Zdrowie

Co się dzieje z twoim ciałem, jeśli codziennie wypijasz kieliszek wina

Redakcja
Redakcja
4 sierpnia 2020
fot. iStock
 

Picie wina jest tak stare jak świat, no, prawie ;). Ludzie polubili je od razu i ta miłość trwa już około  osiem tysięcy lat. W całej historii wino było używane podczas uroczystości, ceremonii religijnych, do uzdrawiania i pocieszania osób starszych. Nie brakuje również peanów nad jego zastosowaniem dla poprawy zdrowia Więc, co dzieje się z twoim ciałem, kiedy wypijasz kieliszek wina?

Badania wykazały, że umiarkowane picie od jednej do dwóch lampek dziennie dobrego wina ma pozytywny wpływ na zdrowie. Nacisk kładziony jest na umiarkowane spożycia! Wino, jak każdy alkohol, może doprowadzić do uzależnienia i negatywnych konsekwencji picia. Lekarze zalecają, aby nie przesadzać z tym ulubionym napojem. Nadmierne spożywanie alkoholu prowadzi do chorób i innych problemów zdrowotnych.

Czternaście potencjalnych korzyści zdrowotnych wynikających z picia wina

Uważa się, że picie wina zapewnia niezliczone korzyści dla organizmu. Ale czy powinieneś pić wino czerwone czy białe?

Czerwone wino jest zdrowsze, ponieważ w procesie fermentacji czerwonych winogron pozostawia się skórki. W przypadku odmiany białej, proces fermentacji  nie obejmuje skórek winogron. Te z kolei zawierają przeciwutleniacze, które chronią twoje komórki. Oto lista potencjalnych korzyści zdrowotnych, które czekają na nas w kieliszku wina:

Poprawa zdrowia serca

Picie wina pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia jakiejkolwiek choroby sercowo-naczyniowej lub zawału serca. Osoby pijące słabo lub w ogóle nie pijące wina, częściej umierają przedwcześnie niż osoby pijące umiarkowanie. Częściowo wynika to ze zdolności wina do rozszerzania tętnic i zwiększania przepływu krwi. To rozszerzenie zmniejsza ryzyko zakrzepów krwi lub uszkodzenia serca.

Zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory

Wino ma właściwości zwalczające raka, to dzięki bogactwu przeciwutleniaczy. Niektórzy badacze sugerują, że picie umiarkowanej ilości wina spowolni rozwój określonych typów komórek rakowych. Może to wynikać z tego, że ten sfermentowany sok zawiera fenole, które spowalniają wzrost raka prostaty i raka wątroby.

Obniża poziom cholesterolu

Wino podnosi poziom HDL (dobrego cholesterolu) i blokuje LDL (zły cholesterol), który powoduje uszkodzenie wyściółki tętnic. Uważa się, że picie wina może zwiększyć HDL nawet o pięć do piętnastu procent.

Walczy z osteoporozą

Osteoporoza powoduje osłabienie i demineralizację kości, czyniąc je kruchymi i słabymi. Niektóre badania sugerują, że umiarkowane picie czerwonego wina wzmacnia mineralizację kości zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn.

Dba o zdrowie mózgu

Badania wykazały, że picie czerwonego wina w połączeniu ze zdrową dietą, taką jak dieta śródziemnomorska, może spowolnić choroby neurologiczne związane z wiekiem (takie jak choroba Parkinsona i Alzheimera).

Pomaga kontrolować masę ciała

Niektórzy badacze sugerują, że picie wina może pomóc kontrolować wagę. Niestety wyniki nie dają pewności, ale warto o tym wspomnieć. Uważa się również, że winko może pomóc spalić dodatkowe kalorie. To myślenie zostało ostatnio zakwestionowane. Wciąż odkrywana jest pełna wiedza na temat wina i kontroli wagi.

Za każdym razem, gdy pijesz alkohol, przyjmujesz dodatkowe kalorie. Przeciętna szklanka czerwonego zawiera około 125 kalorii jedną lampkę. Podczas gdy przeciętny kieliszek białego wina ma około 120 kalorii. Jeśli jednak nie chcesz rezygnować z alkoholu na diecie, wino jest najrozsądniejszą i najzdrowszą opcją.

Zwalcza infekcje

Uważa się, że picie jednego kieliszka wina dziennie, pomaga organizmowi zwalczać infekcje, zwłaszcza te w jelitach.

Helicobacter pylori to bakteria wywołująca zapalenie błony śluzowej żołądka, problemy żołądkowe i wrzody. Wino chroni jelita przed tego typu bakteriami. Może również pomóc chronić jelita przed salmonellą, czy zanieczyszczeniem żywności.

