Go to content

9 produktów, które najczęściej powodują zgagę

Zgaga sama w sobie nie jest chorobą, a raczej objawem problemów, np. z refluksem przełyku. To nieprzyjemne uczucie pieczenia czy palenia w klatce piersiowej powstaje, gdy zjemy coś, co powoduje zarzucanie treści żołądka w górę. Cofanie się treści żołądkowej do przełyku jest częstym problemem, nie tylko u kobiet w ciąży. 

Zgagę powoduje kilka czynników takich, jak spożywanie zbyt obfitych posiłków, wysiłek po jedzeniu, leżenie z pełnym żołądkiem, a nawet kichanie czy kaszel. Jeśli objawy są uciążliwe, trzeba skorzystać z pomocy lekarza. A jeśli pojawia się jedynie przy spożywaniu pewnych produktów, po prostu należy ich unikać. A jakie produkty spożywcze najczęściej powodują problemy ze zgagą?


źródło: gastrologia.mp.plmamzdrowie.pl

Fot. Pixabay / <a href=”https://pixabay.com/pl/kawa-pi%C4%87-nap%C3%B3j-zu%C5%BCywaj%C4%85-po%C5%BCre%C4%87-869203/”target="_blank">Foundry</a> / <a href="http://bit.ly/CC0-PD”target="_blank">CC0 Public Domain</a>\n

1/9 Kawa

Szczególnie kawa rozpuszczalna przyczynia się do wystąpienia problemów ze zgagą. Kofeina w niej zawarta, powoduje zwiększające wydzielanie soków żołądkowych. Należy unikać dodawania do niej tłustej śmietanki, zastępując ją mlekiem. Najlepiej pić słabszy napar kawy mielonej.

Fot. iStock /naito8

2/9 Czarna herbata

Czarna herbata, podobnie jak kawa powoduje problemy ze zgagą. Lepiej wybierać herbatę zieloną czy czerwoną, ziołowe (oprócz mięty, która rozluźnia zwieracz przełyku i zwiększa produkcję soków trawiennych) również powinny być łagodniejsze dla żołądka.

nałóg alkoholowy Fot. iStock / kieferpix

3/9 Alkohol

Szczególnie mocne alkohole szkodzą, podrażniając uszkodzoną śluzówkę żołądka i przełyku. Jeśli masz problemy ze zgagą i masz ochotę na alkohol, wybieraj ten delikatniejszy, typu wino lub mocno rozcieńczone drinki. Możesz popijać go również wodą.

czekolada Fot. iStock / Eva Katalin Kondoros

4/9 Czekolada

Pyszna, pachnąca i ukochana przez wielu czekolada negatywnie wpływa na mięśnie zwieracza żołądka, rozluźniając go. W dodatku zawartość tłuszczu i kakao nasila problemy.

Fot. iStock

5/9 Tłuste potrawy

Trudno unikać tłuszczu w pożywieniu, również z tego powodu, że jest on nośnikiem smaku i w nim rozpuszczają się niektóre witaminy. Ale przy problemie ze zgagą lepiej unikać tłustych mięs, wędlin, parówek czy pasztetów, ponieważ tłuszcz stymuluje produkcję cholecystokininy, która rozluźnia dolny zwieracz przełyku otwierając drogę powrotną trawionemu pokarmowi.

Fot. iStock / anandaBGD

6/9 Cytrusy i soki owocowe

Są one niewskazane, ze względu na wysoką kwasowość, która może podrażniać przełyk.

Fot. Pixabay / <a href=”https://pixabay.com/pl/coca-cola-butelka-beach-retro-821512/”target="_blank">fancycrave1</a> / <a href="http://bit.ly/CC0-PD”target="_blank">CC0 Public Domain</a>\n

7/9 Napoje gazowane

Bąbelki powstające z powodu obecności dwutlenku węgla w napoju, zwiększają w żołądku ciśnienie wypychające kwas do przełyku.

Fot. Pixabay / <a href=”https://pixabay.com/pl/cupcakes-zdobione-polewa-cytrynowa-1285951/”target="_blank">skeeze</a> / <a href="http://bit.ly/CC0-PD”target="_blank">CC0 Public Domain</a>\n\n \n

8/9 Słodycze

Zawarty w nich tłuszcz i cukier może powodować nadkwaśność, która prowadzi do zgagi.

czosnek Fot. Pixabay / <a href=”https://pixabay.com/pl/czosnek-prasa-czosnek-przyprawa-635375/”target="_blank">Counselling</a> / <a href="http://bit.ly/CC0-PD”target="_blank">CC0 Public Domain</a>\n

9/9 Czosnek, cebula i por

Te warzywa najczęściej powodują problemy ze zgagą, ponieważ drażnią śluzówkę żołądka.