Go to content

Barszcz czerwony – pyszna i zdrowa zupa na 4 sposoby

Barszcz czerwony na zakwasie, zabielany, z ziemniakami, czysty
Fot. iStock

Barszcz czerwony to tradycyjna zupa, którą przyrządza się na różne sposoby. Można przygotować barszcz czerwony na zakwasie lub bez, zabielany, z ziemniakami lub czysty. Zupa jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa — zarówno buraki, jak i zakwas z buraków mają wiele właściwości, dla których warto ją przygotowywać jeszcze częściej.

Podstawą czerwonego barszczu są buraki. Te niepozorne warzywa kryją w sobie wiele wartościowych składników, które wspierają zdrowie. Ich główną zaletą jest bogactwo witamin z grupy B, obecność witaminy C, A, K oraz E. Nie brakuje w nich minerałów takich jak: potas, magnez, cynk, żelazo, fosfor. Buraki zawierają błonnik ważny dla szczupłej sylwetki oraz cenne przeciwutleniacze chroniące przed uszkodzeniami komórek i przedwczesnym starzeniem. W ich składzie obecna jest betaina i cholina oraz flawonoidy, cenione w profilaktyce nowotworów. Gotowane buraki można śmiało jeść na diecie —  w 100 g ukrywa się ok. 43 kcal, więc są warzywami niskokalorycznymi.

Barszcz czerwony na zakwasie, zabielany, z ziemniakami, czysty

Fot. iStock

Także zakwas z buraków, który często wykorzystuje się do uszlachetnienia smaku zupy, jest niezwykle zdrowy. Woda po kiszonych burakach, czyli nasz zakwas, zawiera witaminę A, C, witaminy z grupy B. Dostarcza także minerały takie jak: magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo, mangan, miedź, cynk. Podobnie jak w surowych burakach, nie brakuje w nim betainy, antocyjanów, fitosteroli, oraz błonnika. Największą zaletą zakwasu z buraków są bakterie kwasu mlekowego, które wspierają odporność i dbają o prawidłową pracę układu pokarmowego.

Warto więc sięgać po zdrowe buraki zarówno w wersji surowej, kiszonej, jak i gotowanej. Aby było łatwiej było się na niego skusić, proponujemy barszcz czerwony w czterech pysznych odsłonach.

Barszcz czerwony wigilijny — przepis

To przepis na tradycyjny barszcz czerwony podawany podczas Wigilii Bożego Narodzenia. Zupa jest niezwykle aromatyczna i pyszna, znakomicie komponuje się z uszkami, pierogami i krokietami.

barszcz wigilijny z zakwasem, bez zakwasu i z pieczonych buraków

Fot. iStock

Barszcz czerwony wigilijny — składniki:

  • 1 kg buraków
  • 3 litry wody
  • włoszczyzna do wywaru
  • 2-3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu jabłkowego (może być zwykły)
  • odrobina soku z cytryny
  • 2-3 łyżki cukru
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Włoszczyznę (marchew, korzeń i nać pietruszki, seler, por) umyj i włóż do garnka.
  2. Buraki obierz, umyj i pokrój na mniejsze części i dorzuć do włoszczyzny. Zalej warzywa zimną wodą, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, czosnek, sól, pieprz. W połowie dopraw wywar majerankiem.
  3. Gotuj na małym ogniu przez 2-3 godziny. Następnie dopraw octem, sokiem z cytryny i przecedź barszcz.

Barszcz czerwony z ziemniakami — przepis

Barszcz czerwony na zakwasie, zabielany, z ziemniakami, czysty

Fot. iStock/Barszcz czerwony

Barszcz czerwony z ziemniakami — składniki:

  • 1 wędzone żeberko
  • 5 średnich buraków czerwonych
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • kawałek korzenia selera
  • 1 mały kubeczek śmietany 12%
  • ząbek czosnku
  • liść laurowy
  • angielskie ziele
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • przyprawa typu vegeta
  • sól
  • pieprz
  • słodka mielona papryka
  • ew. kostka bulionowa mięsna

Przygotowanie: 

  1. Buraki w skórkach wyszoruj pod wodą i ugotuj do miękkości. Obierz je, gdy przestygną, ale nadal będą ciepłe, zetrzyj na tarce.
  2. W międzyczasie żeberko wrzuć do drugiego garnka z osoloną wodą, gotuj kilka minut. Następnie dodaj obrane i pokrojone na kawałki warzywa: marchew, pietruszkę, seler, czosnek, oraz przyprawy: liść laurowy, kilka ziarenek angielskiego ziela, ew. kostkę mięsną. Gotuj aż warzywa zmiękną.
  3. Wrzuć do zupy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj do ich miękkości. Gdy ziemniaki będę miękkie, zaciągnij zupę śmietaną i dobrze wymieszaj, by nie utworzyły się grudki.
  4. Buraki wcześniej starte dodaj do zupy, wlej łyżeczkę octu i przypraw do smaku papryką, solą i pieprzem. Gotuj jeszcze chwilę razem.

Barszcz czerwony zabielany — przepis

Barszcz czerwony na zakwasie, zabielany, z ziemniakami, czysty

Fot. iStock/Barszcz czerwony

Barszcz czerwony zabielany — składniki:

  • 1 kg buraków czerwonych
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • kawałek korzenia selera
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • przyprawa typu vegeta
  • 2 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • majeranek
  • pieprz czarny
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki
  • 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany (lub więcej, jeśli ktoś lubi)

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa obierz i umyj. Buraki pokrój w cienkie plastry, a pietruszkę, seler, marchewkę w półsłupki.
  2. Warzywa zalej 2 litrami wody i gotuj je do miękkości. Gdy warzywa zmiękną dopraw je: solą, vegetą, pieprzem. Wlej nieco soku z cytryny (do smaku) i dodaj zmiażdżony czosnek.
  3. Zabiel zupę śmietaną, dodaj majeranek i posiekaną natkę pietruszki.

Barszcz czerwony zabielany możesz podawać na dwóch talerzach z ugotowanymi osobno i utłuczonymi ziemniakami.

Czysty barszcz czerwony na zakwasie — przepis

Fot. iStock/

Czysty barszcz czerwony na zakwasie — składniki:

  • 3 l wywaru warzywnego
  • 1 l zakwasu z buraków
  • 1 kg buraków czerwonych
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Przygotowanie: 

  1. Buraki obierz, pokrój. Wrzuć do garnka i zalej bulionem warzywnym, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj na małym ogniu.
  2. Do miękkich buraków dodaj zakwas, a następnie ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Barszcz podgrzej przez kilka minut, dopraw do smaku solą, cukrem, pieprzem i majerankiem.
  3. Barszcz czerwony przecedź.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl