Schab pieczony na kanapki
-1 kg schabu
-masło
– sól, pieprz
-2-3 ząbki czosnku
-rozmaryn, tymianek, słodka papryka, ulubione zioła
Schab myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, nacinamy w 3 miejscach wzdłuż schabu.
Masło miękkie ( w temp. pokojowej) dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, zioła, mieszamy i wypełniamy nacięcia, resztę wysmaruj schab.
Ciasno zawijamy sznurkiem , i dość mocno solimy( około dwóch łyżek soli), obsypujemy papryką wcierając ją w mięso. Zawijamy mocno folią spożywczą i na noc wkładamy do lodówki.
Po zamarynowaniu wyjmujemy z folii i przekładamy do rękawa do pieczenia. Pieczemy około godziny w 190 stopniach. Po upieczeniu nie otwieraj od razu worka, niech poleży i nabierze aromatu.
Bardzo smaczne zarówno do obiadu jak i na kanapki.
Parzony schab
-1,5 kg schabu
-1/3 szklanki soli
-pieprz (zmielony około łyżki)
-majeranek (2 łyżki)
– musztarda i starty chrzan po dwie łyżki
-2 liście laurowe
– 3ziela angielskie
-około dwóch litrów wody ( tak by zakryć mięso w garnku).
Wszystkie przyprawy zagotowujemy w garnku. Studzimy pod przykrywką.
Gdy już ostygnie wkładamy schab aby był całkowicie zakryty, w razie potrzeby dolać wody. Gotujemy aż do wrzenia i trzymamy jeszcze 5 minut. Wyłączamy i zostawiamy na 12 godzin .
Po tym czasie znów gotujemy i znów zostawiamy na 12 godzin. Gotowe.
Ja aby schab był kruchy nakłuwam go w wielu miejscach wykałaczką przeze zagotowaniem.
Beata Maćkowiak
Akcja „Wielkanoc pachnąca tradycją z babcinymi przepisami oraz dekoracjami”
Przez najbliższe dwa tygodnie serdecznie zapraszamy was do wspólnych przygotowań i delektowania się wielkanocnymi smakami, dekoracjami i pomysłami na to, co zapada w naszej pamięci na długie lata. Piszcie do nas!
W ramach naszej zabawy będziemy publikować dla was artykuły pełne wielkanocnych inspiracji, trików i najlepszych przepisów. Przesyłajcie do nas swoje przepisy, zdjęcia i świąteczne aranżacje! Wszystko to, co dla was jest symbolem Świąt Wielkiej Nocy, jest fragmentem waszej tradycji, tworzy wasze najpiękniejsze wspomnienia.
Przepisy, zdjęcia, filmy – wszystkie chwyty dozwolone 😉 Czekamy na wasze wiadomości – piszcie na adres kontakt@ohme.pl w temacie wiadomości wpisując „Wielkanoc”.
Prosimy o dołączenie do wiadomości poniższego oświadczenia:
Oświadczam, że jestem autorem nadesłanej pracy konkursowej oraz wyrażam zgodę na jej publikację przez portal Oh!me.Wyrażam zgodę na wykorzystanie i przetwarzanie przez Organizatora swoich danych osobowych uzyskanych w związku z organizacją Konkursu, wyłącznie na potrzeby organizowanego Konkursu, zgodnie z przepisami Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2002 r., Nr 101, poz. 926 z późn. zm.).
Najciekawsze propozycje opublikujemy na łamach naszego magazynu, a na autorów najlepszych, najpiękniejszych czy najbardziej chwytających nas za serca prac czekają fantastyczne nagrody!
Do dzieła!
Czas trwania akcji: 06.04.2017 – 19.04.2017 roku. Wyniki zostaną opublikowane na www.ohme.pl do dnia 27.04.2017 roku.
Nagrody:
3 x Zestaw bakalii marki Bakalland (o wartości ok. 200 zł każdy)
Świąteczne zestawy nagród od Bakalland
Święta najlepiej smakują z bakaliami, dlatego nie może zabraknąć ich na naszych świątecznych stołach i w potrawach, które będziemy przygotowywać. Dla Laureatów Bakalland przygotował zestawy bakalii, które doskonale sprawdzą się zarówno w daniach wytrawnych, , sałatkach jak i deserach. Bakalie to również doskonała przekąska w takcie przygotowań. W zestawach znajdują się między innymi: Złote owoce (miechunka peruwiańska), Orzechy włoskie Chandler, Mango, Ananas, Migdały, Śliwki całe owoce, Chrupiąca Sałatka, Nerkowiec, Wiśnia soczysta, Rodzynki Bursztynowe, Żurawina z sokiem z granatu.
1 x POŚCIEL DWUSTRONNA PASTICHE BUTTERFLY BLUE
2 x Obrus prostokątny 130 x 160 cm
Obrus prostokątny to doskonała dekoracja stołu, umili czas przy porannej kawie, nada podniosły ton ważnej uroczystości, przykryje zadrapany blat ukrywając jego mankamenty – charakter i styl obrusu zależy od tkaniny z jakiej zostanie uszyty.
2 x Taca BUTTERFLY
Regulamin akcji dostępny jest tutaj.