Gotowanie Przepisy

Ziemniaki – za co warto je docenić? Właściwości dla zdrowia i przepisy

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
15 marca 2021
Ziemniaki - właściwości, kcal, ziemniaki z piekarnika
Fot. iStock
 

Ziemniaki są tak powszechnie wykorzystywane w naszych kuchniach, że wręcz nie zwracamy na nie większej uwagi. Po prostu są i tyle. Najczęściej mowa jest o owocach i innych warzywach pod kątem ich właściwości dla zdrowia. Tymczasem ziemniaki traktowane są nieco po macoszemu, nieco niesprawiedliwie. A istnieje kilka zalet, dla których warto je pokochać.

Ziemniaki, choć dziś nie wyobrażamy sobie bez nich obiadów, nie od razu zawojowały polską kuchnię. Pojawiły się w drugiej połowie XVI w Europie, dokąd sprowadzono je z Ameryki. Najpierw służyły wyłącznie jako rośliny ozdobne i dopiero w kolejnym wieku zaczęto wykorzystywać kulinarnie bulwy rośliny. W Polsce pojawiły się z inicjatywy Jana III Sobieskiego i tu również nie od razu doceniono ich walory. Ziemniaki uprawiane były na wielką skalę dopiero później, z powodu głodu najbiedniejszych warstw społeczeństwa.

Ziemniaki kalorie (kcal)

Ziemniak kojarzy się z tuczącym dodatkiem, którego lepiej unikać. Na szczęście nie jest tak źle — wystarczy wspomnieć, że w 100 g ugotowane ziemniaki dostarczają 80 kcal. Oczywiście jeżeli znajdzie się w nich dodatek śmietany, mleka, masła w przypadku purée, ich kaloryczność będzie odpowiednio wyższa. Jeszcze bardziej kaloryczne są ziemniaki smażone na tłuszczu. Natomiast te z wody lub pieczone bez dodatków, jedzone w rozsądnych ilościach, nie zrujnują sylwetki nawet u osób stosujących dietę.

Ziemniaki - właściwości, kcal, ziemniaki z piekarnika

Fot. iStock

Ziemniaki — właściwości

Ziemniaki są świetnym źródłem błonnika, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu trawiennego. Najlepiej ziemniaki przygotowywać w mundurkach, ponieważ właśnie pod skórką znajduje się najwięcej błonnika. Poza skrobią zawierają także węglowodany oraz białko, które jakościowo może być porównywane do białka obecnego w soi. Ponadto w ziemniakach kryją się zasoby witaminy C. Szczególnie dużo jest jej w młodych ziemniakach, ale im dłużej przechowywane są bulwy, tym większy ubytek witaminy C. W miąższu ziemniaków znajdują się również witaminy z grupy B, istotne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a także  minerały takie jak: magnez, fosfor, potas, wapń, żelazo, sód i cynk.

Wiadomo, że ziemniaki stanowią podstawę polskiej kuchni i jesteśmy w stanie wyczarować z nich dziesiątki różnych potraw, nie każdy jednak wie, że są także znanym w medycynie ludowej sposobem na łagodzenie oparzeń i odmrożeń. Wystarczy ziemniaka pokroić na plastry i przyłożyć na bolesne miejsce. Schłodzone surowe ziemniaki pokrojone w plasterki poradzą sobie jako sposób na łagodzenie bólu głowy. Miłośnicy medycyny ludowej stosują je także jako okłady na zbicie gorączki, a ugotowane, jeszcze ciepłe do rozgrzewających i kojących okładów na chore gardło podczas stanów przeziębień, czy leczenia świnki.

Ziemniaki - właściwości, kcal, ziemniaki z piekarnika

Fot. iStock

Typy ziemniaków — które wybrać?

Okazuje się, że nie tak łatwo jest wybrać ziemniaki do kuchni. Wybór jest sprawą istotną, ponieważ różne gatunki ziemniaków różnią się nieznacznie od siebie składem oraz przeznaczeniem w kuchni. Do ich rozróżnienia stosowane są trzy typy oznaczeń:

  • typ A — oznaczy się w ten sposób ziemniaki twarde, o niskiej zawartości skrobi. To tak zwane ziemniaki sałatkowe, idealne do sałatek, do pieczenia i gotowania w mundurkach, oraz na grill. Zaliczają się do nich odmiany takie jak: Ditta, Denar, Lord Sante Velux, Vineta ;
  • typ B — określa ziemniaki o średniej twardości i nieco wyższej zawartości skrobi, które nie rozpadają się w trakcie obróbki termicznej. Można z nich przyrządzać dania pieczone, duszone, smażone, jak i gotowane. Należą do nich odmiany takie jak: Irga, Irys, Flaming, Orlik, Sante;
  • typ C — określa ziemniaki, które zawierają największą ilość skrobi i należą do mączystych bulw. Można je rozpoznać po jasnym i delikatnym, bardzo sypkim środkiem po ugotowaniu. Świetnie nadają się do dań takich jak: kluski śląskie, kopytka, pyzy czy knedle. Można z nich przygotować także placki ziemniaczane albo delikatne purée do obiadu. Należą do nich odmiany takie jak: Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun, Gustaw.

