Gotowanie Przepisy Sałatki

Surówka z czerwonej kapusty na 4 sposoby. Proste przepisy na dopełnienie obiadu

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
16 grudnia 2021
Surówka z czerwonej kapusty
Fot. iStock/Surówka z czerwonej kapusty – Surówka z czerwonej kapusty
 

Surówka z czerwonej kapusty to tradycyjny dodatek do obiadów. Czerwona kapusta jest zdrowym, ale nie zawsze docenianym warzywem, które powinno gościć na naszych talerzach zdecydowanie częściej. W jaki sposób przyrządzić surówkę z czerwonej kapusty na cztery sposoby: jak w restauracji, z olejem, z majonezem i gotowanej? Proste przepisy, które warto wypróbować.

Dlaczego warto przyrządzać czerwoną kapustę?

Kapusta czerwona jest nieco mniej popularna, niż jej biała kuzynka, ale warto to zmienić. Czerwona kapusta charakteryzuje się bardziej wyrazistym smakiem, pięknym kolorem i w dodatku jest lepszym źródłem równych witamin, minerałów i antyoksydantów, w porównaniu do białej.

Kapusta czerwona swój piękny kolor zawdzięcza antocyjanom, które są zarazem naturalnymi barwnikami oraz antyoksydantami pełniącymi istotną rolę w organizmie. Antocyjany odgrywają ważną rolę w profilaktyce nowotworów, dodatkowo uszczelniają naczynia krwionośne, uelastyczniają naczynia włosowate, działają kardioprotekcyjnie i przeciwzapalnie, chronią wzrok i poprawiają ostrość widzenia. W czerwonej kapuście nie brakuje również witaminy A (aż 10 razy więcej niż w białej kapuście) ważnej dla zdrowej skóry i wzroku, witaminy C, niezbędnej m.in. dla prawidłowego działania układu odpornościowego. Poza tym zawiera witaminy E, K, B1, B2, B6, C, oraz minerały takie jak: magnez, żelazo, potas, mangan i selen, sód, wapń, siarkę, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor oraz jod.

Czerwona kapusta w kuchni

Czerwoną kapustę można wykorzystywać w kuchni na różne sposoby. Można ją parzyć, gotować, dusić, przyrządzać z niej sycące i zdrowe zupy. Nadaje się do kiszenia, a następnie wykorzystania tak jak biała kiszona kapusta. Można przyrządzić ją jako dodatek do obiadów serwowanych z pieczenią, do dań z ziemniaków (kluski śląskie), ale także do gołąbków, oraz pysznych i zdrowych surówek.

Szczególnie surówki są proste i szybkie do przygotowania, można je wyczarować na już dosłownie z kilku składników, które zazwyczaj są pod ręką. Warto wypróbować proste przepisy na surówkę z czerwonej kapusty jak w restauracji, z olejem, z majonezem i z kapusty gotowanej.

Surówka z czerwonej kapusty jak w restauracji 

Surówka z czerwonej kapusty

Fot. iStock/Surówka z czerwonej kapusty

Składniki:

  • mała główka czerwonej kapusty
  • czerwona cebula
  • 3 duże marchewki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • garść łuskanych pestek z dyni
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Kapustę obierz z zewnętrznych liści i poszatkuj dokładnie na wąskie paseczki. Marchewki obierz, opłucz i pokrój w słupki. Cebulę obierz i pokrój w pół plasterki.
  2. Natkę pietruszki opłucz, osusz i posiekaj drobno. Pestki dyni upraż  na suchej patelni. Oliwę z oliwek wymieszaj z cukrem i sokiem z cytryny.
  3. Przygotowane w odpowiedni sposób warzywa włóż do miski, posyp pestkami dyni, polej oliwą z oliwek i dokładnie wymieszaj. Przed podaniem na stół włóż do lodówki,  by surówka dobrze się schłodziła.

Surówka z czerwonej kapusty z olejem

Surówka z czerwonej kapusty

Fot. iStock/Surówka z czerwonej kapusty

Składniki:

  • 500 g czerwonej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki oleju
  • sok z cytryny
  • sól

Przygotowanie:

  1. Kapustę poszatkuj lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Marchewki i jabłko obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Składniki wymieszaj, dodaj sól, olej, nieco soku z cytryny. Przed podaniem na stół wstaw do lodówki na 2-3 godziny.

