Dieta Zdrowie

Endometrioza – dieta. Co może pomóc, a czego lepiej unikać?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
6 lutego 2020
endometrioza dieta
fot. iStock – Endometrioza - dieta, produkty wskazane i zakazane
 

Endometrioza to schorzenie, w którym dieta i leczenie odgrywają ważną rolę. Poskromienie endometriozy nie jest łatwe, ale wprowadzenie pewnych zmian w codziennej diecie zwiększy szansę na komfortową codzienność.

O endometriozie mówimy wtedy, gdy komórki endometrium (błony śluzowej macicy), pojawiają się tam, gdzie nie powinny – np. na jajnikach, pęcherzu moczowym, jelitach, płucach. W zależności od lokalizacji, endometrioza może powodować wiele przykrych objawów, uniemożliwiając w wielu przypadkach szczęśliwe zajście w ciążę. Niestety, ze względu na różnorodność objawów powodowanych przez endometriozę, rozpoznanie problemu trwać może latami.

Endometrioza – leczenie i dieta to podstawa 

Nie zawsze można określić powody, przez które endometrium narasta tam, gdzie nie powinno. Jedno jest jednak pewne – endometrioza wymaga, by dieta i leczenie szły ze sobą w parze. Mądra dieta, najlepiej skonsultowana z dietetykiem, ma ogromny wpływ na gospodarkę hormonalną, pracę układu odpornościowego, gaszenie stanów zapalnych. To wszystko jest niezwykle istotne przy endometriozie. Należy podkreślić, że dieta nie sprawi, że endometrioza zostanie pokonana, ale pozwoli skuteczniej ją kontrolować i minimalizować dokuczliwe objawy.

Endometrioza – dieta pomaga w leczeniu

Dieta, jeśli endometrioza została zdiagnozowana, powinna dostarczać przede wszystkim antyoksydanty (przeciwutleniacze), które hamują szkodliwe działanie wolnych rodników i usuwają ich nadmiar z organizmu. Dieta bogata w przeciwutleniacze zapobiega uszkodzeniom komórek i rozwojowi chorób cywilizacyjnych oraz opóźnia procesy przedwczesnego starzenia. Naturalne antyoksydanty, które znajdziemy w pożywieniu to m.in. witaminy A, C i E, karotenoidy, bioflawonoidy, których bogatym źródłem są owoce i warzywa, mleko i przetwory mleczne. Szczególnie warto zadbać, by w diecie nie brakowało owoców i warzyw o intensywnej barwie, takich jak aronia, czarna porzeczka, czereśnie, wiśnie, czerwona fasola, karczochy, soczewica czerwona i zielona, kapusta, brukselka.

Bardzo ważny jest błonnik, który wspiera prawidłową gospodarkę hormonalną, pomaga zapanować nad głodem, wspiera proces trawienia i wypróżnień, obniża indeks glikemiczny diety. Najwięcej błonnika znajdziemy w produktach pełnoziarnistych, gruboziarnistych kaszach, roślinach strączkowych, suszonych owocach, orzechach i świeżych owocach i warzywach.

Endometrioza „nie lubi”, gdy dieta jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3. Powinny one znaleźć się diecie, ponieważ wykazują silne działanie przeciwzapalne, wpierają odporność i poprawiają stan naczyń krwionośnych. Wpływają także na działanie prostaglandyn, które łagodzą ból i dolegliwości związane z endometriozą. Najwięcej kwasów omega-3 znajduje się w tłustych rybach morskich takich jak: makrela, śledź, łosoś, sardynki, tuńczyk. Sięgaj po zdrowe oleje roślinne, orzechy, siemię lniane, nasiona chia.

Witamina D jest ważna szczególnie dla pań, które planują zajście w ciążę. Endometrioza powoduje, że dieta z niedostatkiem witaminy D może zaburzać płodność. Witamina D bierze udział w syntezie hormonów płciowych, regulujących cykle menstruacyjne. Nie licząc ekspozycji na słońce, o którą trudno jesienią i zimą, witaminę D można dostarczyć wraz z tłustymi rybami morskimi, czy w mniejszym stopniu żółtku jaja i z serem żółtym.

