Go to content

Sos beszamelowy – klasyczny do lasagne, z serem lub w wersji fit

Sos beszamelowy - klasyczny do lasagne, z serem lub w wersji fit
Fot. iStock

Sos beszamelowy to prosty w przygotowaniu dodatek do wielu dań z makaronem, warzywami, mięsem lub z rybą. Do jego przygotowania wystarczy kilka podstawowych składników i dobry przepis, dzięki któremu prosty sos nabierze odpowiedniego smaku. Jak przyrządzić sos beszamelowy na kilka sposobów?

Podstawą sosu beszamelowego jest mąka, masło i mleko, czyli produkty tanie, które znajdą się w każdej kuchni. Dodatkowo jej smak podkreśla się solą, pieprzem, gałką muszkatołową, w wersji nieco mniej klasycznej, można dodać oliwki, kapary, czy ulubione zioła. Gotowy sos beszamelowy dobrze komponuje się z zapiekankami, lasagne, z pieczoną i smażoną rybą, szczególnie z dorszem, pstrągiem i łososiem. Bardzo dobrze smakuje także z warzywami (szparagi, kalafior, brokuły), a także serwowany jako dodatek do kurczaka, indyka, wołowiny i jagnięciny. Można go wykorzystać także do innych potraw, wg upodobań, lub na jego bazie przygotować inny sos, np. chrzanowy.

Sos beszamelowy (biały) — przepis  

Sos beszamelowy - klasyczny do lasagne, z serem , w wersji fit

Fot. iStock

Sos beszamelowy — składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 50 g masła
  • sól
  • pieprz biały lub czarny
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  1. Masło roztop na patelni, dodaj do niego mąkę i smaż przez ok. 2 minuty na małym ogniu ciągle mieszając.
  2. Ostrożnie wlej mleko, cały czas mieszając, aż sos stanie się gęstszy i gładki.
  3. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Rada: Możesz przed wlaniem mleka nieco je podgrzać, by nie tworzyły się grudki, co dzieje się często przy wlewaniu mleka prosto z lodówki. Jeśli w sosie pojawią się grudki, nie jest to problem — wystarczy energicznie i odpowiednio długo mieszać, by sos stał się gładki. Warto także powstrzymać się od zwiększania ilości mąki, ponieważ sos po zdjęciu z ognia zacznie stygnąć i bardziej gęstnieć.

Sos beszamelowy z serem — przepis

Sos beszamelowy - klasyczny do lasagne, z serem , w wersji fit

Fot. iStock

Sos beszamelowy z serem — składniki:

  • 300 ml mleka
  • 30 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  1. Masło roztop na patelni, dodaj do niego mąkę i smaż przez ok. 2 minuty na małym ogniu ciągle mieszając.
  2. Ostrożnie wlej mleko, cały czas mieszając, aż sos stanie się gęstszy i gładki.
  3. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodaj tarty ser i zamieszaj, aż ser się rozpuści.

Sos beszamelowy fit — przepis 

Sos beszamelowy - klasyczny do lasagne, z serem , w wersji fit

Fot. iStock

Sos beszamelowy fit — składniki: 

  • 2 szklanki mleka 0,5%
  • 2 płaskie łyżki mąki z pełnego przemiału pszenicy
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. W rondlu podgrzej oliwę z oliwek, wsyp mąkę i wymieszaj.
  2. Powoli dolewaj mleko i mieszaj cały czas, aż sos zgęstnieje.
  3. Dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Sos beszamelowy do lasagne — przepis 

Fot. iStock

Sos beszamelowy do lasagne — składniki: 

Lasagne:

  • 250 g mięsa mielonego
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek pora,
  • część korzenia selera
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka keczupu
  • 1/4 szklanka czerwonego wina
  • szczypta cukru
  • oliwa
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz ziołowy
  • bazylia
  • oregano

Sos beszamelowy:

  • 400 ml mleka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • sól
  • pieprz biały lub czarny
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie: 

  1. Warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pora i cebulę drobno pokrój, czosnek przeciśnij przez praskę. Oliwę rozgrzej na patelni, wrzuć na nią utarte warzywa, cebulę i pora. Przesmaż, dodaj czosnek i mięso mielone. Smaż do chwili, gdy mięso się zetnie. Następnie dolej wino i trzymaj na ogniu aż do odparowania płynu. Dopraw. Dodaj pomidory, koncentrat, keczup, cukier. Duś razem i dodaj 1/3 szklanki wody. Duś wszystko ok. godziny. Po tym czasie odparuj płyn i dopraw, jeśli trzeba.
  2. Przygotuj sos beszamelowy: Masło roztop na patelni, dodaj do niego mąkę i smaż przez ok. 2 minuty na małym ogniu ciągle mieszając. Ostrożnie wlej mleko, cały czas mieszając, aż sos stanie się gęstszy i gładki. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  3. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, na spód nałóż cienką warstwę sosu pomidorowego. Ułóż płaty makaronu, kolejno warstwy: sos pomidorowy, beszamel, makaron, i tak do skończenia składników, by na górze był sos pomidorowy pokryty beszamelem.
    Piecz w temperaturze 180-190ºC 20-30 minut (zależy od makaronu).


źródło: akademiasmaku.pl, www.przyslijprzepis.pl