Przepisy na ziemniaczki do obiadu

Zazwyczaj na nasze talerze trafiają ziemniaczki gotowane — tłuczone lub w kawałkach. Równie dużym powodzeniem cieszą się ziemniaki pieczone w piekarniku oraz Hasselback (zwane także szwedzkimi), które są idealnym dodatkiem do obiadu.

Ziemniaki pieczone w piekarniku — przepis

Ziemniaki - właściwości, kcal, ziemniaki z piekarnika

Fot. iStock

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • gotowa przyprawa do ziemniaków lub dowolne przyprawy i zioła do smaku (sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, majeranek, tymianek, rozmaryn)
  • 4 łyżki oleju

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyj, obierz, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Wrzuć je do miski, wlej olej i dosyp przyprawy wedle uznania. Wymieszaj, by przyprawy pokryły dokładnie ziemniaczki.
  3. Wysyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC z termoobiegiem. Piecz przez około 40 minut.

Ziemniaki Hasselback — przepis

Fot. iStock

  • 1 kg młodych ziemniaków o podobnej wielkości
  • 50 g klarowanego masła
  • przyprawa do ziemniaków
  • zioła prowansalskie
  • sól morska lub himalajska

Przygotowanie: 

  1. Młode ziemniaki umyj bez obierania pod bieżącą wodą. Osusz ręcznikiem papierowym i natnij w cienkie paseczki, ale nie oddzielając ich od siebie do końca.
  2. Ziemniaczki przełóż do naczynia żaroodpornego nacięciem do góry. Posmaruj je rozpuszczonym klarowanym masłem, obsyp przyprawami i solą. Nakryj naczynie pokrywką lub folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190ºC.
  3. Piecz 60-70 minut aż staną się miękkie. Jeśli mają być chrupiące, na kilka minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę lub folię i pozostaw ziemniaki do zrumienienia skórki.

źródło: akademiasmaku.pl ,bonavita.pl ,www.przyslijprzepis.pl 


Gotowanie Przepisy

Partner wysoko wrażliwy i jego związek. 19 faktów o tej trudnej miłości

Redakcja
Redakcja
14 marca 2021
Fot. iStock

Wysoka wrażliwość to dar i przekleństwo jednocześnie. To dwie strony medalu, kiedy wchodzisz w związek i jednocześnie tak bardzo chcesz go utrzymać, jak bardzo boisz się, że na niego nie zasługujesz. Wsłuchujesz się w potrzeby swojego partnera, ale nie mówisz nic o własnych. Zamykasz się w sobie, wszelkie konflikty przeżywasz nieporównywalnie mocniej niż on. Nadinterpretujesz jego słowa, cierpisz i kochasz.

1. Jesteś naturalnie współczujący i świadomy uczuć swojego partnera

W rezultacie świetnie potrafisz wspierać lub okazywać czułość i miłość, gdy twój partner tego potrzebuje. Bardzo dbasz o jego dobre samopoczucie i zawsze chcesz dla niego jak najlepiej.

2. Wadą jest to, że traktujesz uczucia partnera jak własne

Ze względu na głęboką świadomość uczuć innych osób oraz na empatię, masz tendencję do pochłaniania emocji bliskich osób jako własnych. Więc kiedy twój partner jest w depresji, ty również nie czujesz się dobrze. Może to być szczególnie trudne w związku, jeśli twój partner często bywa kapryśny, niespokojny, zestresowany lub przygnębiony.

3. Twoja spostrzegawcza natura dostrzega dobroć innych

Z tego powodu potrafisz docenić zalety swojego partnera, podkreślasz jego wewnętrzne piękno i jesteś dla niego wspaniałym źródłem dla budowania poczucia wartości.

4. Bardzo poważnie podchodzisz do swojego związku, graniczy to z obsesją

Może to prowadzić do obsesyjnych myśli i zachowań, ciągłych zmartwień i wręcz fizycznego bólu, gdy coś nie idzie dobrze. Zbyt głębokie analizowanie tego, co dzieje się w twojej relacji sprawia, że przeżywasz wszystko zbyt mocno.

5. Masz poszerzoną perspektywę

Widzisz obie strony medalu. Daje ci to siłę i wytrwałość, aby sprostać wyzwaniom w związku. Potrafisz zawierać kompromisy.