Żelazo w diecie jest szczególnie istotne, jeśli kobieta cierpi z powodu obfitych miesiączek, przez co zagrożona jest wystąpieniem anemii. Warto zadbać, by w menu nie brakowało kaszy typu pęczak, jaglanej, jęczmiennej, nasion roślin strączkowych, natki pietruszki, szpinaku. Warto pamiętać przy układaniu posiłków, że witamina C zwiększa wchłanianie żelaza.

Endometrioza dieta – kiszonki i produkty fermentowane

Tradycyjne kiszonki goszczą na naszych stołach zbyt rzadko, choć mają pozytywny wpływ na zdrowie. Obecne w nich bakterie probiotyczne wzmacniają florę bakteryjną organizmu, a przez to odporność. Wpierają również pracę układu pokarmowego. Pomocne będą także fermentowane przetwory mleczne (kefiry, jogurty itp.). Warto wiedzieć, że kiszonki to nie tylko kapusta i ogórki, ale także buraki, marchew, jabłka i inne owoce lub warzywa. Można pokusić się o samodzielnie nastawienie zakwasu np. z buraków, by mieć pod ręką zdrowy produkt.

Dieta endometrioza – przepis na zakwas z buraków:

Potrzebujesz 4 duże buraki, kilka liści laurowych, ziarna pieprzu, główkę czosnku, sól i wodę.

  • Umyj dokładnie buraki, obierz i pokrój na cienkie plastry.
  • Buraki wrzuć do dużego, wyparzonego słoja i dodaj według uznania: przekrojony na pół czosnek, kilka liści laurowych, ziarna pieprzu.
  •  Zalej wszystko ciepłą wodą z solą (łyżka soli na litr wody), by buraki znalazły się tuż pod zalewą. Jeśli buraki wypływają, możesz przycisnąć je talerzykiem lub szklanką, ale nie zakrywaj zupełnie ich powierzchni.
  • Słój przykryj ściereczką lub gazą i odstaw w ciepłe miejsce (np. przy kaloryferze).
  • Raz dziennie zbieraj z wierzchu tworzącą się pianę.
  • Po 7-14 dniach zakwas będzie gotowy.
  • Jeśli jest go więcej, zlej zakwas do wyparzonych butelek lub słoika, zamknij i przechowuj w lodówce.

Endometrioza dieta – produkty zakazane

Tłuszcze trans – obecne w żywności wysokoprzetworzonej (fast food, słodycze, przekąski, margaryny kostkowe). Kwasy tłuszczowe typu trans mogą nasilać procesy zapalne w organizmie oraz negatywnie wpływać na proces syntezy hormonów.

Sztuczne dodatki, konserwanty i wzmacniacze smaku – zaburzają równowagę hormonalną w organizmie.

 Czerwone mięso – badania pokazały, że codzienne spożywanie czerwonego mięsa wiąże się ze wzrostem ryzyka wystąpienia endometriozy o połowę w stosunku do kobiet, które czerwone mięso jadły raz w tygodniu lub rzadziej. Podejrzewa się, że częste spożywanie czerwonego mięsa podnosi poziom estrogenu, co zaburza równowagę hormonalną.

Soja – zawiera fitoestrogeny, które mogą przyczyniać się do niestabilności hormonalnej, co sprzyja rozwojowi endometriozy.

Endometrioza – zdrowa dieta, to także unikanie alkoholu oraz nadmiernych ilości kawy.

Wprowadzenie po konsultacji z lekarzem lub dietetykiem zmian w codziennej diecie nie wyleczy z endometriozy, ale w połączeniu z leczeniem, może przynieść odczuwalną poprawę.


Źródło: leczymyendometrioze.pl  , okiemdoktorluizy.pl 

Dieta Zdrowie

Wycieczki kulinarne – na czym polegają? Podróże ze smakiem

Redakcja travelduck.pl
Redakcja travelduck.pl
6 lutego 2020
Fot. Materiały prasowe
 

Jedzenie jest nieodłącznym elementem życia. Nic dziwnego, że popularność podróży kulinarnych z roku na rok rośnie. Podczas wycieczek kulinarnych poznaje się nie tylko zakątki danego kraju i charakterystyczne zabytki, ale również nowe smaki i lokalną kuchnię. W podróż kulinarną możesz wybrać się na własną rękę lub z pomocą biura podróży.