Surówka z czerwonej kapusty gotowana

Surówka z czerwonej kapusty

Fot. iStock/Surówka z czerwonej kapusty

Składniki:

  • 1 mała główka kapusty
  • 1 jabłko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • kminek
  • sól
  • pieprz do smaku
  • łyżka masła do smażenia

Przygotowanie:

  1. Kapustę poszatkuj, jabłko pokrój w kostkę.
  2. Masło rozgrzej i przesmaż na nim lekko czosnek. Dodaj poszatkowaną kapustę, jabłko, sok jabłkowy, pieprz, sól i kminek.
  3. Duś pod przykryciem do chwili, aż kapusta zmięknie.
  4. Kilka minut przed końcem gotowania dodaj ocet, jeśli trzeba, dopraw solą i pieprzem do smaku.

Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i majonezem

Surówka z czerwonej kapusty

Fot. iStock/Surówka z czerwonej kapusty

Składniki:

  • 500 g czerwonej kapusty
  • duże jabłko
  • 1/2 dużej cebuli
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • sól,
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Kapustę poszatkuj drobno, włóż do miski i lekko posyp solą, by kapusta zmiękła.
  2. Cebulę drobno poszatkuj, jabłko zetrzyj na tarce — dodaj do kapusty. Dopraw pieprzem, a jeśli trzeba, to także solą.
  3. Dodaj majonez i jogurt, wymieszaj dobrze.
  4. Odstaw do lodówki, by surówka dobrze się schłodziła.

źródło: www.przyslijprzepis.pl 

Gotowanie Przepisy Sałatki

Rybne specjały nie tylko na wigilię

Redakcja
Redakcja
17 grudnia 2021
 

Dziś na polskim stole wigilijnym króluje karp. Jednak są osoby, którym ta ryba po prostu nie smakuje, a jak przekonuje ekspert żywienia, karp pod względem wartości odżywczych ustępuje wielu innym gatunkom ryb. Jeśli nie karpia, to jaką rybę wybrać na wigilijny stół? Poznaj przepisy na rybne specjały doskonałe nie tylko na wieczerzę wigilijną, a polecane przez blogerów akcji edukacyjnej Naturalnie Bałtyckie.

Skąd się wzięła tradycja wigilijnego karpia?

Jak się okazuje karp zaczął pojawiać się na wigilijnym stole stosunkowo niedawno. Tradycja ta sięga zaledwie czasów powojennych. W 1948 roku ówczesny minister przemysłu Hilary Minc, zwolennik gospodarki nakazowo-rozdzielczej zainicjował tworzenie Państwowych Gospodarstw Rybackich podpierając się hasłem „karp na każdym wigilijnym polskim stole”. Nic dziwnego, że padło właśnie na karpia. Był najłatwiejszą do hodowli rybą i też najtańszą. Dlatego przyjął się dość szybko i do dziś jest wigilijnym królem.

Jeśli nie karp to co?

Karp ma sporo cennych własności, ale jest dużo innych gatunków ryb, które pod względem wartości odżywczych są dużo cenniejsze i przez wielu uznawane, jako smaczniejsze” – mówi dr inż. Wojciech Sawicki, spec. ds. bezpieczeństwa żywności, technolog żywności WNoŻiR, ZUT w Szczecinie i wyjaśnia – „Ogólnie ryby słodkowodne mają dużo mniej wartości odżywczych, niż ryby morskie. Jeżeli chodzi zaś o karpia to należy on do ryb średniotłustych (2 do 5% tłuszczu w mięsie), przy czym w tłuszczu tkanki mięśniowej karpia, dominują kwasy tłuszczowe jednonienasycone (MUFA), których ilość dochodzi do ponad 50%. Natomiast ryby morskie, w tym nasze bałtyckie, zawierają dużo więcej kwasów tłuszczowych zarówno jedno, jak i wielonienasyconych (PUFA), wśród których są te najcenniejsze dla naszego zdrowia – omega-3, jak kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA). W rybach morskich znajdziemy również korzystniejszy stosunek kwasów omega-3 i omega-6. Z obecnością tłuszczu związana jest również zawartość rozpuszczonych w nich witamin A, D, E i K, których ryby morskie zawierają dużo więcej.”

Zaletą wszystkich ryb, zarówno tych słodkowodnych jak i morskich, jest duża zawartość lekkostrawnego i wysokowartościowego białka. W składzie białka rybiego znajdziemy egzogenne aminokwasy, które muszą zostać dostarczone z pokarmem, aby nasz organizm prawidłowo się rozwijał i funkcjonował. W rybach słodkowodnych i morskich znajdziemy także cenne dla naszego zdrowia minerały: magnez, żelazo, cynk, fosfor, potas i selen. Na korzyść gatunków morskich przemawia fakt, iż są bogatym źródłem jodu, którego potrzebuje nasza tarczyca, aby sprawnie funkcjonować.

