Go to content

Gołąbki klasyczne lub bez zawijania. Przepisy pełne smaku

Gołąbki klasyczne i bez zawijania - z ryżem i mięsem, kaszą
Fot. i Stock

Gołąbki to danie, które Polacy kochają. Podane z aromatycznym pomidorowym sosem pasują zarówno na zwykły obiad, jak i na większe uroczystości. Pełne smaku i sycące gołąbki doczekały się różnych wersji – klasycznej i bez zawijania. Można przyrządzić je nie tylko z ryżem i mięsem, ale i z kaszą gryczaną z pieczarkami. Jak przyrządzić idealne gołąbki?

Gołąbki to słowo klucz, po którym od razu zaczyna burczeć w brzuchu. Trudno sobie wyobrazić tradycyjny polski stół bez tego dania. Mimo że ich przyrządzenie wymaga pewnego zachodu, smak gołąbków rekompensuje każdą minutę spędzoną w kuchni. Wiele gospodyń ma własne, rodzinne receptury na gołąbki, przekazywane z pokolenia na pokolenie. Ci, którzy nie mają takiego szczęścia, powinni spróbować swych kulinarnych sił w starciu z gołąbkami przy pomocy poniższych przepisów. Internet jest pełen inspiracji, z których na pewno trafi się na tę najsmaczniejszą.

Gołąbki klasyczne i bez zawijania - z ryżem i mięsem, kaszą

Fot. iStock

Gołąbki z ryżem i mięsem – przepis 

Klasyczne gołąbki zawijane goszczą na talerzach bardzo często. Ta wersja dania znana jest przez każdego i mało kto potrafi się oprzeć tradycji.

Gołąbki klasyczne i bez zawijania - z ryżem i mięsem, kaszą

Fot. iStock/gołąbki

Gołąbki z ryżem i mięsem – składniki

  • 1 kapusta włoska
  • 2 szklanki ryżu
  • 500 g mięsa mielonego
  • 500 ml bulionu
  • jajko
  • cebula
  • sól, pieprz

Gołąbki z ryżem i mięsem – przygotowanie:

  1. W dużym garnku zagotuj wodę. Wytnij głąb z kapusty i sparz we wrzącej wodzie. Jeszcze gorącą kapustę obierz i z liści zetnij nożem gruby nerw.
  2. Ryż ugotuj w litrze osolonej wody, aż wchłonie wodę.
  3. Na patelni zeszklij cebulę okrojoną w kostkę. Do ryżu dołóż surowe mięso mielone razem z jajkami i podsmażoną wcześniej cebulą, dopraw farsz solą i pieprzem.
  4. Na liście nałóż farsz z ryżu i mięsa. Złóż boki liści kapusty do środka i zwiń w zwarty rulon.
  5. Gołąbki ułóż w dużym garnku, zalej bulionem, przykryj pokrywką i na małym ogniu gotuj ok 30 minut. Jeśli nie masz garnka z grubym dniem i obawiasz się, że gołąbki mogą się przypalić, wyłóż dno garnka warstwą niewykorzystanych liści z kapusty.

Fot. iStock

Składniki na sos pomidorowy z koncentratu:

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1/2 litra bulionu,
  • łyżka mąki pszennej,
  • łyżka masła,
  • sól, pieprz,
  • przyprawa typu vegeta, maggi,
  • odrobina śmietanki 30% – opcjonalnie

Sos pomidorowy  z koncentratu – przygotowanie:

  1. Bulion zagotuj, dodaj koncentrat.
  2. W 1/2 szklanki zimnej wody rozmieszaj mąki i ostrożnie wlej do bulionu z koncentratem, mieszając, by nie utworzyły się grudki. Gotuj kilka minut i na koniec dodaj masło, dopraw solą, pieprzem, dodaj odrobinę przyprawy typu vegeta/maggi. Jeśli lubisz, możesz zabielić sos odrobiną śmietanki.

Gotowe gołąbki podawaj gorące, polane sosem pomidorowym.

Gołąbki bez zawijania (gołąbki inaczej) – przepis

Alternatywne gołąbki bez zawijania (gołąbki inaczej) również cieszą się dużą popularnością, choć jeszcze nie prześcignęły w niej tradycyjnych gołąbków. Są łatwiejsze w przygotowaniu, ale nie ustępują w smaku tradycyjnym gołąbkom.

