Ciasta Przepisy

Szarlotka z bezą, budyniem, kruszonką lub sypana. Przepisy na najlepsze ciasta z jabłkami

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
21 lipca 2020
Szarlotka z kruszonką, budyniem, bezą oraz sypana - przepis
Fot. iStock
 

Szarlotka to ciasto uwielbiane za smak i cudowny zapach, który z marszu przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Nieskomplikowana w przyrządzeniu, jest zdecydowanie królewskim ciastem na wielu polskich stołach. Można jeść ją solo, jak i serwować z lodami do kawy. Można piec także na różne sposoby, np. jako pyszna szarlotka z kruszonką, budyniem, bezą oraz sypana.

Szarlotka pochodzi z Francji, skąd jej sława obiegła resztę Europy. Co ciekawe szarlotka, tak silnie kojarzona z aromatycznymi jabłkami, wcale nie musi być z nich przygotowana. Można ją upiec z dodatkiem brzoskwiń czy gruszek, i również pozostanie ona szarlotką, ze względu na sposób przyrządzenia. Szarotka często zamiennie jest stosowana z nazwą jabłecznik, ale są to odrębne wypieki. O ile szarlotka musi być z ciasta półkruchego lub kruchego, tak jabłecznik może mieć różne spody, i zawsze będzie zawierał w składzie jabłka.

Fot. iStock/szarlotka

Szarlotka z kruszonką – przepis

To łatwe w przegotowaniu ciasto, z delikatną i chrupiącą kruszonką oraz wyczuwalną, rozgrzewającą nutą cynamonu.

Składniki: 

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła (kostka)
  • 100 g cukru pudru
  • jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru wanilinowego

Nadzienie:

  • 1,5 kg jabłek szara reneta
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta kardamonu (opcjonalnie)
  • cukier – do smaku

Fot. iStock/szarlotka z kruszonką

Szarlotka z kruszonką – przygotowanie:

  1. Przygotuj kruche ciasto – mąkę z proszkiem do pieczenia przesyp do miski, dodaj zimne, pokrojone drobno masło, cukier i jajko. Zagnieć te składniki na kruszonkę. Wstaw do lodówki do schłodzenia na 30 minut.
  2. Nastaw piekarnik, grzanie góra-dół, dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Czasie, gdy kruszonka będzie odpoczywać w lodówce, obierz i pokrój na dość spore kawałki jabłka. Wrzuć je do garnka razem z przyprawami i podpraż przez około 10 minut, tak, by nie zdążyły się rozgotować.
  4. Na dno tortownicy wyłóż 2/3 schłodzonego ciasta (resztę zostaw w lodówce).
  5. Ciasto w tortownicy podpiecz do zrumienienia, ok. 20 minut.
  6. Gdy ciasto się zarumieni, wyłóż na nie jabłka i rozkrusz na nie pozostałą kruszonkę. Ponownie włóż do piekarnika i piecz kolejne 40-45 minut.

Szarlotka sypana – przepis 

Ta szybka w przygotowaniu szarlotka spodoba się miłośnikom prostych przepisów. Nie ma tu mokrych składników, nie trzeba wyciągać miksera, ponieważ ciasto składa się wyłącznie z jabłek i sypkich produktów.

Szarlotka z kruszonką, budyniem, bezą oraz sypana - przepis

Fot. iStock/szarlotka

Szarlotka sypana – składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki kaszy manny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki cukru

Nadzienie:

  • ok. 2,5 kg jabłek szara reneta
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • 200 g zimnego masła na wiórki (plus trochę do posmarowania formy)

Przygotowanie:

  1. Jabłka umyj i zetrzyj ze skórką na tarce o dużych oczkach. Delikatnie odciśnij z nadmiaru soku. Dodaj cukier i cynamon, wymieszaj.
  2. Sypkie składniki na ciasto wymieszaj w misce i podziel na 3 części.
  3. Prostokątną formę (ok. 35 x 24 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Papier i boki formy wysmaruj masłem.
  4. Wsyp do formy jedną część sypkich składników i rozłóż połowę jabłek. Przykryj drugą częścią sypkich składników, wyłóż resztę jabłek i wysyp ostatnią warstwę sypkich składników.
  5. Na wierzch ciasta wyłóż wiórki z masła.
  6. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180ºC, góra-dół, ok. 60 minut do czasu, aż wierzch ciasta się zarumieni.

