Książki kucharskie to już nie tylko zbiory receptur wymyślonych, sprawdzonych, przygotowanych i sfotografowanych przez autorów. To już dzisiaj piękne opowieści o smaku, relacjach, życiu i o tym, co najważniejsze. Po prostu. Wybrałyśmy dla Was takie perełki wydane w roku 2021. To zawsze sprawdzony pomysł na prezent pod choinkę.
Cała obfitość
Po Obfitości przyszedł czas na Całą obfitość: jeszcze szersze spojrzenie na nieprzebrane bogactwo warzyw, kasz i roślin strączkowych. Obfitość zmieniła nasze spojrzenie na gotowanie i jedzenie. Koncentrując się na smaku warzyw, oryginalnych przyprawach i świeżych składnikach, zapoczątkowała wielki kulinarny przewrót. Tam, gdzie kończy się Obfitość, zaczyna się…
Cała obfitość. 150 nowych, apetycznych przepisów na dania jarskie, tym razem ułożonych według metody przygotowania – na przykład grillowanie, pieczenie, gotowanie na parze czy duszenie.
Sałatka z mango Alphonso i ciecierzycy w curry, kisz z membrillo i stiltonem, okra w cieście maślankowym, soczewica z radicchio, orzechami włoskimi i miodem manuka, sałatka z alg, imbiru i marchewki, a nawet desery, takie jak pieczony rabarbar ze słodkim labnehem i pigwy w soku z granatów – to po prostu niekończące się święto urodzaju.
Yotam Ottolenghi jest właścicielem sieci londyńskich restauracji firmowanych jego nazwiskiem oraz ekskluzywnej restauracji Nopi, również w Londynie. Wydał pięć książek kulinarnych: Ottolenghi. The Cookbook, Obfitość, Jerozolima, Cała obfitość oraz Nopi.Zarówno Obfitość, jak i Jerozolima były wielokrotnie nagradzane i trafiły na listę bestsellerów „New York Timesa”.
Yotam Ottolenghi to najbardziej twórczy i praktyczny kucharz nowej ery kulinarnej – Escoffier XXI wieku. Gdyby istniała skala czterogwiazdkowa, za tę książkę dostałby ode mnie pięć gwiazdek. „Wall Street Journal”
W książce Cała obfitość Yotam Ottolenghi dodaje jeszcze więcej aromatycznych odcieni do wegetariańskiej palety smaków. „Vogue”
Zielona uczta: jesień, zima i Zielona uczta: wiosna, lato
„Nigel to cholerny geniusz!” Jamie Oliver, „Coś wspaniałego!” – Nigella Lawson
„Zielona uczta: wiosna, lato”
„Zielona uczta: wiosna, lato” to nowy zbiór apetycznych przepisów w duchu bestsellerowej książki „Jedz. Mała księga szybkich dań” Nigela Slatera. Ponad 110 pomysłów na wiosenne i letnie warzywne dania we wszelkich odmianach. Prawie każde przygotujesz w 30 minut.
To proste, nowoczesne pomysły na potrawy z warzyw, owoców, kasz i makaronów. Idealne dla osób, dla których liczy się smak, ale też łatwość przygotowania, i dla tych, którzy chcą jeść mniej mięsa.
„Zielona uczta: jesień, zima”
Gdy zaczyna się jesień, mamy chęć na coś, co nas nasyci i doda nam sił do wyjścia na chłód i deszcz. „Zielona uczta: jesień, zima” to ponad 100 przepisów na łagodne, rozgrzewające dania i mnóstwo sposobów na świętowanie prostego zimowego warzywnego gotowania.
Roślinna kontynuacja bestsellerowego „Jedz”, kolejna po książce „Zielona uczta: wiosna, lato” to propozycja dla każdego, kto poszukuje natchnienia do przyrządzenia szybkiego warzywnego obiadu lub kolacji z sezonowych składników.