„Oczywiście nie skreślajmy karpia z naszego wigilijnego stołu, ale sięgnijmy również po nasze bałtyckie skarby: śledzie, szproty, stornie, gładzice czy turbota.” – zachęca W. Sawicki – „Oprócz wielu własności prozdrowotnych cechują się one niepodważalnymi walorami smakowymi. Warto spróbować ich i to nie tylko od święta. Niech nie będą one tylko urozmaiceniem naszego wigilijnego stołu, ale zagoszczą częściej w naszych kuchniach. Dla naszego zdrowia jedzmy więcej ryb.”

Smaczne dania rybne nie tylko na wigilię

Turbot smażony w sosie własnym z orzechami pekan, cebulą, czosnkiem, dymką i koperkiem

Składniki:

  • 2 wypatroszone turboty
  • 150 g cebuli, pokrojonej w drobną
  • kostkę
  • 2 ząbki czosnku, pokrojonego
  • w cienkie plasterki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka dymki, drobno pokrojonej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka masła
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 1 opakowanie włoszczyzny
  • 1 główka czosnku
  • 2-3 liście laurowe
  • 3-4 ziarnka ziela angielskiego
  • 1 duża cebula (do wywaru)
  • 5-6 orzechów pekan
  • sól

Wywar:

Obraną włoszczyznę i jednego turbota skropić olejem i ułożyć na blaszce, na papierze do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Piec około 20 minut z włączoną funkcją grill. Po upieczeniu przełożyć do garnka. Dodać opaloną nad gazem lub w piekarniku z funkcją grill cebulę, całą główkę czosnku i zalać 3-4 litrami wody. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować na bardzo małym ogniu przez około 2 godziny. Po tym czasie odcedzić zawartość przez sito, a pozostały wywar zredukować do około 200-250 mililitrów na małym ogniu. Nie solić.

Ryba:

Drugiego turbota ponacinać dość głęboko, od góry co około centymetr, a następnie natrzeć solą. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Turbota smażyć przez 5 minut, zaczynając od naciętej strony, a następnie obrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 5 minut. Po usmażeniu odłożyć rybę na talerz. Na patelnię, na której była smażona, wlać dwie łyżki oleju i usmażyć na niej cebulę na złoty kolor. Dodać orzechy pekan, czosnek i smażyć przez chwilę. Zmniejszyć ogień. Dolać wywar, zagotować i wyłączyć kuchenkę. Dodać masło, sok z cytryny, koperek i dymkę. Posolić do smaku. Tak przygotowanym sosem polać usmażonego turbota.

Śledź z karmelizowaną cebulką

Składniki:

  • 6 solonych filetów śledziowych
  • 1 duża cebula
  • 60 ml oleju
  • czarny pieprz

Cebulę pokroić w talarki, skarmelizować mocno na rumiano i pozostawić w oleju do ostudzenia. Dopiero wtedy odcedzić,

ale olej zachować. Odmoczone śledzie pokroić w cząstki, układać warstwami w słoju, przesypując pieprzem i przekładając cebulką. Na koniec zalać pocebulowym olejem i odstawić do lodówki na 12 godz.

Pierogi z wędzonym dorszem

Składniki

ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 ml gorącej wody
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki soli

farsz:

  • 250 g białego sera
  • 150 g wędzonego dorsza
  • sól, pieprz do smaku

okrasa:

  • 100 g słoniny

Mąkę połączyć z gorącą wodą i solą, następnie dodać roztopione masło. Wyrobić na gładką, jednolitą kulę, obficie posypać mąką i odłożyć na minimum 20 minut do odpoczęcia. Ser przepuścić przez praskę, dodać posiekaną drobno wędzoną rybę, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na cienki placek, podsypując odrobiną mąki. Szklanką wyciąć kółeczka, nakładać po łyżeczce farszu i sklejać, formując zgrabne pierożki. Gotować w osolonej wodzie 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Podawać z gorącymi skwarkami ze słoniny.

Pieczone kotleciki z gładzicy w sosie teriyaki

Składniki

  • 300 g fileta z gładzicy
  • 1 jajko
  • 3 łyżki panko
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cm imbiru
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 1 limonka
  • 10 łyżek sosu teriyaki
  • 50 g białego sezamu
  • patyczki do szaszłyka

Filety z gładzicy pokroić na mniejsze kawałki. W malakserze zmiksować chili, czosnek, imbir, kolendrę i natkę. Dodać rybę, jajko, panko i sos rybny. Całość zmiksować na jednolitą masę. Na patykach uformować kotleciki i obtoczyć w sezamie. Piec na blaszce wyłożonej pergaminem w temperaturze 180 stopni około 20 minut. Podawać z sosem teriyaki.

