Dieta Zdrowie

Dieta dr Dąbrowskiej – co należy o niej wiedzieć? Zasady, wady i zalety postu warzywno-owocowego

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
6 stycznia 2021
Dieta dr Dąbrowskiej
Fot. iStock
 

Dieta dr Dąbrowskiej to jeden z pomysłów na odchudzenie i oczyszczenie organizmu, o którym jest głośno od długiego czasu. Nie od dziś wywołuje ciekawość i czasem kontrowersje, ze względu na restrykcyjne zasady. Czym jest dokładnie dieta dr Dąbrowskiej, na jakich założeniach się opiera i jakie efekty przynosi? 

Dieta dr Dąbrowskiej wielu osobom jawi się jako szansa na zdrowotną rewolucję i odchudzenie w jednym. Dieta z założenia warzywno-owocowa kojarzy się przede wszystkim ze zdrowym i bardzo pożądanym sposobem gubienia kilogramów. Przed przystąpieniem do niej, warto poznać wszystkie wady i zalety, aby świadomie podjąć taką decyzję.

Dieta dr Dąbrowskiej — zasady 

Dieta dr Dąbrowskiej, zwana także postem, jest dietą bardzo restrykcyjną. Opiera się wyłącznie  na spożywaniu wskazanych owoców i warzyw. Nie ma w niej mięsa, produktów zbożowych, nabiału, cukru, więc jest ona wyjątkowo niskokaloryczna. Z założenia pozwala na dostarczenie do organizmu jedynie   600 – 800 kalorii, co jest niezwykle niską ilością. Taki post można prowadzić od kilku dni do maksymalnie 6 tygodni. Posiłki (zalecane są 3 w ciągu dnia) opierają się na zupach, surówkach, koktajlach oraz wyciskanych sokach z owoców, oraz warzyw o niskiej zawartości skrobi.

Dieta dr Dąbrowskiej

Fot. iStock/Dieta dr Dąbrowskiej

Produkty wskazane podczas diety dr Dąbrowskiej:

  • jabłka, cytryny i grapefruity w ograniczonej ilości;
  • warzywa takie jak kapusta, sałata, ogórek, pomidor, papryka, marchew, buraki, kalafior, brokuł, pietruszka, seler, kalarepa, cukinia, por, zielone liście warzyw, kiszone warzywa.

Pić należy wodę niskozmineralizowaną, herbaty ziołowe i owocowe. Wypijanie odpowiedniej ilości płynów (co najmniej 2 litry w ciągu dnia) jest ważne z powodu dużej zawartości błonnika w warzywach i owocach. Przy niedostatku płynów błonnik może powodować przykre dolegliwości jelitowe, takie jak gazy, zaparcia, czy bóle brzucha. Ważne jest również, by oczyszczaniu towarzyszyła aktywność fizyczna, która wesprze ten proces.

Czas trwania diety należy podzielić na dwa etapy: 

  • pierwszy etap, to czas trwania diety i odtruwania organizmu zgodnie z zaleceniami dr Dąbrowskiej;
  • drugi etap to drugi to stopniowe wychodzenie z diety. Warto go rozplanować tak, by trwał o dwa razy dłużej, niż sama ścisła dieta. Podczas drugiego etapu należy stopniowo poszerzać jadłospis o pokarmy takie jak: kasze, produkty z pełnego przemiału, orzechy, przetwory mleczne.

Fot. iStock/Dieta dr Dąbrowskiej

Dieta dr Dąbrowskiej — efekty, zalety 

Dietę dr Dąbrowskiej wprowadza się nie tylko z chęci odchudzania, ale także, przede wszystkim, by w sposób naturalny wesprzeć oczyszczenie i uzdrowienie organizmu. Dieta ta ma zalety, których nie można pominąć. Duża ilość błonnika i brak przetworzonego jedzenia sprawiają, że układ pokarmowy ma szanse na lepszą pracę. Duża ilość antyoksydantów, witamin i minerałów jest również mocną stroną postu warzywno-owocowego. Zyskuje na tym skóra, włosy i paznokcie, których stan się poprawia. Ponadto warzywa i owoce są bogate w enzymy, polifenole, i inne o właściwościach leczniczych, dzięki którym przyspiesza nie tylko trawienie, ale także usuwanie zbędnych produktów przemiany materii, toksyn, czy wolnych rodników. Poza tym mała ilość kalorii dostarczana z warzyw i owoców wpływa na redukcję masy ciała, co dla wielu osób jest najważniejszym działaniem diety dr Dąbrowskiej. Warto do zalet jeszcze zaliczyć fakt, że dieta ta zachęca do włączenia większej ilości warzyw i owoców do codziennego jadłospisu. Szybkość i prostota przygotowania również można zaliczyć na plus dla tej diety.

