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, odcedź.
  • Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, wrzuć do miski i natrzyj solą i pieprzem, 3 łyżeczkami sosu sojowego oraz olejem.
  • Cebulę pokrój w piórka. W międzyczasie na dużej patelni rozgrzej rozgrzej olej wrzuć i przesmaż na szklisto cebulkę, dodaj czosnek, po czym zdejmij je z patelni.
  • Na tym samym oleju usmaż kurczaka z każdej strony.
  • Pokrojoną w słupki marchewkę dorzuć na patelnię i smaż kilka minut.
  • Dodaj pokrojone papryki i smaż wszystko ok. 3 minuty. Dodaj cebulę z czosnkiem i ryż, kukurydzę. Smaż ok 5 minut.
  • W osobnym naczyniu wlej 2 łyżki sosu sojowego oraz sok z cytryny, dodaj cukier. Wlej na patelnię, wymieszaj i smaż  jeszcze przez chwilę.

Ryż z jajkiem – przepis na szybkie danie

Ryż z jajkiem – składniki:

  • 100 gramów białego ryżu ugotowanego na sypko,
  • garść krewetek lub pojedyncza pierś z kurczaka (można pominąć i zrobić bez mięsa)
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 cebula,
  • ząbek czosnku
  • świeży imbir (1cm) roztarty z odrobiną soli na pastę,
  • pół łyżeczki kurkumy w proszku,
  • płatki chili,
  • garść kolendry,
  • jajko,
  • sos sojowy.

Ryż z jajkiem – przygotowanie:

  1. Przygotuj dużą patelnię z cienkim dnem, mocno rozgrzej olej.
  2. Jeśli użyjesz krewetek lub kurczaka, wrzuć je najpierw na rozgrzany olej i przesmaż.
  3. Posiekaną cebulę, czosnek i pastę z imbiru wrzuć na patelnię. Smaż na pełnym ogniu ok 2 min.
  4. Dorzuć ryż, kurkumę – wymieszaj.
  5. Odsuń produkty ze środka patelni do boku i w wolne miejsce wlej rozbełtane jajo, po chwili przemieszaj je z resztą składników.
  6. Patelnię zdejmij z ognia, dodaj sos sojowy, posyp płatkami chili i garścią kolendry.

źródło: kulinarnapolska.org, www.kuchnieswiata.com.pl 

Dieta Zdrowie

Makaron sojowy – idealny do kurczaka i krewetek. Można go jeść na diecie

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
27 marca 2020
Makaron sojowy - kalorie, właściwości, przepisy
Fot. iStock/hxyume
 

Makaron sojowy to popularny składnik kuchni azjatyckiej, który od wielu lat często gości na naszych stołach. Z tego niepozornego makaronu o delikatnym smaku można wyczarować z odpowiednimi dodatkami zachwycające potrawy. Nie wymaga szczególnej obróbki, a same przepisy z nim w roli głównej nie są skomplikowane. Ile ma kalorii, i jak przyrządzić makaron sojowy z kurczakiem lub krewetkami?

Ten makaron nie ma wiele wspólnego z soją. Wbrew nazwie, produkowany jest z fasoli mung, batatów lub ze skrobi ziemniaczanej. Wyglądem przypomina zwykły makaron, jednak jego długie nitki po ugotowaniu przybierają barwę raczej przezroczystą.

Makaron sojowy - kalorie, właściwości, przepisy

Fot. iStock/4kodiak

Makaron sojowy – właściwości i kalorie

Zawiera on sporo węglowodanów, białka i bardzo mało tłuszczu. Z tego względu jest dobrym dodatkiem sycącym do różnych potraw. Znajdziemy w nim witaminy z grupy B, witaminę E, PP i kwas foliowy. Ponadto w makaronie sojowym obecne są składniki mineralne, takie jak: żelazo, sód, potas, cynk, wapń, fosfor. Makaron sojowy ma na niski indeks glikemiczny, przez co mogą go spożywać osoby cierpiące na cukrzycę. Jest również bezglutenowy, więc odpowiedni dla osób z celiakią i nietolerancją glutenu. Również alergicy mogą spokojnie po niego sięgać.