Foto – Joanna Matyjek


 Naturalnie Bałtyckie to innowacyjny projekt edukacyjny wspierający polskie rybołówstwo bałtyckie, którego głównym celem jest promocja racjonalnego wykorzystania zasobów Morza Bałtyckiego, a także kreowanie świadomej konsumpcji produktów rybnych. Istotnym elementem programu jest także propagowanie wśród Polaków proekologicznych postaw, które mogą mieć wpływ na poprawę czystości Bałtyku i zwiększenia jego zasobów. Inicjatorem i koordynatorem projektu jest Kołobrzeska Grupa Producentów Ryb Sp. z o.o., jedna z najstarszych uznanych organizacji producentów ryb w Polsce, zajmująca się produkcją i obrotem rybami w postaci świeżej i mrożonej.

 


Gotowanie Przepisy Sałatki

7 egzotycznych roślin, które wyhodujesz z pestki. Proste sposoby na niebanalne żywe ozdoby w domu

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
16 grudnia 2021
Rośliny z pestki
Fot. iStock

Rośliny z pestki pomysł dla cierpliwych miłośników roślin. Potrzeba sporo czasu, by móc cieszyć się własną, pięknie wyrośniętą egzotyczną roślinę, ale cierpliwość się w tym przypadku opłaca. Posiadanie niecodziennej rośliny doniczkowej jest źródłem satysfakcji, szczególnie gdy zdrowo rośnie i pięknie się prezentuje. Jest kilka ciekawych roślin, które wyhodujesz z pestki.

Rośliny z pestki — co trzeba o nich wiedzieć?

Przede wszystkim pestki nie mogą być uszkodzone, najlepiej, by pozyskać je z ładnych i zdrowych owoców. Nie wolno ich przechowywać zbyt długo poza wodą lub ziemią, by bez problemów wypuściły korzonki. Uzyskanie własnej rośliny doniczkowej nie należy do trudnych zadań, ale wymaga nieco czasu, niekiedy nawet kilku miesięcy, by młoda roślina nabrała konkretnego wyglądu. Trzeba przy tym pamiętać, że rośliny z pestek pozyskane domowym sposobem nie rosną tak okazałe jak w naturze. Zazwyczaj też nie wydają owoców, lub owocują rzadko i o wiele skromniej niż w naturalnych warunkach. Natomiast przyjemność z pielęgnacji takiej rośliny jest niemała, więc warto spróbować w tym własnych sił. Jeśli natomiast komuś marzy się drzewko niczym z katalogu, również może je mieć, kupując wyrośnięty egzemplarz w sklepie ogrodniczym lub w kwiaciarni.

Rośliny z pestki — 7 egzotycznych piękności, które wyhodujesz w domu

Cytryna — drzewko z pestki 

Z powodzeniem można uprawiać w domu drzewko takie jak cytryna. Cytryna, podobnie jak i inne cytrusy, bez problemu wyrośnie z pestki, choć to wymaga wielkiej cierpliwości. O ile pestka kiełkuje dość szybko, tempo jej wzrostu nie jest zbyt intensywne. W tym przypadku na kwiaty trzeba czekać kilka/kilkanaście lat, czasem pojawiają się również owoce.

Rośliny z pestki

Fot. iStock/Rośliny z pestki

Cytryna z pestki krok po kroku:

Wyjmij ze środka cytryny pestkę i opłucz ją dokładnie. Lekko natnij ją, by lepiej wchłaniała składniki odżywcze i włóż  na głębokość ok. 1,5 cm do doniczki z ziemią i warstwą keramzytu na dnie. Na doniczkę nałóż folię spożywczą i zrób w niej niewielkie otwory, by zapewnić odpowiednią wilgotność i cyrkulację powietrza. Doniczkę ustaw na ciepłym parapecie. Zadbaj o regularne podlewanie, by podłoże było stale wilgotne, ale nie przemoczone. Po kilku tygodniach na powierzchnię powinna wyjść młoda roślina, wtedy można już usunąć folię.

Awokado z pestki

awokado - właściwości, jak jeść, z pestki, przepis

Fot. iStock

Awokado z pestki to prosty sposób na wyhodowanie efektownej, żywej ozdoby kuchennego parapetu. Aby wyhodować własne drzewko, wbij w wierzchołek pestki po przekątnej trzy wykałaczki. Następnie włóż ją do wody tak, by 3/4 jej wysokości było pod wodą. Woda powinna być świeża, najlepiej zmieniana raz dziennie. Jest duża szansa na to, że pestka wykiełkuje i w ciągu kilku tygodni roślina będzie miała łodygę i liście. Wtedy nadejdzie czas, by przenieść ją do doniczki. Awokado z pestki raczej nie wyda owoców, podobnie jak cytrusy hodowane z pestki.

