Cukinia to idealne warzywo dla osób odchudzających się. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna, zawiera mnóstwo witamin m.in. A, C, K, B1. To źródło potasu, który zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie. Ponadto działa odkwaszająco i pozytywnie wpływa na proces trawienia.
Jej cenne właściwości od setek lat wykorzystywane są w kuchni. Można z niej wyczarować prawdziwe pyszności, które pokocha cała rodzina. Ostatnio wpadłam na przepisy Katarzyny Fabijańskiej, która przygotowała dżem, ketchup i pasztet z cukinii! Robią one prawdziwą furorę, a kobiety na forum zapowiadają, że już szykują słoiki:)
Przepis na dżem
Składniki:
5 kg cukinii
1 kg cukru
4 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe
5 łyżeczek kwasku cytrynowego
1 olejek pomarańczowy lub cytrynowy
Przygotowanie:
Cukinie obrać i wydrążyć nasiona. Połowę warzyw pokroić w kosteczkę, a drugą zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Smażyć aż zgęstnieje. Gdy dżem będzie jednolity, dodać cukier, galaretki, kwasek i olejek. Całość smażyć jeszcze 30 minut. Po tym czasie włożyć do słoiczków i szybko zakręcać.
Przepis na ketchup
Składniki:
1,5 kg cukinii
0,5 kg cebuli
2 czubate łyżki soli
0,5 kg cukru
1 łyżka papryki ostrej
1 łyżka pieprzu mielonego
3 słoiczki koncentratu pomidorowego
1 szklanka octu (można dać mniej)
Przygotowanie:
Cukinię oraz cebulę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wsypać sól i cukier. Gotować, aż odparuje. Dodać paprykę, pieprz i koncentrat. Wszystko razem połączyć w blenderze. Wlać ocet i gotować przez ok. 2 minuty. Po tym czasie włożyć do słoiczków (nie pasteryzować).
Przepis na pasztet
Składniki:
2 średnie cukinie
3 cebule
3/4 szklanki bułki tartej
20 dag żółtego sera
4 jajka
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki kaszy manny
sól, pieprz
przyprawa uniwersalna
Przygotowanie:
Cebule obrać, pokroić w kostkę. Cukinie umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zetrzeć ser. Wszystko połączyć. Wsypać bułkę tartą i kaszę mannę, wbić jajka oraz dodać olej. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku przyprawami.
Otrzymaną masę cukiniowo-serową przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.
Po tym czasie wyjąć i odstawić do wystygnięcia. Pasztet podawać pokrojony w plastry.
A wy jakie macie ulubione przepisy z cukinią w roli głównej?