Obniża poziom cukru we krwi

Uważa się, że kobiety przed menopauzą, które piją co najmniej dwa kieliszki wina dziennie, są mniej podatne na cukrzycę typu 2. Pomaga również w kontroli glikemii i pomaga w walce z insulinoopornością.

Wydłuża życie (podobno)

Picie wina pomaga dłużej żyć, zwłaszcza jeśli stosujesz zdrową dietę śródziemnomorską z dużą ilością warzyw, owoców i ryb, orzechów i produktów pełnoziarnistych.

Pomaga poczuć  się szczęśliwszym

Umiarkowane picie wina poprawia ogólny nastrój i samopoczucie. Wiedzieli o tym nawet starożytni. Chyba każdy z nas doświadczył tego działania, 😉

Wino poprawia wzrok

Wino zawiera resweratrol, który pochodzi ze skórki winogron używanych do produkcji wina. Czerwone wino zawiera więcej resweratrolu niż białe. Resweratrol może zapobiegać utracie wzroku. Zmniejsza stany zapalne i stres oksydacyjny, co wpływa na równowagę wolnych rodników i przeciwutleniaczy w organizmie. Może pomóc w walce z powszechną utratą wzroku, zwłaszcza w podeszłym wieku.

Pomoże w przypadku takich chorób, jak:

  • Jaskra
  • Zaćma
  • Zwyrodnienie plamki żółtej
  • Retinopatia cukrzycowa

Zmniejsza ryzyko udaru

Umiarkowane picie może zapobiec powstawaniu zakrzepów krwi, ponieważ wino jest naturalnym środkiem rozrzedzającym. Fenole i resweratrol działają, jako rozcieńczalnik.

Poprawia kondycję skóry

Wino zawiera wiele przeciwutleniaczy, które mogą wspomóc twoją skórę, spowalniając rozwój bakterii trądzikowych. Przeciwutleniacze działają odmładzająco na skórę, sprawiając, że jest jaśniejsza i bardziej elastyczna. Picie wina stymuluje również przepływ krwi, czyli poprawia krążenie, co może zapobiegać powstawaniu zmarszczek.

Chroni zęby

Wierz lub nie, picie sfermentowanego soku winogronowego może pomóc w walce z bakteriami znajdującymi się w jamie ustnej. Polifenole w winie spowalniają bakterie powodujące próchnicę i odpowiedzialne za powstawanie płytki nazębnej. Oczywiście


źródło: powerofpositivity.com

Zdrowie

Jak wybrać najzdrowsze wino?

Redakcja
Redakcja
4 sierpnia 2020
Jak wybrać najzdrowsze wino?
Fot. iStock – Jak wybrać najzdrowsze wino?
 

Picie wina jest zdrowe, o ile zdecydujesz się pić z umiarem i rozsądnie się odżywiać. Więc jak wybrać najzdrowsze wino? To nie tylko kwestia ceny trunku. Oto lista nakazów i zakazów wyboru najzdrowszych odmian.

Jak wybrać najzdrowsze wino?

Wybierz czerwone wino

Ponieważ czerwone wino ma więcej przeciwutleniaczy, jego wybór przyniesie więcej korzyści zdrowotnych. Wybieraj wina z największą ilością resweratrolu, ponieważ zawierają one winogrona o grubej skórce. Petite Sirah lub Cabernet Sauvignon to dwie czerwone odmiany o wysokiej zawartości resweratrolu. Warto je polubić.

Poszukaj niższego poziomu alkoholu

Zawartość alkoholu w winie waha się od 9 do 16 procent. Co ciekawe, ponieważ alkohol pochodzi z cukru gronowego, im więcej alkoholu, tym wyższa zawartość cukru w ​​partii. Tak więc picie słabszego wina, to wybór trunku o niższej zawartości cukru. Riesling i włoskie Moscato to przykłady produktów o niższej zawartości alkoholu (i cukru).

Pamiętaj, że dziś bez trudu kupisz wina bezalkoholowe. 🙂

Kup zrównoważone wino z gospodarstwa

Kupując wino uprawiane w sposób zrównoważony, wiesz, że otrzymujesz odmianę, która nie została wyprodukowana z winogron spryskanych pestycydami lub innymi syntetycznymi chemikaliami. Wybór jak najbardziej ekologicznego produktu, sprawdzi się również w tej dziedzinie.

