Psychologia Samorozwój

Syndrom odroczonego szczęścia. Dlaczego wciąż czekasz na to, by być szczęśliwą?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
28 kwietnia 2021
Syndrom odroczonego szczęścia
Fot. iStock
 

Syndrom odroczonego szczęścia dotyczy osób, które dążą do tego, by mieć lepiej i więcej, odkładając swoje szczęście na później. Odsuwają od siebie dobre rzeczy, stawiając kolejne warunki do spełnienia, by poczuć zadowolenie. Syndrom odroczonego szczęścia tworzy sytuację, w której pojawia się dokuczliwy deficyt, ciągle czegoś brakuje.

Będę szczęśliwa dopiero wtedy, gdy … czyli syndrom odroczonego szczęścia

Tym krótkim stwierdzeniem można idealnie zobrazować to, czym jest syndrom odroczonego szczęścia. Polega on na „odkładaniu szczęścia” na później, stawiając sobie kolejne warunki, od których spełnienia uzależnione jest szczęście. To jak wieczna pogoń bez mety, bo potrzeby i marzenia ciągle rosną. Gonisz za tym co trudno jest osiągnąć, a za czym zawsze tęsknisz. Może tak się dziać nawet do chwili, gdy nic już nie cieszy, przychodzi wypalenie w życiu osobistym, jak i zawodowym.

Wiele osób wykazuje tendencje do myślenia „będę szczęśliwa dopiero wtedy, gdy”: kupię dom, zmienię pracę, nauczę się języka, kupię nowy samochód, schudnę. Przykłady można mnożyć w nieskończoność, ale sens jest jeden — poświęcanie się, odbieranie sobie prawa do szczęścia tu i teraz. Oczekiwanie może być ekscytujące, planowanie szczęśliwej przyszłości daje chwilową satysfakcję, ale jest ryzykowne, ponieważ nigdy nie ma pewności do tego, co może przydarzyć się w życiu.

Dlaczego tak się dzieje? 

Syndrom odroczonego szczęścia może mieć różne przyczyny. Głównym jest brak akceptacji lub zadowolenia ze stanu obecnego, chęć posiadania czegoś więcej, zaznania lepszego życia. Przez to omija cię poczucie zadowolenia z obecnego życia, pojawia się z czasem frustracja i wiele innych, negatywnych emocji. Żadne bieżące osiągnięcie nie cieszy, wydaje się malutkie w porównaniu z tym, na co dopiero czekasz. Przyczyna odkładania szczęścia na później może też wynikać ze strachu przed porażką. To z kolei powoduje odsunięcie ryzyka w czasie, a tym samym zatrzymuje w jednym miejscu. To nie jest dobre dla nikogo — strach blokuje rozwój, powoduje stagnację i zniechęca do działania.

Syndrom odroczonego szczęścia — czy można z nim walczyć?

Można, ale nie jest to łatwe, ponieważ w wielu przypadkach po prostu nie zdajemy sobie sprawy z tego, że problem istnieje. Jeśli jednak docierają jasne sygnały, że coś jest na rzeczy, trzeba zmierzyć się z problemem. Warto zatrzymać się na chwilę i przyjrzeć się priorytetom, zrobić miejsce na drobiazgi, które sprawiają radość. To bywa trudne do samodzielnego wdrożenia, dlatego warto skorzystać ze wsparcia terapeuty, by znów nauczyć się żyć tu i teraz.


źródło:  exploringyourmind.com 

Psychologia Samorozwój

Kwas alfa-liponowy – cenny sprzymierzeniec naszych nerwów

Redakcja
Redakcja
28 kwietnia 2021
 

ALA, czyli kwas alfa-liponowy, to przeciwutleniacz, którego właściwości sprawdzają się w profilaktyce chorób przewlekłych i w regeneracji komórek nerwowych. Jakie jeszcze właściwości wykazuje kwas alfa-liponowy? Zapewniamy, że jest ich niemało!