Gołąbki klasyczne i bez zawijania - z ryżem i mięsem, kaszą

Fot. iStock

Gołąbki bez zawijania – składniki:

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 500 g kapusty
  • duża cebula
  • 3 łyżki oleju
  • jajko
  • niecałe pół szklanki ryżu
  • koperek
  • sól, pieprz, przyprawa typu Vegeta

Składniki na sos pomidorowy:

  • 1,5 l bulionu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • płaska łyżka mąki pszennej
  • odrobina śmietanki 30% – opcjonalnie

Składniki na gołąbki bez zawijania – przygotowanie:

  1. Kapustę drobno poszatkuj. Dodaj do niej łyżeczkę soli, ugnieć kapustę i zostaw na ok. 15 minut, aż lekko zmięknie.
  2. Po upływie czasu kapustę dokładnie odciśnij z puszczonego przez nią soku i włóż do miski ze zmielonym mięsem.
  3. W międzyczasie ugotuj niecałe pół szklanki ryżu i odsącz.
  4. Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej do smażenia i zeszklij poszatkowaną cebulę.
  5. Do miski z mięsem i kapustą dorzuć podsmażoną cebulkę i lekko przestudzony ryż. Dodaj jajko i garść drobno posiekanego kopru, dodaj sól, pieprz i jeśli używasz –  Vegetę dla smaku.
  6. Wyrób dokładnie masę, by składniki się połączyły. Jeśli jej konsystencja będzie zbyt luźna, możesz dodać do niej odrobinę bułki tartej lub kaszy manny, która mocniej zwiąże masę.
  7. Uformuj w dłoniach kotleciki i spłaszcz je lekko. Smaż na patelni po kilka kotletów na raz, ok minuty na stronę na średnim ogniu.
  8. Gdy staną się rumiane, kotlety przełóż do garnka. Zalej je bulionem, dołóż pół szklanki koncentratu pomidorowego, dopraw, jeśli trzeba.
  9. Gotuj na małym ogniu ok 30 minut. Gdy sos wyjdzie za rzadki,  zagęść go płaską łyżką mąki pszennej. Jeśli lubisz, możesz też zabielić odrobiną śmietanki.

Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami – przepis

Gołąbki, choć kojarzą się przede wszystkim ryżem i mięsem, wspaniale smakują z kaszą gryczaną i pieczarkami. Ten wegetariański farsz jest pełen smaku i aromatu, nic dziwnego, że cieszy się coraz większym powodzeniem.

Gołąbki klasyczne i bez zawijania - z ryżem i mięsem, kaszą

Fot. iStock/gołąbki z kaszą gryczaną pieczarkami

Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami – składniki:

  • 300 g kaszy gryczanej (3 torebki)
  • główka włoskiej kapusty
  • 100 g pieczarek
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju

Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami – przygotowanie:

  1. Do garnka wlej połowę bulionu i wstaw na ogień. Gdy się zagotuje, wsyp kaszę i gotuj ją do miękkości, aż wchłonie płyn. Mieszaj co jakiś czas. Gotową kaszę ostudź.
  2. W dużym garnku zagotuj wodę. Wytnij głąb z kapusty i sparz we wrzącej wodzie. Jeszcze gorącą kapustę obierz i z liści zetnij nożem gruby nerw.
  3. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulę oraz drobno pokrojone pieczarki. Gdy zmiękną, przełóż je do kaszy, dodaj jajko, sól i pieprz do smaku.
  4. Na liście nałóż farsz z kaszy i pieczarek. Złóż boki liści kapusty do środka i zwiń w zwarty rulon.
  5. Gołąbki ułóż w dużym garnku – jeśli obawiasz się, że gołąbki mogą się przypalić, wyłóż dno garnka warstwą niewykorzystanych liści z kapusty.
  6. Pozostały bulion wlej do osobnego garnka, dodaj mąkę ziemniaczaną i gotuj, aż sos zgęstnieje. Sos przelej do gołąbków, przykryj go pokrywką i duś na małym ogniu  ok. 30 minut.

źródło: www.kwestiasmaku.com, kuchnialidla.pl