Dieta dr Dąbrowskiej — wady, przeciwwskazania

Mimo widocznych zalet dieta dr Dąbrowskiej ma także kilka istotnych wad. Do największych należą przede wszystkim zbyt niska kaloryczność oraz ryzyko zaistnienia niedoborów pokarmowych. Długotrwałe stosowanie postu warzywno-owocowego może poskutkować brakiem energii do działania, osłabienia metabolizmu, pojawienia się zaburzeń hormonalnych. Należy mieć także świadomość sporego ryzyka pojawienia się efektu jo-jo po zakończeniu diety. Ponieważ jest ona niezwykle restrykcyjna, wychodzenie z niej i powrót do normalnych nawyków żywieniowych oraz zwykłej kaloryczności posiłków, będzie skutkowało nadrobieniem utraconych w czasie postu kilogramów. Przy długotrwałym poście można się także obawiać sytuacji, w której przewlekły niedobór białka w organizmie w sposób negatywny odbije się na kondycji mięśni. Jeszcze inną kwestią jest duża ilość błonnika, który — bardzo potrzebny organizmowi — w nadmiarze może powodować problemy z jelitami i samopoczuciem.

Dieta dr Dąbrowskiej — jadłospis

Jadłospis, jaki proponuje dieta dr Dąbrowskiej nie nastręcza problemów z przygotowaniem konkretnych potraw. Są one proste, opierają się na kilku składnikach, w dodatku większość z nich przygotowuje się szybko.

Dieta dr Dąbrowskiej

Fot. iStock/Dieta dr Dąbrowskiej

Śniadanie

  • sok z marchwi, kiwi i jabłka,
  • barszcz czerwony z czosnkiem i koperkiem na ciepło,
  • sałatka z ogórka kiszonego, buraków i jabłka,
  • surówka z białej kapusty, sałaty, ogórka, rzodkiewek i jabłka z czosnkiem i bazylią,
  • jabłko pieczone z cynamonem.

Obiad:

  • zupa krem z porów,
  • bigos z kapusty świeżej i kiszonej z pomidorami,
  • surówka z jabłka i pomarańczy z chrzanem,
  • surówka z pomidorów, kiszonego ogórka, suszonych śliwek z czosnkiem i szczypiorkiem,
  • kompot z wiśni,
  • jabłko.

Kolacja

  • jabłka zapiekane z cebulą i majerankiem,
  • surówka z porów, marchwi, jabłek i kiwi,
  • surówka z pomidorów, sałaty i cebuli ze szczypiorkiem,
  • sok z grejpfruta, kalarepki i cytryny.

źródło: ewadabrowska.pl ,dietetycy.org.pl, stronazdrowia.pl , arturtopolski.pl 

Dieta Zdrowie

Dieta śródziemnomorska – klucz do zdrowia. Co warto jeść, by być zdrowym i szczupłym?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
7 stycznia 2021
Dieta śródziemnomorska - zasady, zalety i wady, przepisy
Fot. iStock
 

Dieta śródziemnomorska to jeden z najlepszych pomysłów na zachowanie szczupłej sylwetki i zdrowia. Jest polecana przez lekarzy i dietetyków jako dobry sposób na długie życie, oraz element profilaktyki chorób krążenia i niektórych nowotworów. Na czym dokładnie polega, jakie efekty przynosi i czy naprawdę warto stosować dietę śródziemnomorską?

Dieta śródziemnomorska — co to jest?

Dieta śródziemnomorska to określenie na sposób żywienia osób zamieszkujących basen Morza Śródziemnego. Nie jest dietą odchudzającą,  ponieważ jej celem nie jest gubienie zbędnych kilogramów. Utrata wagi jest skutkiem ubocznym zdrowego stylu życia, którego elementem jest ta dieta. To sposób na zachowanie zdrowia, a przy okazji — a nie przede wszystkim — na utrzymanie szczupłej sylwetki. Zasady diety śródziemnomorskiej są chwalone przez lekarzy i zalecane każdej osobie, dla której dobra kondycja i zdrowie są ważne. Nie ma w niej planu dietetycznego, nie ma restrykcji kalorycznych, ale ogólne zasady określają, po jakie produkty należy sięgać i co robić, by być zdrowym.

