Go to content

Zupa soczewicowa z cukinią

Soczewica nie musi być nudna, a dania bez mięsa nie muszą być niesmaczne. Zupa jest zdrowa, pożywna, i bardzo rozgrzewająca. Idealnie nadaje się na jesienne, ponure i zimne dni. Zaspokoi nasz głód na długo.

Składniki:

– Soczewica czerwona 1,5 szklanki
– Cukinia 1 szt.
– Cebula 1 szt.
– Pomidory 5 szt.
– Czosnek 2 ząbki
– Papryka czerwona 1/4
– Sok z cytryny 1 łyżeczka
– Papryka słodka mielona 1 łyżeczka
– Czosnek granulowany 1 łyżeczka
– Sól
– Pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

1. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy ją na rozgrzaną patelnię i dodajemy do tego przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy, aż cebula się zarumieni i przekładamy ją do dużego garnka.

2. Do małego garnka wlewamy 3 szklanki wody i wstawiamy na mały ogień. Gdy woda zacznie wrzeć, wsypujemy soczewicę i gotujemy ok. 12 minut. W połowie gotowania lekko posolić. Po ugotowaniu przełożyć ją do dużego garnka z cebulą.

3. Cukinię myjemy i kroimy w grubszą kostkę. Wrzucamy ją do mniejszego garnka z lekko osoloną wodą i gotujemy do miękkości. Następnie przekładamy do garnka z pozostałymi składnikami.

4. Umytą ćwiartkę papryki kroimy w drobną kostkę. Lekko podsmażamy i przekładamy do dużego garnka.

5. Pomidory nacinamy na wierzchołkach, wkładamy je do miski i zalewamy wrzątkiem, aby się sparzyły. Po kilku minutach wyjmujemy je, obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Pomidory wkładamy do małego garnka i gotujemy. Gdy zrobią się miękkie, zdejmujemy z ognia i rozgniatamy je, Przekładamy do garnka, w którym jest reszta składników. Całość mieszamy.

6. Garnek z zupą wstawiamy na mały ogień. Wsypujemy trochę soli i pieprzu, paprykę słodką mieloną, czosnek granulowany oraz wlewamy sok z cytryny. Wszystko mieszamy i pozostawiamy na ogniu ok. 5 minut. Gdy zupa jest zbyt gęsta, można dolać szklankę wody.