Go to content

Chleb na diecie? Poznaj 4 najzdrowsze rodzaje pieczywa i ich kaloryczność

Fot. iStock/misuma

Chleb jest podstawą naszych śniadań i kolacji, praktycznie nie ma dnia, podczas którego większość z nas by po pieczywo nie sięgała. Niestety współczesny chleb zazwyczaj niewiele ma wspólnego ze zdrowymi i pełnowartościowymi wypiekami naszych babć. Wytwarzany w większości z białej, oczyszczonej mąki, nie tylko pozbawiony jest wartości odżywczych, to jeszcze dostarcza sporej ilości kalorii.

Produkty zbożowe są ważnym źródłem błonnika, witamin, więc zupełna rezygnacja z nich nie jest wskazana. Szczególnie osoby na diecie powinny wiedzieć, po jaki chleb sięgać, by nie szkodzić figurze.

4 rodzaje pieczywa, po które warto sięgać na diecie

Najzdrowszy jest prawdziwy razowy chleb, który często jest fałszowany: pieczywo nazywane razowym jest w rzeczywistości pieczywem sporządzonym z jasnej mąki, zabarwionej karmelem, sproszkowaną cykorią lub ciemnym słodem. Żeby nie dać się nabrać, zawsze należy sprawdzać skład na etykiecie. Wiadomo, że białe pieczywo oraz chleb tostowy mają najmniej wartości odżywczych, a jakie pieczywo warto jeść częściej?

1. Chleb żytni na zakwasie

Jest bogaty w witaminy z grupy B, w tym kwasu foliowego, zawiera kwas mlekowy, który ułatwia trawienie i zapobiega zaparciom. Wspiera bakterie probiotyczne w jelitach, zwiększając odporność organizmu. Obecność błonnika pomaga w zaparciach i zapobiega nowotworom jelita grubego.

Kaloryczność chleba żytniego w 100 g: 243 kcal (kromka waży 35 g i zawiera 80 kcal), IG – 55.

2. Chleb pełnoziarnisty 

Z dodatkiem otrąb, pełnych ziaren, nasion, maku lub kminku. Zawiera 5 razy więcej żelaza, magnezu, miedzi oraz cynku od pieczywa jasnego. Jest bogaty w witaminy z grupy B oraz witaminę E i błonnik. Przyspiesza metabolizm i odchudzanie, dobrze wpływa na pracę układu nerwowego i zapobiega nowotworom jelita. Należy jednak uważać bo duża zawartość błonnika może wywoływać wzdęcia i bóle brzucha. Ma również więcej białka i potasu, więc osoby z niewydolnością nerek muszą uważać.

Kaloryczność chleba pełnoziarnistego w 100 g: 225 kcal (kromka waży ok 70 g, w zależności od ilości i rodzaju ziaren), IG – 58. 

3. Chleb razowy 

Wypiekany z mąki nieoczyszczonej jest bardzo dobrym źródłem węglowodanów złożonych, błonnika i wielu witamin. Zawiera polifenole, lignany oraz kwas fitynowy, które mogą obniżać poziom cholesterolu, regulują ilość cukru we krwi, więc pomaga w odchudzaniu. Powinny po niego sięgać osoby otyłe, diabetycy, cierpiący na zaparcia, hipercholesterolemię, nadciśnienie, choroby serca i układu krążenia. Należy uważać z jego ilością, ponieważ taniny czy kwas fitynowy może utrudniać trawienie i przyswajanie białka.

Kaloryczność chleba razowego w 100 g: 213 kcal, (kromka waży 35 g i zawiera 75 kalorii), IG – 50.

4. Pieczywo chrupkie

Jedna kromka pieczywa chrupkiego zawiera zaledwie 25 kcal (kromka zwykłego chleba to około 75 kcal, a więc 3 razy więcej). Jeśli jednak zwrócimy uwagę na zawartość kalorii w 100 gramach produktu, chrupkie pieczywo zawiera dwa razy więcej kalorii, od tradycyjnego. Chrupkie pieczywo, choć jest produktem wysoko przetworzonym, zazwyczaj zawiera błonnik, witaminy i minerały.

Kaloryczność pieczywa chrupkiego w 100 g: 365 kcal (kromka waży 7 g i zawiera w zależności od rodzaju pieczywa 25 kalorii), IG – nawet 90.

źródło: polki.pl, dieta.mp.plwww.esylwetka.pl