Dieta śródziemnomorska - zasady, zalety i wady, przepisy

Fot. iStock/Dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska — zasady

Aby skorzystać z dobrodziejstwa diety śródziemnomorskiej, należy przestrzegać kilku prostych zasad. Do najważniejszych należy piramida żywienia, która określa rodzaj i częstotliwość pojawiania się w diecie poszczególnych grup produktów.

Produkty, po  które warto sięgać:

  • Oliwa z oliwek. Zawiera witaminę E, beta-karoten i jednonienasycone kwasy tłuszczowe, chroniące przed chorobami sercowo-naczyniowymi. Warto ją dodawać do sałatek zamiast tłustych sosów śmietanowych i majonezowych.
  • Owoce, warzywa, nasiona roślin strączkowych i orzechy. Należy spożywać dziennie 5 porcji warzyw i owoców. Dostarczają one minerały, witaminy i błonnik pokarmowy, który pozwala zapobiegać rozwojowi chorób układu krążenia i niektórych nowotworów.
  • Pieczywo i produkty zbożowe z pełnego przemiału. Te produkty są potrzebne w diecie, ponieważ dostarczają wysokiej wartości energię, są również dobrym źródłem błonnika pokarmowego, witamin i soli mineralnych. Błonnik wykazuje mniejsze stężenie cholesterolu całkowitego. Warto zastępować białe pieczywo pieczywem razowym, a ryż i ziemniaki kaszami.
  • Produkty nabiałowe. Szczególnie jogurty i sery dostarczają białko, witaminy oraz składniki mineralne. Fermentowane przetwory mleczne bogate są w bakterie probiotyczne, poprawiające pracę przewodu pokarmowego i wspierające prawidłowy skład flory bakteryjnej w jelitach.
  • Ryby i jajka. Raz, dwa razy w tygodniu warto przyrządzać tłuste ryby morskie, bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3. Poprawiają one pracę mózgu, obniżają stężenie cholesterolu, hamują powstawanie zakrzepów w ścianach naczyń krwionośnych. Jajka dostarczają białko, tłuszcze, witaminy i składniki mineralne. Nie należy z nimi jednak przesadzać, ponieważ zawierają zwierzęcy cholesterol.
  • Czerwone mięso. Jest źródłem białka i żelaza, ale należy je spożywać w umiarkowanych ilościach, kilka razy w miesiącu. Najlepiej podawać mięso pieczone lub duszone.

O czym jeszcze warto pamiętać?

Oczywiście nie można zapominać o ważnej roli wody oraz herbat ziołowych lub owocowych w diecie. Odpowiednia ilość płynów, przynajmniej 1,5 lita w ciągu doby, wspiera prawidłową pracę organizmu. Od czasu do czasu można sięgnąć po czerwone wino, które dzięki zawartości resweratrolu, wspiera zdrowie układu krążenia. Należy również ograniczyć ilość soli w diecie, zastępując ją ziołami i czosnkiem. Wykluczyć z diety warto żywność przetworzoną, pełną konserwantów, soli, cukru i tłuszczu. Niezdrowe słodycze można zastąpić gorzką czekoladą, orzechami, migdałami lub owocami suszonymi. Niewskazane są używki takie jak nikotyna, alkohol, czy nadmiar mocnej kawy. Zalecana jest natomiast regularna aktywność fizyczna, która powinna towarzyszyć każdemu w zdrowym stylu życia.

Dieta śródziemnomorska - zasady, zalety i wady, przepisy

Fot. iStock/Dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska — efekty, zalety i wady

Dieta śródziemnomorska jest przede wszystkim zalecana osobom chorującym na nadciśnienie, miażdżycę, mające problemy ze zbyt wysokim cholesterolem, oraz z sercem i tarczycą.

Przeprowadzone badania wskazują, że dieta śródziemnomorska obniża o co najmniej 50% częstość występowania zgonów sercowo-naczyniowych, zawałów serca oraz śmiertelności spowodowanej chorobą wieńcową. Małej zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych w menu diety śródziemnomorskiej chroni układ krążenia przed chorobami, zapobiega zwiększeniu krzepliwości krwi oraz dysfunkcjom  śródbłonka naczyniowego. Dodatkowym atutem jest obecność zielonolistnych warzyw i owoców bogatych w witaminę C, które sprzyjają dobrej kondycji serca. Zgodnie z wynikami badań dieta śródziemnomorska u osób stosujących ją, zmniejszyła ilość nowych zachorowań na chorobę Parkinsona i chorobę Alzheimera aż o 13%.