6. Często czujesz się niewystarczający lub niewystarczająco dobry

Wysoko wrażliwi są zwykle bardzo sumienni i w związku wysoko stawiają sobie poprzeczkę.  Kiedy nie spełniają tych standardów – ponieważ nikt nie jest doskonały – czują się z tym fatalnie.

7. Często potrzebujesz wyciszenia i samotności

Dzieje się tak nawet jeśli jesteś ekstrawertykiem. Wszyscy wysoko wrażliwi ludzie potrzebują chwil samotności, aby uspokoić nadmiernie pobudzone emocje. Ale możesz nie zapewnić sobie takiej samoopieki, jakiej potrzebujesz, ponieważ tak bardzo zależy ci na byciu „dobrym” partnerem.

8. Jako osoba bardzo sumienna masz skłonność do myślenia, że ​​każdy jest tak samo troskliwy, rozważny i świadomy innych jak ty

Może to prowadzić do zbyt wysokich oczekiwań co do  twojego partnera, zwłaszcza w kwestii bycia uważnym i świadomym twoich potrzeb i pragnień. Kiedy partner nie potrafi im sprostać, może nastąpić rozczarowanie, a nawet poczucie, że on nie kocha cię wystarczająco.

9. Ponieważ łatwo wychwytujesz subtelne znaki i jesteś bardzo troskliwy, zbyt łatwo dajesz się złapać w pułapkę ciągłego zaspokajanie jego najmniejszych potrzeb

Niezamierzoną konsekwencją jest to, że  często zapominasz o własnych potrzebach.

10. Często bywasz nadmiernie pobudzony

Będąc nadmiernie pobudzonymi, działamy nieumiejętnie i pochopnie. Stąd tylko krok do konfliktów i niezrozumienia w związku.

11. Kiedy jesteś skoncentrowany, twój spokój ma moc uzdrawiania

To jeden z największych atutów wszystkich osób wysoko wrażliwych. Emanujesz spokojem, a to leczy, wpływa pozytywnie na innych.

12. Jeśli Twój partner dużo mówi, jest bardzo aktywny i słucha głośno muzyki lub wiadomości w telewizji, może cię to szybko podrażnić i pobudzić

Możesz się w krótkim czasie zirytować lub zezłościć na niego bez konkretnego powodu.

13. Twoja głęboko spostrzegawcza natura pozwala ci dostrzec poważne wady twojego partnera.

Może to prowadzić do krytykujących i osądzających zachowań, wywołujących jedynie z drugiej strony chęć obrony.

14. Takie trudne momenty mogą być dla ciebie zbyt stymulujące emocje, abyś mógł poradzić sobie z konfrontacją

Bojąc się narazić na silne emocje, unikasz konfrontacji, mijasz się z prawdą w rozmowie z bliską osobą. Wolisz nie mówić nic i tłumić w sobie frustrację.

15. Ale prawdopodobnie analizujesz te sytuacje w swojej głowie

Może to prowadzić do doskonałej samoświadomości, która zwiększą twoją zdolność do ciągłego rozwijania się w relacji z innymi, zwłaszcza gdy nauczysz się być otwartym wobec partnera.

16. Zadowalasz się prostymi przyjemnościami

Możesz pominąć bardziej „ekscytujące” wydarzenia, na przykład duże spotkania towarzyskie lub rodzinny wypad do parku rozrywki.

17. Partnerzy o wysokiej wrażliwości często nie czują się wysłuchani lub zrozumiani

Zwykle potrzebują więcej czasu na to, by zabrać głosu w rozmowie (chęć znalezienia najbardziej znaczącej odpowiedzi), co często oznacza, że ​​bywasz pomijany lub źle zrozumiany w rozmowach, które szybko się toczą.

18. Bycie bezbronnym może być przerażające (dla każdego)

Ponieważ wszystkie emocje są naturalnie nasilone w przypadku osób o wysokiej wrażliwości, szczególnie trudno jest wyrazić swoje potrzeby i pragnienia partnerowi bez poczucia, że ​​jest się wręcz zalanym silnymi uczuciami, bezbronnym wobec własnych emocji.

19. Jesteś wnikliwym obserwatorem i możesz wspierać swojego partnera w lepszym zrozumieniu siebie i waszego związku

W związku jesteś bardzo oddany i chętny do ciężkiej pracy nad stworzeniem relacji – twój partner czuje się przy tobie bezpiecznie.


Zobacz także

Pokochaj zdrowe „chwasty”! Projekt Wild&Root Food przypomina o najsmaczniejszych dzikich ziołach

placuszki bananowe fit, z twarogiem, z kaszą manną

Placuszki bananowe w 6 różnych odsłonach. Znajdź swój ulubiony przepis

3 bit - klasyczny, z truskawkami i czekoladowy

3 bit – proste i efektowne ciasto bez pieczenia