Kuchnia

„Siostry od kuchni”: Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami

Gościnnie w Oh!me
Gościnnie w Oh!me
22 czerwca 2017
Fot. Siostry od kuchni
 

To brzmi naprawdę pysznie!

Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami

Czas przygotowania: 15min

Składniki:

• 3 jajka średniej wielkości

• 4 suszone pomidory

1 łyżka majonezu

1 łyżka jogurtu naturalnego (może być w całości majonez jeśli nie mamy akurat jogurtu, ale będzie tłustsze)

• sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Jajka gotujemy na twardo.

2. Suszone pomidory z jogurtem i majonezem blendujemy.

3. Ugotowane jajka rozgniatamy drobno widelcem i dodajemy do masy z suszonych pomidorów. Mieszamy łyżką (nie blendujemy całości, chyba że lubisz bardzo rozdrobnione pasty).

4. Solimy i pieprzymy do smaku.

5. Podajemy z ulubionym pieczywem, warzywami i kiełkami.

Smacznego!

Foto: Siostry od kuchni

Foto: Siostry od kuchni

 

Zajrzyjcie koniecznie na bloga „Siostry od kuchni” i śledźcie na bieżąco ich poczynania na Facebooku!

18492427_10209141583683180_1950963320_n (1)


SIOSTRY OD KUCHNI, CZYLI

siostryKRZYSIA – na co dzień pracująca zawodowo, zabiegana mama dwójki dzieci. Mimo braku czasu odnajduje czas na swoją największą pasję, jaką jest gotowanie. Pewnie dlatego, że kocha dobre jedzenie. Zodiakalny Koziorożec, a więc konsekwentna w działaniach oraz bardzo ambitna i wnikliwa. Każde danie, które tworzy jest w 100% przemyślane, ale jej artystyczna wyobraźnia dokłada odrobiny szaleństwa i kulinarnej spontaniczności… Uwielbia kawę…ale tylko parzoną w kawiarce, a dobre ciacho to raj dla jej podniebienia. Lubi testować nowe przepisy i nie boi się eksperymentować.

EWKA – Można powiedzieć, że to człowiek orkiestra – znajdzie pasję w każdym zajęciu. Twardo stąpa po ziemi, mówiąc że nie ma rzeczy niemożliwych i z powodzeniem realizuje założone cele. W swojej pracy zajmuje się prowadzeniem projektów informatycznych, gdzie wykorzystuje i rozwija swoje menadżerskie zdolności. Uwielbia podróżować i odkrywać smaki lokalnych kuchni. Kocha kuchnię włoską i w tej dziedzinie chce się rozwijać, ale z sentymentem wraca rownież do polskich smaków znanych z dzieciństwa. Gotowanie i wypieki sprawiają jej ogromną przyjemność. Dzięki jej zdolnościom organizacyjnych każdy ruch w kuchni jest zawsze przemyślany, dzięki czemu przygotowanie dań trwa chwilę.

 


Kuchnia

Śpisz, więc nie jesz. Dieta „Śpiącej Królewny” to ekstremalny pomysł na zrzucenie zbędnych kilogramów

Anna Wójtowicz
Anna Wójtowicz
22 czerwca 2017
Fot. iStock/rmnunes
 

Czasami, zwłaszcza w weekendy, zdarza ci się nie zjeść śniadania i wstać dopiero na obiad. To nic wielkiego, prawda? Kiedy śpisz, nie możesz jeść – to oczywiste. Dlatego ludzie postanowili wykorzystać tę zależność i użyć jej jako techniki odchudzania. Nie ma nic złego w tym, gdy w trakcie dnia utniesz sobie krótką drzemkę. No może troszkę dłuższą. Jednak niektórzy stosują bardzo ekstremalną wersję, która została nazwana dietą „Śpiącej Królewny”.

