Go to content

7 produktów pozornie zdrowych, które kryją w sobie niemiłe niespodzianki

Fot. Pixabay / Unsplash / CC0 Public Domain

Moda na bycie „fit” i świadomość własnego zdrowia sprawia, że baczniej przyglądamy się temu, co trafia na nasze talerze. Szukamy alternatyw dla zwykłego śniadania, sięgamy po różne płatki, nie chcemy pić zwykłej wody, sięgamy po smakowe. Tylko czy zawsze te z pozoru zdrowe produkty, wychodzą nam na zdrowie? 

Sprawdź, czy w twoim menu nie znajdują się produkty, których nie powinniśmy jeść w większych ilościach

1. Tucząca granola

Granola wydaje się być śniadaniem idealnym. Można ją określić jako mieszaninę płatków zbożowych, orzechów i suszonych owoców.Ale możemy w niej znaleźć również dodatek miodu i tłuszczu. Sposób jej produkcji powoduje, że zawiera ona większą ilość kwasów tłuszczowych nasyconych i jest bardziej kaloryczna – 100 gramów granoli ma ok. 410 kalorii.

 Fot. Pixabay / rosegold / CC0 Public Domain


Fot. Pixabay / rosegold / CC0 Public Domain

2. Płatki kukurydziane pełne cukru

Zwykłe płatki śniadaniowe mogą się wydawać bezpieczną alternatywą, dla tych wszystkich chrupiących płatków, oblanych miodem lub innymi dodatkami. Często sięgamy po nie na śniadanie i hojnie sypiemy je do miseczek dzieci. W końcu są lekkie, chrupiące i z kukurydzy, muszą być zdrowe. Niestety, żywność wysoko przetworzona nie sprzyja naszemu zdrowiu, a płatki po przeróbce nie mają wiele wspólnego z kukurydzą. W rzeczywistości nie mają substancji odżywczych, za to zawierają bogactwo cukrów prostych, które w nadmiarze nikomu nie służą. Zamiast płatków kukurydzianych, wybierajcie owiane, ale nie te błyskawiczne, bo one  są pozbawione błonnika.

 Fot. Pixabay / tookapic / CC0 Public Domain


Fot. Pixabay / tookapic / CC0 Public Domain

3. Wody pełne sztucznego smaku

Bierzesz w półki wodę smakową, bo liczysz na dodatek naturalnego soku z owoców? Lepiej zerknij na etykietę, bo soku może być tyle co kot napłakał, za to sztuczne aromaty rekompensują braki naturalnych składników. Jeśli producent dodał syntetyczne witaminy, mogły się tam również znaleźć konserwanty i cukier. Jeśli masz wątpliwości co do zdrowego składu, zrób własną wodę smakową, to naprawdę proste.

woda gazowana

Fot. Pixabay / yunjeong / CC0 Public Domain

4. Napoje typu cola light

Mimo kuszącego w nazwie hasła „light” wcale taka zdrowa ona nie jest. Owszem, zawiera nieporównywalnie mniej kalorii od oryginału, ale zamiast cukru, w składzie ma kontrowersyjny słodzik – aspartam. Podobnie jak w zwykłej coli, tak i tutaj znajdziemy kwas fosforowy, który może być przyczyną niedoboru wapna w kościach, co prowadzi do rozwoju osteoporozy.

5. Odtłuszczone jogurty

Wydają się być idealną przekąską dla osób będących na diecie. Owszem, jogurty są bardzo zdrowe, ale te odtłuszczone kryją za swoim 0% niechlubne sekrety. Odtłuszczone produkty mleczne hamują wchłanianie witamin A, D, E i K (rozpuszczalne właśnie w tłuszczach), mogą również powodować fermentację w jelitach. Bez tłuszczu pokarmy są uboższe, ponieważ różne związki nie są wchłaniane przez organizm.

Fot. Pixabay / LeFox / CC0 Public Domain

Fot. Pixabay / LeFox / CC0 Public Domain

6. Ciemne pieczywo

Jeśli wydaje się tobie, że każde ciemne pieczywo jakie wrzucasz do koszyka z zakupami, jest zdrowe, to nie prawda. Zdrowe i pełnowartościowe pieczywo jest wypiekane z mąki pełnoziarnistej, jak najmniej oczyszczonej. Widać że taki chleb ma inną strukturę i ciężar, napakowany jest często zdrowymi ziarnami zbóż. A jego podróbka, to zwykły chlebowy „zapychacz”, wypiekany z mąki oczyszczonej, jedynie zabarwiany karmelem. Tu nie ma wiele wspólnego ze zdrowym jedzeniem.

 Fot. Pixabay / condesign / CC0 Public Domain


Fot. Pixabay / condesign / CC0 Public Domain

7. Suszone owoce z siarką

Owoce suszone są cenne, ponieważ stają się skoncentrowanym źródłem witamin i minerałów, ale są także kaloryczne. Zawierają  dużo więcej cukru, a przez to kalorii- 100 gramów dostarcza średnio około 250 – 300 kcal. Owoce konserwuje się poprzez dodatek dwutlenku siarki, który chroni przed rozwojem bakterii, drożdży i pleśni. W niewielkich ilościach nie jest on toksyczny, ale u niektórych osób może wywoływać reakcje alergiczne.

Fot. Pixabay / szejnao09190 / CC0 Public Domain

Fot. Pixabay / szejnao09190 / CC0 Public Domain