Go to content

Polędwica z dorsza – pieczona, na parze, z grilla i w sosie. Wybierz swój ulubiony przepis

Polędwica z dorsza - pieczona, na parze, z grilla i w sosie
Fot. iStock

Polędwica z dorsza to lekkie danie, które coraz częściej gości na talerzach Polaków. Odpowiednio przyrządzony dorsz nie tylko doskonale smakuje, ale także jest źródłem wartościowych składników odżywczych. Warto wypróbować przepis na dorsza — polędwica pieczona, w sosie, na parze i z grilla — każdy znajdzie coś dla siebie.

Dorsz to ryba u nas niespecjalnie doceniana. Znacznie częściej zajadamy się łososiem czy makrelą, choć dorszowi również nie brakuje smaku. Jest to ryba o delikatnym, jasnym mięsie, wdzięcznym do przyrządzenia. W dodatku jest ono skarbnicą pełnowartościowego białka, dostarcza nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, witaminę D i A, witaminy B12, potas, fosfor czy selen. Z tego powodu warto sięgać po mięso dorsza i przyrządzać z niego lekkie i smaczne potrawy.

Polędwica z dorsza pieczona — przepis 

Pieczona polędwica z dorsza to prosty, ale bardzo smaczny przepis na przygotowanie ryby. Składniki są proste, ale w połączeniu z mięsem ryby, wspaniale podkreślają jego delikatny smak. To danie można serwować samodzielnie, lub tez podać do pieczonych warzyw oraz ziemniaków.

Polędwica z dorsza - pieczona, na parze, z grilla i w sosie

Fot. iStock

Polędwica z dorsza pieczona — składniki:

  • 2 polędwiczki z dorsza
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz cytrynowy do smaku
  • koperek

Przygotowanie:

  1. Mięso z dorsza umyj i osusz ręcznikiem papierowym, po czym ułóż na folii aluminiowej.
  2. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny i pieprz cytrynowy, natrzyj rybę z każdej strony.
  3. Na mięsie ułóż gałązki koperku, zawiń folię i piecz ok. 20 minut w piekarniku z termoobiegiem, w temperaturze 180ºC.

Polędwica z dorsza w sosie pomidorowym — przepis 

Przepis na rybę w sosie pomidorowym to sposób na to, by jej mięso było smaczne i soczyste. Przygotowanie zabiera nieco czasu, ale samo wykonane zadania nie jest trudne.

Polędwica z dorsza - pieczona, na parze, z grilla i w sosie

Fot. iStock

Polędwica z dorsza w sosie pomidorowym — składniki:

  • 50 dag polędwicy z dorsza
  • 3 pomidory
  • papryka czerwona
  • cebula czerwona
  • cebula biała
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • kostka rosołowa (lub gotowy bulion)
  • 2 liście liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • mąka
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

  1. Polędwicę z dorsza obsyp solą i pieprzem, obtocz dokładnie w mące i usmaż na rozgrzanym mocno oleju rzepakowym — panierka powinna mieć lekko złoty kolor.
  2. Paprykę i obie cebule pokrój w drobne paski, posyp solą i usmaż do miękkości na oleju po rybie.
  3. Pomidory sparz, zdejmij z nich skórę, pokrój w kostkę.
  4. W międzyczasie zagotuj pół litra wody z kostką rosołową (lub bulion), z pokrojonymi pomidorami, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
  5. Gdy wywar się zagotuje, zmniejsz ogień i przełóż do garnka kawałki usmażonej ryby i cebulę z papryką. Dopraw do smaku i gotuj, na wolnym ogniu, aż płyn się zredukuje i powstanie sos.
  6. Do miski lub szklanego naczynia wlej część powstałego sosu, ułóż polędwiczki z dorsza i polej resztą sosu.  Całość wstaw na godzinę do lodówki, żeby smaki się przegryzły.

Polędwica z dorsza na parze — przepis 

To wyjątkowo prosty przepis na przygotowanie dorsza. W dodatku tak przygotowana ryba jest soczysta i mniej kaloryczna, niż ryba smażona na patelni. Dorsz na parze to dobry wybór dla osób będących na diecie.

Polędwica z dorsza - pieczona, na parze, z grilla i w sosie

Fot. iStock

Polędwica z dorsza na parze — składniki:

  • 2 filety z dorsza
  • 2 garści rukoli
  • 10 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • bazylia,
  • oregano
  • sól

Przygotowanie:

  1. Filety z dorsza umyj, gotuj na parze ok. 7-10 min. Jeśli nie masz parowaru, nalej wody do garnka, na górę nałóż durszlak lub specjalne sitko, włóż rybę i nakryj pokrywką — ryba w ten sposób się ugotuje.
  2. W międzyczasie przygotuj sos: oliwę z oliwek i sok z cytryny zmieszaj, dodaj bazylię i oregano, sól.
  3. Rukolę i pomidorki umyj,  ułóż na talerzu, a na nie wyłóż kawałki ryby, polej całość sosem.

Polędwica z dorsza z grilla — przepis 

Ten przepis to kolejny prosty sposób na przyrządzenie dorsza.

Polędwica z dorsza - pieczona, na parze, z grilla i w sosie

Fot. iStock

Polędwica z dorsza z grilla — składniki

  • 2 filety dorsza
  • sól gruba morska
  • pieprz świeżo zmielony
  • tymianek
  • jogurt naturalny
  • 2 ząbki czosnku
  • koperek

Przygotowanie:

  1. Filety umyj, osusz, przetnij na pół (grubość ok. 2 cm), natrzyj solą i pieprzem, obsyp delikatnie tymiankiem.
  2. Filetu ułóż na folii aluminiowej, i włóż je do rozgrzanego piekarnika do 180ºC. Grilluj je ok. 5 minut z każdej strony.
  3. Przygotuj w międzyczasie sos: dobrze schłodzony jogurt połącz z posiekanym koperkiem, przeciśnij dwa ząbki czosnku, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Gotową rybę podawaj polaną sosem.

źródło: www.przyslijprzepis.pl ,smaker.pl