Wycieczki kulinarne – na czym polegają?

Turystyka kulinarna (culinary tourism lub food tourism), inaczej zwana gastronomiczną, to odkrywanie świata poprzez kuchnię. Celem turystyki kulinarnej jest kosztowanie typowych dla danego miejsca potraw, produktów spożywczych oraz poznawanie obcych tradycji gastronomicznych. Dodatkowo możesz słuchać anegdot i historii opowiadanych przez przewodników o lokalnych smakołykach.

W trakcie wycieczek kulinarnych nauczysz się gotować pod okiem prawdziwych mistrzów kuchni oraz dowiesz się, jak wytwarza się tradycyjne produkty. Smaki i zapachy zapamiętasz na długo, dzięki czemu ze zdwojoną siłą będziesz wracać do wspomnień z cudownych podróży.

Kulinarny turysta – kto to taki?

Kulinarny turysta to smakosz, który odkrywa nowe miejsce poprzez smaki. Nie ogranicza się wyłącznie do popularnych dań, takich jak pizza czy makaron we Włoszech lub ryba z frytkami w Londynie, omija restauracje i bary usytuowane przy głównych ulicach serwujące tzw. dania dla turystów, ponieważ woli odwiedzić bazary pełne egzotycznych owoców oraz małe, knajpki, w których stołują się tubylcy.

Fot. Materiały prasowe

Próbuje nowych smaków i potraw, rozmawia z lokalnymi dostawcami, przewodnikami, rolnikami. Ten typ podróżowania idealnie wpisuje się w filozofię slow food, czyli celebrowania smaków i potraw bez pośpiechu. Kulinarny turysta lubi różnego rodzaju festiwale kulinarne, jarmarki, targi promujące kulturę i kuchnię danego regionu. Podróżuje szlakiem winnic, oryginalnych serów oraz innych wyrobów i trunków, wybierając te oznaczone certyfikatem autentyczności.

Obecnie wśród ofert touroperatorów można znaleźć wiele propozycji związanych z kulinarnym odkrywaniem nowych miejsc, wycieczek fakultatywnych opierających się na pokazach gotowania czy warsztatach kulinarnych.

Festiwale gastronomiczne – coś dla smakoszy

Festiwale gastronomiczne to wydarzenia kulturowo-kulinarne, których celem jest promocja lokalnej żywności oraz tradycji. Organizowane są na całym świecie i nic dziwnego, że z roku na rok przyciągają coraz więcej kulinarnych turystów. Kto nie słyszał o słynnym Oktoberfest w Niemczech, czy o Beaujolais nouveau – wielkim święcie wina we Francji? Z mniej znanych mamy np. Noche de Rábano w Meksyku oraz Święto Czosnku w Kalifornii!

W Polsce oczywiście też nie brakuje tego typu wydarzeń, mamy np.: Europejski Festiwal Smaku w Lublinie, Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu lub Wrocławski Festiwal Europa na Widelcu. Warto też wspomnieć o dość popularnych ostatnio festiwalach food trucków, podczas których można skosztować wielu dań, przygotowywanych na oczach klienta i sprzedawanych ze specjalnie przystosowanych mobilnych barów na kółkach.

Fot. Materiały prasowe

Targi żywności – lokalnie i zdrowo

Kulinarny turysta nie omija targów żywności. Tego typu wydarzenia stanowią dla wystawców okazję do prezentacji swoich najznakomitszych produktów i wyrobów, a nawet do zdobycia nagrody za najwyższą jakość oraz smak. Co więcej, lokalni wystawcy mają szansę do rozszerzenia swojej działalności poprzez współpracę z firmami lub innymi wystawcami.

Podczas targów żywności, rzadziej niż w trakcie festiwali, sprzedaje się gotowe potrawy. Targi słyną z lokalnych produktów i wyrobów, które można skosztować i kupić. Warto odwiedzić Międzynarodowe Targi Żywności i Napojów WorldFood w Warszawie lub Targi Żywności Tradycyjnej “Festiwal Podkarpackich Smaków”.

