Soczewica nie musi być nudna, a dania bez mięsa nie muszą być niesmaczne. Zupa jest zdrowa, pożywna, i bardzo rozgrzewająca. Idealnie nadaje się na jesienne, ponure i zimne dni. Zaspokoi nasz głód na długo.
Składniki:
– Soczewica czerwona 1,5 szklanki
– Cukinia 1 szt.
– Cebula 1 szt.
– Pomidory 5 szt.
– Czosnek 2 ząbki
– Papryka czerwona 1/4
– Sok z cytryny 1 łyżeczka
– Papryka słodka mielona 1 łyżeczka
– Czosnek granulowany 1 łyżeczka
– Sól
– Pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
1. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy ją na rozgrzaną patelnię i dodajemy do tego przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy, aż cebula się zarumieni i przekładamy ją do dużego garnka.