Czy cupcakes mogą być wykwintnym deserem? Jak najbardziej! Zwłaszcza w towarzystwie szampana, który jest wręcz nieodzownym elementem zabawy sylwestrowej i ważnych okazji. Wypróbuj nasz przepis na wystrzałowe Mimosa cupcakes!
Mimosa cupcakes
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej Delecta
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 115 g miękkiego masła
- 200 g cukru
- 3 białka jaj rozmiar L
- 2 łyżki skórki cytrynowej
- opcjonalnie 1 opakowanie cukru cytrynowego Delecta
- 80 g tłustej śmietany 30%
- 30 ml soku pomarańczowego
- 120 ml szampana (lub musującego białego wina jak Prosseco czy Cava)
Krem:
- 180 ml szampana
- 200 g sera mascarpone
- 100 g cukru pudru
Dekoracja:
- 1 opakowanie skórki pomarańczowej Bakalland
- plasterki pomarańczy
Przygotowujemy blaszkę na babeczki wyłożoną papilotkami, a piekarnik nagrzewamy do 180°C (bez termoobiegu). W misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. W drugiej misce ubijamy masło na krem, a następnie dosypujemy cukier i ubijamy na najwyższych obrotach kolejne 2-3 minuty. Do kremu dodajemy białka jajek i ekstrakt waniliowy, całość miksujemy na średnich obrotach. Następnie wsypujemy do masy skórkę cytrynową i wlewamy śmietanę. Mieszając krem na wolnych obrotach, dodajemy stopniowo suche składniki do momentu, aż masa będzie gładka. Do masy dodajemy sok pomarańczowy i szampana, całość delikatnie mieszamy łyżką i przekładamy do papilotek. Babeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut, a następnie wyjmujemy i studzimy. Do rondla wlewamy szampana i gotujemy do momentu, aż jego ilość zredukuje się do ¼. Odstawiamy do ostygnięcia. W misce ubijamy ser mascarpone, a następnie dodajemy cukier puder i odparowanego szampana. Krem wykładamy na babeczki łyżką lub szprycą cukierniczą. Wierzch dekorujemy skórką pomarańczową, plastrami pomarańczy.
Jesteśmy pewni, że te babeczki dla dorosłych zrobią furorę na niejednej domówce!
Więcej inspiracji można znaleźć na delektujemy.pl