Palma daktylowa z pestki

Rośliny z pestki

Fot. iStock/Rośliny z pestki

Również nietrudno jest o własną palmę daktylową z pestki, należy tylko wziąć pod uwagę,  że palma potrzebuje sporo miejsca, ponieważ dość szybko i mocno się rozrasta. Palma wyrośnie jednakowo z nasion suszonych, jak i świeżych. Pestki daktyli nie mocz, ale przetrzyj delikatnie  papierem ściernym i umieść najlepiej w specjalnej ziemi dla palm, na głębokości około 2-3 centymetrów. Po mniej więcej 5 tygodniach palma daktylowa powinna zacząć kiełkować. Pierwsze liście będą pojedyncze, a po kilku latach pojawią się charakterystyczne „pióropusze”. Jeśli palma daktylowa z pestki będzie stała w jasnym pokoju, już po kilku latach może sięgnąć do sufitu.

Mango z pestki

Rośliny z pestki

Fot. iStock/Rośliny z pestki

Pestkę z mango przetrzyj ostrożnie papierem ściernym, aby jej nie uszkodzić. Tak przygotowaną pestkę włóż szpiczastą końcówką pod cienką warstwę żyznego podłoża z warstwą drenażową na dnie. Zapewnij jej wysoką temperaturę i stałą wilgotność podłoża. Przed upływem 4 tygodni mango z pestki powinno już wykiełkować. Młode mango postaw  w miejscu dobrze oświetlonym, ale oddalonym od bezpośredniego nasłonecznienia.

Figa z pestki

Rośliny z pestki

Fot. iStock

Jeśli jesteś miłośniczką fig, możesz z nasion tej rośliny wyhodować własny egzemplarz. Po otwarciu figi wyjmij małe pesteczki, wypłucz je delikatnie pod wodą i włóż po 8-10 sztuk do niewielkich doniczek z ziemią zmieszaną z piaskiem (1:1). Nasionka przysyp niewielką warstwą ziemi i zostaw doniczki w ciepłym miejscu (22-25°C), dbając o to, by podłoże było cały czas lekko wilgotne. Po kilkunastu dniach powinny pojawić się siewki. Gdy tak się stanie, wybierz najsilniejszą, a pozostałe usuń. Gdy jej korzenie przerosną doniczkę, przenieś figę z pestki do  większej doniczki z ziemią kwiatową.

Liczi z pestki

Rośliny z pestki

Fot. iStopck/Rośliny z pestki

Z pestki można również wyhodować liczi, ale trzeba wziąć pod uwagę fakt, że roślina będzie rosła wolno i jest dość kłopotliwa w domowej uprawie. Jeśli masz ochotę spróbować swych sił, nasiona najpierw wymocz w wodzie przez 1-2 doby. Po tym czasie włóż je poziomo na głębokość 2 cm w mieszaninie torfu, piasku i perlitu (3:1:1). Dbaj o ciepło i umiarkowaną wilgotność podłoża, ponieważ liczi nie lubi stać w mokrym. Już po tygodniu może pojawić się kiełek, z którego, przy troskliwej pielęgnacji rozwinie się roślina.

Pitaja (smoczy owoc) z pestki

Rośliny z pestki

Fot. iStock/Rośliny z pestki

Aby pitaja wyrosła z pestki, jej czarne nasionka przed zasadzeniem najpierw oczyścić z miąższu, przelewając je na sitku wodą. W doniczce przygotuj ziemię przepuszczalną, najlepiej podłoże do kaktusów. Włóż do niej nasionka i zostaw w jasnym pomieszczeniu o temperaturze około 20-24 stopni Celsjusza. Nasionka zraszaj, nie podlewaj, aby zapobiec ich gniciu. Aby przyspieszyć wzrost, przykryj doniczkę nakłutą folią. Po około 3-4 tygodniach powinny pojawić się rośliny.


źródło:  zielonyogrodek.pl, deccoria.pl 

Zobacz także

Pieczone awokado Darii Ładochy - Patenciary, odc.1

Przepis Darii Ładochy. Patenciary, odc.1: Pieczone awokado

3 bit - klasyczny, z truskawkami i czekoladowy

3 bit – proste i efektowne ciasto bez pieczenia

Inka z polskiego sadu – przepis na kawę pachnącą jabłkami