Szlakiem kulinarnym do najwspanialszych wyrobów

Zwiedzając dane miasto bądź państwo, warto wybrać się w kulinarną, turystyczną wycieczkę szlakiem najlepszych lokalnych produktów i wyrobów. W przewodnikach turystycznych często opisane są trasy, zarówno dla pieszych, jak i bardziej zmotoryzowanych, które prowadzą przez kilka miejscowości “słynących z czegoś”.

Fot. Materiały prasowe

Godne uwagi są szlaki wina i winnic we Francji, Włoszech lub Gruzji, serów w Hiszpanii, piwa w Czechach, czy whiskey w Szkocji. Najczęściej w tych miejscach można wziąć udział w pokazach procesu wytwarzania, a następnie w degustacji finalnego produktu. Dzięki tego rodzaju wycieczce kulinarnej można poznać kulturę i tradycję danego miejsca, wspaniałych ludzi oraz oryginalne smaki.

Szkoły gotowania – dlaczego nie!

Nieważne, czy gotowaniem zajmujesz się amatorsko czy tworzysz kulinarne dzieła na poziomie profesjonalnym. Szkoły gotowania na wyjeździe są dla wszystkich! Tego typu propozycja dla turystów połączona jest nie tylko z samym gotowaniem, ale i degustacją, podróżami na lokalne targi żywności oraz historiami i legendami związanymi z miejscową kuchnią.

Miłośnicy aktywnego, kulinarnego odpoczynku powinni spróbować swoich sił w warsztatach kulinarnych. Takie zajęcia organizowane są na całym świecie, m.in.: we Włoszech, Hiszpanii, Azji oraz Afryce. Pod okiem najlepszych mistrzów kuchni dowiesz się, jak przyrządzić gruzińskie pierogi chinkali, risotto, dania z owoców morza. Mekką tego typu atrakcji jest Tajlandia, gdzie już od 500 PLN można skorzystać z kursu gotowania. Smakowanie i gotowanie z pewnością dostarczą niespotykanych wrażeń.

Turystyka kulinarna to gałąź branży, która intensywnie się rozwija. Turyści mogą, oprócz zwiedzania standardowych atrakcji, spróbować czegoś nowego, odkryć dany kraj czy region “od kuchni”. Nie tylko Polska może pochwalić się tradycyjnymi potrawami i smakami. Podróżuj, próbuj i odtwarzaj nowe smaki w swojej kuchni!

Materiał prasowy Travelduck


Dieta Zdrowie

Siedem najbardziej spektakularnych wystaw sztuki na całym świecie w 2020 roku, o których warto wiedzieć

Redakcja
Redakcja
6 lutego 2020
Fot. Materiały prasowe

Od malarstwa średniowiecznego do pop-artu: rok 2020 zapowiada się niezwykle ekscytująco dla wszystkich miłośników sztuki. Wybór atrakcji turystycznych proponowanych przez galerie i muzea jest niebywale zróżnicowany i adresowany do szerokiej rzeszy odbiorców o rozmaitych gustach. Propozycje są tym bardziej godne uwagi, że wiele eksponatów to prawdziwe perełki prezentowane po raz pierwszy, a niekiedy jedyny.

Rok 2020 ma do zaoferowania coś dla każdego konesera sztuki: oferta artystyczna 2020 roku jest naprawdę bogata, a jakość wszystkich wystaw zadowoli nawet tych najbardziej wymagających. Trudno będzie dokonać wyboru spośród tak szerokiego wachlarza wydarzeń kulturalnych. Może niezwykłe wystawy choć zainspirują do krótkiego wypadu na weekend? Przyjrzyjmy się dokładniej, co na nas czeka.

1. Van Eyck: Rewolucja Optyczna

Van Eyck: Rewolucja Optyczna / Fot. Materiały prasowe

Jedną z najbardziej wyjątkowych wystaw w 2020 roku będzie wydarzenie przygotowane przez Muzeum Sztuk Pięknych w Gandawie poświęcone mistrzowi Janowi van Eyckowi. Van Eyck (ok. 1390 – 1441) był malarzem, którego twórczość górowała nad innymi, współczesnymi mu dziełami malarskimi.

