Go to content

Ryż z jabłkami – trzy przepisy na pyszny i prosty deser z dzieciństwa

Ryż z jabłkami
Fot. iStock

Ryż z jabłkami to dla wielu osób smak z dzieciństwa, do którego po latach wraca się z przyjemnością. Smak tego prostego deseru jest niezapomniany, a zapach podpiekanych jabłek i cynamonu roznosi się po kuchni, przywracając miłe wspomnienia. Przepis na ryż z jabłkami jest prosty w wykonaniu i poradzi sobie z nim nawet laik.

Prosty i pożywny posiłek — czego potrzeba do przygotowania ryżu z jabłkami?

Ryż z jabłkami to prosty w wykonaniu posiłek, do którego wystarczy mieć przynajmniej mleko (roślinne lub zwierzęce) lub wodę, ryż i jabłka. Jeśli danie ma być słodkie, trzeba też dodać do niego preferowany słodzik — zwykły cukier, cukier waniliowy, miód, ksylitol lub inny. Aby podkreślić jego walory smakowe, warto ryż z jabłkami doprawić cynamonem i wanilią. Ale popularnością cieszy się także wersja z rodzynkami, suszonymi śliwkami czy innymi suszonymi owocami.

Ryż z jabłkami

Fot. iStock/Ryż z jabłkami

Jakie jabłka dodać do ryżu?

Jabłka, obok ryżu, to podstawa poniższych przepisów. Często pojawia się pytanie, jakiej odmiany jabłek użyć do tego dania. Tu można zaszaleć i sięgnąć po wszelkie odmiany, jakie mamy pod ręką. Wtedy jednak wykonując dany przepis warto kontrolować ilość cukru lub słodzika, gdyż jabłka mogą mieć inną słodycz i cukru może się okazać za mało lub za dużo. Można także sięgnąć po jabłka w słoiku przygotowane na szarlotkę.

Ryż z jabłkami — wartości odżywcze, kalorie (kcal)

Ryż z jabłkami to lekkostrawne i pożywne danie, w dodatku (w wersji bez śmietany) mało kaloryczne. W jabłkach znajdują się witaminy takie jak: A, C, K oraz witaminy z grupy B. Poza tym zawierają wapń, żelazo, cynk, fosfor,  potas,  magnez, mangan, sód, miedź i fluor. W ich składzie znajdują się również ważne dla zdrowia związki polifenolowe, katechiny, flawonole, kwas galusowy, kwas chlorogenowy. W skórce jabłek znajdziemy dwa silne przeciwutleniacze chroniące wzrok — luteinę, oraz zeaksantynę. Tuż pod skórką kryje się  błonnik i pektyny, przez co jabłka są polecane na poprawę trawienia i likwidację zaparć. Jabłka są także niskokaloryczne, ponieważ  w 100 g zawierają przeciętnie 50 kcal.

Także ryż, wbrew pozorom, nie jest bezwartościowym zapychaczem w posiłkach. Ryż zawiera witaminy z grupy B, witamina E i błonnik, oraz   potas, magnez, żelazo i cynk. Jednak trzeba pamiętać, że im bardziej oczyszczony ryż, tym więcej ucieka wartościowych dla zdrowia substancji. Najbardziej wartościowy dla zdrowia jest ryż ciemny, nieoczyszczony, natomiast najmniej ryż biały. Sam ryż — w zależności od odmiany — nie jest kaloryczny. 100 g ugotowanego ryżu Basmati to 115 kcal, a białego 130 kcal.

Ryż z jabłkami i cynamonem — przepis babci 

Ryż z jabłkami

Fot. iStock/Ryż z jabłkami

Składniki na ryż z jabłkami i cynamonem wg przepisu babci:

  • 1 szklanka ryżu białego
  • 2 szklanki mleka
  • 1 kg jabłek
  • 6 łyżek cukru (mniej, jeśli jabłka są słodkie)
  • 2 łyżki masła + jeszcze trochę do smażenia i smarowania naczynia żaroodpornego
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • masło do smażenia jabłek

Przygotowanie ryżu z jabłkami i cynamonem

Mleko zagotuj i wrzucić do ryż, zagotuj. Dodaj do niego około 3 łyżki cukru, 2 łyżki masła, gotuj do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Gdy ryż stanie się już gęsty i klejący, zdejmij go z ognia i odstaw pod przykryciem.

Jabłka obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Starte przełóż na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością masła i smaż około 10-15 minut, do miękkości. Dodaj cynamon, pozostałe 3 łyżki cukru i cukier waniliowy, wymieszaj. Jeśli jabłka będą mocno kwaskowate, dodaj trochę więcej cukru.

Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i ułóż warstwami ryż i podsmażone jabłka, oprósz odrobiną cynamonu. Zapiecz w piekarniku około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni C. Podawaj na gorąco.

Ryż z jabłkami na szybko

Ryż z jabłkami na szybko to nic innego jak wykorzystanie powyższego przepisu, ale z modyfikacją sposobu przygotowania. Aby szybciej przygotować posiłek, ugotowany ryż i jabłka podprażone (w garnuszku lub na patelni) nie trafiają do naczynia żaroodpornego, ale już na talerz. Można po prostu wymieszać ugotowany ryż z jabłkami i podgrzać razem, a można układać warstwami w pucharku ryż i podprażone jabłka. To doskonały pomysł na wykorzystanie ryżu, który został np. z obiadu.

Ryż z jabłkami

Fot. iStock/Ryż z jabłkami

Ryż z jabłkami i śmietaną zapiekany 

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu białego
  • 4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 kg jabłek
  • 1 łyżka miodu
  • cynamon do smaku
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • cynamon do oprószenia

Przygotowanie:

Ugotuj ryż na mleku z jedną łyżką masła. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Podsmaż z masłem przez ok. 10 minut, dodaj miód. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i wyłóż część ryżu, połowę jabłek, następnie znów ryż i resztę jabłek.

Wstaw całość na pół godziny do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Śmietanę wymieszaj z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.  Na 10 minut przed końcem pieczenia wyjmij zapiekankę z piekarnika i polej jej wierzch przygotowaną śmietaną. Zapiecz. Podawaj na gorąco.


źródło: przyślijprzepis.pl