Czym jest kwas alfa-liponowy?

Kwas alfa-liponowy to jeden z najpotężniejszych antyoksydantów, który działa zarówno wewnątrz komórek, jak i poza nimi. Jego siła polega na tym, że nie tylko sam likwiduje skutecznie wolne rodniki, ale również wspomaga regenerację innych antyoksydantów, takich jak glutation, koenzym Q10 oraz witaminy C i E. Dodatkowo łagodzi stany zapalne i poprawia metabolizm. Co więcej, bez kwasu alfa-liponowego nasze mitochondria szybko ulegają zniszczeniu. ALA stanowi bowiem ważny składnik budulcowy komórek, stąd jest niezbędny do ich regeneracji.

ALA obrońcą nerwów

Dzięki redukcji stresu oksydacyjnego oraz działaniu przeciwzapalnemu, kwas alfa-liponowy zmniejsza ryzyko uszkodzenia śródbłonka naczyń krwionośnych oraz sprzyja regeneracji nerwów. W ten sposób wpływa na poprawę parametrów neurofizjologicznych. Chroni też skórę, mózg, serce, oczy i nerki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a dodatkowo oczyszcza nerki, wspomaga pracę układu nerwowego i opóźnia procesy starzenia.

Cenne właściwości kwasu alfa-liponowego

Jak widać, ALA wykazuje wiele właściwości, które mogą mieć znaczenie w profilaktyce i łagodzeniu różnych schorzeń cywilizacyjnych, w tym cukrzycy, Alzheimera czy podwyższonego poziomu cholesterolu. Nic więc dziwnego, że suplementy z tym składnikiem podbijają rynek. Kwas alfa-liponowy dostępny jest m.in. w internetowym sklepie firmy Mito- Pharma: https://www.mito-pharma.pl/product-pol-67–Kwas-alfa-liponowy-MSE-dr-Enzmann.html. Specjalizuje się ona w dystrybucji monopreparatów o przebadanej jakości, przyswajalności i skuteczności.

Kwas alfa-liponowy a cukrzyca i tarczyca

Ze względu na swoje właściwości, ALA jest doskonałym wyborem we wsparciu terapii schorzeń związanych z obwodowym uszkodzeniem nerwów, czyli neuropatią obwodową. Substancja ta pozwala bowiem do pewnego stopnia odwrócić zmniejszenie przepływu przez naczynia krwionośne, charakterystyczne m.in. dla cukrzycy i niedoczynności tarczycy. To bardzo ważne, ponieważ właśnie zaburzenia przepływu prowadzą do groźnych powikłań wymienionych chorób, np. zespołu stopy cukrzycowej.

Kwas alfa-liponowy: regeneracja nerwów i redukcja bólu

Kwas alfa-liponowy wykazuje działanie przeciwbólowe. Odpowiedni jego poziom w organizmie wpływa na łagodzenie bólu neuropatycznego i bólu kręgosłupa wywołanego uciskiem na nerwy. Suplementacja tym związkiem może być też przydatna w innych przypadkach, w których dochodzi do licznych uszkodzeń i pojawia się potrzeba neuroregeneracji.

Lepszy metabolizm z ALA

Dodatkowo kwas alfa-liponowy poprawia też metabolizm cukrów i tłuszczów, zwiększa wrażliwość na insulinę oraz obniża poziom glukozy. Wykazano, że obniża poziom glukozy, również na czczo. Jak wiadomo, głównym problemem w niekontrolowanej czy źle leczonej cukrzycy jest właśnie wysoki poziom glukozy (cukru) we krwi, który sprzyja rozwojowi powikłań (neuropatii).

Jaki kwas alfa-liponowy wybrać?