„Optyczna rewolucja” odnosi się do wyjątkowej umiejętności obserwacyjnej artysty, która w połączeniu z wiedzą naukową i techniką przeniosła malarstwo zachodnie na inny poziom. Na całym świecie zachowało się tylko dwadzieścia obrazów Van Eycka, a wystawa prezentuje aż dziewięć jego głównych dzieł. Obrazy te będą pokazane w towarzystwie prac studyjnych artysty, kopii zaginionych obrazów i około setki arcydzieł innych malarzy z drugiej połowy średniowiecza.

Van Eyck: Rewolucja Optyczna / Fot. Materiały prasowe

Ten imponujący zbiór dzieł sztuki obejmuje także osiem odrestaurowanych paneli zewnętrznych „Adoracji Mistycznego Baranka”, czyli Ołtarza Gandawskiego, które nigdy wcześniej nie były pokazywane na żadnej wystawie. Co ciekawe, panele z niezwykłego poliptyku z katedry św. Bawona w Gandawie nigdy więcej nie opuszczą katedry po 2020 r. To jedyna okazja, by je zobaczyć.

Van Eyck: Rewolucja Optyczna / Fot. Materiały prasowe

Gandawa, Muzeum Sztuk Pięknych; od 1 lutego do 30 kwietnia. Bilety dostępne na stronie muzeum; dorośli: ok 100 PLN, zniżki dla młodzieży szkolnej; dzieci poniżej 6. roku życia i osoby z niepełnosprawnością – wstęp wolny. Opcja z autoprzewodnikiem: ok. 100 zł przez platformę Musement.​

Rembrandt i portret amsterdamski 1590–1670

Rembrandt i portret amsterdamski 1590–1670

Rembrandt i portret amsterdamski 1590–1670 / Fot. Materiały prasowe

Po raz pierwszy w Hiszpanii, w Muzeum Thyssen-Bornemisza w Madrycie, odbędzie się wystawa poświęcona twórczości Rembrandta jako portrecisty, a zatem w dziedzinie, w której ten XVII – wieczny holenderski malarz wzniósł się na najwyższy poziom artystycznych możliwości. Oprócz około czterdziestu portretów tego malarza na wystawie będzie można podziwiać prace współczesnych mu innych artystów tzw. Złotego Wieku w niderlandzkiej sztuce, z których część nigdy nie była pokazywana w Europie.

Ta interesująca wystawa pozwoli miłośnikom Rembrandta odkryć różnorodność i wyjątkowy kunszt portretów stworzonych przez holenderskiego geniusza, a także poznać ciekawe historie przedstawianych postaci.

Rembrandt i portret amsterdamski 1590–1670

Rembrandt i portret amsterdamski 1590–1670 / Fot. Materiały prasowe

Madryt, Muzeum Thyssen-Bornemisza; od 18 lutego do 24 maja. Bilety do kupienia na stronie muzeum; cena: 40 – 55 PLN, wejście bezpłatne dla nauczycieli, bezrobotnych i młodzieży poniżej 18 roku życia.

Picasso – Rodin

Picasso – Rodin

Picasso – Rodin / Fot. Materiały prasowe

Muzeum Picassa i Muzeum Rodina w Paryżu zgromadziły materiały na wyjątkową wystawę prezentującą prace dwóch doskonale znanych, modernistycznych artystów, w której można prześledzić nieoczekiwaną zbieżność procesów twórczych malarzy. Wystawa będzie prezentowanaw obu instytucjach jednocześnie. W Muzeum Rodina przedstawione zostaną prace ukazujące artystyczne podejścia twórców do zilustrowania otaczającej rzeczywistości. W Muzeum Picassa natomiast można będzie podejrzeć bardziej intymną sferę warsztatu malarzy – sferę twórczościw zaciszu ich pracowni malarskich oraz zobaczyć powstałe tam dzieła.

