Czekolada – dla wielu ludzi słodycz idealna. Tabliczka pachnącej czekolady, słodkiej lub gorzkiej, często z różnymi dodatkami, traktowana jest jako pierwsza pomoc podczas gorszego dnia, oraz zastrzyk szybkiej energii. Trudno opanować chęć na odrobinę słodyczy i rzadko kiedy kończy się na jednej kostce – jej miłośnicy potrafią zjeść na raz całą tabliczkę! Dlaczego tak bardzo kochamy czekoladę i nie potrafimy się jej oprzeć?
Czekolada gorzka, deserowa, czy mleczna?
Czekolada wytwarzana jest przede wszystkim z miazgi kakaowej oraz tłuszczu kakaowego. Dobrej jakości czekolady zawierają od 70% wzwyż kakao w swoim składzie, a mleczna i biała mają znacznie mniej kakao niż ciemna – najczęściej około 33%.
Gorzka czekolada – w jej składzie znajduje się przede wszystkim miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy i cukier. Zawiera co najmniej 70% miazgi kakaowej.
Czekolada deserowa – jest bardziej słodka od czekolady gorzkiej, ponieważ zawiera od 30 do 75% miazgi kakaowej, pozostałe składniki to tłuszcz kakaowy, cukier i dodatki.
Mleczna – łagodna i słodsza w smaku. Zawartość miazgi kakaowej w składzie mlecznej czekolady nie przekracza 50%.
Biała czekolada – w najlepszych białych czekoladach znajdziemy maksymalnie 33% masła kakaowego, ale zazwyczaj znacznie mniej,
Kuwertura – zawiera nie mniej niż 35% suchej masy kakaowej, otrzymuje się ją z wyrobów kakaowych i cukrów. Nie jest traktowana ściśle jako czekolada, a raczej produkt wykorzystywany do przygotowania polewy czekoladowej.
Na to, czy dana słodycz jest czekoladą, czy raczej wyrobem czekoladopodobnym, wpływa nie jej smak, ale ilość kakao w składzie. A co do składu – najlepiej, by nie było w nim dodatków takich jak olej palmowy czy syrop glukozowo-fruktozowy.
Czekolada gorzka – wartości odżywcze
Gorzkie czekolady, dzięki wysokiej zawartości kakao (70% i więcej), dostarczają wielu cennych składników odżywczych. Znajdziemy w ich składzie takie substancje jak: białko, magnez, żelazo, potas, cynk, miedź, mangan, niacyna, flawonoidy, teobromina, błonnik, antyoksydanty, fenylotylamina, witaminy A, E i z grupy B, kwasy omega-6. Gorzka czekolada nie jest tucząca – jedna kostka dostarcza około 30 kcal. Przy jej pozytywnym wpływie na zdrowie, zdecydowanie warto po nią sięgać. Im więcej kakao, tym większe zalety dla zdrowia i urody, jeśli więc najdzie nas ochota na czekoladę, warto wybierać właśnie gorzką.
Czekolada – właściwości dla zdrowia
Nie wspominając już o smaku, wysoka zawartość kakao w czekoladzie ma wiele właściwości dla zdrowia, o których warto wiedzieć. Aby naprawdę służyła zdrowiu, dzienna porcja ciemnej czekolady (70% kakao) nie powinna przekraczać 2-3 kostek.
Czekolada hamuje kaszel
Teobromina obecna w kakao, wpływa na pracę nerwu błędnego, który odpowiada za odruch kaszlu. Naukowcy uważają, że ciemna czekolada hamuje kaszel, choć nie leczy jego przyczyny. Można ją jako doraźną pomoc, a leczenie uporczywego kaszlu skonsultować z lekarzem lub farmaceutą.
Łagodzi nerwy
Ciemna czekolada obfituje w dobrej jakości węglowodany, żelazo, potas i magnez, dzięki którym nie tylko dodaje dobrej energii, ale wpływa na układ nerwowy. Magnez koi nerwy i podnosi sprawność intelektualną, pobudza umysł do pracy. To naturalny „antydepresant”, który dzięki fenylotylaminie podnosi produkcję serotoniny, odpowiedzialnej za dobry nastrój.