Śpij i chudnij

Dieta zakłada, żeby spać jak najdłużej w ciągu dnia. W ten sposób powstrzymuje się od jedzenia i automatycznie chudnie. Nieważne, jak to zrobić – musisz spać. Masz z tym problem? Sięgnij po środki uspokajające lub nasenne.

Dobry sen poprawia samopoczucie oraz zdrowie, lecz nie powinien trwać dłużej niż 9 godzin. Zwolenniczki diety zachęcają do przesypiania nawet 20 godzin dziennie! Mają w tym pomóc tabletki uspokajające i nasenne, które mogą być uzależniające. Ponadto jest to niebezpieczne, gdyż istnieje ryzyko przedawkowania.

W ciągu 4 godzin, kiedy nie śpią, powinny zjeść jeden mały posiłek. Od czasu do czasu. Lekarze ostrzegają przed konsekwencjami takiego trybu życia. Unikając jedzenia, nie dostarcza się niezbędnych składników odżywczych, wyniszcza się organizm, co może skończyć się wieloma chorobami, a nawet śmiercią.

Nietrudno się domyślić, że taka dieta ma katastrofalne skutki i może zrujnować nie tylko relacje społeczne, lecz przede wszystkim zdrowie i prowadzić do depresji.

Fot. iStock/mammuth

Fot. iStock/mammuth

To jest najłagodniejsza dieta, jaką stosują

Pomysł zyskał jednak grono fanek. Został przyjęty z entuzjazmem na forach dla anorektyczek, które dzielą się swoimi wynikami oraz reżimem ekstremalnego snu i postu. „Uwielbiam spać, aby uniknąć jedzenia. To dla mnie całkiem proste, ponieważ jestem zmęczona 99 proc. czasu” – pisze jedna z nich. „Ja sięgam po kilka tabletek przeciwbólowych. Dzięki temu nic nie czuję i mogę spać” – pisze inna. Podkreślają także, że ta dieta jest łagodniejsza dla ich organizmu od innych, które stosowały. Jest im lżej unikać jedzenia, wokół którego kręci się ich życie, to na jawie.

Czy to w ogóle jest dieta? Kiedy zmienia się sposób żywienia, dostaje się listę, co można jeść, a czego unikać. Tu w wykazie znajdują się dwa środki: nasenne i uspokajające, spożywanie: bez limitu. Poza tym jest tylko jedna zasada – śpij jak najwięcej i nie jedz. Czyli chudnij bez większego wysiłku.

Zabijanie głodu snem to jedna z najgorszych rzeczy, jaką można zrobić dla swojego organizmu i ciała. Jedynym składnikiem odżywczym, który przyjmuje się w ilości nieograniczonej, jest chemia pochodząca z tabletek. Nie tylko traci się kilogramy, lecz także zdrowie, dobre samopoczucie i chęć życia. Poza tym nie uprawia się żadnej aktywności fizycznej, co może skończyć się odleżynami i zanikiem mięśni.

Na co to jeszcze ludzie nie wpadną, żeby pozbyć się zbędnych kilogramów?


 

Źródło: weightlossforall,independent


Kuchnia

„Siostry od kuchni”: Pieczone gołąbki z młodą kapustą i kaszą bulgur w aromatycznym sosie pomidorowym

Gościnnie w Oh!me
Gościnnie w Oh!me
22 czerwca 2017
Fot. Siostry od kuchni

Szukacie obiadowych inspiracji? „Siostry od kuchni” spieszą z pomocą! Gołąbki z kaszą brzmią pysznie. 🙂

Pieczone gołąbki z młodą kapustą i kaszą bulgur w aromatycznym sosie pomidorowym

Czas przygotowania: 95 min

Składniki:

• 500g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego

• 200 g kaszy bulgur

• 1 jajko

1 duża cebula

1 łyżka masła klarowanego

1 łyżeczka ziół prowansalskich

1 łyżeczka wędzonej papryki

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka soli

• 1/2 łyżeczki pieprzu

1 główka młodej kapusty (dość duża)

• 1 szklanka bulionu drobiowego (domowego)

• 1 puszka pomidorów krojonych w puszce

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka bazylii

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka suszonego czosnku

• 1 czerwona cebula

• sól i pieprz do smaku

Opis przygotowania:

Ze środka kapusty wyciąć głąb, włożyć do dużego garnka z delikatnie osoloną wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na średnim ogniu około 10 minut. Kapustę wyjąć z wody i pozostawić do ostygnięcia.

Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę posiekać w drobną kostkę i delikatnie zeszklić na maśle klarowanym. Mięso i ostudzoną kaszę przełożyć do miski. Dodać zeszkloną cebulę, zioła prowansalskie, wędzoną paprykę, majeranek, sól, pieprz, jajko i wszystko bardzo dokładnie wymieszać.

Piekarnik nagrzać do 220 °C.

Z kapusty oddzielić liście. Z każdego liścia odkroić ostrym nożem zgrubienia na nerwie. Z porcji masy mięsnej kolejno formować podłużne kotlety i jak najściślej zwijać je w liść kapusty. Wielkość uformowanego kotleta powinna być uzależniona od wielkości liścia. Technika zawijania podobna jak przy zwijaniu krokietów, tzn. uformowane mięso położyć na środku liścia, zwinąć z jednej strony, następnie boki i do końca pozostałą część liścia.

Do blendera przełożyć pomidory, koncentrat pomidorowy, bulion, oregano, bazylię, tymianek, doprawić solą i pieprzem. Zmiksować.

Wyłożyć gołąbki na blaszce lub innym naczyniu, zalać przygotowanym sosem pomidorowym, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45 – 50 minut, pamiętając, by 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć przykrycie.

Fot. Siostry od kuchni

Fot. Siostry od kuchni

Zajrzyjcie koniecznie na bloga „Siostry od kuchni” i śledźcie na bieżąco ich poczynania na Facebooku!

18492427_10209141583683180_1950963320_n (1)


SIOSTRY OD KUCHNI, CZYLI

siostryKRZYSIA – na co dzień pracująca zawodowo, zabiegana mama dwójki dzieci. Mimo braku czasu odnajduje czas na swoją największą pasję, jaką jest gotowanie. Pewnie dlatego, że kocha dobre jedzenie. Zodiakalny Koziorożec, a więc konsekwentna w działaniach oraz bardzo ambitna i wnikliwa. Każde danie, które tworzy jest w 100% przemyślane, ale jej artystyczna wyobraźnia dokłada odrobiny szaleństwa i kulinarnej spontaniczności… Uwielbia kawę…ale tylko parzoną w kawiarce, a dobre ciacho to raj dla jej podniebienia. Lubi testować nowe przepisy i nie boi się eksperymentować.

EWKA – Można powiedzieć, że to człowiek orkiestra – znajdzie pasję w każdym zajęciu. Twardo stąpa po ziemi, mówiąc że nie ma rzeczy niemożliwych i z powodzeniem realizuje założone cele. W swojej pracy zajmuje się prowadzeniem projektów informatycznych, gdzie wykorzystuje i rozwija swoje menadżerskie zdolności. Uwielbia podróżować i odkrywać smaki lokalnych kuchni. Kocha kuchnię włoską i w tej dziedzinie chce się rozwijać, ale z sentymentem wraca rownież do polskich smaków znanych z dzieciństwa. Gotowanie i wypieki sprawiają jej ogromną przyjemność. Dzięki jej zdolnościom organizacyjnych każdy ruch w kuchni jest zawsze przemyślany, dzięki czemu przygotowanie dań trwa chwilę.

 


Zobacz także

Budyń z ryżu białego z jabłkiem

grill w nowoczesnym wydaniu

Jeśli grill, to tylko de luxe! Najlepsze przepisy na grillowane mięso i warzywa oraz sosy

5 superhitów poprawiających kondycję (do schrupania)