Smak
SMAK i odkrycie trzech kluczowych czynników (proces, połączenie, produkt), które sprawiają, że dania z warzyw są tak niesamowicie pyszne.
Autorzy – Yotam Ottolenghi i Ixta Belfrage – nie tylko podpowiadają, co gotować, ale też wyjaśniają, jak wykorzystać potencjał tkwiący w zwykłych warzywach, by stworzyć z nich niezwykłe posiłki i pogłębić ich smak.
SMAK to nowatorskie podejście do przyrządzania warzyw, na które czekali fani Ottolenghiego i miłośnicy wegetariańskiej kuchni na całym świecie.
Jeden garnek, jedna planeta
Anna Jones podsuwa nam ponad 200 pomysłów na szybkie, proste posiłki, przy których nie używa się zbyt wielu składników ani naczyń. Dzięki temu choć trochę odciążamy planetę. Anna proponuje, byśmy małymi krokami zmieniali codzienne nawyki i nauczyli się pożytkować to, co zbyt często trafia do kosza. Ta książka przysłuży się naszemu zdrowiu, naszej kieszeni oraz Ziemi.
Zrezygnowała z pracy biurowej i postanowiła podążać za głosem serca, realizując swoją pasję. W restauracji Fifteen Jamiego Olivera pod okiem zawodowych kucharzy nauczyła się dobierać składniki i gotować w wymagających warunkach restauracyjnej kuchni. Następnie kilka lat spędziła, szkoląc się oraz pracując w restauracjach w Toskanii i na Majorce.
Po powrocie do Londynu ponownie dołączyła do zespołu Jamiego Olivera. Wzięła udział w pierwszej sesji zdjęciowej i napisała artykuł do magazynu kulinarnego o praktykantach restauracji Fifteen. Przez siedem lat zdobywała doświadczenie, łącząc opowieści i smaki stylizując potrawy i pracując przy projektach oraz kampaniach organizowanych przez zespół Jamiego. Gotowała na szczycie G20 i na bezludnych plażach. Uścisnęła dłoń prezydenta Obamy i wodza rdzennych Amerykanów.
Gdy ktoś nazywa ją nową Nigellą, Anna odpowiada, że Nigella jest tylko jedna. Poznały się zresztą niedawno – Anna wyraża się o niej z najwyższym zachwytem i szacunkiem. „To fantastyczna osoba: szczera, inteligentna i serdeczna. Mam nadzieję, że nie złości się za bardzo, gdy ludzie nas porównują”.
Pierwszą własną książkę kulinarną Anna wydała po dziesięciu latach pracy w branży. Wcześniej publikowała teksty o dobrym jedzeniu oraz wegetariańskie przepisy kulinarne. Pisząc Jeden garnek, jedna planeta, zaangażowała się w problemy ochrony Ziemi i klimatu. We wstępie zaznacza: „Teraz jesteśmy w punkcie zwrotnym, w momencie kryzysu i wielkiej szansy”. Jedząc mniej mięsa, a więcej warzyw oraz właściwie gospodarując zasobami, mamy szansę ocalić to, co najważniejsze: życie nasze, naszych dzieci i naszej planety.
Jedzenie i inne namiętności
Sekretny składnik twojej kuchni? Miłość! Jedzenie i życie można smakować wszędzie i wszystkimi zmysłami: jeść łyżką, skubać delikatnie palcami jak foccacię, próbować jak orecchiette z truflami albo wgryzać się w nie niczym w soczystego pomidora.
Wystarczą proste, lecz oryginalne pomysły i świeże, domowe, lokalne składniki. Wyczarujesz z nich:
- szybką sałatę z arbuza, idealną na leniwe popołudnie,
- piżmową dynię pieczoną w soku jabłkowym z gorącą czekoladą,
- gnudi z masłem szałwiowym z dodatkiem grzanek karmelizowanych syropem z pomarańczy i surówki z pora
A na deser będą rozmarynowy crème brûlée na polskim cydrze i szampan z kwiatów czarnego bzu!
