Go to content

Zupa meksykańska z kurczakiem i kukurydzą

Zupa meksykańska
Fot. iStock

Mówiąc o zupie z kurczaka, niemal każdemu z nas przychodzi na myśl tradycyjny rosół. A jakby tak zmienić przepis i zamiast tradycyjnego rosołu ugotować zupę meksykańską z piersi kurczaka? Pomysłów na taką zupę jest wiele, poniżej dwa z nich: całkiem inne w smaku, mimo, że kilka kluczowych składników powtarza się w obydwu przepisach.

Zupa meksykańska z kurczakiem i kukurydzą

Ta zupa jest idealna na jesienne i zimowe, rozgrzewające obiady. Sycąca, gęsta, z kawałkami kurczaka, lekko pikantna – czego chcieć więcej?

  • Stopień trudności: łatwe w przygotowaniu
  • Ilość porcji: 4
  • Typ potrawy: obiad

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1,5 litra wody
  • porcja włoszczyzny
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 0,5 puszki kukurydzy (lub 1 mała)
  • 0,5 puszki fasolki czerwonej (lub 1 mała)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średniej wielkości pomidor
  • 1 mała zielona papryka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki chilli w proszku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Zagotować wodę z opłukaną włoszczyzną, gotować na małym ogniu.
  2. Piersi z kurczaka oczyścić, pokroić na kawałeczki wielkości 2-3 cm, wymieszać w miseczce z ketchupem i odstawić.
  3. Kukurydzę i fasolkę odcedzić na sitku.
  4. Pomidora i paprykę obrać, usunąć gniazda nasienne oraz pestki, pokroić drobno. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  5. Obtoczyć w mące marynowane w ketchupie kawałki kurczaka.
  6. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić pokrojoną cebulę przez 3 minuty, następnie dodać kawałki kurczaka i smażyć kolejne 3 minuty.
  7. Wyjąć z gotującej się wody włoszczyznę. Do tak przygotowanego bulionu przełożyć zawartość patelni, dodać paprykę, pomidora, kukurydzę i fasolę. Gotować całość na dużym ogniu przez 10 minut, dodać starty czosnek, chilli, kurkumę, sól i pieprz, wymieszać. Gotować jeszcze przez 5 minut.

Zupa meksykańska z kurczakiem i pieczarkami

Nieco zmieniony przepis na zupę z kurczakiem po meksykańsku. Ta jest bardziej kremowa i delikatna, ale tak samo aromatyczna!

  • Stopień trudności: łatwe w przygotowaniu
  • Ilość porcji: 4
  • Typ potrawy: obiad

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1,5 litra wody
  • porcja włoszczyzny
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 puszka kukurydzy
  • 5 dużych pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Zagotować wodę z opłukaną włoszczyzną, gotować na małym ogniu.
  2. Piersi z kurczaka oczyścić, pokroić na kawałeczki wielkości 2-3 cm, wymieszać z mąką, słodką papryką, kurkumą i odstawić.
  3. Kukurydzę odcedzić na sitku.
  4. Pieczarki oraz cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  5. Na patelni rozgrzać olej, pokrojoną cebulę wraz z pieczarkami smażyć przez 5 minut, dodać kawałki kurczaka i smażyć jeszcze 3 minuty.
  6. Wyjąć z gotującej się wody włoszczyznę. Do tak przygotowanego bulionu przełożyć zawartość patelni, dodać kukurydzę i koncentrat pomidorowy, wymieszać. Gotować całość na dużym ogniu przez 10 minut, dodać przyprawy, starty czosnek i śmietankę, zagotować.

Jak widać, na jednej bazie można ugotować zupę meksykańską z kurczaka na wiele sposobów. Przepisy można modyfikować po swojemu, eksperymentując z dodawaniem ulubionych warzyw czy przypraw. Możliwości są nieskończone, a przepisy łatwe – na pewno wprowadzą trochę fantazji do codziennej kuchni!

Wingsofquality.eu
Przepisy kulinarne zostały dostarczone przez portal Wingsofquality.eu – źródło informacji o mięsie indyczym.