Jeśli chodzi o kalorie, makaron sojowy ma ich mniej, niż tradycyjne makarony. Na 100 g makaronu sojowego przypada jedynie 157 kcal. Ten rodzaj makaronu jest sycący, przez co zmniejsza potrzebę podjadania pomiędzy posiłkami, więc pojawia się w przepisach w dietach odchudzających.

Makaron sojowy - kalorie, właściwości, przepisy

Fot. iStock/invizbk

Makaron sojowy – jak przygotować?

Makaronu sojowego nie gotuje się w sposób tradycyjny, jak inne typy makaronu. Przygotowuje się go przez namoczenie we wrzątku kilka minut pod przykryciem. Dokładny czas określony jest na opakowaniu makaronu i zależy głównie od jego rodzaju: cienkie nitki wymagają ok. 3 minut w gorącej wodzie, wstążki ok. 5-7 minut, inne mogą wymagać dłuższego czasu we wrzątku. Jeśli makaron sojowy ma być późnej smażony, nie należy go przetrzymywać w wodzie dłużej niż 5 minut. Po tym czasie, gdy makaron zmięknie, można go wykorzystać do przygotowania różnych potraw. Ponieważ ten rodzaj makaronu jest delikatny w smaku, świetnie nadaje się do aromatycznych dań, przejmując ich smaki.

Makaron sojowy z kurczakiem – przepis 

Makaron sojowy jest niezwykle popularny w kuchni chińskiej, tajskiej, koreańskiej i wietnamskiej, gdzie najczęściej serwowany jest w towarzystwie kurczaka, wołowiny, ryb i owoców morza. Obecność dodatków typu: sok z limonki, imbir, sos rybny i sos sojowy fantastycznie podkreśla orientalny smak przygotowywanej potrawy. Nie licząc tego, wzbogaca on potrawy wizualnie – przezroczyste nitki wyglądają ciekawie na talerzu, w towarzystwie innych dodatków. Możliwości przyrządzenia makaronu sojowego jest wiele, a najbardziej popularnym przepisem, po który sięgamy, jest zdecydowanie makaron sojowy z kurczakiem.

Makaron sojowy z kurczakiem - kalorie, właściwości, przepisy

Fot. iStock/Olha_Afanasieva

Makaron sojowy z kurczakiem – składniki:

  • 50 g makaronu sojowego
  • pierś z kurczaka podwójna
  • 2 garści kapusty pekińskiej
  • kilka pieczarek
  • czerwona papryka
  • marchew
  • puszka kukurydzy
  • kawałek (ok 2 cm) świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 100 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta chili,
  • ½ łyżeczki białego pieprzu
  • sos orientalny słodko pikantny.

Makaron sojowy z kurczakiem – przygotowanie:

  1. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić do niego posiekany drobno czosnek i  starty na małych oczkach tarki imbir. Podsmażyć krótko, by nie przypalić.
  2. Pierś kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, smażyć przez 5 minut.
  3. Marchew zetrzeć na tarce, paprykę pokroić w paski, pieczarki również. Najpierw dorzucić na patelnię marchew, przesmażyć ją minutę, a następnie dołożyć papryki i pieczarki.
  4. Po 2-3 minutach dorzucić poszatkowaną pekińską kapustę, oraz osączoną z zalewy kukurydzę.
  5. Do całości dodać sos sojowy z octem ryżowym i miodem, doprawić białym pieprzem i odrobiną chili. Wszystko razem podsmażyć 3 minuty.
  6. W międzyczasie makaron zalać wrzątkiem, nakryć talerzem i odstawić na 5 minut, by napęczniał. Odsączyć, pokroić i wrzucić do kurczaka i warzyw na patelnię. Podsmażyć chwilkę i dodać sos słodko pikantny.

Jeśli pod ręką nie ma świeżych warzyw, można z powodzeniem sięgnąć po mrożoną mieszankę orientalnych warzyw na patelnię.

Makaron sojowy z krewetkami – szybkie danie

Jeśli jesteście miłośnikami owoców morza, wypróbujcie przepis na makaron sojowy z krewetkami. To przepis prosty i dość szybki w wykonaniu.

Fot. iStock/LauriPatterson

Makaron sojowy z krewetkami – składniki:

  • opakowanie makaronu sojowego 200 g
  • 500 g świeżych krewetek (ew. mrożonych)
  • 3 łyżki oleju kokosowego (lub innego roślinnego)
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • łyżeczka imbiru
  • garść świeżej kolendry (ew. pietruszki)
  • kilka kropel soku z cytryny
  • chilli

Makaron sojowy z krewetkami – przygotowanie:

  1. Makaron przygotować zgodnie ze wskazaniem producenta, odsączyć.
  2. Krewetki oczyścić – usunąć pancerzyk, głowę oraz ogon. Krewetkę naciąć wzdłuż grzbietu i usunąć jelito – czarną „nitkę”.
  3. Oczyszczone krewetki wymieszać z imbirem, chili, pieprzem, kilkoma kroplami soku z cytryny.
  4. Rozgrzać patelnię, na oleju kokosowym przesmażyć czosnek, po chwili wrzucić przyprawione krewetki i smażyć 5 minut.
  5. Dorzucić makaron, doprawić sosem sojowym i zamieszać.
  6. Nałożyć na talerze i posypać posiekaną kolendrą lub pietruszką.

źródło: zdrowie.gazeta.pl , recipesaresimple.com 

Dieta Zdrowie

Jajka na twardo – jak gotować, by były idealne? My to wiemy

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
27 marca 2020
jajka na twardo - jak gotować, czas, ile minut
Fot. iStock/Miljan Živković

Pytanie, jak gotować jajka na twardo, ile minut, pojawia się często. Z pozoru prosta rzecz, jednak wielu osobom nie wychodzi, jak należy. Jedni po walce ze stoperem otrzymują żółtka zbyt płynne, inni zaś, kruszące się aż za bardzo, zielonkawe, przegotowane. Jaki czas jest potrzebny i jak długo gotować jajka na twardo, żeby były idealne? Podpowiadamy.

Jajka to smaczne i zdrowe produkty spożywcze, których nie brakuje w naszych domach. Częste jedzenie jajek służy zdrowiu, ponieważ jaja to skarbnica wielu składników odżywczych, witamin i minerałów. W jajku znajdziemy proteiny, witaminy A, E, D i B, minerały takie jak: cynk, wapń, fosfor, żelazo, selen. Żółtko zawiera komplet niezbędnych ludzkiemu organizmowi aminokwasów, zawiera również kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Są w nim luteina i zeaksantyna wspierające wzrok, lecytyna niezbędna do pracy mózgu oraz cholina, która obniża ryzyko zachorowania na raka piersi, choroby neurodegeneracyjne i miażdżycę.

Jajka na twardo – czas ma ogromne znaczenie

Czas ma znaczenie w przygotowaniu jajka na twardo – to nic nowego. Jednak można spotkać się z wieloma informacjami dotyczącymi tego, jak długo należy trzymać je w wodzie na ogniu. Wg. sprawdzonej szkoły, by ugotować idealne jajko na twardo, należy je włożyć do wody dopiero w chwili, gdy osiągnie ona temperaturę wrzenia – nie wcześniej.

A teraz do sedna – ile minut jajka na twardo gotujemy? Aby były idealne, gotujemy je równo 8 minut – nie krócej, i lepiej nie dłużej, ponieważ takie zachowuje składniki odżywcze. Jajka na twardo nie powinny być we wrzątku dłużej niż 10 minut, bo zaczyna tracić walory odżywcze i w dodatku nabiera nieładnej, sinej otoczki. Ta sino-zielonkawa barwa wokół żółtka wynika z  tego, że przy zbyt długim czasie w wysokiej temperaturze w jajku wytrąca się siarkowodór. On sprawia, że żółtko przestaje wyglądać apetycznie oraz pachnie dość specyficznie, mało przyjemnie. Dlatego metoda gotowania polegająca na wrzuceniu jajka i gotowania dłuższy czas, zdecydowanie nie jest dobra dla walorów takiego przegotowanego jajka.

jajka na twardo - jak gotować, czas, ile minut

Fot. iStock/13-Smile

Jak gotować jajka na twardo, żeby były idealne?

Jak długo gotować jajka na twardo, ile minut, już wiemy. Aby uniknąć problemu z wymierzeniem odpowiedniego czasu, koniecznie nastawcie sobie stoper – nie będzie możliwości pomyłki. Jak zostało wspomniane wyżej – jajko wkładamy do gotującej się wody i zaczynamy odmierzać konieczny do ugotowania czas. Zdarza się często, że jajka wkładane do wrzątku pękają i białko rozlewa się poza uszkodzoną skorupkę, a samo jajko gotuje się szybciej, niż te w całych skorupkach. By uniknąć kłopotu, można wyjąć z lodówki jajka o tyle wcześnie, by nabrały temperatury pokojowej. Innym sposobem jest dodanie do wody łyżki octu lub soku z cytryny, co praktykowały już nasze babcie. Można również szerszy koniec nakłuć igłą. Jeśli do wody zostanie dodana sól, ugotowane już jajka na twardo będą łatwiejsze do obrania, bez kaleczenia ich powierzchni.

jajka na twardo - jak gotować, czas, ile minut

Fot. iStock/milanfoto

Jajka na twardo – przepisy na pasty jajeczne

Dobrze ugotowane jajko nie tylko będzie miało odpowiednią konsystencję, ale również wzbogaci potrawę o smak i cenne składniki odżywcze. Jajka znajdziemy w różnych sałatkach, a także w zupach typu żurek czy chłodnik. Ugotowane jajka doskonale smakują z majonezem lub sosem tatarskim.

Jajka na twardo świetnie sprawdzą się również jako podstawa pasty kanapkowej. Jej przygotowanie nie wymaga posiadania specjalnych umiejętności i dużej ilości czasu. To również dobry sposób na to, by konstruktywnie wykorzystać nadmiar jajek na twardo, które zostają np. po świętach, a szkoda ich wyrzucać. Poniższe przepisy już pojawiły się na stronach serwisu, a my przypominamy je z przyjemnością.

Jajka na twardo – pasta jajeczna z awokado

Składniki:

  • dojrzałe awokado,
  • kilka jaj,
  • szczypior,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Do pojemnika blendera (końcówka do szatkowania warzyw) wrzuć dojrzałe awokado i kilka jajek. Rozdrobnij blenderem, domieszaj łyżką posiekany szczypiorek, dodaj sól i pieprz do smaku. Podawaj na chrupiącym chlebku.

jajka na twardo - jak gotować, czas, ile minut

Fot. iStock/ArsOnx

Jajka na twardo – „żelazna” pasta jajeczna

Składniki:

  • 5 jajek,
  • pęczek natki pietruszki,
  • pęczek szczypiorku,
  • garść rukoli,
  • łyżeczka musztardy,
  • łyżka masła,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Zieleninę myjemy, wrzucamy do blendera i drobno mielimy. Dorzucamy do blendera obrane jajka i łyżkę masła. Mielimy prawie na puch, mogą zostać pojedyncze większe kawałki jajek, nie szkodzi. Doprawiamy odrobiną musztardy, solą i pieprzem do smaku.

Jajka na twardo faszerowane z pieczarkami i szynką

Jajka faszerowane to jeszcze inny sposób na wyłamanie się ze schematu jajka z solą i pieprzem. Faszerowane jajka smakują zupełnie inaczej i pozwalają na swobodną modyfikację podstawowego przepisu. Warto wypróbować przepis, który już wcześniej u nas gościł.

Zdjęcie poglądowe / Fot. iStock

Składniki:

  • 8 jaj
  • 20 dag szynki
  • 10 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • masło
  • 1 łyżka chrzanu
  • pietruszka
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Jajka ugotować i przekroić na pół. Cebulę pokroić i podsmażyć na maśle wraz z drobno posiekanymi pieczarkami. Żółtka z jajek utrzeć razem z drobno pokrojoną szynką, dodać pieczarki z cebulą i chrzanem doprawić do smaku. Gotową pastą nadziewać białka z jajek. Udekorować pietruszką.


źródło: www.healthline.com 

Zobacz także

Naturalne kosmetyki z pewnego źródła? To proste, jeśli tylko zajrzysz do EkoDrogerii

9 rzeczy, które mogą wydarzyć się, gdy odstawisz pigułki antykoncepcyjne

Tłuszcz trzewny - co to jest, norma, jak go spalić

Tłuszcz trzewny – do czego nam służy i jak zredukować otyłość brzuszną, by pozostać zdrowym?