Go to content

Szybka zupa pomidorowa – Przepis na obiad w pół godziny!

Fot. Pixabay / <a href="https://pixabay.com/en/tomato-basil-frisch-healthy-699731/" target="_blank" rel="noopener">condesign</a>/ <a href="" target=http://bit.ly/CC0-PD"_blank">CC0 Public Domain</a>

Szybka zupa pomidorowa w pół godziny
Fot. Pixabay / Condesign / CC0 Public Domain

Szybki i domowy obiad? Coś z klasyki nie wymagające zbytniego zaangażowania? O tym myślicie? Bardzo dobrze trafiliście, bo szybka zupa pomidorowa – jest naprawdę szybka (i nie z torebki).  Tej zupy nie da się nie lubić i nie ma nic wspólnego z rozcieńczaną na stołówkach wodą z przecierem. Jest smacznie, zdrowo i ekspresowo. Ale nie wierzcie nam na słowo i zróbcie sami.

Szybka zupa pomidorowa – przepis

Składniki:

2 średniej wielkości marchewki
1 korzeń pietruszki
połowa średniego selera (jeżeli macie liście selera dodajcie – dają kapitalny smak!)
kawałek pora (około 15 cm wystarczy)
Sól, pieprz, bazylia
pomidory z puszki (1-2 puszki, im więcej tym lepiej, więcej pomidorów = mniej wody) lub passata
1 łyżeczka masła
około 1,5 litra wody

Dodatki: wszystko na co macie ochotę! Pieczywo, grzanki, tosty, makaron itd.

Jak zrobić szybką zupę pomidorową w pół godziny?

Warzywa myjemy i obieramy. Wrzucamy do garnka (możemy dodać bazylię), zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Jeżeli wrzucamy je w całości około 30-40 minut; jeżeli zależy nam na czasie – kroimy w małe kawałki i gotujemy około 15 minut. usuwamy por i seler z wywaru. Wrzucamy pomidory i gotujemy około 10 minut. Przyprawiamy, dodajemy masło. Miksujemy na krem, posypujemy obficie bazylią (ja ją uwielbiam). Cała filozofia opiera się na wrzuceniu do gara, poczytaniu gazety i posiadaniu blendera. Możecie doprawić śmietaną (będzie bardziej po polsku). Ale wszystko, co najlepsze w tej zupie, to naturalność i świeżość. Bez zbędnych trików.

Jeżeli chcecie użyć passaty, zalejcie warzywa minimalna ilością wody lub gotujcie od razu w passacie. Też będzie pycha!

Z czym jeść zupę pomidorową

Doskonale sprawdza się w towarzystwie grzanek podsmażonych na maśle. Choć te jak na złość nie należą do dietetycznych (i jak na złość same się nie zrobią).

Uwaga! Jeżeli nagle liczba biesiadników się zwiększyła nie wpadajcie w panikę. Za pomocą dobrego koncentratu pomidorowego – możecie dokonać cudownego rozmnożenia zupy. Przetestowane. Szybka zupa pomidorowa – uwielbiam!

Smacznego!

Fot. Pixabay / Condesign / CC0 Public Domain