Ze względu na swoje właściwości, ALA to cenny sprzymierzeniec naszych nerwów, który pomaga w poprawie funkcjonowania układu nerwowego oraz ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Choć może być dostarczany wraz ze zdrową, zbilansowaną dietą, to jego zawartość w pokarmach nie pozwala na osiągnięcie we krwi stężeń terapeutycznych. Na szczęście wiadomo, iż przyswajalność tego związku jest dobra, co pozwala na skuteczną suplementację – pod warunkiem, że wybierzemy preparat dobrej jakości, najlepiej od sprawdzonego producenta.

Materiał partnera


Psychologia Samorozwój

Lubczyk – nie tylko na trawienie i miłość. Poznaj właściwości zdrowotne tej aromatycznej rośliny

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
27 kwietnia 2021
Lubczyk - właściwości dla zdrowia, uprawa w doniczce
Fot. iStock

Lubczyk to zioło, które nadaje potrawom wspaniały, intensywny aromat. Określane mianem rośliny miłości, lubczyk stosowany jest też jako naturalna alternatywa popularnej przyprawy „Maggi”. Warto mieć pod ręką lubczyk, by korzystać z jego prozdrowotnej mocy.

Lubczyk ogrodowy — co to za roślina?

Lubczyk jest wieloletnią rośliną z rodziny selerowatych, która pochodzi z południowo-zachodniej Azji i rozprzestrzeniła się na terenach południowej Europy. W Polsce jest często spotykana w ogrodach, ponieważ to zioło jest odporne na przymrozki. Poza tym, że jest on lubianą przyprawą stosowaną do zup i sosów, lubczyk, a szczególnie jego korzeń, ma znaczenie lecznicze.  Stosowano go tradycyjnie w przypadku problemów trawiennych, skąpych miesiączek, konieczności oczyszczania krwi. W medycynie ludowej znalazł także zastosowanie jako afrodyzjak.

Natomiast młode liście lubczyku, świeże lub suszone – zdobyły ogromną popularność jako aromatyczna przyprawa do zup, sosów, czy marynat do mięs. Można je także wykorzystać do przygotowania różnego rodzaju pasztetów i past warzywnych. Świeże liście lubczyku stosowane są jako naturalny zamiennik popularnej przyprawy Maggi, szczególnie w trakcie przygotowywania rosołu. Już niewielka gałązka lubczyku wpływa na poprawę smaku i aromatu gotowanego wywaru.

Lubczyk - właściwości dla zdrowia, uprawa w doniczce

Fot. iStock 

Lubczyk — właściwości

Najistotniejszy dla zdrowia jest korzeń lubczyku, który zbiera się jesienią, po zżółknięciu liści, lub wczesną wiosną, przed rozpoczęciem wegetacji. Korzenie są silnie rozbudowane, dlatego przydają się widły do podważenia ich i wyjęcia bez szwanku. Po oczyszczeniu z ziemi należy korzeń szybko wypłukać i wysuszyć w temperaturze 35ºC.

Właściwości lecznicze lubczyku wynikają z obecności w roślinie olejku eterycznego, zawierającego substancje czynne takie jak: ftalidy, α-terpineol, pinen, estry linalolu, kwasy polifenolowe, związki kumarynowe pochodne β-sitosterolu, garbniki, kwasy organiczne. Znajdziemy w nim również witaminy (m.in.: witaminę C, witaminy z grupy B) i sole mineralne.

Lubczyk działa moczopędnie 

Ta aromatyczna roślina wpływa na przyspieszenie filtracji kłębuszkowej oraz usprawnia przepływ krwi przez naczynia krwionośne w nerkach. Co prawda dobowa ilość wydalanego moczu nie jest zauważalnie większa, ale trafia do niego więcej jonów chlorkowych, sodowych i potasowych oraz mocznika. Zioło to zapobiega rozwojowi kamieni nerkowych i zapalenia pęcherza moczowego. Lubczyk stosowany jest w preparatach aptecznych zalecanych przede wszystkim w leczeniu schorzeń układu moczowego.

Działa wiatropędnie 

Ligustylid, substancja obecna w olejku lubczykowym, wpływa na prawidłowe napięcie mięśniówki jelit oraz właściwą pracę ruchów robaczkowych jelit. To pomaga pozbyć się nadmiaru gazów i nieprzyjemnego bólu.

