Go to content

Dżem, ketchup i pasztet z cukinii. Kobiety pokochały te przepisy

Fot. iStock/AnthiaCumming

Cukinia to idealne warzywo dla osób odchudzających się. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna, zawiera mnóstwo witamin m.in. A, C, K, B1. To źródło potasu, który zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie. Ponadto działa odkwaszająco i pozytywnie wpływa na proces trawienia.

Jej cenne właściwości od setek lat wykorzystywane są w kuchni. Można z niej wyczarować prawdziwe pyszności, które pokocha cała rodzina. Ostatnio wpadłam na przepisy Katarzyny Fabijańskiej, która przygotowała dżem, ketchup i pasztet z cukinii! Robią one prawdziwą furorę, a kobiety na forum zapowiadają, że już szykują słoiki:)

Fot. Katarzyna Fabijańska

Fot. Katarzyna Fabijańska

Przepis na dżem

Składniki:

5 kg cukinii

1 kg cukru

4 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe

5 łyżeczek kwasku cytrynowego

1 olejek pomarańczowy lub cytrynowy

Przygotowanie:

Cukinie obrać i wydrążyć nasiona. Połowę warzyw pokroić w kosteczkę, a drugą zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Smażyć aż zgęstnieje. Gdy dżem będzie  jednolity, dodać cukier, galaretki, kwasek i olejek. Całość smażyć jeszcze 30 minut. Po tym czasie włożyć do słoiczków i szybko zakręcać.

Przepis na ketchup

Składniki:

1,5 kg cukinii

0,5 kg cebuli

2 czubate łyżki soli

0,5 kg cukru

1 łyżka papryki ostrej

1 łyżka pieprzu mielonego

3 słoiczki koncentratu pomidorowego

1 szklanka octu (można dać mniej)

Przygotowanie:

Cukinię oraz cebulę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wsypać sól i cukier. Gotować, aż odparuje. Dodać paprykę, pieprz i koncentrat. Wszystko razem połączyć w blenderze. Wlać ocet i gotować przez ok. 2 minuty. Po tym czasie włożyć do słoiczków (nie pasteryzować).

Przepis na pasztet

Składniki:

2 średnie cukinie

3 cebule

3/4 szklanki bułki tartej

20 dag żółtego sera

4 jajka

1/2 szklanki oleju

3/4 szklanki kaszy manny

sól, pieprz

przyprawa uniwersalna

Przygotowanie:

Cebule obrać, pokroić w kostkę. Cukinie umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zetrzeć ser. Wszystko połączyć. Wsypać bułkę tartą i kaszę mannę, wbić jajka oraz dodać olej. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku przyprawami.

Otrzymaną masę cukiniowo-serową przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.

Po tym czasie wyjąć i odstawić do wystygnięcia. Pasztet podawać pokrojony w plastry.

A wy jakie macie ulubione przepisy z cukinią w roli głównej?