Szarlotka z budyniem – przepis

To nieco bardziej bogata w smaku wersja tradycyjnej szarlotki, która zyskała wielu fanów. Jej przygotowanie wymaga nieco więcej czasu, ale nie jest bardzo skomplikowane.

Szarlotka z kruszonką, budyniem, bezą oraz sypana - przepis

Fot. iStock/szarlotka

Szarlotka z budyniem – składniki:

Kruche ciasto:

  • 350 g mąki
  • 200 g masła (dobrze schłodzonego)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g cukru pudru
  • 1 jajko

Budyń:

  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 litra mleka
  • cukier, jeśli budyń nie ma go w składzie

Nadzienie:

  • 1200 g jabłek szara reneta
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder

Szarlotka z budyniem – przygotowanie:

Kruche ciasto:

  1. Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj pokrojonej zimne masło, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Posiekaj składniki nożem kruszonkę.
  2. Dodaj jajko i ręką szybko zagnieć jednolite ciasto. Ciasto przekrój na pół, oddzielnie zawiń je w folię i włóż na kwadrans do zamrażarki.

Budyń:

  1. Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Nadzienie:

  1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokój na plasterki i włóż do garnka. Dodaj cynamon i duś pod przykryciem przez ok. 10 minut aż jabłka zmiękną, ale się nie rozpadną.

Przygotowanie całości:

  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Formę o wymiarach ok. 21 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Jedną połowę ciasta wyjmij z zamrażarki i zetrzyj na grubych oczkach tarki na dno formy. Wyrównaj i delikatnie uklep.
  • Na ciasto wyłóż jabłka, a następnie budyń.
  • Wyjmij drugą część ciasta z zamrażarki i zetrzyj na tarce wprost na budyń.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 35 minut na złoty kolor.
  • Posyp cukrem pudrem.

Szarlotka z bezą – przepis

To zdecydowanie słodsza odsłona ciasta z jabłkami. Miłośnicy lekkiej i chrupiącej z wierzchu bezy zdecydowanie będą zadowoleni z tej wersji przepisu.

Szarlotka z kruszonką, budyniem, bezą oraz sypana - przepis

Fot. iStock/szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą – składniki:

Kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 150 g schłodzonego masła
  • 3 żółtka (białka odłożyć do bezy)

Nadzienie:

  • 2 kg jabłek szara reneta
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • około 100 g cukru (do smaku)

Beza:

  • 3 białka duże (zostaną z ciasta)
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Szarlotka z bezą – przygotowanie:

Fot. iStock/szarlotka

Kruche ciasto:

  1. Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj pokrojonej zimne masło, proszek do pieczenia oraz cukier i cukier wanilinowy. Posiekaj składniki nożem kruszonkę.
  2. Dodaj żółtka i ręką szybko zagnieć jednolite ciasto. Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki.

Nadzienie:

  1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokój na plasterki i włóż do garnka. Dodaj cynamon, cukier i cukier wanilinowy. Duś pod przykryciem przez ok. 10 minut aż jabłka zmiękną, ale się nie rozpadną.

Beza:

  1. Białka przełóż do miski i ubij mikserem na sztywną pianę. Gdy będą sztywne, dodawaj po łyżce cukier cały czas ubijając ok. 1 minutę po każdej dodanej porcji cukru. Gdy cały cukier będzie już rozpuszczony w masie, ubijaj białka jeszcze przez 2 – 3 minuty, pod koniec dodaj mąkę ziemniaczaną.

Przygotowanie ciasta:

  1. Piekarnik nagrzej góra-dół do 175ºC. Blaszkę  22 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij ciasto z lodówki i wyłóż dno rozwałkowanym ciastem, zrób w nim dziurki widelcem.
  2. Na spód wyłóż jabłka, wyrównaj i wyłóż pianę z białek.
  3. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut w temperaturze 175ºC.
  4. Zmniejsz  po tym czasie temperaturę do 120ºC i piecz 25 minut.
  5. Ustaw temperaturę 170ºC na włączoną dolną grzałkę i termoobieg. Piecz około 20 minut.