Lubczyk - właściwości dla zdrowia, uprawa w doniczce

Fot. iStock

Lubczyk ułatwia trawienie

Związki alkiloftalidowe i flawonoidy wpływają rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, a kwasy fenolowe, seskwiterpeny i terpeny pobudzają wydzielanie żółci, wspierając pracę wątroby. Dodatkowo bakteriobójcze działanie na bakteriach saprofitycznych w układzie pokarmowym poprawia przebieg procesów fermentacyjnych, a co za tym idzie, także trawienie. Działanie antybakteryjnie lubczyku  zmniejsza ryzyko powstawania wrzodów żołądka lub zatruć pokarmowych. Lubczyk wpływa także na zaostrzenie apetytu.

Chroni układ sercowo-naczyniowy

Obecne w lubczyku fitosterole wpływają na obniżanie stężenia poziomu złego cholesterolu, zmniejszając ryzyko rozwoju miażdżycy. Dodatkowo kumaryna działa przeciwzakrzepowo, co chroni układ sercowo-naczyniowy.

Łagodzi dolegliwości kobiece

Lubczyk, w różnej postaci, wykorzystywany był w medycynie ludowej jako antidotum na zaburzenia miesiączkowania. Działa rozkurczowo na macicę i łagodzi przykre dolegliwości pojawiające się w obrębie narządów rodnych. Należy przy tym uważać, ponieważ jego właściwości rozkurczowe są niebezpieczne dla kobiet ciężarnych.  

Lubczyk jako afrodyzjak

W tradycji ludowej lubczyk pełnił rolę wzmacniającą libido. Wpływ na to mogły mieć składniki terpenowe i alkiloftalidowe, które zwiększają ukrwienie narządów płciowych, wpływając pobudzająco. Panny miały w zwyczaju dosypywać sproszkowany korzeń lubczyku do posiłku wybrańca, co miło przyspieszyć zakochanie się w dziewczynie. Wierzono w jego wpływ nie tylko na mężczyzn, ale także na kobiety. Afrodyzjakalne działanie lubczyku nie zostało jednoznacznie potwierdzone w badaniach.

Lubczyk — przeciwwskazania 

Liście, jak i olejek lubczykowy oraz wodne i alkoholowe wyciągi z tego ziela, mogą powodować uczulenie, a także poparzenia skóry. Ryzyko wzrasta szczególnie gdy skóra narażona jest na wysokie nasłonecznienie. Wyciągu z lubczyku nie wolno podawać kobietom w ciąży, oraz wykazującym tendencję do krwotoków macicznych.

Lubczyk — uprawa w doniczce

Fot. iStock 

Wiele osób uprawia lubczyk w swoich ogrodach, ale możliwa jest także uprawa w doniczce. Ci, którzy chcieliby mieć lubczyk u siebie na balkonie, muszą pamiętać o tym, że roślina potrzebuje miejsca, ponieważ wytwarza bardzo rozbudowany system korzeniowy. Z tego powodu najlepiej kupić dużą doniczkę, ułożyć w niej warstwę drenażową oraz uzupełnić ziemią do kwiatów wymieszaną z gliną i próchnicą. Roślinę należy zasilać nawozem płynnym co dwa tygodnie. Lubczyk w doniczce na balkonie lub tarasie powinien mieć półcień. Aby lubczyk przezimował, na zimę doniczkę należy zabezpieczyć warstwą izolacyjną z włókniny.


źródło:  herbiness.com, www.poradnikzdrowie.pl, twojogrodek.pl 

Zobacz także

Co robi z nami wstyd

Powiedz mi czego się wstydzisz, a powiem ci kim jesteś. Co robi z nami wstyd?

Apatia, dystans, brak szacunku – to jeszcze miłość czy już tylko „bycie zajętym”?

Jak żyć? Czterdziestolatka prawdę ci powie