Te wina również nie zawierają siarczynów. Siarczki są naturalnym produktem ubocznym produkcji wina. Pomagają np.  stabilizować napój. Siarka jest używana w produkcji wina, aby zapobiec rozwojowi bakterii i drożdży.  Jeśli producent ma Eko-produkt z pewnością się tym pochwali. Czytaj etykiety!

Zachowaj umiar

Bez tego żadne wino nie będzie dla ciebie zdrowe! I kropka.

Umiar jest kluczem do picia wina w celu poprawy zdrowia

Wiesz już, że zbyt dużo alkoholu jest szkodliwe dla zdrowia. Wszystko, od utraty przytomności po napady padaczkowe, wymioty i zabójcze bóle głowy, wynika z nadmiernego picia. Ale picie zbyt dużej ilości wina może również powodować problemy psychiczne, problemy z sercem, uszkodzenie wątroby, problemy z trzustką i niektóre rodzaje raka. O uzależnieniu od alkoholu chyba nie musimy wspominać.

Jeśli chodzi o picie jakichkolwiek napojów alkoholowych, pamiętaj, że kluczem jest umiar, a alkohol jest tylko dla pełnoletnich smakoszy! 

Kiedy pijesz umiarkowanie i dbasz o zdrową, zbilansowaną dietę, maksymalizujesz korzyści zdrowotne wynikające z picia wina. Wino poprawia zdrowie serca, mózgu i żołądka. Pomaga również czuć się szczęśliwszym i żyć dłużej. Niektóre badania mówią nawet o jego zbawiennym wpływie na utrzymanie odpowiedniej masy ciała.

Przy tak wielu wspaniałych korzyściach, nic dziwnego, że picie wina jest tak powszechnym nawykiem. Zbierz więc przyjaciół i rodzinę na obfity kieliszek ulubionej odmiany z najlepszych winogron, o najniższej zawartości alkoholu i z ekologicznej farmy. Na zdrowie! 😉


źródło: powerofpositivity.com

Zdrowie

Ogórki kiszone na sucho. Są gotowe już następnego dnia – oszalejecie na ich punkcie!

Redakcja
Redakcja
4 sierpnia 2020
Ogórki kiszone na sucho
Fot. iStock / Ogórki kiszone na sucho – Ogórki kiszone na sucho

Kochasz kiszone ogórki, ale nie chce ci się odstawiać tego całego cyrku ze słoikami, gliniankami i – co najgorsze – czekać i czekać? Mamy dobrą wiadomość, możesz je ukisić już w 24 godziny! A zamiast słoika wystarczy woreczek strunowy! Wypróbuj koniecznie przepis na ogórki kiszone na sucho.

Ogórki kiszone na sucho – o co chodzi?

Od pewnego czasu Internet podbija przepis na ogórki kiszone na sucho, bez wody. W zasadzie jest to przepis na ogórki małosolne, bowiem cały proces trwa jedyne 24 h, a to za mało, by otrzymać tradycyjne kiszonki. Ale… małosolne są najlepsze – każdy to wie! Jak je przygotować? To tak proste, że zdziwisz się, że jeszcze tego nie zrobiłaś!

Ogórki kiszone na sucho. Są gotowe już następnego dnia - oszalejecie na ich punkcie!

Fot. iStock

Ogórki kiszone na sucho, bez wody — przepis

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej do przetworów
  • korzeń chrzanu
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 gałązki kopru z baldaszkami (ew. pęczek koperku)
  • opcjonalnie liść wiśni, porzeczki lub chrzanu

 Przygotowanie:

  1. Ogórki umyj, odetnij końcówki i wrzuć do woreczka z zamknięciem strunowym.
  2. Korzeń chrzanu pokrój na małe kawałki, a ząbki czosnku na plasterki, a także liść chrzanu wiśni lub porzeczki, jeśli są przygotowane. Wymienione składniki i gorczycę wrzuć do ogórków i równo oprósz wszystko solą. Usuń dłonią nadmiar powietrza z woreczka i go zamknij. Potrząśnij ogórkami, tak by sól i składniki równomiernie się rozłożyły.
  3. Włóż woreczek z ogórkami na 4 godziny do lodówki, a przez kolejne 20-48 godzin wyjmij i trzymaj w temperaturze pokojowej.
  4. Po otwarciu woreczka ogórki należy trzymać w lodówce.


źródło:  beszamel.se.pl, www.poradnikzdrowie.pl, fajnyogrod.pl

Zobacz także

Co i jak jeść w ciąży. Dieta przyszłych mam

Przepis na domowe mleko migdałowe

10 korzyści z mleka migdałowego, dla których warto po nie sięgać

8 sposobów jak poradzić sobie z przeziębieniem i grypą