MAIA SOBCZAK, autorka bloga QMAM KASZE, mistrzyni kuchennych improwizacji, zaprasza w zmysłową kulinarną podróż. Dzięki jej prostym, ale zaskakującym przepisom, które łamią kulinarne konwencje, pozwolisz sobie na prawdziwą ucztę.
Bez pośpiechu. Każdego dnia.
Polecamy nasz wywiad z autorką!
Umami. Opowieści i przepisy
Joanna Brodzik zabierze cię w sensualną podróż przez kontynenty pachnące cynamonem, szafranem, dojrzałymi pomidorami i ukochanymi truskawkami. Zaproponuje wyprawę w czasie. Dowiesz się, jaki wpływ na kulinarną mapę świata mieli Marco Polo, Krzysztof Kolumb czy Amerigo Vespucci i kto przypłacił życiem ich wiekopomne odkrycia, jaki związek z soczewką ma soczewica i uprawy jakich roślin zmieniły bieg historii.
UMAMI to mądra i dowcipna opowieść kulinarna przeplatana sprawdzonymi przepisami zarówno na doskonałe potrawy kuchni tradycyjnej, jak i na egzotyczne dania z różnych zakątków świata.
Receptury na:
- schab z jałowcem,
- rosół ratunkowy dobry na wszystko,
- kleftiko pachnące Cyprem,
- pilaw z jagnięciny i kaszy jaglanej,
- tadżin z makreli,
- czy przepyszny tort Jadziny,
- zamienią zwykłe posiłki w niezwykłe uczty.
Polecamy nasz wywiad z Joanną Brodzik!
Autorka nauczy cię odnajdywać przyjemność w dotykaniu chrupiącej skórki chleba i kontemplowaniu koloru jadalnych kwiatów. Doradzi, jak nie marnować jedzenia, kiedy warto zacząć przygotowywać noworoczny bigos i czym zastąpić cukier w diecie. W książce znajdziesz przepisy, które powstały z miłości do ludzi, szacunku do produktów i umiejętności słuchania historii opowiadanych przy wspólnym stole. Ta lektura to wyśniona gawęda kulinarna, którą będziesz mógł podzielić się z bliskimi.
5 składników zdrowia
To nie tylko kulinarne kompendium 100 SZYBKICH przepisów tylko z pięciu składników. To również filozofia EAT5, czyli patent na zdrową sylwetkę bez wyrzeczeń i reżimowych diet.
Tak, z Darią Ładochą to możliwe. Entuzjastka życia – tak o sobie mówi – wszystko ją fascynuje, świat, ludzie i uwielbia jeść. Ale uważa przede wszystkim, że nie można odbierać sobie przyjemności i katować się dietami. Według niej – zwyczajnie nie działają.
Jest autorką filozofii życiowej, która zakłada, że wystarczy ustalić sobie 5 życiowych zasad, które są zgodne z wartościami, przekonaniami i nawykami, „five star life”, by zdecydowanie poprawić sobie jakość życia. Są jak azymut w chwilach słabości.
O tym, jak je sobie ustalić, dlaczego najlepiej smakuje to, co pod ręką i skąd czerpać radość z życia każdego dnia w swojej nowej książce wytłumaczy bardzo szczegółowo.
Roślinna kuchnia miłości
Roślinna kuchnia może być pełna smaku, uwodzicielska i rozgrzewająca serce.
To książka dla tych, którzy pragną dobrego i wartościowego jedzenia. Dla tych, którzy uwielbiają spędzać czas na posiłkach z ukochanymi ludźmi, celebrując bliskość i dla których ważne jest życie w zgodzie z naturą. To potrawy pełne smaków, zapachów i emocji. Największym wrogiem miłości są wszak rutyna i monotonia. Można je obie przepędzić za jednym zamachem, wypróbowując te przepisy. Wydawnictwo Słowne, 2021
Happy food green
Jak zachować równowagę między zdrowiem i smakiem a troską o środowisko? W czasach, gdy o zdrowiu, klimacie i negatywnych skutkach chowu zwierząt myślimy więcej niż kiedykolwiek, jest wiele powodów, dla których warto żyć bardziej zielono.