Dieta śródziemnomorska to dieta, w której królują produkty o niskim indeksie glikemicznym — bogate w błonnik i o niskiej zawartości cukrów prostych. dzięki temu nie powodują wahań poziomu glukozy i insuliny, co obniża ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II i insulinooporności.

Jeszcze warto wspomnieć o przeciwwskazaniach, których praktycznie w tym wypadku nie ma. W zasadzie po produkty z diety śródziemnomorskiej mogą sięgać wszyscy, o ile nie występuje alergia na nie.

Dieta śródziemnomorska — przepisy

Do zalet diety śródziemnomorskiej należy fakt, że posiłki są różnorodne, nieobwarowana sztywnymi zasadami. Duża ilość produktów zalecanych pozwala na prowadzenie smacznej, zdrowej i różnorodnej kuchni. Wyjątkiem od tej reguły mogą być ryby, orzechy oraz dobra oliwa z oliwek. Trzeba jednak przyznać, że ogólna dostępność i niewygórowany koszt powoduje, że jest to sposób żywienia dostępny dla większości osób.

Fot. iStock/Dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska — przepisy: śniadanie  

Jajecznica z suszonymi pomidorami — składniki:  

  • 3 jajka
  • kilka suszonych pomidorów
  • kromka chleba żytniego
  • kilka listków bazylii
  • oliwa z oliwek
  • ew. odrobina soli i pieprzu do smaku

Przygotowanie: 

  1. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, wbij jajka, dopraw solą i pieprzem, gdy się zetną, dodaj suszone pomidory i wymieszaj, następnie posyp bazylią.
  3. Podawaj z kromką chleba żytniego.

Dieta śródziemnomorska — przepisy: II śniadanie  

Zdrowa kanapka — składniki:

  • 2 kromki chleba żytniego z pełnego przemiału
  • 2 plastry pomidora
  • kilka listów rukoli
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 2 plastry mozzarelli

Przygotowanie: 

Na kromki chleba nałóż mozzarellę, pomidora, rukolę i bazylię. Jeśli lubisz, pokrop na przykład przed obłożeniem kanapkę odrobiną oliwy z oliwek.

Dieta śródziemnomorska — przepisy: obiad   

Polędwica z dorsza — składniki:

  • 2 polędwiczki z dorsza
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz cytrynowy
  • koperek
  • kasza jęczmienna

Przygotowanie:

  1. Mięso z dorsza umyj i następnie osusz ręcznikiem papierowym, po czym ułóż na folii aluminiowej.
  2. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny i pieprz cytrynowy, następnie natrzyj rybę z każdej strony.
  3. Na mięsie ułóż gałązki koperku, zawiń folię i piecz ok. 20 minut w piekarniku z termoobiegiem, w temperaturze 180ºC.
  4. Podawaj z kaszą jęczmienną.

Dieta śródziemnomorska — przepisy: podwieczorek

Koktajl z jogurtu i owoców — składniki:

  • kubeczek jogurtu greckiego
  • garść ulubionych miękkich owoców
  • pestki słonecznika do posypania

Przygotowanie:

  1. Jogurt zmiksuj z owocami i posyp słonecznikiem.

Dieta śródziemnomorska — przepisy: kolacja

Dieta śródziemnomorska - zasady, zalety i wady, przepisy

Fot. iStock/Dieta śródziemnomorska

Sałatka grecka — kolacja

  • ogórek szklarniowy
  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • 1 cebula czerwona
  • garść czarnych oliwek
  • opakowanie sera feta
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 6 łyżek oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Warzywa umyj, obierz jeśli trzeba i usuń nasiona z papryki. Pomidor i paprykę pokrój w kostkę, ogórka w plasterki, cebulkę w piórka, następnie dorzuć oliwki, pokrojoną fetę dopraw oliwą z oliwek i ziołami prowansalskimi.


źródło: www.mp.pl , www.przyslijprzepis.pl

Dieta Zdrowie

Dieta ketogeniczna przepisy – co jeść zgodnie z zasadami diety wysokotłuszczowej?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
5 stycznia 2021
Dieta ketogeniczna przepisy
Fot. iStock/Dieta ketogeniczna przepisy

Dieta ketogeniczna i przepisy jej towarzyszące, wbrew pozorom nie zmusza do jedzenia potraw nudnych i niesmacznych. Jest wiele pomysłów na przygotowanie różnorodnych posiłków, z produktami niedopuszczalnymi podczas stosowania innych diet redukcyjnych. Wdrażając przepisy, należy pamiętać, że dieta ketogeniczna nie jest dla każdego i najlepiej jej zasadność skonsultować z lekarzem.