Picasso – Rodin

Picasso – Rodin / Fot. Materiały prasowe

Paryż, Muzeum Picassa i Muzeum Rodina; od 15 września 2020 r. do 14 marca 2021 r. Bilety będą dostępne na stronie Muzeum Picassa.

W pogoni za modą – kolekcja Sandy Schreier

W pogoni za modą - kolekcja Sandy Schreier

W pogoni za modą – kolekcja Sandy Schreier / Fot. Materiały prasowe

Sandy Schreier to amerykańska historyk mody i kolekcjonerka odzieży, która może się poszczycić prywatnym zbiorem liczącym ponad 15 000 elementów garderoby. Nie wszyscy wiedzą, że była pionierem kolekcjonerstwa w tej dziedzinie, a przez 50 lat udało jej się zgromadzić jedną z najwspanialszych kolekcji mody w Ameryce. Obejmuje ona m.in. trzy stroje Valentino należące do Jacqueline Kennedy Onassis, kombinezon Yves Saint Laurenta noszony przez Claudię Cardinale w filmie „Różowa pantera” z 1964 r. oraz minispódniczkę Roberto Rojas ze srebrnej siatki, noszoną przez Twiggy na zdjęciu Richarda Avedona z 1967 r.

Miłośnicy mody i designu nie mogą przegapić tej wspaniałej wystawy francuskiego i amerykańskiego haute couture i prêt-à-porter w Metropolitan Museum of Art, na której można znaleźć nie tylko przepiękne stroje i akcesoria ale także ilustracjez 1908 roku.

W pogoni za modą - kolekcja Sandy Schreier

W pogoni za modą – kolekcja Sandy Schreier / Fot. Materiały prasowe

Nowy Jork, Metropolitan Museum of Art; do 17 majaBilety obejmujące wstęp do trzech oddziałów MET dostępne na stronie muzeum; cena ok. 100 PLN dla osób dorosłych, zniżki dla seniorów powyżej 65. roku życia i studentów, dla dzieci poniżej 12 lat wstęp wolny. Bilet ważny rok od daty zakupu. Bilety do kupienia także na platformie Musement.

Charlie Chaplin: Kiedy sztuka spotyka się z filmem

Charlie Chaplin: Kiedy sztuka spotyka się z filmem

Charlie Chaplin: Kiedy sztuka spotyka się z filmem / Fot. Materiały prasowe

Luwr Abu Dhabi, symbol stolicy Zjednoczonych Emiratów Arabskich, jest zarówno niesamowitym cudem architektury, jak i siedzibą słynnych kolekcji sztuki. To właśnie tutaj będzie można zobaczyć wystawę, która analizuje związek między filmografią Charliego Chaplina a twórczością różnych awangardowych artystów, takich jak Marc Chagall, Fernand Léger i Frantisek Kupka, którzy byli odpowiedzialni za kształtowanie się głównych nurtów sztuki nowoczesnej: konstruktywizmu, surrealizmu i dadaizmu. Około 100 obrazów, rysunków, rzeźb, fotografii i scen filmowych pokaże związek między Chaplinem a znaczącymi zmianami, do których doszło w sztuce w pierwszej połowie ubiegłego wieku. Nie tylko dla amatorów niemego filmu.

Luwr Abu Zabi; od 15 kwietnia do 11 lipca 2020 r.Bilety dostępne na stronie muzeum i platformie Musement w cenie ok. 60 zł. zniżki dla seniorów powyżej 65 roku życia, nauczycieli, młodzieży szkolnej; dzieci poniżej 13 lat wstęp wolny.

Andy Warhol

Andy Warhol

Andy Warhol / Fot. Materiały prasowe

Po raz pierwszy od 20 lat słynna galeria Tate Modern w Londynie zaprezentuje swoją pierwszą retrospekcję jednej z największych ikon sztuki nowoczesnej: Andy’ego Warhola.

Ta wystawa, znana ze swoich popowych kreacji Marilyn Monroe, Coca-Coli i puszek z zupą Campbell, przedstawia także dzieła artysty, które nigdy wcześniej nie były prezentowane w Wielkiej Brytanii. I po raz pierwszy od trzydziestu lat będziemy mogli podziwiać dwadzieścia pięć portretów z serii obrazów „Ladies and Gentlemen”, które prezentują sylwetki czarnoskórych i latynoskich drag queens i transseksualnych kobiet. Na wystawie będzie można także zobaczyć instalacje artysty o nazwie Silver Clouds i doświadczyć psychodelicznych multimediów.