Oferta wyrobów wege i zamienników produktów pochodzenia zwierzęcego stale rośnie i łatwo stracić orientację, co naprawdę jest najlepsze tak dla naszego organizmu, jak i klimatu. Happy Food Green podsuwa nam odpowiedź na pytanie, jak w większym stopniu oprzeć swoją dietę na roślinach.
Po Happy Food i Happy Food 2.0 czołowy szwedzki szef kuchni Niklas Ekstedt i dziennikarz naukowy Henrik Ennart kontynuują serię książek o jedzeniu, które daje szczęście. Happy Food Green zawiera szczegółową analizę rewolucyjnych wyników badań na temat diety roślinnej oraz pięćdziesiąt apetycznych przepisów zapewniających zróżnicowane i zrównoważone posiłki.
Książka przyda się nie tylko początkującym wegetarianom i weganom. Będzie też idealnym poradnikiem dla tych, którzy chcieliby w większym stopniu korzystać z produktów roślinnych. To obowiązkowa lektura dla zainteresowanych bardziej ekologicznym i pełniejszym smaku życiem.
Oferta wyrobów wege i zamienników produktów pochodzenia zwierzęcego stale rośnie i łatwo stracić orientację, co naprawdę jest najlepsze tak dla naszego organizmu, jak i klimatu. Happy Food Green podsuwa nam odpowiedź na pytanie, jak w większym stopniu oprzeć swoją dietę na roślinach.
Po Happy Food i Happy Food 2.0 czołowy szwedzki szef kuchni Niklas Ekstedt i dziennikarz naukowy Henrik Ennart kontynuują serię książek o jedzeniu, które daje szczęście. Happy Food Green zawiera szczegółową analizę rewolucyjnych wyników badań na temat diety roślinnej oraz pięćdziesiąt apetycznych przepisów zapewniających zróżnicowane i zrównoważone posiłki.
Książka przyda się nie tylko początkującym wegetarianom i weganom. Będzie też idealnym poradnikiem dla tych, którzy chcieliby w większym stopniu korzystać z produktów roślinnych. To obowiązkowa lektura dla zainteresowanych bardziej ekologicznym i pełniejszym smaku życiem.
Cztery pory roku na Polanie Smaków
Gotowanie zgodnie z rytmem natury.
Dawniej kuchnią rządził odwieczny rytm czterech pór roku. Królowało w niej to, co było akurat dostępne, a na pewne smaki trzeba było czekać przez cały rok. Andrzej Polan postanowił przybliżyć czytelnikom koncepcję gotowania sezonowo i lokalnie. Potrawy przyrządzane z dostępnych w regionie składników są zdrowe, a odkrywając smakowite patenty naszych przodków, możemy na powrót zakochać się w polskiej kuchni. Są to zarówno proste inspiracje na codzienny obiad, jak i te bardziej złożone. Wydawnictwo Słowne, 2021
Naturalnie i ziołowo
Odkryj dobroczynną moc ziół. Smakowicie, zdrowo i naturalnie w jednym… czy to możliwe? Ależ tak.
Agnieszka Cegielska, dziennikarka i znana propagatorka zdrowego stylu życia przygotowała liczne przepisy na pyszne ziołowe potrawy, które wzmocnią organizm i polepszą nastrój, a jednocześnie pomogą odnowić kontakt z naturalnym rytmem ciała. Są między nimi receptury na pobudzające poranne koktajle, smakowite, krzepiące zupy i lekkie dania, które pozwolą wyciszyć się przed nocnym odpoczynkiem. Dzięki sile naturalnych składników i zawartych w przepisach ziół można żyć w zgodzie z sygnałami płynącymi ze swojego wnętrza.