źródło:  www.kwestiasmaku.com ,  www.domowe-wypieki.pl


Ciasta Przepisy

10 cytatów z „Harrego Pottera”, które wprowadzą trochę magii do twojego życia

Anna Frydrychewicz
Anna Frydrychewicz
21 lipca 2020
Fot. Instagram/comereadem •
 

Seria książek o młodym czarodzieju i jego przyjaciołach zawojowała świat i pozwoliła tym, którzy zapomnieli już jaką frajdę przynosi czytanie, na nowo odkryć tę przyjemność. J.K. Rowling swoją powieścią zrewolucjonizowała rynek wydawniczy, filmowcy natychmiast przenieśli na srebrny ekran dzieje Harrego. Potteromania opanowała starszych i młodszych i szybko okazało się, że to dzięki niepowtarzalnemu stylowi autorki, która bardzo zgrabnie splotła ze sobą przeróżne, sprawdzone już wątki literackie, legendy i baśnie w stworzony przez siebie świat, w którym czarodzieje żyją tuż obok nas, starając się pozostać niezauważonymi.

Nawet jeśli jesteś Mugolem, nie jest jeszcze za późno. Magia pojawi się również w twoim życiu, jeśli weźmiesz sobie do serca te kilka czarodziejskich cytatów 😉

1.”Nie żałuj umarłych, Harry, żałuj żywych, a przede wszystkim tych, którzy żyją bez miłości.


Ciasta Przepisy

Czy jesteś szczęśliwy w związku? 10 pytań kontrolnych

Anna Frydrychewicz
Anna Frydrychewicz
21 lipca 2020
Fot. iStock / AZarubaika

Czas mija nieubłaganie, a my trwamy w relacjach, które nie dają nam osobistego szczęścia. Nie rozstajemy się, z różnych powodów. Bo, przede wszystkim, są dzieci. Nie wolno im rozbijać rodziny. Bo jest wspólny dom, często na kredyt. Bo rodzice, znajomi – co powiedzą?  Bo odejdę i co dalej? Pojawia się lęk przed samotnością, lęk przed byciem ocenianym przez innych. Lęk przed zmianą. Rzadko zastanawiamy się jednak, na ile poświęcenie swojego poczucia szczęścia wpływa na całe nasze życie, a także na życie naszych dzieci.

Zadaj sobie dziś te kilka pytań „kontrolnych”. Usiądź gdzieś w ciszy, sam na sam ze sobą. Odetchnij głęboko, oczyść umysł. Krok po kroku, zadawaj sobie poniższe pytania. Odpowiedz na nie szczerze.

1. Czy myśl o powrocie do domu, do partnera napawa mnie spokojem? Czy cieszę się, gdy wiem, że zobaczę go po długim, trudnym dniu w pracy?

2. Czy, myśląc o dalszej przyszłości, nadal widzę nas razem? Czy moje plany dotyczą „nas”, czy tylko „mnie”?

3. Czy uważam, że mój partner okazuje mi wystarczające wsparcie w trudnych momentach? Czy oferuje mi pomoc, rozmowę, swoją obecność?

4. Czy czuję się swobodnie w obecności mojego partnera, czy uważam, że przy nim mogę być „sobą”, nikogo nie udając?

5. Czy są rzeczy, które ukrywasz przed partnerem, bo wiesz, że on ich nie zrozumie?

6. Czy są sytuacje związane z moim partnerem, które sprawiają, że odczuwam lęk i silne zdenerwowanie? Czy rozmawiałam o tym z moim partnerem?

7. Czy uważam, że moje potrzeby są w tym związku zaspokajane, czy czuję, że są one ważne dla mojego partnera?

8. Czy często zdarza mi się odczuwać głęboki smutek związany z moim związkiem lub niewyjaśnionymi sytuacjami, które miały miejsce miedzy mną a moim partnerem?

9. Czy uważam, że osoby postronne mają niepotrzebny wpływ na nasz związek? Innymi słowy, czy ktoś usiłuje wtrącać się w nasze życie i kontrolować je?

1o. Czy wszystkie ważne decyzje podejmujecie wspólnie?

Nie, nie namawiam cię do rozstania. Namawiam cię do zmian na lepsze. Do zajęcia się swoimi emocjami i potrzebami. Do szczerej rozmowy z partnerem i walki o swoje szczęście. Może potrzebna będzie terapia, może wystarczy praca nad komunikacją w związku. Rozstanie jest krokiem ostatecznym, kiedy okazuje się, że nie ma już między wami miłości, a co gorsza, zaczyna również brakować szacunku.


Zobacz także

Kluski śląskie przepis

Kluski śląskie – niezawodny przepis na pyszne, sycące danie

Wafle gdańskie z konfiturą - przepis

Wafle gdańskie z konfiturą

Gołąbki klasyczne i bez zawijania - z ryżem i mięsem, kaszą

Gołąbki klasyczne lub bez zawijania. Przepisy pełne smaku