Gorzka czekolada na odchudzanie
Gorzka czekolada pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Nie tylko przyspiesza metabolizm, ale gwarantuje uczucie sytości, dzięki czemu po zjedzeniu kostki zdrowej, gorzkiej czekolady, mija nas ochota na podjadanie czegoś innego, znacznie mniej zdrowego. Wynika to z faktu, że gorzka czekolada ma dość niski indeks glikemiczny, więc po jej zjedzeniu poziom glukozy we krwi wzrasta powoli, ograniczając napady głodu. Warto przy tym jeszcze wspomnieć, że pozytywnie wpływa na nastrój, co podczas diety bywa dość trudny do utrzymania.
Chroni serce
Gorzka czekolada obniża ryzyko rozwoju chorób serca. Zdaniem włoskich naukowców, regularne sięganie po gorzką czekoladę może redukować stany zapalne łączone z chorobami serca. Flawonoidy w niej obecne działają przeciwzakrzepowo, chroniąc układ krwionośny oraz serce przed chorobami.
Gorzka czekolada wzmacnia zęby
Sięganie po gorzką czekoladę zmniejsza ryzyko próchnicy, dzięki zawartości teobrominy. Ten alkaloid obecny w kakao wzmacnia szkliwo, a tanina utrudnia bakteriom przyklejanie się do powierzchni zębów. Flawonoidy hamują powstawanie niebezpiecznych kwasów, a polifenole zapobiegają infekcjom dziąseł i powstawaniu próchnicy.
Poza tymi zaletami, naukowcy udowodnili również, że flawonoidy, których w gorzkiej czekoladzie nie brakuje, wpływają na zahamowanie rozwoju komórek nowotworowych, ułatwiają przepływ krwi do mózgu, a także chronią skórę przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym.
Gorąca czekolada do picia
Gorąca czekolada do picia to napój, po który z chętnie sięgamy w chłodne dni. Cudownie rozgrzewa, a swoim zapachem szybko relaksuje i poprawia humor. Najczęściej do kubków trafia gorąca czekolada do picia z gotowych opakowań. Wystarczy zalać wodą lub mlekiem i gotowe. Jednak nie jest to najzdrowszy wybór. W gotowych produktach znajdziemy mnóstwo cukru, sztucznych aromatów i barwników, w dodatku nie brakuje w nich niepotrzebnych kalorii. Samodzielne przygotowanie w domu kubka czekolady do picia nie jest bardzo czasochłonne, a w efekcie uzyskamy napój nie tylko pyszny, ale i zdrowy. Sięgnięcie po naturalne kakao lub gorzką czekoladę oraz mleko, da napój gęsty i kremowy, zawierający sporą dawkę dobrych dla zdrowia substancji. Zamiast cukru, napój można dosłodzić miodem, melasą, syropem klonowym. Głębię smaku i aromatu można uzyskać, dodając do napoju chili, cynamonu, kardamonu lub gałki muszkatołowej, wanilię lub imbir.
Gorąca czekolada do picia – prosty przepis
- pół tabliczki gorzkiej czekolady,
- pół szklanki mleka,
- do smaku przyprawy i miód /cukier lub inny słodzik
Wystarczy mocno podgrzać mleko i dodać do niego połamaną czekoladę. Miksturę podgrzewa się aż do zagotowania i zdejmuje z ognia. Dopiero teraz przyszedł czas na dosłodzenie i dodanie odpowiednich przypraw, jeśli ktoś lubi takie rozwiązania.
Kto nie powinien sięgać po czekoladę?
Czekolada, mimo wielu niepodważalnych zalet, nie jest polecana każdemu. Zdecydowanie nie przysłuży się osobom o wrażliwym układzie trawiennym, ponieważ może wywoływać zgagę i zaparcia. Chorzy na cukrzycę, osoby z chorobami nerek i pęcherza moczowego, również powinny jej unikać. Wiadomo także, że czekolada może wywoływać ataki migreny oraz jest zaliczana do jednych z najczęstszych alergenów.