Muzeum Tate / Fot. Materiały prasowe

Londyn,Tate Modern; od 12 marca do 6 września 2020 r.Bilety do kupienia na stronie muzeum: 100 PLN dorośli, zniżki dla seniorów powyżej 60 roku życia, studentów, bezrobotnych i osób z niepełnosprawnością; dla dzieci poniżej 12 roku życia wstęp wolny.

Leonardo da Vinci w Luwrze

Leonardo da Vinci w Luwrze

Leonardo da Vinci w Luwrze / Fot. Materiały prasowe

Na rok 2019 r. przypadła 500. rocznica śmierci jednego z największych geniuszy ludzkości: Leonarda da Vinci. Artysta zmarł we Francji, a w Luwrze znajduje się najwięcej jego dzieł. Aby upamiętnić tak ważną datę, muzeum przygotowało retrospekcję jego twórczości i na tę okazję sprowadzono wiele innych prac Leonarda do Francji z Europy i Stanów Zjednoczonych.

Wśród zgromadzonych dzieł nie brakuje najdroższego obrazu świata malowanego na płótnie – „Salvatora Mundi”, który na co dzień znajduje się w rękach prywatnego kolekcjonera.

Na specjalnie przygotowanej wystawie można zobaczyć także najbardziej znane obrazy mistrza, czyli: „Madonnę w Grocie”, „La Belle Ferronière”, „Monę Lisę”, „Jana Chrzciciela” i „Świętą Annę Samotrzecią”. Mimo, że bilety na wystawę nie są już dostępne, to pozycja absolutnie obowiązkowa dla każdego miłośnika sztuki.

Paryż, Luwr; do 24 lutego

Muzea i galerie na całym świecie mają wiele do zaoferowania i tylko od nas zależy, na co się zdecydujemy. W czasach, w których konsumpcjonizm dominuje w niemal każdej sferze życia, może lepiej zacząć kolekcjonować wrażenia, doświadczenia i przeżycia. Wyprawa na choć jedną wspomnianą wystawę jest świetnym pomysłem. Tak na dobry początek.


Musement to platforma digitalowa, która umożliwia wyszukiwanie i rezerwowanie biletów do różnych atrakcji turystycznych. Oferta zawiera ponad 43 tysiące produktów dostępnych w ponad 1400 miejscach i 130 krajach na całym świecie. Serwis został stworzony aby pomóc podróżnikom odkrywać nowe miejsca i ułatwić korzystanie z różnorodnych atrakcji: od wizyt w muzeach przez wycieczki z przewodnikiem, degustacje wina i jedzenia, imprezy muzyczne po wydarzenia sportowe oraz wiele innych.Serwis jest dostępny w 9 językach za pośrednictwem kilku platform: strony internetowej, aplikacji Musement i Triposo oraz platformy dla biur podróży. Przeprowadzono również integracje technologiczne z niezliczoną liczbą partnerów dystrybucyjnych online – od Google po hotels.com.Główna siedziba Musement znajduje się w Mediolanie. Biura zlokalizowane są w Hamburgu, Amsterdamie, Barcelonie, Dubaju, Londynie, Monachium, Nowym Jorku, Orlando i Paryżu. Od września 2018 roku Musement jest częścią niemieckiej grupy TUI, największego zintegrowanego operatora turystyki na świecie. Po przejęciu Musement pozostaje niezależną firmą w dziale TUI Destination Experiences (TUI DX). Współpraca między firmami i ich integracja przyniosły już znaczne korzyści obu stronom i znaczny wzrost łącznych obrotów, który w ubiegłym roku wyniósł 1,2 miliarda euro.


Zobacz także

6 objawów raka jamy ustnej, które mogą być mylące

Nie daj się jesieni! Jak szybko polepszyć sobie samopoczucie

Odpowiedz na 7 pytań i sprawdź, czy jesteś uzależniona od słodkości