Dieta keto (ketogeniczna, ketogenna) prowadzi do przestawienia organizmu na czerpanie energii z tłuszczów, a nie — jak dzieje się to na co dzień — z węglowodanów. Dieta keto ma za zadanie oduczyć organizm zapotrzebowania na cukier, który jest przyczyną wielu chorób. Rozpoczęcie czerpania energii z tłuszczów prowadzi do jego spalania, ponieważ po kilku dniach od wprowadzenia diety i odstawienia węglowodanów, głównym źródłem energii stają się ciała ketonowe, powstałe z rozpadu tłuszczów. Pierwotnie dieta keto była stosowana leczniczo u chorych na padaczkę, w której glukoza nasila pobudzenie neuronów i wzmaga napady. Dieta okazała się skuteczna, a dodatkowy atut w postaci spalania tkanki tłuszczowej i redukcji masy ciała spowodował, że sięgnęły po nią osoby, które chcą schudnąć.

Warto przy tym podkreślić, że lekarze nie zalecają diety keto jako sposobu na odchudzanie. Dieta bogatotłuszczowa stosowana bez wskazań medycznych (padaczka, wskazane choroby neurodegradacyjne lub metaboliczne), może nieść pewne ryzyko dla zdrowia, czego trzeba mieć świadomość. Mogą pojawić się niedobory ważnych dla zdrowia substancji,  zaburzenia stanu mikroflory jelitowej, uciążliwe zaparcia, zaburzenia lipidowe, czy kamica nerkowa.

Dieta ketogeniczna — przepisy zgodne z zasadami

W diecie ketogenicznej należy unikać węglowodanów, więc wykluczone są wszelkie słodycze i produkty zawierające cukier. Niewskazane są także pokarmy zbożowe, warzywa bulwiaste, warzywa strączkowe i korzeniowe, oraz większość owoców. Dieta ketogenna bazuje na tłuszczach roślinnych i zwierzęcych. Można je znaleźć w produktach takich jak: mięso, ryby i owoce morza, oleje, masło, orzechy. Zalecane jest awokado, oraz warzywa zielone i kiszone. W tej diecie dozwolone są produkty, które niedopuszczalne są w diecie niskotłuszczowej, czyli tłusty i kaloryczny smalec, śmietana, żółte sery, twaróg, majonez.

dieta keto - zasady, efekty, wady i zalety diety wysokotłuszczowej

Fot. iStock/dieta keto – zasady

Według założeń diety keto stosunek tłuszczów do węglowodanów powinien wynosić 3-4:1.

  • w przypadku 3:1 to 3 g tłuszczu przypadają na 1 g białka i węglowodanów;
  • w przypadku 4:1 – 4 g tłuszczu przypadają na 1 g białka i węglowodanów.

Planując posiłki w diecie ketogennej, z powodu wykluczenia wielu warzyw, owoców i produktów zbożowych, często potrzebna jest dodatkowa suplementacja takich składników jak: witamina D, wapń, magnez i cynk.

Nagłe przejście na dietę keto może być szokiem dla organizmu, dlatego trzeba być zdrowym i przygotować się do zmian. Wskazane jest przeprowadzenie jedno lub dwudniowej głodówki, aby oczyścić organizm z toksyn. Warto ją zaplanować na weekend, podczas odpoczynku, ze względu na możliwe gorsze samopoczucie i brak energii do działania. W tym czasie sięgaj po wodę, ziołowe herbatki pij jedynie wodę, oraz w małej ilości po soki warzywne. Po czasie głodówki można wprowadzać zasady nowej diety.

Dieta ketogeniczna — przepisy: śniadanie 

Posiłki w diecie ketogenicznej są wysokotłuszczowe, z dodatkiem białka i niewielkiej ilości węglowodanów pochodzących z wybranych warzyw lub owoców. Nie oznacza to jednak, że są nudne czy niesmaczne. Dzięki różnym przepisom dostępnym choćby w internecie można każdego dnia przygotować inny, smaczny posiłek, który nasyci, zapobiegnie napadom głodu oraz dostarczy potrzebne składniki odżywcze organizmowi. Przepisy można modyfikować, z zachowaniem zasad, jakie narzuca dieta ketogeniczna.

