Czekoladowe kule Darii Ładochy, to kolejny genialny przepis z programu Patenciary. Pierwszy odcinek obfitował w genialne i efektowne dania, które każdy bez trudu przygotuje w domu. Czytajcie, oglądajcie i gotujcie! Smacznego!
Czekoladowe kule Darii Ładochy
Składniki:
300 g mlecznej czekolady dobrej jakości
3 balony
200 g malin
2 łyżki miodu
ulubione lody
Przygotowanie:
Czekoladę pokruszyć i wrzucić do miski o grubym dnie. Miskę ustawić na garnku z gorąca wodą i rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej (uwaga! miska nie może dotykać powierzchni wody!).
Rozpuszczoną czekoladę nieco przestudzić i gdy będzie nadal płynna i ciepła (ale nie gorąca), zanurzyć w niej napompowane baloniki. Czekoladowe balony ustawić w wysokich szklankach i wstawić do lodówki na ok 1 – 2h.
Maliny wrzucić do garnka, dodać miód i skarmelizować. Jak sos się nieco zredukuje przecedzić przez sito. Baloniki delikatnie przekuć i wyjąć pozostawiając czekoladowe półkule. Przykryć nimi lody i polać gorącym sosem.
Przepis pochodzi z programu Darii Ładochy: Patenciary, odc.1