Go to content

Pyzy ziemniaczane, z mięsem, z serem oraz na parze. Przepisy na smaki z dzieciństwa

pyzy ziemniaczane, z mięsem, z serem oraz na parze
Fot. iStock

Pyzy to tradycyjne polskie kluski, które pasują zarówno jako dodatek do mięsa czy surówek, jak i podane samodzielnie, z okrasą, w wersji na słodko lub słono. Do ich przygotowania wystarczy kilka podstawowych produktów, które każdy ma w swoim domu. Jak przyrządzić smaczne i sycące pyzy ziemniaczane, z mięsem, z serem oraz na parze?

Pyzy to uniwersalne danie, ponieważ można je przyrządzić na różne sposoby, zmieniając rodzaj farszu lub dodatku (np. sosu). Można je serwować na słodko (pyzy na parze) lub okrasić podsmażona cebulką, lub słoninką, czy też polać sosem. Do przygotowania pyz można wykorzystać ziemniaki pozostałe z obiadu, co jest dobrym pomysłem na niemarnowanie żywności. Przygotowanie pyz nie należy do skomplikowanych zadań, warto więc spróbować przepisów na pyzy ziemniaczane, z mięsem, z serem, oraz na parze.

Pyzy z mięsem — przepis

pyzy ziemniaczane, z mięsem, z serem oraz na parze

Fot. iStock/pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem — składniki:

  • 7 dużych ugotowanych ziemniaków
  • 400 g wieprzowego mięsa mielonego
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Ugotowane ziemniaki zmiel przez maszynkę do mięsa. Mięso zmiel zaraz po ziemniakach.
  2. Obierz cebulę i drobno ją poszatkuj, następnie podsmaż na patelni razem z mięsem. Do masy ziemniaczanej dodaj jajko, obie mąki, sól, pieprz, czosnek, posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj.
  3. Z powstałego ciasta wyrób kulki, lekko spłaszcz je w dłoni i na środku rozłóż nadzienie z mięsa. Zlep ciasto, uformuj kule.
  4. Do dużego garnka wlej wodę, posól ją i doprowadź do wrzenia. Wrzucaj je na wrzącą wodę i gotuj ok. 5-8 minut.
  5. Gotowe pyzy wyjmij łyżką cedzakową, odsącz i układaj na talerzach i posyp natką pietruszki.

Pyzy ziemniaczane — przepis

pyzy ziemniaczane, z mięsem, z serem oraz na parze

Fot. iStock/pyzy ziemniaczane

Pyzy ziemniaczane — składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki soli

Przygotowanie: 

  1. Ziemniaki podziel na dwie części – 500 g ugotuj, pozostały kilogram zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Ugotowane ziemniaki ostudź i przekręć przez maszynkę do mielenia lub przez praskę. Ziemniaki starte na tarce odsącz z nadmiaru wody.
  2. Do dużej miski włóż ziemniaki ugotowane i surowe, dodaj mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i sól. Całość dobrze wymieszaj i uformuj z masy kulki wielkości orzecha włoskiego.
  3. Do dużego garnka wlej wodę, posól ją i doprowadź do wrzenia. Wrzucaj pyzy na wrzącą wodę i gotuj ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu delikatnie, by nie przywarły do dna.
  4. Gotowe wyjmij łyżką cedzakową, odsącz i układaj na talerzach. Podawaj z mięsem, sosem i surówką.

Pyzy na parze — przepis

Pampuchy, buchty, parowańce, parzaki, pyzy na parze — co region, to inna nazwa dla tych puszystych bułeczek, które z tradycyjnymi ziemniaczanymi pyzami niewiele mają wspólnego.

Fot. iStock

Pyzy na parze — składniki:

  • 1 kg mąki
  • 4 jajka
  • 1/2 kostki masła
  • 100 g drożdży
  • 1/2 l mleka
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Mleko podgrzej. Do miski wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, zalej ciepłym, ale nie gorącym  mlekiem. ’
  2. Całość wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. W tym czasie rozpuść masło i ostudź, jajka ubij z cukrem na puszystą masę, wyłóż ubite jajka do miski, dodaj wyrośnięte drożdże i  mieszaj powoli, wsypując mąkę. Następnie dodaj szczyptę soli, roztopione masło i wyrób ciasto. Na koniec przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  4. Po wyrośnięciu formuj kulki i zostaw na 15 min aż urosną.  Pyzy wkładaj na garnek z naciągniętą pieluchą tetrową lub na specjalnym sitku i paruj pod przykryciem. 4-5 min.
  5. Podawaj z sosem mięsnym lub na słodko.

Pyzy z serem — przepis

Pyzy ziemniaczane, z mięsem, z serem oraz na parze

Fot. iStock

Pyzy z serem — składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • kostka twarogu
  • 1 jajko
  • mąka ziemniaczana
  • kawałek słoniny wędzonej
  • cebula
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotuj, zmiel przez maszynkę do mięsa. Rozłóż je równo w naczyniu i podziel na 4 części — jedną wyjmij i odłóż na bok.
  2. Do pustego miejsca wsyp mąkę ziemniaczaną, dodaj jajko i sól. Wyrób na jednolitą masę.
  3. Twaróg zmiksuj, dopraw solą i pieprzem.
  4. Z powstałego ciasta wyrób kulki, lekko spłaszcz je w dłoni i na środku rozłóż nadzienie z sera.
  5. Do dużego garnka wlej wodę, posól ją i doprowadź do wrzenia. Wrzucaj je na wrzącą wodę i gotuj ok. 1 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  6. Gotowe pyzy wyjmij łyżką cedzakową, odsącz i układaj na talerzach i podawaj z wcześniej podsmażoną słoniną z cebulką.