Poniżej znajdują się przykładowe przepisy na posiłki keto.

Jajecznica na boczku ze szczypiorkiem i pomidorem 

Dieta ketogeniczna przepisy

Fot. iStock/Dieta ketogeniczna przepisy

Składniki:

  • 2-3 jajka
  • łyżeczka masła
  • 3 plasterki boczku
  • szczypiorek
  • pół pomidora
  • sól

Przygotowanie:

  1. Boczek pokrój w kostkę. Masło rozgrzej na patelni, dodaj pokrojony boczek i podsmaż go.
  2. Połowę umytego pomidora pokrój w kostkę i przez chwilę smaż razem z boczkiem.
  3. Rozbij jajka do miseczki, roztrzep je widelcem, posól.
  4. Masę wlej do boczku z pomidorem i smaż na małym ogniu aż jajka się zetną. Posyp na koniec szczypiorkiem.

Dieta ketogeniczna — przepisy: II śniadanie 

Dieta ketogeniczna przepisy

Fot. iStock/Dieta ketogeniczna przepisy

Jogurt naturalny z orzechami

Składniki: 

  • kubeczek jogurtu naturalnego
  • garstka ulubionych orzechów

Przygotowanie: 

Orzechy posiekaj, dodaj do jogurtu.

Dieta ketogeniczna — przepisy: obiad

Dieta ketogeniczna przepisy

Fot. iStock/Dieta ketogeniczna przepisy

Pieczone udka z kurczaka z surówką z kiszonej kapusty

Składniki: 

  • 2 udka ze skórą
  • ulubione zioła do mięs
  • ząbek czosnku
  • kiszona kapusta
  • mała cebula
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • ew. pieprz

Przygotowanie:

  1. Udka obsyp ziołami i natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz olejem, wstaw przynajmniej na pół godziny do lodówki.
  2. Włóż udka do folii i piecz w temperaturze 180ºC przez godzinę.
  3. W międzyczasie przygotuj surówkę z kiszonej kapusty — kapustę poszatkuj, dodaj do niej drobno pokrojoną cebulę oraz oliwę z oliwek. Wymieszaj. Jeśli lubisz, dopraw solą i pieprzem.

Dieta ketogeniczna — przepisy: przekąska

Fot. iStock/Dieta ketogeniczna przepisy

Sałatka z awokado

  • ogórek
  • awokado
  • ząbek czosnku
  • czerwona cebula
  • natka pietruszki
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • ulubione zioła do sałat

Przygotowanie:

  1. Ogórek umyj, obierz, pokrój. Awokado obierz ze skóry, pokrój, czerwoną cebulę pokrój w wąskie piórka. Warzywa wymieszaj ze sobą, skrop niewielką ilością soku z cytryny, dopraw ziołami oraz oliwą z oliwek. Posyp na koniec drobno posiekaną natką z pietruszki.

Dieta ketogeniczna — przepisy: kolacja

Śledź pod pierzynką

Składniki:

  • 2 płaty śledzia solonego
  • 3 ugotowane żółtka
  • ogórek kiszony
  • pół dużej cebuli
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

Przygotowanie śledzi zacznij dzień przed kolacją, aby danie zdążyło się „przegryźć”.

  1. Śledzie wymocz w zimnej wodzie. Wymoczone śledzie opłucz i odsącz, pokrój w kostkę.
  2. Ugotuj jajka na twardo, białka odłóż, żółtka pokrusz.
  3. Pokrój w kostkę ogórki i cebulę.
  4. Składniki wymieszaj ze śmietaną i majonezem, dopraw solą i pieprzem. Odstaw na kilka godzin do lodówki.

Przechodząc na dietę keto, warto wykonać wcześniej odpowiednie badania. Dieta wysokotłuszczowa nie jest powszechnie zalecana i powinna być przemyślanym wyborem. Unikać jej powinny na pewno osoby z chorobami wątroby i nerek, dną moczanową, wrodzonymi wadami metabolizmu kwasów tłuszczowych, porfirią, refluksem żołądkowo-przełykowym, oraz problemami z prawidłowym stanem odżywienia.


źródło:  dieta-ketogenna.pl ,anetaflorczyk.net

 


Zobacz także

Dziecięce zęby kontra słodycze. Które są OK, a których nie dawać?

Pomyśl o zdrowiu intymnym. Działaj zanim pojawią się kłopoty!

Męczą cię bóle stawów? To może być oznaka poważnej choroby